Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PCIe ×16 / CrossFireX

MSI 870A-G54
Dnes se podíváme na základní desku, která se pokouší z minima vytáhnout maximum. Budeme si povídat o desce MSI 870A-G54 postavené na platformě AM3 se skoro nejlevnějším z moderních čipsetů 8. řady, AMD 870 + SB850. Právě SB850 je to, co desku lehce prodražuje, neb standardně se k AMD 870 dává starý SB710. SB850 má narozdíl od něj 6Gbitové SATA, ale zase mu chybí PATA řadič, což MSI dohání dalším čipem od JMicronu a nechybí ani USB 3.0 řadič NEC/Renesas. A knoflík na snadné přetaktování. A LEDky blikající podle počtu zapojených fází v napájecích obvodech procesoru. Shodou okolností se v průběhu tvorby této recenze dostala deska na úroveň tak nízkou, že jde o nejlevnější desku s čipsetem AMD 8. řady. A nádavkem k ní ještě dostanete i médium s operačním systémem (v podstatě)…

Kapitoly článků

6.  BIOS - U-key
7.  MSI Winki
8.  OC Dial
9.  PCIe ×16 / CrossFireX
10.  Spotřeba
11.  Hodnocení

Na fungování PCI Express ×16 slotů se podíváme velice jednoduše Unigine Heaven Benchmarkem. Srovnávat budeme s deskou s čipsetem AMD 890GX, kde PCI Express ×16 sloty obsluhuje úplně jiný čip vyráběný menším výrobním procesem (55nm vs. 65nm), kde ale stejně největší prostor zabírá integrovaná grafika (ta nás ale nyní zajímat nebude). AMD 890GX nabízí dva PCI Express ×16 sloty v konfiguraci ×8/×8, zatímco AMD 870 nabízí nevyváženou kombinaci ×16/×4. Vedle toho budeme ještě srovnávat použití jen jedné grafiky v PCIe ×16 slotu a protože se to do výsledků hodí a na desce ASUS M4A89GTD PRO/USB3 to jde nastavit, bude do testu zařazeno také fungování jedné karty na „polotučném“ PCIe ×8 slotu.

Do grafu jsme tentokráte pro zajímavost zařadili hodnoty minima, průměru a maxima (pokud jde o počet snímků za sekundu (fps)). Zajímat by vás asi nejvíce měl průměr, i když ostatní hodnoty také úplně nudné nejsou. Testováno bylo pochopitelně na nastavení DirectX 10 (neboť náš testovací pár Radeonů HD 3850 víc neumí), bez tesselace, 0×AA, 2×AF, shader medium. Nám však nešlo o tesselaci, ale hrubý výkon. Připomínáme, že testování proběhlo na jinak identických sestavách (lišila se pouze deska, jinak zbytek byl stejný včetně nastavení pamětí).

Ačkoli rozdíly v měření mohou být v toleranci chybovosti (tu si systém chroustne navíc, kdy nemá, tu je zase nepřístojně v klidu), jisté závislosti v grafu jsou a dávají smysl. S AMD 870 si užijete s jednou kartou tak nepatrně nižšího výkonu, že to snad ani nestojí za řeč (ten rozdíl je v praxi spíše o pocitu, propad 8,6 fps u minima bychom spíše připočetli právě té toleranci chybovosti).

Větší rozdíl jsme ale zaznamenali v CrossFireX režimu, kde na AMD 870 jede druhá karta pouze na čtyřech PCIe linkách a může tak tu druhou lehce brzdit. Rozdíl v průměru na jedné kartě je 0,4 snímku, na dvou je to už celý jeden snímek za sekundu, v maximálních hodnotách je ten rozdíl nejpropastnější (0,4 na jedné kartě vs. 3,1 fps na dvou kartách). A to dnes už dávno nejsou Radeony HD 3850 žádní přeborníci, s výkonnějšími kartami mohou být ty propady výkonu kvůli pomalému druhému slotu ještě větší. Určitě ale režim CrossFireX svou službu odvede, i když na to nemá úplně vhodné podmínky. Přidáním druhé karty sice výkon nezvýšíte ideálně, ale pořád to bude nesrovnatelně lepší než drátem do oka ;-).

Nakonec do toho druhého PCIe ×16 slotu nemusíte strkat zrovna druhou grafiku – někomu přijde vhod třeba hardwarový RAID řadič nebo jiná karta ;-). I takový druhý USB 3.0 nebo 6Gbitový SATA řadič na PCIe ×1 bychom určitě doporučili strčit právě sem, nikoli do PCIe ×1 slotu (ten má totiž jen 2,5GT/s linky, zatímco tento slot má 5GT/s). Přítomnost druhého PCIe ×16 slotu, byť jen se čtyřmi linkami, rozhodně nemůžeme zatracovat. Podpora CrossFireX je pak spíše bonusem.

Kapitoly článků
6.  BIOS - U-key
7.  MSI Winki
8.  OC Dial
9.  PCIe ×16 / CrossFireX
10.  Spotřeba
11.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: základní deska MSI 870A-G54 (AMD 870 + SB850)

Středa, 4 Srpen 2010 - 21:37 | Kessara | Dva dny před touhle recenzí jsem do této desky...
Středa, 4 Srpen 2010 - 13:32 | bans | Taky uz me nebavilo vybirat jen mezi Asusem a...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 17:42 | non4654564 | TyNyT - fakt super poznamka. jeste jsi zapomel...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 14:10 | TyNyT | Jo, MSI s novou řadou svých desek pro AMD (hnědá...

Zobrazit diskusi