Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia nForce 2

nForce2 logo
nVidia uvedla svůj vůbec první chipset pro základní desky teprve vloni v listopadu. A už nyní se pokouší si dobýt slávu druhou verzí. Stejně jako původní nForce i nForce 2 je určena pouze pro procesory značky AMD, tedy Athlony a Durony. Už jste si u nás mohli přečíst několik informací o nForce 2, ale až nyní jsou úplné a přesné. Pojďte se tedy s námi podívat na čtyřstránkové preview nového řešení od nVidie.

Kapitoly článků

1.  Integrated Graphics Processor a System Platform Processor
2.  DualDDR
4.  Závěr

Stejně jako drtivá většina ostatních chipsetů i nForce 2 se zkládá ze dvou částí, ze severního můstku (North Bridge) a z jižního můstku (South Bridge). Jenže nVidie se tyto nudné a obehrané názvy už nelíbily, takže zvolila jiné. Místo severního můstku tu máme Integrated Graphics Processor (IGP), nebo System Platform Processor (SPP) a namísto jižního můstku najdeme název Media & Communication Processor (MCP). Pojďme se na ně popořadě podívat:

Integrated Graphics Processor a System Platform Processor

nForce 2 IGP chipnForce 2 SPP chip

Nejprve, aby bylo jasno, tak vysvětlím rozdíl mezi IGP a SPP. Ten tkví pouze v jediné věci: v integrovaném grafickém jádře. Zatímco IGP obsahuje integrovanou grafickou kartu, SPP nikoliv. Pro nVidiu je tento způsob nejvíce ekonomický, jelikož grafické jádro zabírá v nForce 2 celých 70 % plochy jádra. Vznikne-li při výrobě v této části chyba, pak se nemusí chip vzít a vyhodit, ale jednoduše se zabalí a prodá jako ten samý chip, ale bez grafického jádra. Jinak řečeno, SPP jsou mnohdy IGP s nepovedenou grafickým jádrem.

Jistě velmi zajímavé je, jaká vlastně grafická karta je u nForce 2 integrována. Jde o GeForce4 MX, což je oproti GeForce2 MX u původní nForce krok kupředu, i když ne až tak výrazný. GeForce4 MX obsažené v nForce 2 běží jádro stejně rychle jako u normální GeForce4 MX 420, což naznačuje velmi podobný výkon. Ten samozřejmě budou ovlivňovat použité paměti u chipsetu, takže se všeobecně čeká rychlost někde mezi 420 a 440.

A pokud se snad nespokojíte s integrovanou grafikou, či si rovnou pořídíte základní desku se System Platform Processorem (tedy bez integrované grafické karty), pak butete moci připojit nějakou jinou grafiku za pomocí AGP 8×.

Ještě než se vrhnu na podporované paměti, tak se zmíním o DASP. Tato zkratka u nVidii značí "Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor" a znovu jde o vzletné pojmenování něčeho, co je jinak známo jako cache. DASP totiž "sedí" mezi sběrnicí procesoru a paměťovým řadičem a snaží se odhadovat, co se bude příště z pamětí číst, aby mohla nabídnout data rychleji, než to dokáže paměťový řadič.

nVidia říká, že jde o druhou generaci DASP (v původní nForce také byla), takže dosahuje znatelně lepších výsledků. A opravdu, u syntetických testů dokáže urychlit běh až o 30 %, jenže praxe je trošku jiná. Tam nabídne vzrůst výkonu maximálně o 5 až 10 % a to ještě jen u aplikací jako Windows Media Encoder, nebo Adobe Premiere.

Kapitoly článků
1.  Integrated Graphics Processor a System Platform Processor
2.  DualDDR
4.  Závěr

Diskuse ke článku nVidia nForce 2

Žádné komentáře.