Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Po Apple i Qualcomm přechází s výrobou 7nm ARM čipů od Samsungu k TSMC

Vrtošiví jsou fabless výrobci čipů. Stejně jako Apple dříve, i Qualcomm nepřímo ohlásil, že přechází s další generací výroby zpátky k TSMC.

Z reportů samotné Jižní Koreje vyplývá, že Qualcomm odchází od výroby ve firmě této zemi zaslíbené směrem na Tchaj-wan. TSMC je tím, kdo bude pro Qualcomm vyrábět jeho 7nm FinFET ARM SoC řady Snapdragon. Firma již vyvíjí příslušné čipy za přispění nástrojů TSMC, aby tak náběh výroby byl včasný a bezproblémový.

Podobně se již dříve rozhodl Apple a jelikož tito dva jsou možná nejvýznamnější výrobci ARM SoC, je to přinejmenším zajímavé. Nicméně si dovolím prorokovat, že Samsung toto příliš trápit nemusí, svých vlastních čipů i zakázek jiných firem má více než dostatek a také nikde není psáno, že s vylepšenou variantou 7nm technologie nebudou odpadlíci rychle zpátky.

Qualcomm Samsung Snapdragon 835
... dnes již poněkud zastaralá fotka ...

Otázkou je, zdali TSMC nabídla parametrově lepší technologii, či jen lepší ceny, vyšší garantované objemy výroby či něco dalšího. Nejdůležitější ale je, že 7nm výroba je pomalu na cestě u více firem, nikoli jen jediné.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Po Apple i Qualcomm přechází s výrobou 7nm ARM čipů od Samsungu k TSMC

Čtvrtek, 15 Červen 2017 - 16:14 | Warden | zajimava otazka, strejda google na to rekl todle...
Čtvrtek, 15 Červen 2017 - 13:11 | asta | Zvedavá otázka: prečo sú zábery zo sterilných...

Zobrazit diskusi