Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kvartál čtvrtý - Záplavy ovladačů, výhledy a závěr

Radeon HD 7970 GeForce GTX 680
Pojďme se podívat, jak to v letošním roce vedli výrobci grafických karet. Pokud jsme teň loňský nazvali jako „poslední čtyřicetinanometrový“, je letošní prakticky první z několikaleté řady 28nm…

Kapitoly článků

Po hardwaru nastupují ovladače

Začátkem října AMD s Nvidií dořešily poslední hardwarové resty: Konkrétně to znamenalo vydání GeForce GTX 650 Ti jakožto poslední letošní karty z řady Kepler - pro AMD pak uvedení desktopové (FM2) verze Trinity, která byla v očekávání již od června. Nedlouho poté se na svět dostalo ještě jedno APU - ultramobilní Hondo, které se sice dočkalo oficiálního vydání, ale reálná dostupnost zůstala na bedrech výrobců tabletů.

GeForce GTX 650 Ti IO
GeForce GTX 650 Ti z profilu

I když nebyl konec roku zrovna bohatý na nové grafické karty, vynahradili to oba výrobci zvýšenou produkcí ovladačů: Každý vydal během tří měsíců sedm verzí a mnohé z nich významným způsobem posunuly výkon v řadě herních titulů. V případě AMD, kdy jde o ovladače pro architekturu GCN, můžeme říct, že společnost dostála loňskému slibu a přinesla nárůsty výraznější než u minulé generace.

Zmínit bychom mohli preview Radeonů HD 8000M, ale byť se již objevily první recenze (např. Tomshardware), jde fakticky o produkty, které budou k dispozici teprve začátkem roku 2013, na který si je necháme.

Křišťálová koule

V roce 2013 nás čeká druhá generace 28nm grafických čipů AMD a Nvidie, procesory Haswell od Intelu a APU Richland od AMD. Na téma každého ze jmenovaných produktů existují tuny spekulací, které však rozebírat nebudeme - zmíníme jen v krátkosti to nejpravděpodobnější.

Radeon HD 8790M testing platform
Radeon HD 8790M - testovací platforma
- Tomshardware.com -

Již jsme nakousli Radeony HD 8000M - od okamžiku, co jsme vás informovali o (částečných) oficiálních specifikacích, vyšlo na povrch pár dalších detailů, o nichž vás ale budeme informovat standardní cestou (samostatnou zprávou). Jisté je, že AMD ještě další informace zveřejní v lednu. Zhruba v březnu by mohly následovat i ekvivalenty pro desktop včetně podrobnějších informací o druhé generaci architektury GCN (nečekáme žádné extrémní změny, prakticky ani nejsou potřeba - spíš drobná doladění, která by mohla ovlivnit například efektivitu nebo filtraci textur).

Přečtěte si:
GCN 2.0 background Radeony HD 8000, Richland a Kaveri

Intel Haswell diagram Intel a Nvidia

V podobném časovém horizontu očekáváme i nové nodely Nvidie - nástupce GeForce GTX 680 zřejmě bude opět čip bez rozšířené výpočetní výbavy (zřejmě tedy nepůjde o „velký Kepler“ GK110) - očekáváme však doplnění hardwarové podpory DirectX 11.1 (tedy 11_1).

S procesorem Haswell je to zatím poměrně nejednoznačné. Proslýchá se, že verze s integrovanou pamětí Crystalwell možná přijde později (nebo nepřijde vůbec), protože by výrobní náklady zvyšovala více než výkon. To je dost dobře možné, každopádně existuje i možnost, že její zrušení (či odklad nebo omezená dostupnost) souvisí i s odložením APU Kaveri od AMD (CPU Steamroller + GPU GCN). Možná zajímavější jsou zprávy, které souvisejí s následnou generací (Broadwell) - když se v roadmapách Intelu neobjevila socketová verze tohoto procesoru, získali z toho mnozí mylný dojem, že Intel s výměnnými procesory končí. Situace je ve skutečnosti jiná. Broadwell bude vydaný jako čistě mobilní procesor a jeho následník bude opět k dispozici i v socketovém provedení. Intel možná jen tick-tock strategii rozšíří na tick-tack-tock-tuck, kdy krom architektury a výrobního procesu bude ještě navíc střídat generace univerzální s generacemi čistě mobilními (což nakonec vcelku koresponduje s naší názorem na „konec intelích socketů“ :-).

Ivy Bridge Haswell Broadwell roadmap
Roadmapa, která přinesla spekulace na téma konce socketových procesorů

Procesor Steamroller totiž přinejmenším do posledního kvartálu nového roku neuvidíme, čímž dochází i ke zdržení APU Kaveri, která na této generaci staví. Tu by mělo někdy na přelomu jara a léta nahradit APU Richland, o kterém stále nemáme spolehlivé informace. Dosavadní předpoklady o Richlandu mluvili jako o Trinity (CPU Piledriver + GPU VLIW-4, 32nm) zmenšené pro 28nm výrobní proces. V posledních dnech se však objevují informace, které jsou sice (stále) zcela neoficiální, ale indikují, že by grafická část Richlandu nemuselo být VLIW-4 GPU, ale jádro generace GCN. Dokázali bychom si představit, že by mohlo jít o integrovanou verzi GPU Mars z Radeonů HD 8500-8700M se 384 stream-procesory, ale zatím nemá smysl předbíhat (Kaveri měla mít 512 stream-procesorů).

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Ohlédnutí za rokem 2012: Grafické karty

Neděle, 30 Prosinec 2012 - 17:17 | Richmond | Ano, pomáhalo jim IBM a taky to za to stálo....
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 11:40 | TyNyT | ad fabriky a "jít jinam" - pokud se...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 03:17 | Richmond | Velkej motor prostě žere ;) Občas si nakreslím...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:39 | TyNyT | Proč vždy reaguješ na úplně jiný topic, resp. si...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 00:46 | Richmond | Tak zase prrr. CUDA automaticky neznamená DP....
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 22:54 | TyNyT | opravdu to tak bylo vždy, že energeticky méně...
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 22:36 | TyNyT | Možná sis to jen špatně přečetl. Zkus to znova,...
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 21:45 | Damel | Schválně jsem se podíval zda mám doma taky něco...
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 11:44 | Richmond | Ty vidíš problém v ceně, já v konkurenci....
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 10:52 | no-X | Asi úplně nerozumím. Nvidia nemá důvod vydávat...

Zobrazit diskusi