Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis

Notebook Asus A6R
Naposledy jste měli možnost seznámit se s notebookem Asus A6M vybaveným mobilním Sempronem 3200+ a čipovou sadou GeForce 6100. Napadlo nás tedy, že bychom nyní mohli zrecenzovat velmi podobný model od Asusu nazvaný A6R, který je ale naopak vybaven Celeronem M 420 se stejným taktem 1,6 GHz a čipovou sadou ATI Xpress 200M. Jde o vyrovnané konkurenty z oblasti low-endu, u kterých se může leckomu stát, že se bude rozhodovat právě podle značky procesoru - tedy Intel versus AMD. Stejně tak čipsety působí velmi vyrovnaně. Pojďme se tedy blíže seznámit s notebookem Asus A6R.

Kapitoly článků

Šasi notebooku je laděno do černé a tmavě stříbrné či spíše šedé. Tato kombinace se mně osobně líbí mnohem více než u A6M, kde byla ona stříbrná barva spíše světlá, působí „luxusnějším dojmem“. Víko je i tentokrát uchyceno hned na třech místech, zůstává dostatečně pevné a stejně jako u předchozího notebooku je stříbrná část i zde velmi náchylná k poškrábání. Černá lišta nad klávesnicí je vyrobena z kovu.

Bez zajímavosti pak není ani to, že zde chybí Audio DJ (tedy možnost přehrávat hudební CD bez nutnosti zapnutí celého počítače pouze pomocí tlačítek na přední liště), což může někoho mrzet, někomu naopak vyhovovat a jinému být úplně jedno. Posouzení nechám na vás.

Zavřený notebook A6R

Po otevření vidíme ten stejný širokoúhlý WXGA lesklý displej s rozlišením 1280×800 jako u modelu A6M, o jehož kladech a záporech jsem se zmiňoval již minule. Musím ale říci, že subjektivní pocit, budu-li s ním spokojený či nikoliv, je opravdu hodně o zvyku. U víka je však přeci jen oproti soupeři jeden rozdíl a tím je integrovaná webová kamera s rozlišením 0,35 Mpixelů a mikrofonem. Nicméně mně osobně by stačil pouhý mikrofon a ten má i A6M.

Otevřený notebook Asus A6R

Nyní se budu opět opakovat, protože jde o popis vlastností a funkcí, které jsou také totožné u obou modelů: Pomocí klávesových zkratek lze ovládat rychlý přechod do úsporného režimu, vypínání či zapínání WiFi a Bluetoohu, nastavení jasu LCD či okamžité nastavení jasu LCD na minimum, přepínání mezi externím monitorem a displejem notebooku, regulace hlasitosti nebo okamžité vypnutí zvuku. To vše se vám pochopitelně zobrazuje na ploše, takže je ovládání velmi příjemné a přehledné. Nechybí ani tlačítka pro rychlou volbu, která slouží k vypnutí či zapnutí touchpadu, spuštění Power4 Gear+ a emailového nebo internetového klienta.

Informační LED diody ve spodní části vás klasicky informují o „bdělém“ či úsporném režimu, stavu baterie (zdali je plně nabitá, vybitá či se právě nabíjí), zapnuté WiFi síťovce i Bluetoothu (což ostatně můžete vidět i na ikonkách v nástrojové liště) a méně tradičně také o příchozím mailu. V horní části nemůže chybět indikátor činnosti pevného disku a také zapnutých kláves „CAPS, SCROLL či NUM LOCK“.

Také uživatelské pocity jsou stejné, protože šasi a vše na něm je také „jako vzaté přes kopírák“. Na notebooku se píše pohodlně a u touchpadu mi opět vadil stejný nedostatek, že není nijak opticky (čárou) či fyzicky (rýhou) vyznačena scroolovací část. Člověku se pak snadno stane, že na ni zajede prstem i ve chvíli, kdo o to nestojí, což může mít za následek nechtěné posunutí zobrazené stránky.

Detail tlačítek pro rychlé spuštění programů

Na pravé straně můžeme vidět (zleva) reproduktor, čtečku paměťových karet, slot PCMCIA Type II, infra port, výstup na sluchátka, vstup na mikrofon a pro externí zvukový zdroj, konektory RJ45 pro LAN a RJ11 pro modem. Bystrý čtenář pak zaznamená, že právě zde chybí FireWire a televizní výstup, což u multimediálního notebooku považuji za velký nedostatek i vzhledem k použité čipové sadě ATI, která by měla mít výstup na TV kvalitní. Ve srovnání s modelem A6M pak „přebývá“ právě infra port, což může být výhodou pro lidi jako já, jež mají mobil vybavený právě tímto rozhraním, ale Bluetooth jim chybí. Co se týče zvukových výstupů, notebook má opět tři 3,5mm „jacky“ a ani zde není možnost je využít pro šestikanálovou repro soustavu, dva jsou pevně určené jako vstupy, jeden jako stereo výstup.

Pravá strana notebooku

Na levé straně je pouze optická mechanika a druhý reproduktor. Reproduktory jsou stejně průměrné jako u druhého modelu. Také proto by mně osobně moc nevadila absence Audio DJ, protože poslouchat na těchto „šumítkách“ hudbu z CD není žádný zážitek. Ale dovedu si představit lidi, kterým to stačí a budou rádi, že ušetří za vež s CD.

Levá strana notebooku

Na zadní straně jsou vedle výdechu chlazení a analogového VGA výstupu na externí monitor hned čtyři USB 2.0 porty (blízko sebe) a „nově“ také paralelní port, což je určitě plus tohoto modelu, protože u konkurenčního typu A6M bylo jen slepé místo a spoustě lidí se paralelní port stále hodí. Já osobně bych jej ale za televizní výstup vyměnil, kdybych musel volit mezi jedním z nich.

Zadní strana notebooku

Přidáme i pohled na spodní stranu, kde je vidět mřížka v oblasti pamětí, které tak mají přístup čerstvého vzduchu, což nebývá u notebooků časté. Paměti sice nepotřebují nijak zvlášť chladit, ale rozhodně to neuškodí.

Spodní strana notebooku

Spodní strana notebooku s odkrytými kryty

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Notebook Asus A6R - nový Celeron M v akci

Čtvrtek, 28 Září 2006 - 19:11 | Anonym | To je zajímavý... A6U B142 (Sempron 3300+) má v...
Středa, 27 Září 2006 - 12:29 | Anonym | Mohu potvrdit ten problem se zvukem. Ve...
Pondělí, 25 Září 2006 - 20:51 | Pavel Oui | Máte doma někdo notebook A6RP? Zajímalo by mě...
Pondělí, 25 Září 2006 - 09:18 | Anonym | Osobně mám 1,5měsíce starý Asus A3HF-5A010H -...
Neděle, 24 Září 2006 - 21:51 | Anonym | Marek: KeyTweak moc nepomuze. Alespon podle info...
Neděle, 24 Září 2006 - 12:47 | iisdeveloper | bajda: vis co znamena korigovat?? :o)
Neděle, 24 Září 2006 - 11:39 | Anonym | Se Sempronem není problém pracovat při napájení z...
Neděle, 24 Září 2006 - 09:50 | Bajda | Jinak drzaky s vydrzi na baterky jsou IBM rada T...
Neděle, 24 Září 2006 - 09:47 | Bajda | JM: No tech 5,5h bylo s novou baterku, ted uz je...
Sobota, 23 Září 2006 - 22:51 | Anonym | Ak vam nevyhovuje rozmiestnenie klaves mozete...

Zobrazit diskusi