Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: základní deska MSI 870A-G54 (AMD 870 + SB850)

MSI 870A-G54
Dnes se podíváme na základní desku, která se pokouší z minima vytáhnout maximum. Budeme si povídat o desce MSI 870A-G54 postavené na platformě AM3 se skoro nejlevnějším z moderních čipsetů 8. řady, AMD 870 + SB850. Právě SB850 je to, co desku lehce prodražuje, neb standardně se k AMD 870 dává starý SB710. SB850 má narozdíl od něj 6Gbitové SATA, ale zase mu chybí PATA řadič, což MSI dohání dalším čipem od JMicronu a nechybí ani USB 3.0 řadič NEC/Renesas. A knoflík na snadné přetaktování. A LEDky blikající podle počtu zapojených fází v napájecích obvodech procesoru. Shodou okolností se v průběhu tvorby této recenze dostala deska na úroveň tak nízkou, že jde o nejlevnější desku s čipsetem AMD 8. řady. A nádavkem k ní ještě dostanete i médium s operačním systémem (v podstatě)…

Kapitoly článků

Úvodem

Rozhodli jsme se udělat recenzi základní desky opět trochu jinak. Nebudeme dělat testy procesoru nebo herní testy a podobné vylomeniny. Deska nemá skoro nic, co by stálo za podrobnější otestování, snad kromě možností přetaktování a nakousnutí provozu CrossFireX, protože jsou tu dva PCIe ×16 sloty. Již víme, jak pracuje 6Gbitový SATA řadič v čipsetu AMD SB850, již víme, jak je na tom USB 3.0 řadič NEC/Renesas a zbytek je záležitostí použitých komponent (jak si povede PATA řadič JMicron JMB368, to už asi nikoho z vás zajímat nebude).

Obsah balení

MSI 870A-G54 - obsah balení

Jednou z věcí, podle kterých možná někdo vybírá desku, je i příslušenství dodávané jako součást balení. V krabici tedy nalézáme kromě desky samotné, patřičného I/O plechu a nezbytného manuálu také průvodce softwarem MSI Control Center, „leták“ pojednávající o „MSI BIOS Code Unlocked Technology“, rozbalovací plachtu „Quick Installation Guide“ jeden SATA, jeden 80žilový PATA kabel, jednu přechodku z klasického „harddiskového Molexu“ na SATA napájení a konečně také DVD s haldou různých ovladačů (včetně dalších ne přímo k této desce), Norton Internet Security 2010 (trial verze) a dalšími aplikacemi, mezi nimiž nechybí ani Winki (ve zkratce jde o „rychle dostupný linuxový operační systém“, podíváme se na něj v průběhu recenze blíže). Pomocný konektorový modul pro snazší připojení jednotlivých součástí předního panelu PC (Power LED, HDD LED, tlačítka, Speaker) zde není.

Základní vzhled

MSI 870A-G54

Deska od pohledu působí spíše „lacinějším“ dojmem, ale je to opravdu jen dojem nastolený snahou výrobců (MSI nevyjímaje) občas ukázat extravagantně vypadajícím chlazením, že „za ty peníze jste už něco dostali“. Zde jsou totiž oba čipy čipsetu chlazeny tak jednoduše, jak to jen jde (dlužno dodat,  že se jedná o chlazení dostačující, nicméně větším chladičem s možností ofuku severního můstku určitě nic nezkazíte).

MSI 870A-G54 - chladiče čipsetu

Neméně zajímavě vypadá sada „zadních“ I/O portů:

MSI 870A-G54 - I/O porty

Nalézáme zde totiž ne příliš častý COM port, který, ač už patří v domácnostech spíše na smetiště dějin (ne tak v průmyslu), pořád se ještě může někomu hodit. Jinak je výbava prosta jakýchkoli zvláštností, snad možná někoho potěší optický S/PDIF výstup (koaxiální přítomen není, deska sice obsahuje patřičný „header“, ale kablík pro vyvedení na záslepku nebo jiné místo též není součástí balení).

MSI 870A-G54 - Socket AM3 a komponenty napájecích obvodů

Neméně zajímavý je pohled na roh desky, kde jsou SATA porty (zaujme zejména jejich nasměrování). Mimochodem deska podporuje RAID 0, 1, 5 a 10.

MSI 870A-G54 - SATA porty, OC Dial Button, …

Kromě pozoruhodně rozmístěných SATA portů (všechny 6Gbitové) oku nadšence neunikne tlačítko OC_GEAR1a otáčecí knoflík OC_DRIVE (budeme se jejich funkcí zabývat podrobněji). K vidění je též čip pro BIOS (se zelenou nálepkou) a další součásti.

MSI 870A-G54 - spodní strana u socketu

Ještě jsme vám dlužili pohled na spodní stranu desky v místě socketu AM3. Vyztužení naznačuje, že o prohnutí desky mít strach nemusíte, tohle mají platformy AMD pořešené dobře (narozdíl od platforem Intel, které se prohýbají rády a i když to často na funkci nemá vliv, desce to rozhodně neprospívá).

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: základní deska MSI 870A-G54 (AMD 870 + SB850)

Středa, 4 Srpen 2010 - 21:37 | Kessara | Dva dny před touhle recenzí jsem do této desky...
Středa, 4 Srpen 2010 - 13:32 | bans | Taky uz me nebavilo vybirat jen mezi Asusem a...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 17:42 | non4654564 | TyNyT - fakt super poznamka. jeste jsi zapomel...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 14:10 | TyNyT | Jo, MSI s novou řadou svých desek pro AMD (hnědá...

Zobrazit diskusi