Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i3-10300 vs. Ryzen 3 3300X v CB R20: Ryzen vítězí v jednojádrovém výkonu

Vypadá to vypadá, že zastáncům slintelu zůstane jako argument už jen ten modrý ovál. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

by sme sa divili co vsetko intel-idiotiom ostane, este si nediskutoval s velmi tazko postihnutymi pripadmi, typicky intel idiot ma pred sebou zvlastny hypnoticky tunel s modrym svetlom na konci

COKOLVEK a AKOKOLVEK intel dodrbe (ci uz z technickeho alebo marketingoveho hladiska), je to v najlepsom poriadku a to ze cele IT portaly, komunity ci dokonca youtuberi protestuju ci ich to dokonca hlboko uraza, je uplne vedlajsie

COKOLVEK a AKOKOLVEK amd opravi, typicky intel-idiot to nacisto ignoruje a omiela furt a svoje s totalne nepochopenou statistikou, napr. ze amd slubuje 4600 mhz 1-vlknovy boost a ma iba 4025 mhz (de8baurov psychotest boostov ryzen3000 minuly rok pri ich vydani)

typicky intel-idiot dokonca oslavuje, ospevuje a vyzdvihuje to, ze s kazdou generaciou CPU musi menit fosnu (lebo nova fosna ma uz nove ficury a "stara" fosna je zrela do kontajnera) - taky je to stupen postihnutia

ako pisem, su aj velmi tazke pripady a diagnozy

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde, že nás chce AMD utlouct low endem.
Ano jsem Intel-idiot s i5-3450 :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jj AMD svým low endem postupně utluče i high-end Intelu :P

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bude zajímavé že AMD po uvedení Zen3 bude souběžně prodávat i Zen2, Zen1+ i původní Zen1. Nebude to rekord mít čtyři generace CPU v prodeji a nejspíš i ve výrobě?

Otázka je jestli by nebylo lepší udělat nějaký levný čtyřjádrový Zen3 na 12nm GF než plýtvat křemíkem na starý Zen1. Něco jako bude Rocket Lake aneb nejnovější jádro Willow Cove na ultra levném 14nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šestijádra a čtyřjádra Zen na 14nm jsou utlumována už dnes.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A proto dává na trh levné 12nm produkty jako náhradu. Proč dnes člověk co netouží po max výkonu bude kupovat Zen2 když má Zen+ za polovinu ceny a 85-90% výkonu.

Pokud AMD vydá Zen 3 za stejné ceny, tak Zen 2 půjde dolů a bude cenově daleko zajímavější než Zen 3, stejně jako Zen+ vychízá v poměru cena/výkon výrazně lépe než Zen 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

14nm křemík který by byl primárně určený pro desktop už AMD cíleně nevyrábí. 14nm co se teď prodává je v podstatě jenom odpad z výroby 14nm Epyců a vzhledem z tomu že už vyšla 12nm 1200AF, tak už snad skoro žádný 14nm ryzen moc v prodeji není, osobně si myslím, že uvedení Zen 3 se Zen 1 nedožije. Zen 2 ani Zen 3 nejde na 12nm portovat (finančně by se to nevyplatilo, znamenalo by to kompletní redesign čipu), na 12nm jsou jenom Zen1+

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na 12nm GlobalFoundries je vyrabeno i samotne IOD pro kompletizaci produktu Ryzen 3000, jiz dohodnute smlouvni zavazky mezi AMD a ni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde to backportovat, proč by to nešlo. Když to zvládnul Intel s Rocket Lake při té své lenosti, tak AMD by to zvládla taky. A masky na 12nm proces budou násobně levnější než 7nm. Problém u AMD bude asi nedostatek lidí, přece jenom je pro ně priorita dostat na trh co nejrychleji Zen3 APU Cezanne a Zen4 bude mít taky brzy tape out. K tomu ještě IOD čipy pro servery a desktopy... Výroba Zen1+ je nula práce navíc, do toho kanclu stačí bohatě a moc lidí by ten rozdíl oproti Zen3 stejně nepoznalo. Máš pravdu, bylo by to házení perel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsme u tech "divokych spekulaci"..tak by mozna mohli portovat Zen+ na 12+ alias 10nm kremik GF ;) a nechat si to jako low level chipy, nebo vatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este jeden priznak c0c0-intel-19 diagnozy: intel-idioti ked vidia benchmark, test, aplikaciu kde intel nevyhrava, tak je to opticky klam, propaganda, podvod ... proste hocico len nie realita ... odmietaju, oni odmietaju ... neskutocna dusevna porucha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve srovnání té i3 s těmi Ryzen 3 pro domácího uživatele - nehráče vítězí i3, má grafickou kartu. To je dost velká úspora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím... Dycky se dá za 3-4 stovky nějaké shit-zobrazovadlo koupit v bazaru (nehledě na to, že jich člověk má po šuplíkách "mraky" kdyby náhodou). Nicméně, dá (bude se dát) koupit i varianta "bez" grafiky i3-10300F a ta se určitě bude blížit cenou tomu Ryzenu... Já bych sice i tak koupil AMD, ale někdo jiný třeba ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže člověk co jednou za 5-10 let koupí počítač, ví akorát kde se to pouští, a jak to zhruba použít.. ten hned běží do bazaru aby mohl do nového stroje cpát staré součástky. Stejně tak je absurdní že by lovil cosi v šuflíku. Kdo by mu to tam dal. Počítač je ta krabice na stole/pod stolem, nebo dokonce jen mini krabička zezadu monitoru nebo je to přímo v monitoru. Tam ani nic co tam není nenacpe. Až to bude hodně pomalé, tak to vymění za nové, nebude se v tom hrabat.

Nemluvě vůbec o firemních počítačích kde se to kupuje po stovkách a tisících. Ta i3 bude víc než dostatečná na běžnou kancelářskou práci.

Na office, internet a multimedia nikdo nepozná rozdíl výkonu, ale úsporu za grafiku ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ok, souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Tyto ryzeny jsou pro urceny pro "low gaming" tzn. s nejakou dedikovanou GPU
2. Pro nehrace jsou tady APU. Nejlevnejsi athlony s vegou3, ktera je 2x vykonejsi nez intelHD v core3 a to v cene od 1tis. Kc.
Tomu rikam uspora.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je přání uživatele paja nebo objektivní informace a cílová skupina těch CPU? Zdroj by nebyl?

Ano jsou lidi co na tom vystaví herní mašinu, konec konců i7 4.-7. generace jsou stále velice schopné herní procesory. Ale to bude pro lidi s extrémně malým rozpočtem a tam bude výhodnější AMD

Potřebuje někdo výkonnější grafiku než UHD aby si přehrál video na YT nebo zobrazil plochu? Word nebo Excel na té Vega běží rychleji, film to přehrává rychlejí (to někdo chce?) Co outlook nebo fotky? Domácí uživatel, nehráč je naprosto spokojený. Potřebuje zobrazovadlo a akcelerátor videa, a to dostane.

Když kouknu u zákazníka (velký korporát), tak tam jsou typické stroje staré i3 nebo novější i7 pro ty kteří objektivně potřebují trošku výkonnější CPU. S 10. generací ušetří, skylake i7 = i3 10. generace. Ty počítače samozřejmě nemají diskrétní grafiky, není pro to důvod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já pořád nechápu, proč děláš, jakoby AMD žádná APU neměla.
Jsou z v poměru cena / výkon tak moc nevýhodná že je lepší je ignorovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toz ked ma intel v desktope iba refresh resreshovaneho new-stepping optimalizovaneho refreshu skylake gen. 6000 z roku nasho pana 2015 na 14nm++++, tak to aj tak vypada:

- spotreba/TDP = 3x, proste katastrofa

- max 8C a teraz prichadza 10C (vsetko nove monolity, t.j. casovo narocne a drahe jak svina ... potenie krvi pri prichadzani 6C ktory bol planovany uz dlhsie predtym v 2016 i tu zrazu sa ukazalo ze bude treba aj 8C co trvalo rok a pol (a tak trocha sa s tym zrejme tajne pocitalo) no a i tu zrazu sa hned a zaraz a okamzite ukazalo ze bude treba aj 10C, ale nedalo sa, nebol monolit, nevyrastol na strome a to ten 10C este potrebuje novy sc. 1200, nieze 1151 rev1 pre 6C a 1151 rev2 pre 8C ...)

- nizsie IPC od Zen2 (len neviem ci o 1-ciferny alebo 2-ciferny pocet v %)

- pocet dier v intel CPU uz nikto nepocita, vsetkych variant su uz asi 2-3 tucty

- pomer cena/vykon pri prichode Zen2 bol absoluuuuutna katastrofa, niekde 2-3-nasobky v cudu, dnes sme "iba" na 20-50% v cudu

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Těch děr bude víc, někdy v lednu se psalo o >170 děrách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nadruhou stranu je třeba přiznat původnímu Skylaku z roku 2015 jistou nadčasovost když celkem slušně konkuruje i novým architekturám od AMD v roce 2019.

Letos Intel uvede Rocket Lake čímž opět AMD slušně zatopí v desktopu minimálně co se týče ST. V MT bude AMD king dokud Intel nepřejde na čipletou konfiguraci s EMIB můstky. A to možná bude už Alder Lake příští rok, protože....

Copak nikomu nepřijde divné těch 8 velkých jader Golden Cove + 8- menších jader GraceMont na 10nm jako monolit? Když Intel má problém s výtěžností u 4-jádrového IceLake? A najednou jump na 16-jádrový monolit pro desktop? Je to divné. Ovšem pokud by Intel udělal 8-jádrový čiplet s jádry GoldenCove a zvlášť 8-jádrových čiplet pro GraceMont, tak by to dobře vysvětlovalo i tu konfiguraci 8+0+1 (tedy bez malých jader). Vypínat všechna malá jádra je méně výhodnější než tam ten čiplet nedát vůbec a použít jej třeba ve SnowRidge (což bude serverový Xeon postavený na úsporných Gracemont jádrech). Intel na zkopírování čipletové konfigurace a úpravu IP potřebuje cca 2-3 roky což po uvedení Zen2 bude právě 2021.

Nepodceňoval bych Intel. Čipletová konfigurace přináší celkem slušné benefity a je jenom otázka času kdy to zkopíruje do svých CPU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Nadruhou stranu je třeba přiznat původnímu Skylaku z roku 2015 jistou nadčasovost když celkem slušně konkuruje i novým architekturám od AMD v roce 2019."

Celkem slušně? Asi jako Netburst Athlonům 64....
BTW AMD nemá žádné nové architektury, ale jednu vylepšovanou architekturu už pár let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"BTW AMD nemá žádné nové architektury, ale jednu vylepšovanou architekturu už pár let"

a ty si akoze spadol z jahody a utrpel tazky uraz hlavy? ked amd ma iba vylepsovanu architekturu od roku 2017, tak intel ma potom iba vylepsovanu architekturu od nehalemu a cias 2009 ... pretoze vsetky mosty a jazera a zatoky a zalivy a studne a hrady a zamky odvtedy uvadzane, su iba vylepsovany prevratny serverovsky koncept s menom nehalem, ktory vtedy vsetko zmenil ... ako sorry ale ked niekto prejde od sandyB-ivyB k hasswelu tym, ze zvysi pocet ALU z 3 na 4, tak to je akoze preboha co? aka nova mikroarchitektura? nic len vylepsovanie a to prosim pekne uz od roku 2009

takze sa zamyslime OK? architektonicke ery AMD:
teraz-2017 : Zen (zatial 3 vylepsenia)
2017-2011 : (stavebne stroje, totalne odlisny koncept, 5 vylespeni)
2011-2006 : K10 (mozno povazovat za evoluciu K8, dve hlavne vylepsenia)
2006-2003 : K8 (uz nepamatam kolko vylepseni)
2003-1999: K7 (mrte vylepseni, prve jadra do slotu I nasledne jadra XP Palomino, ThoroughBreadA, ThoroughBreadB, Thorton, Barton .....)
1999-1997-K6 (tri vylepsenia, krasne nazvane I, II a III)
a K5, prvy "vlastny" CPU AMD, ktory uz nie je iba klon intelu

architektonicke ery intelu:
teraz-2009 : stale vytunovany nehalem s liliputanskymi L2 cache a mega L3 cache (total mrte vylepseni, intel dekadu sral na vyvoj CPU ze by nieco nove vyvinul na zelenej luke ako amd, vsetky tie ticky-tacky-tocky-tucky-tecky a fucky uz nikto nevie spocitat)
2009-2006 : male sme tu kóre2 eru s neexistujucou L3 cache a na dnesne pomery ultra-mega mrte velkymi L2 cache (Duo a Quad, zo 3-4 vylepsenia)
2006-2001 : Netburst era P4 (asi tak 6 vylepseni Wilamette, NorthwoodA, NorthwoodB, Prescott, Prescott2M, Cedarmil ... kto si to ma vsetko pamatat)
2000-1998: P6 (era PIII (tri vylepseinia Tualatin, Coppermine, Catmai) a PII (dve vylepsienia Clamath, Deschutes) a Ppro)
1998-1993: P5 (era P I, zopar vylepseni bolo: P54, P55, MMX ...)
486-386-286 ....

takze ked sa na to pozriem, tak mi proste vychadza ze zbrusu novych a prepracovanych x86 architektur ma intel za posl. 1/4 storocia akosi menej

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pověsit za koule by sis zasloužil už jen za ignoraci - nezmínění TOTÁLNÍHO základu, tedy AMD Athlon a Duron procesorů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je tam má jako K7...

Jinak já jsem snad poprvé dostal plusové hodnocení a to ještě za koment o Intelu. Nevěřím vlastním očím, protože jsem čekal obvyklou smršť mínusů od lidí, pro které je značka CPU víc než vlastní rozum :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná si napsal něco rozumného ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> pro které je značka CPU víc než vlastní rozum

... na rozdil od tebe, ze :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já od Applu nemám nic a je mi celkově ukradenej.

Co mi ukradené není, je naprosto fenomenální IPC Applích CPU, které ukazuje že IPC lze zdvojnásobit oproti dnešnímu stavu x86 procesorů. A to zejména proto, že naprostá většina kvasi-expertů nám tu po celou dekádu tvrdí, že jsme narazili na IPC-wall a víc jak 4xALU není reálné. Chápu že to tvrdil Intel, protože mu vyhovovalo každý rok vydat jinak pojmenovaný Skylake a vydávat to za novou generaci.

Nechápu že IT redaktoři jsou tak neschopní, že nedokázali upozornit už na jablečný CPU A9, který měl už v roce 2015 vyšší IPC než Skylake. O dva roky později už Intel s AMD ztráceli 40% IPC na revoluční 6xALU monster jádro A11 Monsoon. Místo toho tady Karáš dělá úplně pitomé testy příšernosti jménem BD, kvůli které AMD málem krachla, a přitom vůbec nemáš šajna o tom, že Applí a Cortex jádra ARMu mají větší IPC než x86. Technický rozhled redaktorů nula.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PIII byly Katmai (né s C, ale to je fuk, stejně se divím, že si to někdo pamatuje :) ). Mimochodem, P-Pro mělo taky více variant akorát všechny revize se jmenovaly prostě P6 - vyrábělo se to od 0,6μm (133MHz neprodávaná varianta), přes 0,5μm (150MHz varianta s 256kB L2) až po 0,35μm (166-200MHz, 150MHz s více L2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SKylake (az na ty diry) je povedeny design, nastesti pro Intel.
RocketLake, pokud prijde soubezne se Zen3 a nebo dokonce pozdeji do desktopu, tak prijde podle mne uz "s krizkem po funuse" a nezachrani to, ani kdyby mel nakrasno ST u par procent vyssi nez Zen3. Proti soucasne situaci asi nic nezmeni.

Co se tyce Alder Lake a Meteor Lake...az prijdou, tak uvidime..v soucasnosti odhadovat cokoliv, co Intel "planuje" vydat je vesteni z koule..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj Skylake začal někde v 2011 a to AMD ještě zle zatápělo Intelu se 6-jádrovým Thubanem K10.5, resp. v serverech s 12-jádrovou verzí Opteronu. Navíc se blížilo uvedení Bulldozeru v 2012, které podle uniklých schémat ukazovalo že bude mít 4xpipeline tedy 4xALU jádra se sdílenou silnou FPU. Přitom Intelova první 4xALU architektura byl až Haswell naplánovaný na rok 2013.

Intel měl oprávněný strach, muselo jim fakt lepit, že Haswell nebude na BD stačit a ještě přijde až o rok později. Nepříznivé výhlídky je IMHO donutily k vytvoření něčeho o dost výkonnějšího než Haswell a tak začali vývoj Skylaku. Ono AMD si ve své nejlepší době trouflo Intelu vnutit vlastní 64-bit rozšíření původní IA32, což je z dnešního pohledu opravdu něco nevídaného. Já se obávám, že AMD zatím není v takové kondici aby si trouflo vydat vlastní verzi 1024-bit AVX a tím Intelu vypálilo rybník. Což je docela škoda. Ty ARMy s tím novým 2048-bit SVE2, proměnlivou délkou vektoru 128 - 2048bit, sizeless typy, pokročilou autovektorizací atd. ukazují že tam je hodně velký prostor pro zlepšování. AMD nic nebrání se ujmout iniciativy a vykašlat se na AVX512, které stejně skoro nikdo nepoužívá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no, takze si to zhrnieme: za dekadu tu mame nehalem a 3 jeho vacsie a podstatnejsie optimalizacie celeho nehalem konceptu, ci rodiny ci generacie ci ako si to intel zo zahadnych pricin nazyva

- nehalem (westmare je die shrink)
- sandyB (ivyB je dieshrink + par dalsich optimalizacii)
- haswell (po nom haswell refresh a broadwell je dieshrink a par novymi fucurami, ktorych je menej ako pri prechode od sandyB k ivyB)
- skylake (a tam sme doteraz so vsetkymi refresmi refresovanych optimalizacii new stepping refreshov)

takze 4 (slovom STYRI), takze mi nejde do hlavy preco v tychto dnoch ide o desiatu tzv "generaciu"

aha uz viem: marketing, cim viac tzv. "generacii", tym viac adidas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Podceňovať Intel ani náhodou, S DDR5 vystrkuje rožky, ale reálne až
v roku 2023 bude na uvedená reakcia Intelu na Zen. Dovtedy má možnosť le výťahovať návrhy zo zásuvky (šuplíku)

AMD potvrzuje 4 generace procesorů pro AM4, poslední dvě budou 7nm
9. 3. 2018
Uniklé roadmapy AMD ukazují, že společnost prozatím počítá se čtyřmi generacemi procesorů pro socket AM4. Vydání poslední vypadá na rok 2020…

Samozřejmě je třeba počítat s tím, že procesory roku 2020 osazené v desce z roku 2017 nemusejí využívat všechny nejnovější vymoženosti

https://diit.cz/clanek/amd-potvrzuje-4-generace-procesoru-pro-am4

Logicky v Zen3 nebude DDR5

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

Ono keď si uvedomímne, že AMD má

40 dní výroba
90 dní testovanie
30 dní pred uvedením majú CPU OEM partneri
a pred produkčnou výrobou je minmálne jedna testovacia séria

40+90+40+90+30 =290 dní

tak máme 1. môžný dátum uvedneia Zen3
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 290 days later would be May 29, 2020.

A ak bola jedna opravná revízia

Your starting date is August 13, 2019 so that means that 420 days later would be October 6, 2020.

Zen 3 / Ryzen 4000 pro desktop prý vyjde v září. Berte to ale raději s rezervou
10. 4. 2020
Redakce webu Digitimes se pochlubila informacemi, které prý získala od výrobců základních desek. Podle nich AMD původně plánovala vydání desktopových procesorů Zen 3 / Ryzen 4000 na květen k příležitosti Computexu, ale nakonec došlo na odklad na září
https://diit.cz/clanek/zen-3-ryzen-4000-pro-desktop-pry-vyjde-v-zari

Takže to proste nešlo

A len pre Intelákov(ale aj AMD extrémistov), vývoj CPU bežne trvâ 4,5 roku, teda Intel stále vyťahuje len to, čo ma v zásuvke (=šuplíku) v čase uvedenia Zen... Najskôr až v roku 2023 bude na uvedená reakcia Intelu na Zen.

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2. Lenže v roku 2021 už môže byť problémom

A. CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

B. Včera AMD oznámilo, že dodávky Epycov boli v Q1 2020 3x vyššie ako v Q1 2019
https://edge.media-server.com/mmc/p/v3uak24d

C. v Q1 2019 malo AMD 2,9% serverovêho trhu
https://www.extremetech.com/computing/299191-amds-server-market-share-co...

Ak sa bol relatívne flat trh so server CPU tak malo AMD 8,7% v Q1 a to chceli mať 10% na koci 2020
(DigiTimes reports that AMD is pulling roughly 5 percent market share today and could blow past 10 percent by the end of 2020. )

Lenže AMD oznámila tiež, že

D) Pokles predaja GPU bude kompenyovať nárastom predaj Epycov v Q2 2020, pričo si bude držať cca. maržu z Q1 - najvyššiu v tomto tsiícročí

E) Pokles marží v H2 202), spôsobených predajom zo semicustom divíze, vďakam čipom pre konzoly, ktoré majú maržu výrazne nižšiu ako zvyšok AMD, bude komenzovaný zvýšeným predajom Epycov, a a tým pádom si maržu udržia.

F) Toto stále neovplyvní ZEN3 based Epyc, ktorý spolu s RDNA2 majú prísť až na konci roku... A teda v roku 2021 už môže platiť to, čoho sa Intel obával. AMD bude mať 15-20% server trhu a tým pádom bude považovaný zákazníkmi za relevantného dodávateľa a firmy budú posudzovať takmer výhradne technické parametre čipov v porovaní s cenou a to pre Intel nebezpečné. A bude čipletový návrh Intelu stačiť na Zen3, keď už dnes
Epyc 2 Rome je rychlejší než dva Xeony 8180M, IPC má až o 29 % vyšší než Zen 1
8. 11. 2018
https://diit.cz/clanek/epyc-2-rome-je-rychlejsi-nez-dva-xeony-8180m

Epyc Zen 2 výkonem v GeekBench výrazně překonává 4× draží Xeon platformu
4. 9. 2019
Výsledek naměřený pod Linuxem v GeekBench 4 ukazuje, že platforma postavená na Epycu disponuje o 25 % vyšším procesorovým výkonem (jednojádrový výkon můžeme směle ignorovat, pro ten si >100jádrový server nikdo pořizovat nebude). O čtvrtinu výkonnější platforma s procesory AMD Epyc je přitom 4× levnější než platforma s procesory Intel Xeon.
https://diit.cz/clanek/epyc-zen-2-prekonava-4x-drazi-xeon-platformu

Viete aký skok by musel Intel urobiť, aby AMD neposiľňovalo aj v roku 2021

Pre D) a E)
https://edge.media-server.com/mmc/p/v3uak24d
https://ir.amd.com/static-files/57e8b0f9-29b8-420d-9f4e-a3aed607f456
https://ir.amd.com/static-files/609a425c-6c85-417e-83dc-86a04967c415
https://ir.amd.com/static-files/810d40a3-2611-46a7-a5e4-cedc23fd2c58
https://ir.amd.com/financial-information/quarterly-results
https://www.amd.com/en/press-releases/2020-04-28-amd-reports-first-quart...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nekdy si rikam, jestli fakt nejsi nejaky trenovaci AI bot..
kolik lidi tyhle tvoje elaboraty tady asi tak cte...jak kdyz vidim uz jen tvuj nick name, tak rovnou preskakuji, protoze to je tak s prominutim rozplizle, ze by clovek nedelal nic jineho, nez se snazil pospojovat dohromady vsechno co pises.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Preto je príspevok delený na dve nezávislé podtémy a dve odpovede, lebo v jednej odpovedi by to bolo príliš dlhé..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Věř mi že to fakt nepomáhá...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Rozumiem tomu, tak, že dlhšie odpovede má deliť na ešte viac samostaných odpovedí?
A hlave som si tam nešimol more then trippled a v odpovedi používam trippled

Mystery cloud added 10,000 new AMD Epyc servers in under ten days to handle demand for you know what
Chip challenger announces 40 percent Q1 growth, lowers guidance
By Simon Sharwood, APAC Editor 29 Apr 2020
Server sales grew “by a double-digit percentage sequentially and more than tripled year-over-year”;
https://www.theregister.co.uk/2020/04/29/amd_q1_fy2020_epyc/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele Peter, mě by spíš zajímalo jak si udržíš tolik informací a jejich propojení. Mnohdy to jsou dost sofistikované analýzy a nevěřím, že to prostě v daný čas někde googluješ. Prozradíš tajemství ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Existuje
"Študent musí vedieť všetko, asistent všetko čo je v knihách, docent musí vedieť kde sú knihy a profesor kde je asistent"
https://www.sms.emamut.eu/sms/897

Ja to poznám v modifikovanej forme

"Asistent musí vedieť všetko docent musí vedieť v ktorých knihách (moderne na ktorých weboch a s akými kľučovými slovami) sa to nachádza a profesor musí vedieť, kde je asistent"

od roku 2002 do roku 2013 som bol asistenom a od vtedy do roku 2017 docentom a toto je pozostatok z tej doby. Ja len vierm, že niečo také bolo a cca. ,kde to bolo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele piš dál, protože já považuji tvoje příspěvky informačně velmi přínosné. Takové detaily nemají ani ofiko články na Diitu. Rád si to vždycky přečtu, protože to máš postavené na neprůstřelných faktech. Na divoké spekulace jsem tu expert já :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Taky si to vždycky rád přečtu - zajímavá fakta nezkreslená osobními preferencemi. Stačilo by přidat trošku švestkové omáčky aby to zkousli i lidi co nechtějí tolik číst a klidně to můžeš redakci posílat jako články ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok díky, to dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mna tiez super! +1 :) Sice ti davaju ludia casto minusy, ktorych pocet rastie umerne dlzke tvojho prispevku :D Ale vobec to neries. Dnes je totiz hrozne narocne skonzumovat dlhsi text, nez popis nejakeho meme, tak sa tym lenivcom nemozes divit. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja si obcas precitam, je to fajn, taky suhrn za posledne 2 roky

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na odborném webu bych čekal spíše články typu příspěvků od P. Fondreka, než analýzu délky sloupců grafu z pofidérního marketingového slajdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední výkřik Intel světa - kdy byl fakt ještě v pořádku (a například TDP 65W bylo fakt do 65W) byl Kaby Lake 2017, který se tehdy ještě dokázal popasovat s první generací Zenu.

Třeba Pentium G4560 (2c/4t) tehdy za 1.500Kč byla bezkonkurenční nabídka dorovnávající i3 nejen starší, ale i tehdejší generace a ve hrách bojující i s R3 1200, která vyšla později. A samozřejmě kancelářský bestseller, který (kdo ho má) nebude třeba upgradovat ještě léta (a samozřejmě, abych nebyl tahán za fusekli - počítám s tím, že ne každá firma ihned pořizuje nejnovější verzi ;))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až príliš veľa procesorov v jednej cenovej hladine 3100, 3100x 1600af a 2600......no som sám zvedavý ako tieto procesory najmä 3100 vs 1600af v testoch dopadnú...lebo tá dilema technologický novší 3100 z vyšším jednovláknovým výkonom vs. 12 vlákno v 1600af.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co ludia dnes furt riesia ??? ... v druhej polovici 90. rokov stal novy komp (ked to bol intel a nie cyrix alebo amd) 50 tisic Sk a platy boli vtedy 6-8 tisic Sk, teda novy komp stal POL ROCNY PRIJEM a ludia to kupovali

pri dnesnom priemernom plate v hospodarsve stoji uplne bezny komp 7000-7500 € ???? teda pol rocny plat ... v porovnani s tymi casmi dat dnes 2000 € za komp. je co sa tyka pomeru prijmov/vydavkov prechazda ruzovou zahradou

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

2000€ je zbytečně moc, za 20 kkč (cca 800€) se dá v pohodě postavit komp, který zvládne všechno ve full hd a i v pracoví oblasti nezaostane, žijeme v super době.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze je to moc a staci do tisic €, realne moznosti su uplne inde ako pred takymi 23 rokmi

na druhej strane dnes nie je problem poskladat si doma PC kysnu za niekolko desiatok tisic € (TR3 3990X, 3x 2TB Samsung 970Pro ci 4x 4TB SSD 2,5 palcaky, 8x16 TB HDD, 3x nv gf rtx 2080Ti Ultra alebo nejake Titany, 128 GB RAM, 5K 10bit certifikovany HDR monitor a ine serepeticky)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt. Používám de facto low end monitory, ale na stole mám v těch monitorech 20 tisíc a to nepoočítám stojaky. Klávesnice a myška mají dohromady cenovku 11 tisíc (logitech G915 a G903)...

Řešit značku procesoru a jestli má cenu o pár stovek či nějakou tisícovku/dvě jinde, to samé s grafikou, nemá moc smysl :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidis to, tvoj pohlad alebo moj pohlad.. A potom su tu aj ludia, co zivia 2 deti, platia hypo/najom, zena na materskej a muz bere 20 v cistom. A su radi, ze preziju z vyplaty do vyplaty. Starsie decko by chcelo novy mobil, "stejne jak jeho spoluzaci", maly posiera denne x plienok a na PC, toboz nejaku dovolenu aspon 1x za rok, uz nezbyde. Vies, existuju i take rodiny a tam sa kazda usetrena stovka moze hodit. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvládne i Control na max na FHD v 60FPS? Max = RTX ON.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> v druhej polovici 90. rokov
> 50 tisic Sk

Umm, ani ne. 50K Sk byl totalny hi-end mozna. Bezny komp byl mozna za polovinu. Pokud pocitame "kolik vyplat stal bezny komp" tak rekl bych ze tehdy mozna 2 a dnes 1. Rozdil je, ale urcite ne pul roku vs 1 mesicni vyplata. Mam nekde i cennik konponent z 90tych let ale hledat se mi nechce...

Ty ceny byly brutalni koncem 80tych let a v prvni polovine 90 let, v druhe pulce uz to bylo docela pohoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak chvalne kolko asi vyslo ked chcel clovek nejake to Pentium I (na prislusnej frekv.) hned par tyzdnov potom co vyslo, brutalnych 64 MB RAM (normal bolo v 1997 takych 16-24 MB), nejaku expresnu novucicku najnovsiu 20x CD pekaren, 4.3 GB a neskor 6.4 GB a este neskor 8.5 GB disk (ked standard bol 1.6-2.1 GB a 3.2 GB), poriadny 17-19 palcovy CRT monitor co zvladal 1600x1200 aspon na 85-90 Hz aby to neblikalo jak svina pri 75 Hz a tragickych 1024x768.... garantujem ti ze 50 tisic Sk by ti zdalekaaaaaa nestacilo a bol by treba aspon 2-nasobok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„tak chvalne kolko asi vyslo ked chcel clovek nejake to Pentium I (na prislusnej frekv.) hned par tyzdnov potom co vyslo“

Pentium (původní) vyšlo v roce 1993, to není 2. polovina 90. let.

Živě v roce 1996 mělo tohle jako příklad sestavy do 30 000:
„Pentium 100 MHz, 8 MB RAM, 1,2 GB HD, 64bit ATI Mach 64/1 MB, 14" monitor“

A pro zajímavost, nejvyšší škatulka tam je do 60 000, takže rozhodně běžný počítač nestál 50+ tisíc.

https://www.zive.cz/clanky/cenova-analyza-pocitacovych-sestav-za-rok-199...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

akoze tomuto ja fakt nerozumiem, to pisem po cinsky alebo co?

ja viem kedy vysli prve dva modely pentium 60 a 66.6 mhz s bugom, tie sa u nas ani poriadne nepredavali, co je nezrozumitelne na vete "nejake to Pentium I (na prislusnej frekv.) hned par tyzdnov potom co vyslo, ci uz 75/90/100/120/133/150/166MMX/180MMX/200MMX/233MMX ....

a co to ma spolocne s tym, ze nejaky portal niekde pred 23 rokmi urobil tri zostavy za 30-50-60K korun s tym, ze absolutne ziadna nesplna to co som napisal? ziadne high-endove komponenty svojej doby?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v 1997 som skladal pc na digitálny strih videa. Pentium Pro 266 MHz, najaká Ati 4M , 1x 1.2 G Hdd + SCSI 9 G + radič, na digitálny real time strih videa karta DV Master Pro so strihovým sw za 3800 UIsd , Nokia 17 " Sony trinitron monitor...+ tlačiareň Alps - 350 000....ak si pamätám, len disk stal 45 K a radič tiež dardu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ale Pentium Pro neexistovalo v rychlejší variantě než 200MHz. Někdy v květnu 1997 byly uvedeny Pentium II Katmai, které končily na 233MHz (a na rozdíl od P-Pro uměly MMX). Nebylo to spíš 166MHz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ee určite som ho mal a dal sa o pár Hz pretaktovať nejakým tlačítkom na cpu ak sa pamätám

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cca v roce 1994 si kamarádův strejda koupil sestavu s Pentiem 60MHz (to s tím bugem), nějakou ATI Mach GK, běžnou RAM a HDD, Zvukovou kartou, CD-ROM a barevným 15" monitorem za 60 000kč. A to tam neměl nic speciálního (žádné SCSI, střihové karty, ani žádný spešl SW, jen Windows 3.11 :) ).

Já když jsem to viděl, tak jsem přesvědčil rodiče, abychom doma upgradovali ze ZX Spectrum+ na něco PC kompatibilního, takže jsem následující rok dostal bazarovou 286 s 40MB HDD a černobílým monitorem (to nejlevnější co se dalo sehnat) za 5000kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy se po bazarech daly najít zajímavé kousky. Naši v 1995 koupili (prudil jsem) v bazaru PackardBell desktop, který měl psané parametry 486DX-40, 8MB RAM, 540MB HDD, FDD 3,5" a nějaká 512kB CirrusLogic grafika za 3 tisíce (super cena). Doma jsme tehdy měli nějaký 14" monitor který jsem dotáhl od popelnice (fungoval v poho, zkoušel jsem u kámoše). Donesli jsme kompa domů, já to zapnul a světe div se, byl tam 486DX2-80 (!), 36MB RAM (byly tam 4 SIMM sloty a v nich 2x16MB a 1x4MB !!!!!!!) a ostatní odpovídalo (až na grafiku, která měla 1MB). Nikdo tehdy nechápal, jak tam mohli nechat takové množství RAM a nevšimnout si toho :-) Měl jsem víc RAM, než spolužáci zbohatlíků, co měli Pentium s 16MB RAM :-D To byl tehdy kup století.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu je cennik z roku 1990 https://i.iinfo.cz/urs/nab_dka-pc_979-112473079319878.jpg
286, 12MHz, 1MB, 40MB HDD od 45k Kc
386, 16MHz, 2MB, 40MB HDD, od 80k Kc
486, 25MHz, 8MB, 160MB HDD, od 280k Kc

V 98 som kupoval lowend AMD K6-2 266Mhz, 32MB, grafiku S3 Virge 2MB, 3GB HDD, 15" 1024x768 za 25k Kc.

Priemerna mzda v CR:
1990 3200 Kc
1994 7000 Kc
1998 12000 Kc
2002 15500 Kc
2006 19500 Kc
2010 24000 Kc
2014 25600 Kc
2018 31900 Kc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad průměrné ceny je třeba si uvědomit že koruna od 89 dost ztratila ze své ceny.
Pamatuji pc xt za +- 125 000kčs a AT za 250 000kčs přičemž za 150 000 byl barák "na klíč".
A prodalo se to!
486 dx 50Mhz jsme měli doma z roku 1992 za 72 000,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to naopak? Koruna posílila proti jiným měnám, Pamatuji dolar za 40 a libru přes 50 korun. A to bylo snad někdy kolem roku 2000. V devadesátých jsem to nesledoval.

Je fakt že tehdá za ty prachy bylo nové auto. Fáčko začínalo tuším na 85k +- a vyrostlo na dvojnásobek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne není to naopak, ztratila za své ceny, kurz k jiným měnám na tom nic nemění.... Hodnota koruny není dána kolik za ní koupím dolarů, ale kolik za ní koupím jakého zboží. V 80 letech, kdy se u nás prodávaly ty AT XT, žádný fáčko normálně nebylo to až úplně na konci socializmu. Každopádně skutečně auta i počítače (a i elektronika) tenkrát měly mnohem větší hodnotu. Běžné bylo, že si při rozvodu jeden z manželů nechal byt/domek a druhý auto....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

moje Pentium Pro (2xCPU 200MHz) + 64MB ram + 2x9,6GB scsi disky + cdrw +ATi All in Wonder Pro (uz AGP) v 1997 stal cosi okolo 82 tisic SKK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V 90-92 byly věci jako 386 za 100k, což byla cena nového auta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vuubec nemas pravdu. som rocnik 87, ked tatka kupoval prvy kompl dom, bolo mi tak 6-7 rokov odhadom, slo o BXcel cipset, Celeron 334MHz Mendocino, ram uz nepamatam, ale tusim 64MB, 17" monitor, atd.. a Platil za to 47 tisic SKK a to nam este rodinny znamy poskrtal cennikove ceny a spravil rodinnu ponuku. ;) A ako mozes vidiet, ziadne terno to nebolo, slo o celeron, grafika snad nejaka S3 Trident 4MB nebo co to tam bolo (casom sa dokupovala +128MB RAM a Nvidia TNT2 M64). Ale velice dobre si pamatam, ze sa nas tenkrat tatka opytal, jestli za tych cca 50 tacov, co ma bokom, chceme ako rodina do Grecka v lete, alebo kupime domov PC. ;) Ako deti sme samozrejme prehlasovali, mati sa priklonila na nasu stranu. :D Ale fakt ze, kedy sa ceny zacali normalizovat, tak bolo az ku koncu 90 rokov, predtym sa fakt platil masaker.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava, muselo to byt pozdejsie, mohlo mi byt tak 10-11 rokov, ale pointa plati..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc je to docela jedno, já mám Ryzen 1400 a přestože jde v podstatě o zmetek v počtu aktivních jader (4 z 8), konfigurace (nevýhodná 2+2), nebo i frekvence (3,2GHz a výš se mu moc nechce), tak mě z pohledu výkonu dodnes nic moc netrápí ani při hraní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„v druhej polovici 90. rokov […] novy komp stal POL ROCNY PRIJEM a ludia to kupovali“

Podobně jako teď Samsung Galaxy Fold stojí 50 000 Kč a lidi to kupují.
Technicky ano, existuje cílová skupina pro takový produkt.
Ale rozhodně ne ve smyslu, že se za takové ceny prodává běžný smartphone.

Totéž s těmi počítači v 90. letech.
Tehdy nebylo běžné mít počítač, ale i ti kdo ho měli většinou vybírali na mnohem přijatelnější cenové úrovni.

Proto taky kolem půlky 90. let lidi běžně měli počítače s Intel 80286 a 386, což tehdy byla 10-15 let stará technologie a dokonce i následující 486 už byla zastaralá.

Já si v té době koupil počítač od kamaráda za 5 000 Kč (tuším Pentium 100, jen počítač bez periférií).

Čili to bylo přesně naopak, lidi běžně tak drahé počítače NEkupovali. prostě kupovali to, na co měli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to jinak, potřebujou vystřílet starší a částečně vadné křemíky na minimum než přeskočí na 5nm ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co vy víte, třeba už chtějí tu jedničkovou řadu ukončit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Martin85, ty máš problém s příliš velkým počtem AMD procesorů v jedné cenové hladině, já mám zas problém s tou obludnou nabídkou Intelu, kde je to odstupňované snad po každých 100 MHz, případně jádrech a vláknech. Mají toho extrémně moc a co si budeme povídat, jejich konkurenceschopnosti to fakt nepomáhá, naopak je obtížné se v tom zorientovat. Já jsem už dávno rezignoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta procenta v tabulce jsou nějaká divná, minimálně u SC 3100 a Ci3-10100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jak můžou mít oba AMD čipy 110 % SC a jiný výsledek benchmarku? Aha, to je jako IPC. Tak nic. To mi o výkonu moc neřekne. Teda pokud si nekupuju procesor podle Cinebench instrukcí za takt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro porovnání výkonu je tam ten druhý sloupeček ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výkonu se týkají tři sloupce. IPC jeden.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc si nejsem jistej, jeslti ty Ryzeny dodržují takty a neboostují třeba 200MHz nad, Intel toto dodržuje (u těchto SKU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je jiz zoufale zastaraly, drahy a hodne nenazrany po energii, navic pro soukrome ucely nebezpecny a kompatibilita u nej stoji za hovno, ja jiz davno rikam ze bude muset zlevnit minimalne o 30% aby byl vubec konkurenceschopny, k prikladu Core i9 - 9900K nema stat 563€(jak stoji dnes) ale 270 nakolik Ryzen 7 3700X ktery ho prekonava stoji 320€, navic jak jiz bylo napsano Ryzen 7 3700X stavi na ne-derave bezpecne architekture a modernim 7nm vyrobnim procesu plus je pribalen kvalitni BOX-ovy chladic. Ceny jak autor sam napsal stavi jiz Intel na zcela imaginarnich hodnotach, v pripade TDP jde o totez, zcela neakceptovatelne a navic trestni.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Drahý? Dyť podobně výkonný Ryzen stojí jen o nějakou stovku jinak ale i3 má i grafiku, což ušetří víc pokud jde o kancelářský/multimediální stroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto má přeci AMD v nabídce svá APU 2200G(E), 3200G(E), 2400G(E) a 3400G(E), ne? A desktopová APU Renoir jsou na spadnutí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale on si musi vytrhnut len to, co sa mu hodi k obhajobe, davno neobhajitelneho. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od pocatku je jednou nahore ten, a pak zas tam ten, ale tady ty "zabo mysi" valky nekterych Intel, Nvidia vs AMD, to vypada ze zustanou na vzdy stale stejné.

Nekteri z toho casem vyrostou a prestanou kupovat veci podle toho jakou maji barvu, jini si nechaji potisknout tricko, vylepi si v pokojicku plakat a budou pokracovat v honeni FPS a bodu v syntetickych testech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A teď si vemte že nebýt toho že se AMD probralo, tak intel spokojeně ten samý cpu prodává jako i7 za čtyřnásobnou cenu ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, muzeme uz jen vzpominat, Skylake, Kaby Lake to byly do prichodu Spektry a Melty casy. AMD nebylo nic.
Za to ted drtí AMD vykonem Intel od lowendu po highend.

Bohuzel, Intel odpoved nenachazi a nedari se a nedari. Jen blázen si něco takového jako je i3-10300 koupi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak za 1500,- bych to možna i do kanclu koupil...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak konkretne Tebe ovlivnuji intel bugy? Mas na PC sifrovanou partisnu, a nejake rekneme cenna data? PS. Porno se nepocita. Ani kdyby bylo za bitlockerem :P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám. Zneužití těch děr je více či méně jen teoretické, necílené. Mít bezpečný procesor? K čemu když největší dírou je uživatel a zvláště BFU co si do počítače nainstaluje každou kravinu a ještě se tím prsí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel v momentě kdy jde zautočit i přes webový prohlížeč to zas tak teoretické není... Od "státních" "bohulibých" institucí přes zločince požadující výkupné či kradoucí hesla k účtům. Po soukromých datech nikomu nic není a jak se dají zneužít ukazují třeba sebevraždy vydíraných holek..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tebou pouzita logika pripomina neco ve stylu..
- Na co je mi bezpecnostni zamek u vchodovych dveri, kdyz mi tam stejne mohou vlizt oknem..
Konec komentare ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, zabezpečení bude vždy maximálně tak silné jako jeho nejslabší část.

V tomto případě by to ale znamenalo že uživatel nechá otevřené dveře i okna a bude k sobě pozývat neznámé lidi a chlubit se tím jak cenné věci uvnitř má.

Jak říkám, uživatelé si nainstalují spoustu balastu, včetně toho škodlivého.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu ale není, některé útoky jsou daleko pravděpodobnéjší než jiné a některé lze provést na dálku či s využitím minimálního přispění či nepozornosti uživatele. K jiným je třeba závažná chyba či dokonce fyzická přítomnost..
Jinými slovy je o dost větší problém, pokud mám dokořán otevřené dvěře od domu/bytu, než když mám otevřené okno ve třetím patře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.