Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravdu AMD dementovala, že se Ryzen 4000 CPU odkládá na leden? V podstatě ne

V posledních dnech se objevily dva názorové tábory. Jeden stojí za informací, že desktopová CPU byla odloženy na leden, druhý trvá na tom, že budou dostupné ještě letos. AMD situaci nezpřehlednila…

Můžeme si stručně zrekapitulovat situaci. V původních roadmapách AMD figurovalo, že Zen 3 bude vydán do konce roku 2020. Pak se ale situace změnila a namísto do konce roku 2020 byl nový „deadline“ popsán rokem 2021. Když se na základě aktualizovaných roadmap objevily novinky, že AMD oficiálně odložila Zen 3 na rok 2021, ozval se zástupce společnosti a s elegancí královny Koloběžky První dementoval / nedementoval tyto zprávy vysvětlením, že Zen 3 jakožto architektura bude uveden v roce 2020, ale většina produktů až v roce 2021. Uvedl ale, že serverové procesory Epyc postavené na Zen 3 budou vydané ještě v roce 2020. U jiných produktů ale takto konkrétní nebyl.

Od té doby se dva názorové tábory: Jeden zastává názor, že desktopové procesory s architekturou Zen 3 budou dostupné v říjnu, druhý, že v lednu. Mezi tím se objevily ještě zprávy, které udělaly nejasno v tom, na jakém procesu má být vlastně Zen 3 vyráběný a po očekávaném 7nm (v nějaké vylepšené variantě) se objevila možnost, že by došlo na 5nm proces. AMD, ač měla příležitost, nepřispěla k vyjasnění situace, neboť v aktualizovaných roadmapách, kde uvádí pro každou generaci výrobní proces, v případě desktopových procesorů s architekturou Zen 3, proces vynechala:

Krom toho v této roadmapě (opět) uvádí vydání Zen 3 pro desktop (client) do konce roku 2021, nikoli do konce roku 2020.

Následně redakce webu DigiTimes přišla se sdělením, že podle informací výrobců základních desek byl Zen 3 pro desktop / Ryzen 4000 CPU odložen na rok 2021 a procesory budou dostupné nejdříve v lednu. Nebylo by to žádné velké překvapení, o této možnosti už se nějakou dobu mluvilo a navíc není v rozporu s roadmapami AMD, které opakovaně uvádějí Ryzen s jádry Zen 3 nikoli do konce roku 2020 (jako dříve), ale do konce roku 2021.

Tato zpráva, byť ve své podstatě nepřinesla nic zásadně nového, vyvolala zajímavou odezvu. Redakace webu PCWorld přišla s článek, že podle jejích zdrojů je Zen 3 stále chystaný na rok 2020. Dostaly se k nám informace jednoho z výrobců, že podle materiálů AMD je Zen 3 stále chystaný na rok 2020. Ovšem tyto zprávy mají jeden háček. Nikdo netvrdí, že je odloženo uvedení architektury Zen 3, ale že se na rok 2021 odkládají desktopové procesory postavené na Zen 3, tedy Ryzen 4000 CPU. AMD své tvrzení, že Zen 3 uveden či vydá v roce 2020 neporuší, pokud Ryzen 4000 CPU vyjde v roce 2021. Na rok 2020 se totiž chystají procesory Epyc s jádry Zen 3:

Je to podobné, jako když Intel tvrdil, že vydá Cannon Lake / Ice Lake / Tiger Lake „do konce roku“, Vždy je vydal, ovšem nikdy nešlo o desktopové procesory. Pokud máme informaci, že AMD do konce roku vydá Zen 3, stále to není zárukou, že musí jít o desktopové procesory, zvlášť když na rok 2020 již opakovaně potvrdila serverový Epyc Milan s architekturou Zen 3.

Pokud se domníváte, že když AMD řekne, že do konce roku vydá určitou architekturu, musí jít o desktopové produkty, rád vás na dvou příkladech vyvedu z omylu. Poprvé se to týkalo původního Zenu, o kterém AMD opakovaně tvrdila, že bude dostupný v roce 2016. Níže to dokládám jedním ze slajdů, kde to je černé na bílém (či spíše bílé na černém):

Amd 2015 Fad 06

Koncem roku 2016 pak vyšlo najevo, že desktopové procesory budou až v roce 2017. David na toto oznámení sice reagoval blogem: Zen až v lednu? No a?, který sice vcelku oprávněně bagatelizoval drama, které z odkladu na leden některé weby vytvořily - nicméně faktem zůstávalo, že AMD dlouho slibovala dostupnost do konce roku 2016 a nedosáhla ji. Již koncem roku 2016 se AMD snažila své tvrzení upravit, že se termín vydání týká jen serverových Epyců a když ani ty nevyšly, prohlásila nakonec před investory, že vybraným partnerům již vzorky serverových procesorů v roce  2016 zaslala, takže Zen / Epyc v podstatě některým zákazníkům dostupný byl a slib byl dodržen. Vydání desktopových procesorů se nakonec neslo v pozitivním duchu, takže se nenašel nikdo, kdo by na nedodržení původního slibu (a slovíčkaření, kterým se z něj AMD vykroutila, poukázal) a AMD to omatlal o ústa.

Nešlo však o ojedinělý případ, podobná situace následovala se 7nm GPU Vega 20.

Rovněž avizovala, že do konce roku - tentokrát 2018 - bude dostupná 7nm Vega (20) pro výpočetní využití, ale krom formálního ohlášení nebyla. Což opět AMD komentovala distribucí vzorků vybraným partnerům. Opět tedy více-méně vágní formulace nepřinesla to, co od ní očekívali uživatelé, přesto ji bylo po formální stránce možné považovat za více-méně naplněnou.

Pokud tedy (i) spolehlivé zdroje tvrdí, že Zen 3 bude letos vydán, není to záruka toho, že bude dostupný zrovna Zen 3 pro desktop. Pouze to sděluje, že bude dostupný Zen 3 v neupřesněném provedení pro neupřesněné zákazníky. Třeba ten serverový, který je na letošní rok potvrzen.

AMD nakonec uspořádala i konferenční hovor, na kterém sama potvrdila, že Zen 3 (výslovně Zen 3) odložen není a vyjde v roce 2020. Opět - byť už je to několikátá příležitost - se zcela vyhnula konstatování, že desktopový Zen 3 vyjde v roce 2020, nebo že Ryzen 4000 s jádry Zen 3 vyjde v roce 2020. Některé weby opět tvrzení „Zen 3 vyjde v roce 2020“ upravily na „Ryzen 4000 vyjde v roce 2020“, ale jak již bylo vysvětleno, mezi architekturu a jeden z řady produktů postavený na dané architektuře, nelze stavět rovnítko. Ačkoli AMD měla celou řadu příležitostí říct, že desktopový Zen 3 / Ryzen 4000 s jádry Zen 3 vyjde letos, nikdy tak neučinila. Přitom jí nedělalo problém opakovaně a výslovně uvést, že serverový Epyc Milan s jádry Zen 3 bude vydaný letos.

Je tedy poměrně zjevné, že AMD si u desktopových procesorů nechává prostor na vycouvání a konkrétnímu tvrzení, které by jí mohlo být omláceno o hlavu, se vyhýbá jako čert kříži. Z toho lze usuzovat, že si sama dosud není jistá tím, kdy vlastně bude možné Ryzen 4000 CPU koupit.

Aby nedošlo k chybnému pochopení: Netvrdím a ani nemám podloženo vlastními zdroji, že Zen 3 v podobě desktopových procesorů nebude letos dostupný. Tvrdím pouze to, že AMD v žádném svém vyjádření dosud nikde a nikdy nekonstatovala, že desktopové procesory Zen 3 budou vydané nebo dostupné letos. Mluvila pouze o architektuře a o serverových procesorech. Jak ilustrují výše uvedenými slajdy doložené zkušenosti, tvrzení, že v určitém roce bude dostupná architektura, skutečně neznamená, že zároveň bude dostupný jeden konkrétní produkt postavený na dané architektuře, který zajímá zrovna nás. Může, ale nemusí. Rozhodně však není košér upravovat oficiální vyjádření jen proto, že pak lépe odpovídají takové možné realitě, jaká by se nám více zamlouvala.

Diskuse ke článku Opravdu AMD dementovala, že se Ryzen 4000 CPU odkládá na leden? V podstatě ne

Čtvrtek, 25 Červen 2020 - 09:19 | Exhumanizator | tieto clanky pisu ZIDIA? :))) tolko ich uz opat...
Pátek, 19 Červen 2020 - 21:00 | tombomino | Bylo by docela vesele, kdyby jsi mel nakonec...
Pátek, 19 Červen 2020 - 18:43 | Mali | Ty mozna nerozlisujes, ale AMD rozlisuje :) A...
Pátek, 19 Červen 2020 - 11:54 | Lotrandor | Přesně, ani 1440p na konzistentních 60 fps není...
Pátek, 19 Červen 2020 - 10:45 | PKoz | Ale o tom už tu dobrou hodinu hovoříme :-)
Pátek, 19 Červen 2020 - 10:36 | Lotrandor | Jestli vyjdou hry pro next gen konzole, vyjdou i...
Pátek, 19 Červen 2020 - 08:31 | Lazar | Nespočívá předpoklad vydání Ryzen 4000(Zen3) z...
Pátek, 19 Červen 2020 - 08:24 | Libor Míšek | Asi tak. Já vlastně ani nevím, jestli rychlejší...
Pátek, 19 Červen 2020 - 07:02 | Jabba | Okurka začala... ;)
Čtvrtek, 18 Červen 2020 - 21:03 | Amater | On jen shrnul hodnotu vašeho zdělení do pár znaků...

Zobrazit diskusi