Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prodej procesorů vzrostl, AMD se drží

Finance logo
Poslední analýza společnosti IDC ukazuje, že procesorový trh je na tom za poslední kvartál a vůbec celý minulý rok plus mínus stejně, co se týče obsazení trhu. Celkově se však prý zejména v závěru roku jedná o nárůst v prodejích, což ukazuje na zotavení trhu, bohužel za tato čísla už si nechá IDC pěkně zaplatit, takže se pojďme podívat alespoň na zastoupení tří hráčů na trhu x86-kompatibilních procesorů…


Zastoupení výrobců na trhu x86 procesorů v roce 2009

Nejprve tu máme souhrnný graf, který ve čtvrtém kvartálu ukazuje návrat AMD blíže k 20% podílu, ten se jí povedlo překročit v první polovině roku, třetí kvartál se trochu propadla a ve čtvrtém se snaží vrátit zpět.

Desktopy

Zastoupení výrobců na trhu x86 procesorů v roce 2009: Desktopy

Pak je tu rozebrání na jednotlivé segmenty, nejprve ten, který asi zajímá většinu z vás. Tendence v desktopové sféře odráží celkovou kondici AMD na trhu s x86 procesory, zde se AMD snaží atakovat 30% zastoupení trhu. Daří se jí to zejména díky nízkým cenám, za ty samé peníze, za něž lze u Intelu koupit dvoujádro, koupíte u AMD čtyřjádro (trochu problém je ten, že Intelova nová dvoujádra šlapou na krk i těm AMD čtyřjádrům díky výborné mikroarchitektuře Nehalem a technologii Hyper-Threading).

Notebooky

Zastoupení výrobců na trhu x86 procesorů v roce 2009: Notebooky

V mobilním segmentu je Intel téměř neohrožený, za výborný stav mohou jak dlouhodobě vyladěné platformy Intel, tak v poslední době i procesory Atom. S VIA to jde od desíti k pěti, přesněji řečeno od zastoupení 0,8% ve čtvrtém kvartálu 2008 po zastoupení pouze 0,1 % ve čtvrtém kvartálu 2009. Na druhou stranu tato čísla se týkají pouze PC pro koncové uživatele a jistě vám není neznámo, že VIA prodává také do různých průmyslových strojů, tato čísla IDC do své analýzy nezahrnuje a je to skoro škoda.

Servery

Zastoupení výrobců na trhu x86 procesorů v roce 2009: Servery

Servery

V serverech chybí VIA, protože vyloženě serverové procesory nemá, i když se některé její procesory do některých serverů také dávají (ono je někdy u VIA problém rozlišit od sebe i mobilní a desktopové procesory, protože všechny mají pěkně nízkou spotřebu a žádný není v podobě vložitelné do nějaké patice, všechno se pájí přímo na desku). V prodeji serverových procesorů je na tom co do zastoupení trhu Intel podobně jako v mobilním segmentu. Je to také jediná oblast, kde si AMD pohoršila za celý rok 2009 oproti roku předcházejícímu (konkrétně o 3,3 procentního bodu).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prodej procesorů vzrostl, AMD se drží

Pondělí, 1 Únor 2010 - 16:24 | Douby | Poslední dobou stejně nevidím nějaký výrazný...
Neděle, 31 Leden 2010 - 07:02 | Mastodont | To nebyla reakce na tebe, přípono ... kromě mysli...
Sobota, 30 Leden 2010 - 22:11 | .com | Nějaký argument by nebyl? Má mysl je otevřená a...
Sobota, 30 Leden 2010 - 20:12 | Mastodont | LOL
Pátek, 29 Leden 2010 - 14:38 | .com | Ani cenový, natož výkonostní ? Ve kterém světě...
Pátek, 29 Leden 2010 - 10:28 | Miser | Smutné vidět kdysi důstojného soupeře Intelu na...
Pátek, 29 Leden 2010 - 10:25 | Honza749 | Také jsem na konci loňského roku koupil po hodně...

Zobrazit diskusi