Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky GlobalFoundries: 28nm HPP ARM procesor a 20nm vzorek

Cortex-A9 MPCore
Po delší době vám přinášíme novinky z GlobalFoundries, které jsou poměrně pozitivního ražení. Společnost totiž oznámila, že svým 28nm HPP procesem vyrobila dvoujádrový ARM procesor Cortex A9, který zvládá běhat na frekvenci 2,5 GHz…

V poslední době je GlobalFoundries spojována především s nedostupností procesorů AMD Llano danou výrobními kapacitami pro 32nm proces. Přestože se výtěžnost v poslední době lepší, zůstávají výrobní kapacity dlouhodobým problémem s nejasnou budoucností: Výstavba nové továrny v Abbu Dhabi, která měla problémy vyřešit (podobně jako například Fab 15 v případě TSMC), doznala odkladu a v následujících 12 měsících nezačne.

GlobalFoundries - rozmístění továren
rozmístění stávajících továren GlobalFoundries

O něco pozitivnější je pokrok na poli 28nm výroby. Arzenál GlobalFoundries bude obsahovat celkem 5 variant, z nichž už běží výkonná HP a mobilní SLP. V příštím roce je doplní ještě procesy HPP (high-performance plus, bulkový substrát jako v případě HP, ale doplněný o HKMG technologii, která přinese lepší vyvážení výkonu a spotřeby - jde do jisté míry o „luxusnější“ záležitost), SHP (super-high performance, konkrétně SOI proces vhodný tam, kde je prioritou výkon, tedy různé procesory taktované na vyšší frekvence) a nakonec mobilní LPH.

Právě na zmíněném 28nm HPP procesu s HKMG technologií byl úspěšně vyrobený dvoujádrový Cortex A9, který bezproblémově zvládá taktovací frekvenci 2,5 GHz. Podobná hodnota není pro ne-SOI-proces vůbec špatný výsledek, obzvlášť když jde o jeden z prvních vzorků. Prakticky by stačila i pro klasický x86 kompatibilní mobilní procesor (to berte jen jako přirovnání, nemáme zprávy o tom, že by například AMD něco podobného plánovala). V praxi se s HPP variantou setkáme nejspíš u výkonnějších ARM tabletů určených především pro Windows 8.

V továrně Globalfoundries
v GlobalFoundries

Druhá z inovací má před sebou ještě delší cestu, jde o 20nm TQV vzorek, jehož účelem je zjistit, jak se 20nm proces ve stávajícím stavu hodí na výrobu budoucích ARM zařízení. Zahájení výroby je zatím relativně vzdálenou budoucností. První zmínky o 20nm se ve starších roadmapách objevovaly pro druhé pololetí příštího roku, ale to je zřejmě minulost - aktuálně se počítá až s rokem 2013 pro bulkové varianty (low-power mobilní verze a středně výkonné pro ARM procesory či grafické čipy) a s rokem 2014 pro SOI (výkonné x86 CPU).

Zdroje: 

Diskuse ke článku Novinky GlobalFoundries: 28nm HPP ARM procesor a 20nm vzorek

Žádné komentáře.