Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

8 důvodů proč koupit Linux a open-source

OpenTTD, Mageia Linux 2
Na Živě před pár dny vyšel článek pojmenovaný „Osm důvodů proč přejít na Windows 8“. Protože máme rádi polemiku a do cizích výtvorů si čas od času také rádi rýpneme, pojďte se s námi podívat, proč bychom vám doporučili spíše Linux…

Kapitoly článků

Jakub Čížek vybral svých osm důvodů pro Windows 8. Jejich výběr je tudíž pochopitelně subjektivní, jelikož z tisíce možných (ať již důležitých, nebo nepodstatných) potřeboval vybrat právě osmici. Podobně subjektivní, nekompletní, nepřesný je i následující výběr Linuxu nakloněných argumentů. Se všemi z nich lze jak souhlasit, tak na jejich účet napsat polemiku, kterak jsou chybé a zavádějící.

  1. Vytváří cenový tlak na Microsoft: nebýt Linuxu a Androidu, nemáme tu dnes levná Windows (vzpomeňte na ceny z doby před 15 lety), nebýt Open-office, nemáme tu dnes levné MS Office pro domácnosti atd.
  2. Vytváří technologický tlak na Microsoft: řada open-source projektů je na absolutní špici vývoje, ať již jde o nejlepší implementaci formátu H.264 (projekt x264), program dcraw (na kterém staví obrovské množství RAW aplikací a využívá jej třeba i Zoner Photo Studio 14), Open Document Format (schváleny jako ECMA a ISO standard před Microsoftem a byly to právě i takovéto aktivity, které nakonec dostaly Microsoft do fáze, kdy je „Office 2007“ standard otevřený) atd.
  3. Bez virů, bez malware, bez spyware: to je samozřejmě výhoda plynoucí z ~1% zastoupení Linuxu na desktopech, ale výhoda to rozhodně je.
  4. Možnost volby vzhledu systému: tam, kde mají Windows jen jedno skinovatelné prostředí a kde ve Windows 8 dostaneme vnuceno prostředí Metro, nabízí Linux absolutní svobodu volby prostředí, jeho vyladění a úprav.
  5. Podpora hardwaru: tohle může znít na první pohled bizarně, ale uvědomte si jedno: zatímco podpora nových grafických karet třeba trochu kulhá a musí spoléhat na uzavřené ovladače výrobců, je to spíše jen minoritní záležitost. Linux naopak nabízí podporu hardwaru, na který se již jeho výrobce vykašlal, a tak nejen pro Windows 8, ale často již i pro Windows 7, Vista či dokonce XP nejsou ovladače. Takže vaší vynikající starou tiskárnu prostě s přechodem na nová Windows můžete zahodit, ale pod Linuxem poběží bez problémů: a nejspíš proto, že některý z kernelových vývojářů jí shodou okolností má v obýváku a nechce se jí vzdát.
  6. Linux vám nic nevnucuje: tam, kde Office 2013 požadují účet na Windows Live, po vás Libre Office nic nechtějí. A kdyby se náhodou stalo, že tvůrci program uzavřou a budou požadovat účet na nějakém „Libre Office Live“, zaručuji vám, že do 24 hodin vznikne fork tohoto projektu a bude dál pokračovat bez těchto omezení.
  7. Podpora velkých firem na úrovni Microsoftu: pokud jste ochotni za Linux trochu zaplatit ve formě placené podpory, pak můžete mít prakticky totéž, co u Microsoftu. Vlastně víc, protože když si koupíte Windows 8 OEM, tak od Microsoftu žádnou podporu nemáte. Ale když si koupíte třeba Red Hat Enterprise Linux Desktop, tak máte nejen jistotu toho, že váš systém není zbastlenina nějakého klučiny z Ruska, který si hraje s upravováním Ubuntu, ale dokonce máte i přístup (skrze „subscription“) k podpoře přímo od Red Hatu.
  8. Podpoříte rozmanitost: kdyby byl na trhu jediný pravý OS (nebo třeba dva), byla by to v každém případě brzda vývoje. Přiznejme si, že největší pokroky dělá lidstvo tím, že se mnoho vzájemně konkurujících subjektů zúčastní souboje o vývoj technologií. Ať již jde o kosmický výzkum, lékařský výzkum, nebo i softwarové technologie. Na první pohled by se mohlo zdát, že Microsoft svádí (zejména při pohledu na Windows 8/Metro) souboj hlavně s Applem, ale Apple z velké části používá ve svých produktech open-source projekty (byť díky BSD licenci u některých může efektivně svůj vlastní vývoj schovávat před světem).

Tak koho raději podpoříte? Softwarového giganta s v minulosti i současnosti prokazatelnými znaky monopolního chování, nebo tisíce nadšenců vyvíjejících open-source, ať již po večerech doma, nebo přes den v práci třeba v brněnském Red Hatu?

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Osm důvodů proč nepřejít na Windows 8, ale rovnou na Linux

Sobota, 3 Listopad 2012 - 13:14 | Lukáš PIVOŇKA | Mám malý domácí server s Atomem s diskovým polem...
Pondělí, 20 Srpen 2012 - 14:29 | lord5619 | Jak tak koukám, hodně uživatelů je pokročilých,...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 21:12 | Jiří | 1) Odděl ve window manageru Windows spuštěné i...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 22:06 | Osvald Tretter | V téhle větě: "To je hlavní důvod, proč...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 11:07 | Cortez Rivera | Ráčil jsem si přečít, v odkazu jsem nic jako...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 06:40 | xvasek | ...si připoj třeba nějakou multifunkční tiskárnu...
Sobota, 4 Srpen 2012 - 22:29 | lto | Pokud si do Win nedoinstaluji sysinternals...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:28 | Rovano | A co jako. Na PIII s TNT mi aktuální linux....
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:24 | Rovano | Kdyby ste si ráčil přečíst upozornění ohledně...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 12:21 | corwin78 | To je OK, tak to má být, aby každý používal to,...

Zobrazit diskusi