Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pracujeme na podpoře PCIe 3.0 v budoucí verzi Thunderboltu, říká Intel

Thunderbolt řadič v porovnání s tužkou
Technologie Thunderbolt sdružující PCI Express a DisplayPort v jednom kabelu se ve druhé verzi dočká podpory PCI Express 3.0. Ovšem kdy to bude, черт знает…

Pracujeme na integraci podpory PCI Express 3.0 do budoucí verze Thunderboltu, avšak v tuto chvíli nejsme připraveni poskytnout detailní informace,“ nechal se slyšet mluvčí Intelu Dave Salvator. To je asi tak všechno, co z Intelu do této doby vypadlo. Dá se říci, že je to věta asi tak samozřejmá, jako že zítra ráno zase vyjde sluníčko.

Zabalení a přenos DisplayPort a PCI Express protokolu přes Thunderbolt

Přesto se dá nad touto větou vyvařit trochu páry. Momentálně umí Thunderbolt protáhnout vedle DisplayPortu čtyři PCI Express linky druhé generace, tedy linky, kde signálová rychlost odpovídá 5 GT/s. PCI Express 3.0 má signálovou rychlost 8 GT/s a díky změně kódování, které využívá nižší datový tok na „režii“, dosahuje prakticky dvojnásobné datové propustnosti. S tím vším si bude muset Intel poradit v nové verzi Thunderboltu, z čehož vyplývá, že implementace PCI Express 3.0 do nové verze Thunderboltu nebude jen o několika málo úpravách verze stávající. Kdybychom chtěli být hodně optimističtí, pak bychom mohli s novým Thunderboltem schopným protáhnout PCIe 3.0 počítat nejdříve v horizontu uvedení procesorů Haswell.

Snad neprozradíme moc, když řekneme, že některé desky s čipsety Intel 7. řady budou mít Thunderbolt řadič. Čipsety Intel 7. řady však podporují max. PCI Express 2.0. Aby mohl být na desce Thunderbolt s PCIe Gen3, musel by být nejprve sám čipset schopný podpory PCIe Gen3. Na podporu PCIe Gen3 v procesorech se nedívejte, tam zpravidla Thunderbolt řadič nevede. Je tedy skoro jisté, že Thunderbolt řadič s podporou PCIe Gen3 nepřijde dříve, než bude PCIe Gen3 podporováno samotnými čipsety. Otázkou je, zda to budou právě čipsety 8., nebo až 9. řady. To je v tuto chvíli velkou neznámou.

Samozřejmě Intel si vývoj může ladit už nyní jak na PCIe Gen3 řadičích v procesorech Ivy Bridge, tak i Sandy Bridge-E. Dokonce bychom se nebáli vyslovit kacířskou myšlenku, že kdyby to Intelu šlo hodně rychle, tak by šlo PCIe Gen3 Thunderbolt hodit rovnou na nějakou desku s LGA2011, ale spíše si myslíme, že se tato verze Thunderboltu tak rychle neobjeví. Co si ale zatím můžeme klidně asi škrtnout, je kdysi celkem slibně vypadající optické vedení. Intel to bude nejspíše dělat po drátech tak dlouho, dokud to bude umět.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pracujeme na podpoře PCIe 3.0 v budoucí verzi Thunderboltu, říká Intel

Pondělí, 12 Březen 2012 - 21:19 | johnthelittle | hnedka v gatatech.... jde to pry vyprat....
Pondělí, 12 Březen 2012 - 20:37 | Trashman | Ten titulek mi připomněl dobrý vtip: Potkají se...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 19:21 | Milopolon | Když jsem před lety viděl LightPeak, byl jsem...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 16:24 | mixal 11 | Videl som ho na macovi, vedla taky blesk ... co...
Pondělí, 12 Březen 2012 - 16:14 | Anonym | A kde je tolik slibovaná optika?
Pondělí, 12 Březen 2012 - 15:30 | Kert | Všichni o něm ví, všichni ho znají ale nikdo ho...

Zobrazit diskusi