Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis

Asus A6M
Minule jsme vám představili notebook Lynx vybavený procesorem AMD Turion 64. Dnes zamíříme do segmentu levných notebooků s čipsetem nVidia GeForce Go 6100 a procesorem AMD Mobile Sempron 3200+ určeným již do nového socketu S1. Na internetu nejdete rozporuplné informace o parametrech tohoto procesoru. Nyní již víme, že pravdou je frekvence 1,6 GHz a 512 kB L2 cache, což jsou specifikace srovnatelné s „plnokrevným“ Turionem 64 ML/MT-28. A to už se „za ty peníze“ vyplatí, nemyslíte? Každopádně Intel se svým Celeronem M tak našel velmi zdatného konkurenta (chtělo by se říci konečně). Můžete se o tom přesvědčit v následující recenzi.

Kapitoly článků

Šasi notebooku je laděno do černé a stříbrné. Víko působí pevně a díky kvalitnímu plastu je i dobře chráněno proti promáčknutí při nešetrné manipulaci se zavřeným notebookem. Stříbrná část je ale bohužel velmi náchylná k poškrábání. Výhodou je uchycení displeje hned na třech místech, protože to brání prohýbání víka uprostřed, což jistě snižuje riziko poškození displeje a bývá to nešvarem spousty notebooků. Černá lišta nad klávesnicí je vyrobena z kovu.

U zavřeného notebooku vykukují tlačítka od Audio DJ, kde ale hrozí nebezpečí nechtěného zapnutí třeba v batohu. Otázkou zůstává, zdali v dnešní době MP3 přehrávačů má vůbec ještě tohle „udělátko“ smysl, protože přehrává pouze hudební CD disky. Inovace by tedy měla směřovat určitě tímto směrem a rozhodně by neškodil informační displej. Nicméně nadstandard je to stále.

Zavřený notebook

Po otevření vidíme lesklý širokoúhlý WXGA displej s rozlišením 1280×800 bodů. Zdůrazňujeme slovo lesklý, protože pokud budete pracovat např. se sluncem za zády či v noci s rozsvícenou lampičkou, budete v něm jistě vidět i sebe.

Pomocí klávesových zkratek lze ovládat spoustu věcí, jako je rychlý přechod do úsporného režimu, vypínání či zapínání WiFi a Bluetooth, nastavení jasu LCD či okamžité nastavení jasu LCD na minimum, přepínání mezi externím monitorem a displejem notebooku, regulace hlasitosti nebo okamžité vypnutí zvuku. To vše se vám pochopitelně zobrazuje na ploše, takže je ovládání velmi příjemné a přehledné. Nechybí ani tlačítka pro rychlou volbu, která slouží k vypnutí či zapnutí touchpadu, spuštění Power4 Gear+ a emailového klienta nebo internetového prohlížeče.

Informační LED diody ve spodní části vás klasicky informují o bdělém či úsporném režimu, stavu baterie (zdali je plně nabitá, vybitá či se právě nabíjí), zapnuté WiFi síťovce i Bluetoothu (což ostatně můžete vidět i na ikonkách v nástrojové liště) a méně tradičně také o příchozím mailu. V horní části nemůže chybět indikátor činnosti pevného disku a také zapnutých kláves „CAPS, SCROLL či NUM Lock“. Mám-li nabídnout čistě uživatelský pohled, tak vzhledem k nízkému a zkosenému přednímu okraji mi vůbec nepřekáželo, že má notebook jinak ostré hrany. Píše se na něm vcelku pohodlně. U touchpadu mi vadilo, že není nijak opticky (čárou) či fyzicky (rýhou) vyznačena scrollovací část, takže se člověku snadno stane, že na ni zajede prstem i ve chvíli, kdy o to nestojí. To má za následek nechtěné posunutí stránky, obrázku nebo prostě obrazovky.

Otevřený notebook

Napravo můžeme vidět reproduktor, čtečku paměťových karet, slot PCMCIA Type II, mini FireWire port, výstup na sluchátka, vstup na mikrofon a pro externí zvukový zdroj, televizní výstup S-Video (redukce na cinch je součástí dodávky) a konektory RJ45 pro LAN a RJ11 pro modem. Dle zaslepeného místa je pak patrno, že šasi počítá i s infra portem, který zde chybí. Jako nedostatek bychom to ale neoznačili, protože v současnosti je jistě lepší mít Bluetooth. Co se týče zvukových výstupů, notebook i přes kvalitní audio kodek a skutečnost, že jsou zde hned tři 3,5mm „jacky“, což by teoreticky umožňovalo nakonfigurovat je až na 5.1 repro soustavu, umí pouze stereo.

Pravá strana notebooku

Nalevo je pouze optická mechanika a druhý reproduktor. Reproduktory pak subjektivně posuzujeme jako velmi průměrné s ne moc kvalitním zvukem. Ty jsou opravdu slabinou tohoto notebooku, který je jinak na multimédia (jak) dělaný.

Levá strana

Na zadní straně jsou vedle výdechu chlazení a analogového VGA výstupu na externí monitor hned čtyři USB 2.0 porty. Těm bychom vytkli spíše, než že jsou zbytečně blízko u sebe, umístění. Minimálně jeden by se totiž hodil někde více „po ruce“ (třeba pro flash disk), aby se člověk kvůli tomu nemusel natahovat dozadu, sklápět displej nebo otáčet celým notebookem. Taky vidíme místo pro digitální DVI výstup, který ale opět chybí. Šasi je evidentně určeno pro více řad a některá ona „hluchá místa“ využijí.

Zadní strana notebooku

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Notebook Asus A6M s novým Sempronem 3200+

Středa, 29 Listopad 2006 - 18:04 | Martin Bartoň | Hubicka: No já bych to zkusil na www.asus.com ;-)
Úterý, 28 Listopad 2006 - 23:45 | Anonym | Ja by som sa chcel spytat, ci je mozne dokupit...
Čtvrtek, 9 Listopad 2006 - 11:43 | Anonym | Ten Skype: Otevři Realtek HD Audio Manager (tray...
Čtvrtek, 9 Listopad 2006 - 10:51 | Anonym | Zdravím všetkých, testovaný notebook má doma...
Středa, 1 Listopad 2006 - 15:56 | Anonym | Může mi,prosím, někdo poradit se Skype? Já jsem...
Středa, 11 Říjen 2006 - 17:52 | Anonym | Je v BIOSu nejake skryte menu? Polozek tam vidim...
Čtvrtek, 14 Září 2006 - 01:40 | Anonym | Ty graficke karty jsou vykonove srovnatelne, UT...
Středa, 13 Září 2006 - 23:03 | Anonym | Vzhledem, že se jedná o čerstvý článek, tak jsou...
Neděle, 10 Září 2006 - 14:52 | Anonym | Mohl by mi někdo poradit jestli je výkonější GF...
Čtvrtek, 7 Září 2006 - 15:22 | Anonym | Spirit: A podařilo se ti ho nějak donutit, aby...

Zobrazit diskusi