Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia odkládá Voltu, namísto něj nastupuje Pascal s rychlou pamětí

Kromě tečky za generací Kepler v podobě GeForce GTX Titan Z představila Nvidia na GDC i dlouhodobé plány: Pascal, který nahradí Voltu (odložen) a 3D paměti, které umožní znásobit přenosovou rychlost…

První roadmapa, kterou vidíte níže, pochází z loňska a přikládáme jí, abyste si snáze mohli porovnat změny, k nimž u Nvidie došlo.

Přejděme rovnou k nové verzi a porovnejme, co všechno se změnilo. Jako první si můžeme všimnout, že zmizela generace Volta. Podle dostupných informací zmizela pouze z vykreslené části roadmapy (nikoli zcela) a pravděpodobně bude následovat po generaci Pascal, která se objevila na jejím místě. Důvod změny tkví ve snaze Nvidia urychlit nástup tzv. 3D pamětí.

Druhý zásadní rozdíl tkví v přesunu popisku „unified memory“. Původně byl uvedený u Maxwellu, nyní je přítomen teprve u Pascalu. Pokud je nám známo, nevydala k této změně Nvidia žádné konkrétní vyjádření. Namísto unifikované paměti by se měl Maxwell vyznačovat podporou DirectX 12. Jak jsme si vysvětlovali, je spojování konkrétních grafických karet s novými Directy zatím poměrně vágní a není dosud jasné, které karty budou (softwarově) kompatibilní (tzn. vybavené drivery schopnými fungovat pod DirectX 12), které karty nabídnout (částečnou) hardwarovou podporu DirectX 12 a které karty nabídnou kompletní podporu nového API (včetně nepovinných funkcí). Při prezentaci Directů Nvidia hovořila o kompatibilitě v rámci generací Fermi, Kepler a Maxwell (neupřesnila, zda se míra podpory u jednotlivých generací liší), takže tato otázka není ještě vyjasněná.

Zatímco primární devizou generace Maxwell bude snížení spotřeby, Pascal přijde s podporou nových pamětí a několika dalších technologií. Na snímku výše je zachycený modul osazený GPU Pascal se 3D pamětmi (dvě dvojice čipů těsně u GPU). Do této skupiny, o které se obecně mluví jako o „stacked memory“, patří například paměti HBM, o kterých jsme párkrát hovořili a několik dalších technologií, které mají jedno společné: Vrství paměťové obvody na sebe a disponují rozhraním o velmi vysoké datové propustnosti.

Toho je zpravidla docíleno použitím extrémně široké sběrnice v kombinaci s technologií interposer. Existují ale i jiné technologie, které namísto široké sběrnice používají spíš vyšších taktů (např. HMC), ale to jen pro úplnost. Řešení Nvidie je blízké (možná totožné) konceptu HBM, dodavatelem pamětí by se měl stát Hynix. Bližší informace zatím nejsou k dispozici, můžeme jen připomenout, že při loňském ohlášení generace Volta padla zmínka o cílené přenosové rychlosti 1 TB/s.

Nyní máme na trhu první (28nm) generaci architektury Maxwell, tu patrně koncem letošního roku doplní / nahradí druhá generace postavená na 20nm čipech. Pascal dorazí na trh v roce 2016. Jak to bude s Voltou, který zmizel z roadmapy, můžeme jen odhadovat, dorazí „později“.

Pozn.: Nvidia dodatečně upřesnila, že uvedené „3D paměti“ odpovídají specifikacím HBM (JEDEC standard).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia odkládá Voltu, namísto něj nastupuje Pascal s rychlou pamětí

Středa, 26 Březen 2014 - 21:47 | del42sa | Is anyone else wondering how many schizophrenic...
Středa, 26 Březen 2014 - 18:31 | webwalker | Rozdíly UM a UVM najdeš zde: http://...
Středa, 26 Březen 2014 - 17:17 | eddward | V tej starsej roadmape je k Volta napisane jedine...
Středa, 26 Březen 2014 - 16:39 | del42sa | If you remember, something very similar named...
Středa, 26 Březen 2014 - 15:45 | no-X | Urychlení spočívá v tom, že zatímco Volta má k...
Středa, 26 Březen 2014 - 15:08 | eddward | No ja to vidim inak. Ziadna Volta nebude. Pascal...

Zobrazit diskusi