Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Potřebný hardware

ATI CrossFire logo
Konečně jsme se dočkali a ATI oficiálně světu představuje svou verzi SLI systému pod názvem CrossFire. Jak sama uvádí, je její řešení mnohem lepší než to, co nám může nabídnout nVidia. Chcete vědět více, zajímá vás, jak CrossFire vypadá, jak funguje? Pak jste na správném místě, protože jsme dokonce CrossFire viděli v akci i na vlastní oči, můžeme vám nabídnout skutečně podrobné informace z první ruky.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Potřebný hardware

Ještě než se podíváme na výkon, tak bych se rád podíval na karty samotné. Na klasických Radeonech X8x0 můžeme najít buď dva DVI konektory, nebo jeden DVI a jeden D-Sub konektor. CrossFire verze jsou v tomto směru odlišné, ony na sobě mají jeden DVI konektor a jeden DMS konektor, který v sobě vlastně obsahuje dva DVI. V praxi tedy s CrossFire kartou dostanete i speciální rozdvojku, s kterou zapojíte DVI výstup normální karty k DMS a z něj vám povede ještě DVI výstup, jak jste mohli vidět na prvním obrázku. CrossFire karta tedy má v každém případě k dispozici dva DVI výstupy, ať už běží v CrossFire režmu, či nikoliv. DMS konektor je na levé straně (napravo je klasický DVI):

Radeon X850 CrossFire Edition

Možná si říkáte, k čemu tolik povyku, když si stejně luxusu více monitorů s CrossFire režimem neužijete. To je sice pravda, ale je třeba dodat, že zatímco v případě nVidie je pro přepnutí mezi vícemonitorovým a SLI systémem nutné minimálně restartovat Windows, u CrossFire toto není třeba. Můžete mít klidně trvale připojeny k těmto dvěma grafikám tři monitory (ke CrossFire dvě a k normální jeden) a používat je, ale při potřebě si zahrát něco náročnějšího jednoduše v ovladačích CrossFire zapnete a bez restartu běžíte v CrossFire režimu. Dokonce je možné, pokud vám nebude vadit přepojování kabelů využít i druhý konektor na normální kartě pro další monitor. A pokud si navíc pořídíte systém i s integrovanou grafikou v čipsetu základní desky, můžete se snadno dostat až na pět monitorů!

A tím se plynule dostáváme i k čipsetům, které jsou pro CrossFire určeny. Sama ATI uvádí CrossFire verze svého čipsetu Radeon Xpress 200 a to jak pro AMD, tak Intel platformu (jedná se tedy o různé čipsety). Pokud nás sledujete pravidelně, tak asi víte, že jde o čipsety s kódovým názvem RD400 a RD480. K oběma je připojen nám již známý jižní můstek SB450, takže se zaměříme pouze na ty severní. Nejprve vezmeme ten jednodušší RD480 s podporou AMD procesorů. Ten je připojen k procesoru 1GHz HyperTransportem a z něj vlastně vychází pouze PCI Express. Pomocí PCI Express je připojen zmíněný jižní můstek, ale mimo těchto je k dispozici dalších 20 PCI Express linek, které jsou standardně rozděleny na 4 pro periferie (tj. maximálně 4 sloty PCI Express ×1) a zbylých 16 pro dva PCI Express ×16 sloty. Tady je třeba připomenout, že je podobně jako u nForce4 SLI od nVidie je možné, aby do jednoho slotu šlo plných 16 linek, nebo do obou po osmi, ale tuto volbu nemusí činit uživatel, sama základní deska pozná, jestli má vstrčenu jednu, nebo dvě grafické karty a patřičně se podle toho nastaví.

Radeon Xpress 200 CrossFire Edition for AMD Platforms

Radeon Xpress 200 CrossFire Edition for AMD Platforms - schéma

Radeon Xpress 200 CrossFire Edition pro Intel platformu nabízí PCI Express linky naprosto identické s AMD verzí, ale podporuje DDR2 paměti. Změnou je také integrované grafické jádro, které známe z obdobných čipsetů v neCrossFire verzi. Právě s ním je možné k počítači připojit celkem pět monitorů. Sběrnice Pentií 4 je podporována až do 1 066 MHz a podporován je i nejnovější Extreme Edition procesor.

Radeon Xpress 200 CrossFire Edition for Intel Platforms

Radeon Xpress 200 CrossFire Edition for Intel Platforms - schéma

Možná si říkáte, jestli by nebylo možné CrossFire provozovat i na nVidia podvozku, tedy se základní deskou s čipsetem nForce4 SLI. Sama ATI tuto možnost nevylučuje, i když upozorňuje, že nejprve se bude soustřeďovat na řešení kompletně od sebe a až poté bude zkoumat, zda-li to náhodou nepoběží i na nForce4 SLI. Také je prý CrossFire kompatibilní s čipsety od Intelu, které umožňují použít více ×16 slotů pro grafiky.

Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Potřebný hardware

Diskuse ke článku ATI uvádí CrossFire

Pátek, 16 Září 2005 - 22:47 | Anonym | (Hustej clanek. a diskuze taky..:o))
Pátek, 3 Červen 2005 - 12:53 | Anonym | Jirka: No ten horni je z CrossFire,...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 06:19 | Anonym | Voodoo2 v rezimu sli nebyly spojene videokabelem...
Středa, 1 Červen 2005 - 12:59 | Anonym | Jsou dost komprimovaný a jpeg komprese rozdíly na...
Středa, 1 Červen 2005 - 10:04 | Anonym | BTW, ty screenshoty s HL2, kterej je kterej jako...
Úterý, 31 Květen 2005 - 22:22 | Anonym | Eso Rimmer: na tvoji úvahu je asi stejná...
Úterý, 31 Květen 2005 - 21:21 | Anonym | Nechápu že když nvidia udělá takovou chujovinu...
Úterý, 31 Květen 2005 - 20:36 | Slavomir | Petr: Neurobis na zaklade novych informacii...
Úterý, 31 Květen 2005 - 19:28 | Anonym | Zalubil som sa do DMS konektora. Lebo ak nahodou...
Úterý, 31 Květen 2005 - 17:26 | Anonym | Shaquille> kedze su v clanku pouzite grafy...

Zobrazit diskusi