Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm Snapdragon X1 Elite: Více méně Meteor Lake s rychlejším NPU

Notebookcheck je třeba brát s rezervou. Je to zhruba stejně zaměřený fanboi jako JirkaK

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NBCheck ma asi nejlepsi technicky pojate testy notebooku. To stovnani s nizkym TDP Acer Edge 16 z grafu v testu, obejdes jednduse, ze si kliknes na nejaky HS model od AMD a udelas si vlastni srovnani. Je to velmi jednoduche. Ty CPU prochazeji stejnyma testama. Jen to da trochu vic prace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ntbkcheck mají neuvěřitelně velké pokrytí různých řad a modelů. Technické vybavení na měření displejů apod mají na nejlepší úrovni. Metodiku jednotnou. Já jim věřím. A hlavně ty srovnavace/ tabulky. Jedine,co jim oproti karasovi chybí,jsou pesici.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Karáš je prostě Mister Shiba(l) 😀 Bez pesíků by to nebylo ono.
Jinak souhlas, pokud hledám kvalitní recenzi notebooku a systematické srovnání s konkurencí, není nic lepšího než nbcheck.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nejde moc o to jak maj pojaty testy kdyz do grafu vykonu vybiraj nejvic seskrceny chipy amd s nejzravejsima chipama intelu.. jestli do grafu vyberou 30w amd a vedle toho 90w intel tak potes koste, to se fakt okecat neda..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nedá. Ale pokud tam ta informace je a ty nejsi zaslepenec typu Juraj Intel-Jánošík Kocman, tak si závěr uděláš sám, a to nejen na základě poměřování grafových pindíků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O jakych dvojnasovnych cenach se bavime? Treba surface se snapdragonem je levnejsi a proti predchozi generaci vyrazne levnejsi. galaxy booky stoji stejne, lenovo stoji vicemene stejne, taktez dell, hp ci acer, ano asus u vivobooku trosku ustrelil.

Stroje jsou v zakladu zhruba 1000-1500 dolaru, slusne vybavene, typicka stredni trida pro masy. Osobne si brousim zuby na Surface pro, ale konvertibilni yoga by nebyla spatna a zatim predstavena yogax v konfiguraci 32/1000 za 40k mi prijde nejlepsi pomer cena/vykon. To me stal slabsi MBP 16/512.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost k cenám:

Surface Pro 10 s Ulta 5 135U, 16/256 = 43690
Surface Pro X s SG X Plus, 16/256 = 30399.

Aktuální verze s Intelem není za polovinu ale téměř o polovinu (43%) dražší, uznávám Pro 10 má Win 11 Pro licenci, Pro X má jen Home. Ale na druhou stranu má zase Wifi7 a novější BT 5.4

Surface Laptop 6 s Ultra 5 135H, 16/512 za 48790
Surface Laptop 7 s SG Plus, 16/512 za 36599
Opět Pro vs Home licence, wifi 6E vs Wifi7, Laptop 7 je lehčí, má haptický touchpad, je o něco menší při vyšší uhlopříčce a o chlup jemnějším displejem, je ale asi o 3mm tlustší. Laptop 6 s 16GBa 256GB diskem vyjde dokonce dráž, Laptop 7 je za 30390 a pokud je třeba větší disk, může si ho user vyměnit, stačí jeden šroubek

Opět to nevypadá na polovičné cenu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně je to díky ARMu levné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Strix Point, Lunar Lake / Arrow Lake za dverami takže Qualcomm Snapdragon X1 Elite je v podstate ešte generáciu pozadu avšak o rok - dva to už tak nemusí byť...

Apropo:

Architecture All Access: Live at Lunar Lake ITT: Next Gen E-core Skymont​
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=iH9unz7OZso

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, je to první generace a vyrovná se konkurenci. Navíc Notebookcheck testoval jen Vivobook, takže to nereflektuje SG X obecně, Vivobook má nejslabší ze čtyř variant Elite. Běží jen na 3,4GHz bez turba

Je vidět jaký výkon a efektivitu to má. Když vezmu CB R24, při 35W to má o cca 13% více, než 5800x3D při 105W po undervoltu (all core negative 30), Při 20W to má o 29% víc než 8 core M1 Pro při stejné spotřebě.

Co jsem viděl testy vyšších SKU Elite, tak to vypadá že ideál pro ty SoC je limit do těch 23W které uvádí Qualcomm jako základ. Sice to může mít dvojnásobný výkon, ale při trojnásobné spotřebě, takže u těch strojů s vyššími limity to vidím že lidi zapnou Whisper/power effeciency mode by default a budou mít slušný výkon i výdrž.

Sledoval jsem video jednoho z mých sledovaných youtuberů, který si koupil základní Surface Pro s Pluskem, nedělá žádné benchmarky, prostě to používá. Jeho využití se podobá tomu mému. V 8 ráno 60% baterie, v 6 večer 30%, aktivně používáno cca polovinu času. Hlavně po dvou dnech co to má neslyšel ventilátor.. I z jiných recenzí to vypadá že se chová stejně jako 14" MBP, při běžném light použití to nejde slyšet a ventilátor pustí až když se tomu naloží delší multicore zátěž.

Dost jsem se bál jak se ten Arm bez E-cores bude chovat, ale Qualcomm to řeší vypínáním clusteru jader.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá nadějně, snad budou i nějaké zmetky. To onanování nad benchmarky mně u notebooků vadí čím dál víc, protože většina využije spíš tu tichost-úspornost než vyhoněné frekvence a/nebo zbytečně velký počet jader.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V této třídě ano. Obecně bych to ale netvrdil kvůli třídě DTR.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale nikdo asi nečeká že s první generací bude Qualcom výkonová špička v DTR segmentu.

Zvolili výkonovou variantu která umí být úsporná a nabídne dobrý výkon pro přenosná zařízení, kde je výkonu víc než dost a přináší efektivitu a krásné provozní vlastnosti při typickém použití cílovou skupinou.

Primárně to cílí proti na světě nejprodávanějším notebookům = Macbook Air. A dle recenzentů, kteří se věnují laptopům, jsou v tomto směru o parník popředu proti x86 a i když nejsou na úrovně Apple, šlapou mu na paty, zase ve Windows světě je daleko širší nabídka různých zařízení, od klasického "velkého", přes klasické "ultrabooky" po TabletPC, ty nabízí něco o čem se macu může zdát, dotekáče, zadní kamery, facial unlock...

Uvidíme jak si to povede proti konkurenci Lunar Lake a StrixPointu, ty určitě také ukáží své.

Samozřejmě je to "novinka", takže to že na tom neběhají všechny hry - hlavně kvůli anticheatu, nebo neběhají dobře, protože dochází k emulaci tam, kde je třeba nízká latence, a celkově to Adreno není nejvýkonnější, ale na hry to zatím necílí. Nebo že tam neběží nějaké specifické aplikace, jo sucks, ale pro masové nasazení je to připravené. Webové prohlížeče, Office, mnohé velké komerční SW jako Photoshop, Davinci, oblíbené vývojářké IDE jako InteliJ, VS, VSC běhají nativně.

Když projdu aplikace které mám nainstalované, tak vesměs všechny mají build oro Arm nějakou dobu a pár drobností autoři přislíbili, pokud už nejsou, nemám ve virtuálu nainstalnované vše jako na daily driveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky pokud se procesorově rovnají x86 tak by asi mohly.
Prakticky kvůli grafice a profesionálnímu SW, který na DTR často běží, těžko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však Qualcomm s MS z toho nedělá pracovní stanice nebo DTR, naopak, jsou to mobilní zařízení s ohledem na výdrž, provozní vlastnosti, to je bezprecedentně největší segment trhu.

A profesionální SW, hodně profesionálního SW, třeba v korporátech jsou web based aplikace a k tomu teams/zoom, outlook, power point, word, excel, onenote, čtečka PDF...

Arm je silný na poli SW developmentu, samozřejmě ne vše, ale když koukneš na most used porgramovací jazyky tak tam máš Javascript, Python, C#, C++, PHP s SQL. Všechno tohle Armu jde na jedničku, u SQL záleží na databázi, třeba Oracle nebo MS SQL Server jsou oříšek, ale to jsou spíše velké projekty s mohutným databázovým backendem integrovnaým do různých frontendů, běžné aplikace hojně využívají SQLLite, na webu paj dominují MySQL/Maria, Postgress, což zase není žádný problém na Armu, stejně jako řádka aplikačních serverů.

Práce s fotkama a videem jde Armu také dobře, u toho videa zatím hlavně na MacOS, iOS a Androidu, ale Davinci už má WoA betu, Adobe pokud už není, tak brzy slíbilo Premiere.

Ale i specifický CAD může být na WoA bez problémů.

Samozřejmě nějaký specifičtější SW to nemusí pokrýt ať funkčností a/nebo výkonem, ale to je v pořádku, nepotřebuješ oslovit plácnu 10% okraje trhu, potřebuješ oslovit tu majoritu uprostřed.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Public Beta 3 Davinci Resolve (Studio) 19 je již pro Windows on ARM ke stažení.
https://www.blackmagicdesign.com/support/family/davinci-resolve-and-fusion

Kolik z osazené paměti umí zmíněné Snapdragon X Elite vyhradit pro potřeby GPU?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V emulaci asi spousta věcí pojede, ale nikdo to nebude garantovat a tudíž to IT nekoupí.
Toho SW co to oficiálně negarantuje je násobně více než toho co to garantuje. Takže nic.

Ale na office work asi v pohodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No prave, u zakaznika - banka - se drti MS ekosystem + web based aplikace, Jira, Confluence, Sales Force, custom psane web frontendy, neco bezi na APEX od Oracle, neco bezi treba v PHP, neco v Java, neco je snad i v C# ci Pythonu. Nektere pouzivaji MSSQL, drtiva vetsina Oracle ale background zajima mozna IT, ktery je z velke casti outsourcovany a servery jsou v cloudu. Systemy dodava x firem, neco se dela inhouse.

Bankere at na pobockach tak co jezdi po klientech, risk fraud, administrativu, legal nic netrapi, krome prohlizece, office, teams pouzivaji tak keepass. Ti by mohli WoA nafasovat z fleku a vse by bezelo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Arm je dobrej tak na klienta. Proto to tlačí M$, kterej chce všechno v cloudu jako službu za poplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ale chce ARM i v tom cloudu. Procesory pro servery maj vysokou marži, takže pro hyperscalery se hodí si je udělat sami (i když si jádra licencují a nechají vyrobit v cizích továrnách).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebudu, náhodou, "o rok, o dva" mít také novější architektury jak Intel, tak AMD? To bude Qualcomm těžko dohánět. Hlavně "domácí úkoly" s ovladači, podobně jako Intel, aby jim ty grafiky fungovaly.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že budou, intel jede už fakticky 15, generaci Core, AMD 5. generaci Zen, Apple 4. generaci M a 17. generaci A. Qualcom má první generaci X, Bude mít 4. generaci SG 8... před tím mněl mnoho generací 8xx.

OEM v tom vidí velkou budoucnost a plánují mít během pár let na Armu v podstatě půlku prodejů. A může to být reálné, protože kvalitu ty stroje mají. Případné problémy se SW budou rychle ubývat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit, ze je to prvni pokus Qualcomu je asi stejne chytre, jako tvrdit, ze AMD zacalo s procesory s prichodem Zen.
Neni to pravda, je to uz minimallne 3 pokis Qualcommu, tak aspon nelzi tak hodne. To ze ty jej pocitas jako 1, to muze pocitat klidne i u AMD nebo Intelu, zrovna podle toho, co se ti zrovna hodi, Einsteine..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je stejný, jako když lidé obhahují Intel, že je to první generace dedikovaných grafik (nepočítám i740).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to prvni generace soc pro bezne laptopy ktery vychazi z vlastni architektury navrzene pro servery a ne na cortexu, coz dosud vsechny stroje s WoA byly. Stoji za tim i lidi co stali za Apple Silicon pro Macy, ale to jiste vsechno vis.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak je potreba nejaka ta nadeje do budoucna, kdyz to nevyslo ted ..
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co nevyšlo teď. Ještě v krámě nejsou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně nevyšlo? Však to jsou super stroje, před chvílí jsem dokoukal pár bližších pohledů na YogaX a 15h 53m 4k YT videa s tím 3k OLED, který umí jít až na 1000 nitů vypadá zatraceně dobře, navíc to s těmi ventilátory není tak žhavé jak jsem původně myslel, dokonce jsem si všiml že na 32/1000 variantu je cashback 4 tisíce, takže se nechávám ukecat a předobjednávám, měly by být v půlce července, Jen si přesně musím přečíst ty podmínky cashbacku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako mít na vyhazování, tak bych si to taky ze srandy koupil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elektronika je nejlevnější v historii. Ale samozřejmě záleží na obhajitelném budgetu a kam to doma všechno dávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo proto ten AS tak stagnuje, kdyz uz tam nema puvodni borce. A kdy Apple konecne zprovozni ctyrslepenec? Nebo snad zcela rezignoval na vykonne pocitace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi zaspal. Už není ani dvojslepenec. Dělalo to problém v aplikacích a velké čipy jsou levné, když si je navrhuješ sám a neplatíš middle-manovi marži za highend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, ma uz Apple monoliticky ekvivalent toho ctyrslepence? Nebo alespon toho dvojslepence, kdyz nedokaze poradne slepit ani dva? Nebo Apple rezignoval, a bude delat jen plecky pro hracicky?

Doufam, ze Apple neklesl tak hluboko, jako kdysi Intel tvrdici, ze uzivateli staci 4 jadra navzdycky.... Jen s jinou cifrou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak výkon Apple Silicon je úplně někde jinde než směšný Intel. A ano, postupné navyšování ST a MT výkonu dohnalo "dvojslepenec". Navíc kdo takový výkon potřebuje? Už když vyšlo Mac Studio, tak to lidi vraceli, že je moc výkonné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale doba se od te doby posunula. A dvojslepenec spatne skaloval, tak nebylo tak tezke ho dohnat a predehnat. Bylo by smutne, kdyby ho nedohnali.

No, vykon se hodi. Ale asi uzivatele Macu pro sve potreby slusnejsi vykon nepotrebuji, nebo utekli na x86, kdyz neni Apple schopny dodat patricny vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že utekli od legacy x86. Apple Silicon má nejen velký hrubý výkon, ale na spoustu činností i akcelerátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultra škálovala velice dobře, ale záleží pri kterém využití, CPU a dekodéry, tam to svištělo skvěle, hůře na tom byla grafika, ale ono to bylo do jisté míry i power limitem.

Ale M3 Max překoná M2 Ultru, takže v tomto směru není co řešit a předpokládám že M3 Ultra už nebude, jelikož apple už má venku M4, takže na podzim/jaře vydá Pročka a Maxy a mohou následovat i Ultry. Vydat teď M3 Ultra, tak to bude dost napresované časově navíc s ohledem na daleko výkonněšjí M4 by to asi nebylo pro zákazníky tak zajímavé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"výkon je v nejlepším případě pár procent nad x86 čipy, většinou však slabší"
je celkem vtipny ze se tahle fraze nepouzila v pripade srovnani 5800x3d s 7700X kdyz computer base namerili lepsi vykon s 5800x3d, ale v ostatnich asi 80 testech ze dvou zdroju co jsem postoval to prohral i s 7600X

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Z pohledu zákazníka vybírajícího notebook nejde vymyslet příliš mnoho modelových případů.."
.. tohle podepisu a tvrdim to stejne od zacatku. Proc by si to mel nekdo koupit misto AMD/Intelu, zvlaste za ty prachy. Nedava to smysl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to levnější, má to lepší výdrž, je ti tišší a vybavenější.

Třeba Surface Stojí s Intelem výrazně více (někde 40%+), má o něco horší displej, v Pro verzi nemáš možnost OLEDu, nemáš haptický touchpad, nemáš Wifi7

Dell, Acer, Samsung, HP, Lenovo, stojí +- to samé co stejně vybavené modely s AMD/Intel, ale ty mají zase neduhy v horší výdrži a vyšší hlučnosti.

Když ti přijde 30-40k za laptop moc, když je to běžná cena nejprodávanějších mobilů, kterých se ročně prodá hodně přes 100 milionů ročně...

Ale chápu že ne každý si může nebo chce dovolit střední třídu a kupuje low end.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Fakt mi chces tvrdit, ze o "15%" delsi provoz na baterku v prumeru je duvod, aby jsi sel do vsech potencionalnich problemu s kompatibilitou a to pro "hodinu navic" pro web surfing?
Ja uz te pochopil, ty si soustavne delas legraci, ze jo..
Ve vysledku to zustalo daleko za ocekavanim, ktere Qualcomm vzbuzoval. Samozrejme jeto velky posun, ale zdaleka to nestaci, aby k tomu zacali zakaznici nejak ve vetsim prechazet.
ps: stavet pak argumentaci na jednom modelu, jeste k tomu "vyrobce", ktereho apriori cast lidi ani nebude chtit, to mu rikam argumentace :)))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Netuším jaký je pro tebe důvod aby si byl ochotny riskovat kompatibilitu. To si musíš odpovědět ty. Ne já.

Osobně nemám s kompatibilitou žádný problém, vím že vše co potřebuji je nativně nebo funguje v pohodě v emulaci a to ještě v předchozí iteraci WoA, ne současný Proton a to ještě jen na virtualizovaném stroji, kdy hostitel je slabší než ten Snapdragon X ve verzi Plus.

Ale netuším odkud bereš 15% delší chod na baterii.

Mě třeba zajímá aktuálně nejvíce Surface Pro X, verze s Elite + OLED, 4k video 12h 18m při 40% jasu (zdroj Andrew Marc David). To je hodnota, která je on par s mým MBP s M1 s o něco větším, ale úspornějším MiniLED displejem, oba mají variable refresh rate, takže při videu jedou na 24Hz.

Když vezmu jako srovnán Yoga 7i 7. gen v power saving mode, tak proti Surface má větší displej, také OLED, ale s polovičním jasem a při těch cca 40% a 4k videu jsem byl rád za něco přes 7 hodin. A to se ještě neštítil používat ventilátor. Yoga 71Wh, Surface 54Wh baterie. Spotřeba pod 4.4W vs téměř 10W, to je o 127% vyšší spotřeba. Uznávám Yoga neměla VRR, jela 60Hz (režim 90Hz jsem nikdy nepoužíval právě kvůli výdrži).

Výdrž tedy není o 15% delší, to by fakt bylo o ničem, ale já vidím rozdíl cca 68%, půlka pracovního dne.

A když si někdo vezme HPčko s těmi jejich nedispleji (IPS 300nit max, FHD, low power panel), tak to musí vydržet ještě déle, protože ten OLED tomu dává fakt záhul.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Ale netuším odkud bereš 15% delší chod na baterii. "
.. musis si Jiricku objednat Premium :))
"V průměru tří testů zaměřených na výdrž při běhu na baterii překonala novinka od Qualcommu o 16,6 % Phoenix / Hawk Point."

"Osobně nemám s kompatibilitou žádný problém, vím že vše co potřebuji je nativně nebo funguje v pohodě v emulaci a to ještě v předchozí iteraci|"
.. zkus mi Einsteine vysvetlit, proc bych mel byt nadseny z Emulace, kde za prve, nemas garanci, ze pojede vsechno na 100% a za druhe to jede vyrazne pomaleji, kdyz muzu mit AMD/Intel, kde tohle vubbec neresim a zadno vykonovu penalizaci nemam.. Ale to bude na tebe prilis slozita uvaha :))

"Výdrž tedy není o 15% delší, to by fakt bylo o ničem, ale já vidím rozdíl cca 68%, půlka pracovního dne."
.. ja vidim veci, dam si 2-3 pivka a dokonce se mi zda i cely svet jiny :))

Ty jsi technicky traged...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jakože Premium říká něco víc, než vidíme jinde? To jako Diit má ten notebook v redakci? :-))

> .. zkus mi Einsteine vysvetlit, proc bych mel byt nadseny z Emulace, kde za prve, nemas garanci, ze pojede vsechno na 100% a za druhe to jede vyrazne pomaleji, kdyz muzu mit AMD/Intel, kde tohle vubbec neresim a zadno vykonovu penalizaci nemam..

Jenže my už ty aplikace máme otestované v Parallels na Macu s Apple Silicon. Takže přesně víme, do čeho jdeme. Ale to bude na tebe prilis slozita uvaha :))

Ty jsi technicky traged...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://youtu.be/igtaBm9lQM8?si=WJON-4x4B-zkvlQz laptop 7, streamovane 4k YT video, cca 40% jas (600nit displej, bavime se tedy o cca 240 nitech) 20 hodin 9 minut, s malou 54Wh baterii, necelych. 2.7W prumerna spotreba. Tak nizko se s takovym jasem nedostal ani Macbook Air.

Tak mi ukaz ty AMD nebo Intely, ktere to daji na 17 hodin v 14 palcich a 1.34kg. Pri poctive kovove konstrukci.

Ad garance, ja tu garanci mam, ty asi dve aplikace ktere zatim nejsou native pro WoA funguji naprosto paradne - audacity, total commander. vse ostatatni - systemove aplikace jako fotografie, video player, phone link, notepad, office 365 vcetne onenote, journal, todo, power toys, onedrive, teams remote desktop (aplikace s workspaces, ne zakladni rdp klient), 7zip, vlc, netflix, spotify, gimp, clipchamp, davinci (ok zatim beta), notepad++ , vcetne pracovnich InteliJ a Visual Studio Code vcetne pythonu a jdk je pro AArch64. Mam tam vse co nejak pouzivam funkcni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A k cemu je POTREBA 17 hodin? Nestaci treba 8 nebo 10? Mne by tech 8-10 stacilo.

Samozrejme, u telefonu pozaduji vydrz alespon 200 hodin, vodovzdornost, narazuvzdornost a tak. Proto mam mobil za 3 000, protoze ty drazsi to nesplnuji. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš nějaké potřeby na telefon a nechápeš, že má někdo na notebook?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se ptam k cemu 17 hodin? Zajima mne to. Proc ne treba 24, 48? Treba s tim notebookem behas v pralesu nebo tak. Co ja vim. Proto se ptam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako ty s mobilem a 200 hodin. Proč ne 300? Nebo nestačilo by 150?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

17 hodin je 20 hodin minus 15%. Jelikoz surface dle videa ktere sem linkoval dal 20h 4k yt videa a reaguji na to, ze pry ze x86 laptopy vydrzi jen o 15% mene, tak se pta ktery x86 laptop to zvladne vim o jednom ktery se k tomu dostane, ale je to velke tezke hovado s obri baterii a 2-3x vyssi cenou, proto to omezeni na velikost a hmotnost.

Exaktni pozadavek na 17 nebo 20 nemam. Osobne jsem ok s 10+ kanclu a 4k videa teď mám laptop co dává 10-12 nonstop. Ale když to bude 17 nebo 20, tak se zlobit nebudu, naopak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze treba manzelce to vydrzi tyden bez nabijeni, me to vydrzi cely vikend. Je to pohodlne nemyslet na to ze nekde musis pripojit kabel i kdyz je pul metru od tebe.

Mobil muzu taky nabijet nekolikrat denne, staci at se chytne na magnetickou nabijecku, ale kdyz to delam casteji nez jednou za dva dny, tak je to pruda

Navic vetsi vydrz nicemu nevadi. Mensi vydrz nedozenu kdyz ji nahodou budu potrebovat. Vetsi vydrz v "nic nedelani" znamena i vetsi vydrz kdyz neco delat bude. Ale kdyz vidis ze AMD laptop v idle zere skoro 8W, Intel 6, Qualcomm 4 a apple 3W, tak proste nechces. Jak vydrzi laptop 10+ na baterku, kdyz ma treba 70Wh a v idle ma skoro 8W spotreby?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to zrani vubec nemusi byt CPU... Zalezi prece na dalsich castech pocitace.... U AMD/Intel pocitacu na to muze vyrobce pomerne kaslat. A u SG, pripadne AS si to poladi, aby mel nejake lakadlo pro zakazniky. Na co jineho by zakazniky lakali? Na mozne problemy s kompatibilitou, nebo na pomaleji bezici emulovane x86 aplikace?

Mne stolni pocitac se Zen3 APU 5700G v idle bere 7 W. A to jsem nic neladil, nemam tam nejaky usporny mod, ma to 2x 1TB SSD a 64 GB RAM. Takze se mi tech 8W v idle u AMD notebooku trochu nezda..... Ale ta spotreba nebude procakem....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna novější AMDčka v desktopu mají dost prolém se spotřebou v idle. A v těch notebookách jde o tvz. CPU, protože SoC Qualcommu (a Apple) integruje více čipů než SoC Intelu nebo AMD. Tj. méně je ovlivněno ostatními částmi desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak SG, ale AS integruje i RAM a SSD. To je sice z hlediska rychlosti a spotreby fajn, ale Mac s poradne velkym SSD a dost RAM clovek hleda tezko. A kdyz najde, tak je to darda.

Vse ma sve plusy a minusy. Svoboda a moznost volby se holt do spotreby propise....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo umí lip plánovat a rovnou koupit parametry, s kterými to bude používat X let, a pak pošle dál. Odměnou za to bude mít větší výkon a výdrž na baterii.

Zas na druhou stranu PC může děkovat Applu za držení požadavků aplikací při zemi ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7W celý stroj? Jako sorry i na úsporných Pentiích jsem nebyl u desktopového PC pod 15-20W, 5800X3D má sama o sobě přes 20W a to je podvoltovaná a se vším všudy měřím při dvou připojených monitorech 70W ze zdi, s Gold zdrojem. 6-7W měla v idle třeba i5-10400F, kterou jsem měl před 5800x3D a celé PC se v ILDE vešlo do 40W.

Spotřeba je samozřejmě spotřeba celého notebooku, spotřeba CPU nebo spotřeba zbytku je celkem nepodstatná, potřebuješ znát ten celek, ten rozhoduje o výdrži, jestli 4W žere CPU a 4W zbytek nebo 7,9W žere CPU a 0,1W zbytek, tak to pořád žere 8W a výdrž baterie se nijak nezmění. Ale čipletové AMD SoC v laptopech v Idle žerou výrazně více než monilitické Intely, protože sice mají úspornější jádra, ale živí to ten centrální čiplet. Ale oboje je v idle naprosto out ve srovnání s Macbooky, kdy SoC (cpu, grafika, npu) se celé vejde pod 0,1W, proto ten Macbook běží na 3W dohromady A díky velké efektivitě umí to 4k video přehrát s minimálním navýšením spotřeby - CPU v podstatě nic nedělá a na grafice HW decode VP9 dělá 0,1-0,2W navíc, zbytek toho rozdílu bude za Wifi provoz. Dokonce M1 a M2 při decode AV1, kdy to není HW decode ale SW dekode, navýší spotřebu o 1-1.2W, tzn celé soc jede na 1.1-1.3W

Právě proto záleží na jiných částech počítače a je dobré srovnávat ideálně dva indentické modely kromě CPU/SoC.

A to srovnání právě mám. Teď jsem třeba dokoukal recenzi Yoga 7x, se 70Wh baterií, 40% jasem to zvládlo 15h 53m streamovaného 4k YT videa.

Měl jsem Yoga 7 7.generace s 1240P, v totálním idle to CPU dokázalo jít na 0,8-1,2W, ale celý stroj s aktivním Wifi, BT a displej na asi 25% jasu v idle horkotěžko šel na 6W, při 4k YT/HDR Netflixu měl spotřebu 9-10W, při cca 40% jasu, takže jsem byl na 7 hodinách. A to byl jen 2,8k OLED s max jasem 550 nitů. 14" při 60Hz

Těch 15h 53m u Yoga X je s o 1Wh nižší kapacitou baterie, displej je 14,5" a má 3k rozlišení a předpoklám že to měl v 90Hz, ale i kdyby ne, tak je to bomba, je to na 4,4W spotřeby při 4k videu, což je i hodnota kterou naměřil na 13" OLED Surface X, který má sice 120Hz obrazovku ale s VRR, takže při tom videu běží na 24Hz, to ta Yoga neumí.

Tohle mě přesvědčilo pro tu Yogu, sice Surface Laptop 7 s IPS dá 20h 4k videa, ale vzhledem k těm hodnotám klidně 4 hodiny za OLED displej obětuju. Navíc Yoga má CZ lokalizovanou klávesnici, sice dokážu žít s EN, ale je to takový bezvýznamný bonus navíc :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano cely pocitac. Je to miniPC od ASRocku. Meril jsem to wattmetrem na zasuvce. APU 5700G je monoliticke a nezere to jako Intel. ;-)

Jak jsem rikal, nezalezi jen na spotrebe CPU, ale take na zbytku. A to si nejspise Apple a vyrobci placek s SG peclive ohlidaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to chybějící vyšší PCI-E - uvidíme jak dopadne nová generace v těhle prckách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5700G není zrovna prcek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neprijdou treba behem mesice, dvou, tri, ... nove modely od AMD a Intelu? Ktere budou mit vetsi vykon a energetickou efektivitu nez SG?

Rozumny clovek si tech par mesicu pocka, vyhne se potencialnim problemum s kompatibilitou a navrch dostane vyssi vykon a vyssi vydrz.

A ted mi vysvetli, proc jit do SG, pokud tedy clovek jooo nespecha.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hele byl tu jeden, co furt čekal. Navíc u AMD stejně bude měsíce trvat, než budou v nabídce, přinejmenším tady u nás.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba jo, treba ne. Tak si jeden muze pockat pul roku. Nez riskovat obrus s WoA, to si radeji pockam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macbooky jsou nejprodávanější notebooky na světě, takže sám nebo u kamaráda/kolegy si ty své aplikace ve WoA předem vyzkoušel. Případně 14 dní na vrácení bez udání důvodu (sám jsem to několikrát praktikoval).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale musi to zkouset. Pak treba bude potrebovat spustit dalsi SW, ktery jeste nepouziva. Treba nejaky driver k nejakemu hardwaru. Napada mne treba nejaka kvalitnejsi zvukovka, tiskarna, ctecka karet, otisku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně na většině nových notebookách nejsou legacy porty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No treba RME zvukovku k tomu klumpru asi nepripojis. Respektive leda tak v CC modu o coz vetsina uzivatelu nestoji...

A dost pochybuji, ze RME bude svuj SW portovat na WoA. Mozna za par let, pokud o bude mit penetraci alespon 10-15%. A to se RME o sve zakazniky stara spickove a udrzuje drivery i pro prastare stroje....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak stará se špičkově, nebo udržuje legacy drivery?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni vlastovky k nekompatibilite nebo spatne kompatibilite s periferiema jsou uz venku, treba tady..
https://www.reddit.com/r/qualcomm/comments/1djiul3/new_snapdragon_x_elit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbolt 10Gb síťovka je jakoby PCIe karta v PC. Potřebuješ na ní ovladače - to není pokryté univerzálními protokoly TB/USB. Uvidíme, jestli se výrobce pochlapí. A 5K60 HDR displej nerozchodí ani půlka x86 notebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v jiném postu tento uživatel píše, že obojí vyřešil nový (již teď podporovaný) dock:

> So I ordered a Microsoft Surface Thunderbolt4 Dock instead, and I can use my Oled G9 in 5120x1440@120Hz resolution + HDR! Plus the ethernet is 2.5Gbps, so it mitigates the loss of 10Gbps...

https://www.reddit.com/r/snapdragon/comments/1djiv65/new_snapdragon_x_el...

I po vydání Apple Silicon to chvíli trvalo, ale taky spousta věcí byla vyřešena dost rychle (např Windows ve virtualizaci zprovoznila komunita týden po vydání).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbolt zarizeni pokud neobsahuji USB radic nefunguji. Ty laptopy maji USB4 ne TB. Mam treba externi ramecek na nvme disk a byl o polovinu levnejsi nez obvykle a to proto ze nepodporuje usb protokol, radic v nem podporu usb nema integrovanou, takze na cistem usb4 nefunguje. To same nektere thunderbolt dokovaci stanice s temi qualcommy nefunguji.ale to nefunguji s nicim co nema tb nehlede na to co je uvnitr. Neni to bug ale feature.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení. Stejný problém má i spousta AMD notebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Kdyz jsem argumentoval že vybírám laptop s intelem kvuli přítomnosti TB4 portu mi to stejný člověk omlatil o hlavu protoze prece USB4 je i TB3, ale neni jsou to jine protokoly a radic TB nemusi podporovat USB kominikaci. Najednou mu nekompatibilita USB4 s některými TB zarizenimi vadi, holi tam neni AMD :-)

Uprimne taky nejsem nadseny z absence TB u tech SG X stroju, ale dokazu to akceptovat, kdyz na oplatku dostanu Windows 11, vydrz Macbooku a pro me pouziti i pasivni chod ventilatoru, to dosud ve svete x86 nebylo mozne, pokud tam mel byt pro me pozadovany vykon, takze kdyz jsem delal kompromis s hlukem a vydrzi, tak jsem ho uz nedelal u TB portu. Aktualne mam jen jedno TB zarizeni ktere nepodporuje USB protokol a to vyresim koupi USB4 ramecku, nebo pouziju 3.2 gen 2 co uz tady taky mam a holt to pobezi jen 1GB/s stejne to pouzivam sporadicky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dyz jsem argumentoval že vybírám laptop s intelem kvuli přítomnosti TB4 portu mi to stejný člověk omlatil o hlavu"
.. ono by to chtelo mit hlavu na krku, aby chapali smysl psanych testu. Coz je u nekterych jedincu, elementarni problem, pres ktery nejede vlak.
Ale tak ono je ti psat stejne, stejne jako odepisovat Ladikovy, uplne zbytecne :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přesto to děláš :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mohl by jsi ten svuj reakcni spam aspon posunout z radu jednotek a nizkeho desitek sekund, aspon na rad minuty? Kdyz si chci opravit svuj komentar s preklepama, tak uz ani nemuzu, protoze mi to zazdis "automatickou odpovedi"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo já zapomněl, že ty píšeš komentáře takhle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipne s tim 5k rozlisenim, jak pise ze jen 4k. To neni nekompatibilita ale vlastnost:

Maximum On-Device Display Resolution: 4K Ultra HD @ 120 Hz
Maximum External Display Resolution: 4K Ultra HD @ 60 Hz
High Dynamic Range (HDR): HDR10
Number of Concurrent Displays: 3
Interface Type: DisplayPort 1.4

Stejne ten OWC TB dok. Qualcomm umi USB4, TB zarizeni nebude fungovat pokud nepodporuje USB protokol, nektere TB cipy - radice - nepodporuji USB protokol. To jsem tu uz psal hodnekrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejprodavanejsi notebooky na svete jsou Win notebooky, ne MacOS notebooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak ses probudil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsi skutecny fanda do pocitacu tak to budes chtit minimalne vyzkouset protoze je to nove, blyskave.

Pak zalezi take na tom jake mas priority a co od zarizeni ocekavas. Pro bezne daily tasks se nemusis niceho bat, vse je nativni a funkcni. Pokud preferujes dlouhou vydrz, tochy provoz a chce mit dostatek vykonu na vse (i zakladni plusko ma vykonu vic nez je potreba) a nechces kupovat low end a z nejakeho duvodu nechces pouzivat MacOs - cena, android ekosystem, tak je to skvela volba za rozumne nizkou cenu. Vzdy to muzes vratit (surface do 60 dnu a nekde maji i 10% off pro studenty) nebo prodat a koupit neco jineho pokud narazis na problem po return okne..

Pokud vis ze mas specificky sw nebo hw bez podpory pro arm nebo potrebujes vice vykonu nez to nabizi, tak si to nekoupis, pokud se ti nelibi zkouset a vracet/prodavat, tak holt pockas a nechas to chvili usadit a porovnas s konkurenci. Nepocitej ale ze to bude ze zacatku levnejsi, spise naopak.

Ja vim, e sw problem nemam, na daily tasks i sw development mi bezi vse potrebne a vykonu to ma vic nez soucasny MBP jehož vykon ani neumím plne využít. I kdyby AMD byly vykonnejsi a stejně úsporné a tiche (znamena vic jak 2x zlepsit celkovou efektivitu, v low demand jeste vic), tak je to irelevantni, kdyz mi staci snapdragon x plus s obri rezervou. Stejne jako 20 hodin 4k videa na baterce je vic nez dost, tak s intel a amd nedostanu nic navic

Osobne seriozne zvazuju vymenit Macbook Pro za nektery z Surface (pro ma super form factor a ma oled ale s haptickou klavesnici a perem to vyjde na 60+ a baterka jen 12h 4k videa) Laptop 7 v zakladu je levnejsi nez telefon, ale form factor je horsi, ani za priatek neni oled, byt to ipsko je opravdu luxusni, ma haptiku a da 20h 4k Yt po wifi. Pak je tu jeste Yoga 7x luxusní 14.5"oled, a za příjemných 40k s 32/1000 (tolik mě stal mene vykonny MBP 16/512). Ale zase form factor a dle recenzi se nesvítí používat casteji ventilator. Takže to vypadá na ten laptop 7 v zakladu nebo pro v zakladu + obyc klavesnice a myš (BT) nebo předchozí nehapticka klavesnice, je to form factor vs vydrz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pisi z MS Pro 7 z druhe ruky za par korun. Pasivni chlazeni. Staci, proc se osirat s WoA?

Doma mame 4 kousky. Tedy presne 2x 7, 1x 6 a 1x 7+. Jeste se chystam koupit jednu 7+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však nemusíš. Ale roky si lidi stěžovali, že není větší výběr, tak teď ho mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stezovali? Na Win platforme je vyberu, ze je ho spise moc, nez malo....

To u Apple neni vyber. Par modelu, kazdy v nekolika malo konfiguracich. To je skoro jak za totace. Dostanete to, o cem si MY myslime, ze je pro vas to nejlepsi....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže se rozšiřuje možnost volby na PC, ale ty si musíš kopnout do Applu. Ještě bys mohl přidat Babiše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja rikam, ze situace na Win a Mac je z hlediska nabidky nebe a dudy. Rozsireni temer nekonecne nabidky o dalsi moznost je spis nevyhoda nez vyhoda. Uz tak je Win svet dost neprehledna dzungle.

Pro Applistu je asi par modelu navic velke zpestreni, pro Win svet je to kapka v mori.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi tak nekonečná ta nabídka nebyla, když dost lidí uteklo k Applu, navzdory macOS. Džungli dělají Intel a AMD, když do mrtě binují každý prd.

> Pro Applistu je asi par modelu navic velke zpestreni, pro Win svet je to kapka v mori.

Nevšiml jsem si, že by tam fungoval macOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Surface Pro 7 byl pasivne chlazeny s i5-1035G4. Uz od Pro 8 kde byla i5-1135G7, pasivne chlazene nejsou pokud si nemel verzi X se Snapdragonem, ten zas neměl vykon. SG X i v zakladni plus verzi je jina dimenze vykonu, rozuměj dostacujici na vse, pro me rozhodně.

Osobne s WoA problem zadny nemam, zadna nekompatibilita SW se u me nekona. 5 let stare zarizeni si jako daily driver fakt kupovat nehodlam, hlavne ani kdyz to bylo nove a pasivne chlazene to nesplnilo 10+ baterie pri 4k videu a kancelari, i kdyz se uvadelo pres 10h, realita byla vyrazne horsi a bohuzel me zajima realita.

Prave Pro 7 jsem mel zarazene v hledacku kdyz jsem 2 roky zpet vybiral Windows laptop. Tehdy ale byl problem i cena, s 16GB byly Pro 7 i s klavesnici i perem za bezmala 40 tisic coz tehdy porad byla dobra cena za surface, protoze venku byly Pro 8 a na spadnuti Pro 9. Tehdy jsem vybral konvertibilni Yogu, realna vydrz stejna, ale OLED a vykonnejsi cip,, hlavně pro tu akceleraci videa. Treba 1135G4 byla u 4k YT videa na hrane vykonu a 1135G7 nebo 5300U bylo me vykonove minimum. Yoga navic byla za hubičku, stala me I se stylusem jen 27k, což jsem v podstatě dostal za prodej M1 MBA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni nechlazeny Surface je 7+ Pro s 11th gen. i5. A da se tam snadno vymenit SSD za vetsi. Netvrdim, ze je to drticka asfaltu, ale to ani ten SG nebude.

A koupis repasovany za 13k s DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten poslední pasivní s Intelem výkonově srovnávej spíš s původním Qualcommem v roce 2017.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to s 11 ale 10 generaci 1035G4. Osmicka mela vetrak a 11.gen 1135G7.

A proc bych kupval repasovanou 7 s 10.gen i5 5 let stary pristroj, kdyz pred dvema lety jsem mel jako vykonove minimum 1135G7, ma to mensi displej, jen jedno cecko, ktere je jen 3.2 gen2, neni to usb4 ani tb, bez dokovacky nepripojim dva monitory, ma starou wifi a realne vydrzi tak 7 hodin, bez copilot+ funkci, už jen kvůli kameře a voice isolation chci npu,

Ten SG ma vykonu více než aktualne pouzivany M1 Pro 8c. Ten zdaleka nedokazu vyuzit, ale 1035G4 fakt ne. Takže vykon SG se vůbec nebojím, naopak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Levnější"?
Nechci ti do toho kecat, ale ty Army se dodávají s Hone licencí, což je pro firemní nasazení naprosto k ničemu, protože to nedáš do domény. A upgrade na Pročka tě díky cenový politice MS vyjde skoro stejně draho, jako Pročka koupit krabicový rovnou; podle aktuálního kurzu dolaru se to pohybuje mezi 5500 a 8000 škvarků, takže to musíš připočítat k ceně, a to ti většina toho rozdílu zmizí.
A sorry jako, ale segment přes 30kKč rozhodně NENÍ mainstream pro koncáky, a to nikde na světě; tím spíš jím není segment kolem 40ti.
A ne, není to cena nejprodávanějších mobilů. Při 100mio kusů ročně je to do 10% objemu prodejů. Možná to jsou nejprodávanější JEDNOTLIVÉ modely, ale to jen proto, že nabídku modelů vlajek bys spočítal na prstech.
A ten hejt "nemůžeš si dovolit" si strč do prdele, na to ti nikdo není zvědavej. Stejně jako ty nejsi zvědavej na hlášky typu "prasomrd co nemá vitamíny na nic jinýho, než na diskusáku fabulovat že si koupil japko".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Očividně tě dost nakrklo, že si nemůžeš dovolit notebook za 30 tisíc. Hint: Pro chudáky Apple pravidelně nabízí slevové akce, např MacBook Air M1 už za 21 tisíc na CZC a použitý za 14 tisíc.

A líbí se mi tvá starost o firmy. Až na to, že tam mají firemní licence. Nainstaluješ kompletní firemní image, s VPN, antivirem atd. V případě MacBook s Apple Silicon do virtuálky (WoA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bobečku, soukromej počítač jsem si nepotřeboval koupit už asi 30 let. Protože jen tupec si kupuje něco, co si kupovat nepotřebuje. Chápu, že to pro tebe je asi příliš komplikovaný koncept, ale za to může Gaussova křivka.
Ty se snažíš vysmívat do žebráků někomu, kdo stroj dostane kdykoli si o něj řekne a v sestavě o jakou si řekne. Jenomže on by si ho musel koupit pouze v případě, že by chtěl/musel mít ten stroj BYOD. A pak má s licencí problém, protože na soukromou mašinu mu firma licenci jen tak nedá.
To by se skoro na beton řešilo úplně jinak: virtualizovaných desktopem na terminálovém serveru. To je asi něco, o čem kavárenský jupík v životě neslyšel. Jenže na to noťasd za 40, ani za 30, nepotřebuješ, to je vyhazování peněz, a to dělá opět jen tupec.
A koupit si jetýho MBA, u kterýho neznáš historii a míru opotřebení SSDčka, který si nevyměníš? Když s doslova každou kravinou musíš do servisu? Když navíc z druhý ruky koupíš jen konfigurace, který jsou dobrý tak na poštu a čtení zpráv na novinkách, protože mají minimum RAMky (kterou nepřidáš) a malý SSDčko (který nevyměníš)? Proč by si to někdo kupoval NA PRÁCI?
Kromě toho, když si něco kupuju na práci, tak u toho co využiju a potřebuju mi může bejt úplně jedno, kolik to stojí, protože to zaplatí zákoš. Zároveň ale nechci platit za něco, co pro mě nemá smysl, protože to prodlužuje návratnost.
To je pro tebe evidentně taky příliš komplikovanej koncept.
Takže víš co? Vem si svůj telefon, na kterej sis v potu tváře u mekáče vydělal kydáním tatarky na nočních, a vyraž zas něco zábavného vyfabulovat do kavárny. A nezapomeň si k tomu dát sójový latté s dýní, aby tě nevyhodili jako somráka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je těžký se o tom bavit s někým, kdo za 30 let nenašetřil na soukromý počítač. Neříkám, že si máš koupit použitý, dal jsem příklad, kdy i nepoužitý je za babku. Však i ty levné PC notebooky mají komponenty z předchozích generací. A i na tu vzdálenou práci je ten Air furt lepší než nějaká PC nebo Chrome OS hrůza s barevným pokrytím 60 % NTSC, 250 nit, IPS bleedingem, repráčky z mobilů a funícím občas i v kancelářské práci (tady to jde na vrub i OS Windows).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou, pomalu, a pro úplný kretény: proč bych si kupoval soukromej počítač, když mám služební?
Ty si evidentně potřebuješ vyhonit ego, když se pokoušíš nasrat kecama o neschopnosti ušetřit 30 klacků někoho, kdo ze 3letýho výdělku koupil pozemek v Praze a postavil na něm barák a ještě manželce koupil auto, který si vybrala.
Možná bys měl zkusit sehnat někoho, kdo bude výrazně inteligentnější než ty, aby ti to vysvětlil. Nebude to problém, protože to jsou nabeton v podstatě úplně všichni koho potkáš. Včetně psů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš si kupovat soukromý počítač. Ale pak proč tedy řešíš, co je na výběr? PS: Moji psi jsou inteligentnější než ty ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) podstatný je, že jsou řádově inteligentnější než ty.
2) protože ten počítač nemusím platit, ale mám co mluvit do jeho výběru. Kdybys nebyl blbější než kýbl bláta, tak by ti to došlo. Z toho plyne, že sice možná nejsem chytřejší než tví psi, ale zato s jistotou víme, že jak tví psi, tak já, a stejně tak i kýbl bláta, jsme všichni (každej zvlášť a tím spíš dohromady) podstatně chytřejší než ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to uzavřel tím, že moji psi jsou řádově inteligentnější než ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sis nekoupil soukromý pocitac. To je nějaká ctnost? Taky bych nepotreboval, ale chci, a když chci tak si prostě koupim, ty si zas koupis něco co já ne.

Btw, až budeš objednávat poxitace do firmy, oslovit distributora a porucis si co chceš. Mimochodem s win pro ty počítače- nektere, koupit jdou i v krámě. Vyjde to asi na stejnou jako udělat si sám upgrade na pro verzi. V korporatech pak budou pravděpodobně multilicence.

Míru opotrebeni ssdcka na Macu si samozřejmě zjistis, jeden command line příkaz. A vesmes to nemusíš řešit. Pajene uloziste ma spousta zarizeni nebo resis neco takoveho treba u tabletu, telefonu, ruznych chytrych krabicek? Videl jsi nekde ze apple trpi na selhavani disku? Kdyby jo, byly by toho plna media a apple odskodnoval zakazniky, a ze pajene disky jsou tam uz minimalne 8 let. Windows se 32GB ram mi pri stejnem pouziti opotrebovava ssd stejne jako to delal 8GB MBA. Do 8TB/rok

A proc by si nekdo kupoval jety mac na praci? Treba proto ze je to levnejsi nez novy a vyhovuje mu to? U nas ve firme hned nekolik lidi pouziva Mac z druhe ruky. Vyssi konfigurace samozrejme sezenes, staci hledat. Za posledni 3 roky jsem prodaval dva M1 a jeden M2 stroj ve vyssi konfiguraci. Pokud me predobjednana Yogax nadchne a necham ji, budu prodavat ctvrty stroj. Pravda, tentokrat to bude bud zaklad, M1 MBA, pokud manzelce vnutim MBP, jinak M1 MBP, ve stredu mu prave vyprsi rocni apple zaruka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, co neumí změřit opotřebení SSD, jsou ti samí inteligenti, co neví, že na změření opotřebení baterie elektroauta stačí OBD sonda za 5 stovek a app v mobilu (ukáže napětí na všech článcích, takže neřešíte postup výpočtu zdraví baterie ani kolik je dolní a horní buffer; pak se projedete a prošlápnete plyn a vidíte pokles napětí na článcích - řekne vám vnitřní odpor; nicméně velké autobazary už začaly dělat certifikovanou diagnostiku sami).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět... kdybys nebyl úplně tupej, napadlo by tě, že takový věci řešit vůbec nemusím, protože mám na novou baterku, a s ohledem na cenu svýho času takovýhle kraviny řeším dřív, než je z nich problém. Běž se poklonit kýbli bahna a požádej ho, ať na tebe přenese část svýho intelektu. Komunikovat s něčím tak otřesným jako jseš ty totiž fyzicky bolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš řešit, protože dostaneš od jinýho. PS: Vady baterie jsou od výroby, takže i v nové. Jen se projeví časem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty taky nebudeš nejostřejší hvizd na stadiónu, viď?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl si příspěvek zeditovat a dopsat argumenty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečný, nebudu házet perly sviním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak aspoň pro ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ostatní to nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tebe jo, když otevíráš 3 dny staré téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak fanové ARM hájí prohraný případ. Vtip je v tom, že až se ARM výkonem vyrovná x86, vyrovná se mu i spotřebou. Fyzika je jasná. Microsoft dal nižší cenu, protože to chápe. A taky má z čeho slevovat. Ostatní výrobci jsou drazí, protože chtějí něco trhnout na hejlech.

Osobně to vidím tak, že noťas s ARM je sice použitelný, ale narazíte na nejrůznější potíže, jako s nejdražším mobilem od Huaweie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano Qualcomm se v poměru výkon/spotřeba vyrovná x86 konkurence, pokud chceš maximální výkon, ale když počítač 99% času běží v minimální zátěži, je na tom úplně jinde,

A to nemluvíme ještě o Apple, který v efektivitě Qualcomm nedohnal.

Osobně mám laptop s Arm (už několikátý) 3,5 roku a na žádné potíže s ním nenarážím, nenarazil bych ani na těch s Qualcommem, protože všechen SW, který používám na WoA běží - vyzkoušeno ve virtualizaci na mém arm laptopu.
A cenově, 14" MBP s 8c M1 Pro, 16/512 mě stál fungl nový 40 tisíc, za 36 tisíc mám třeba Lenovo YogaX 16/512, v něčem je lepší Yoga, v něčem MBP. Ale můžu mít za 30 tisíc Surface 16/256, v TabletPC form factoru, stojí to podobně jako iPad s omezeným OS. Hlavně mi skoro vše nabízí dotekový displej, něco o čem si MBP může zdát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když počítač 99% času běží v minimální zátěži, tak jej nejspíš nepotřebuji a může být vypnutý. Pak vydrží mnohem déle. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jako že když přehrává hudbu a na pozadí sem tam něco sosne kecálek... Mám ho vypnout? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si otevřeš mail a vypneš to místo jeho přečtení,
Až budeš chtít odpovědět, tak zase počítač zapneš a před psaním (jednoduchá odpověď pár vět textu bez složitého formátování) to zase vypneš protože to nemá smysl mít zapnuté když to je v minimální zátěži :D

jak tedy přečíst a napsat mail, a ono vlastně už i jeho přijetí, zobrazení, potažmo odeslání je minimální zátěž, ale uznávám těch pár ms peek pro stažení, zobrazení/scrolování nebo odeslání si třeba na Apple Siliconu pinkne do P-core na nějaké milisekundy a pak je zase uspí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

'' Jako že když přehrává hudbu a na pozadí sem tam něco sosne kecálek... Mám ho vypnout? ;-) ''

jako ze si na prehravani hudby a whatsapp, co mi levou zadni zvladne nejlacinejsi smartphone, budu porizovat notebook za 60 tisic?? jako fakt?? ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc za 60? Ale ano. Proc bych kdyz pracuju u pocitace sahal na mobil, kdyz si chci pustit hudbu nebo napsat zprávu, kdyz to pohodlněji udělám na tom počítači? Treba whatsup sice mám ale používat ho nechci a nepoužívám, pokud nejde jinak. Kdyz chci poslat zprávu pošlu zprávu-SMS/MMS nebo iMessage/RCS zprávu. Nechci používat 3rd aplikaci na něco co funguje out of box a navíc to nemusím diktovat nebo tukat do klavesnice na mobilu protoze stejne jako ten whatsup můžu ty zprávy psát na počítači, kdyz u něj prave sedím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proč bych počítač vypínal?

Macbook, zaklapnutý, pokud je na napájení (což připojený k monitoru s PD je) běží pod 1W. Když vypnu monitor, tak se uspí.

V kanclu, když máš desktop tak ti běží 24/7, protože kdykoli můžeš pracovat remote přes RDP (pokud není možnost zapnout na dálku).

Netuším jak používáš počítač, ale, například email. Jedno za nějaký interval, nebo když přijde push notifikace se stáhnou nové maily. Ty na to někdy koukneš, ok, stažení, otevření mailu je relativně nízká zátěž na milisekundy. Máš otevřený mail a ten čteš třeba 30 sekund aniž bys na něco šáhl, někdy tě to vytočí, rozesměje, zamysíš se a najednou na to koukáš třeba i několik minut, možná si zaskroluješ. Reálná zátěž 1-2 sekundy s nějakým zascrolováním, idle klidně minuty.

Dáš odpověďět, zase milisekundy zátěže a pak píšeš odpověď, prostý text, žádné formátování nic, píšeš to zase třeba minutu, dvě než to odešleš - zase sotva sekunda relativně malé zátěže...

Nebo psaní dokumentu/kodování. To je fakticky idle, pokud nemáš složité formátování, nepracuješ s obrázky či vzorci.

Pokud nepouštíš nějaké 3D rendery, netrénuješ AI modely 24/7, tak běžný kancelářský a domácí počítač (domácí není herní) běží vesměs pořád v idle.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V kanclu a doma asi nepotrebujes, aby bezel desitku hodin na baterky.... Ne?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale chceme. Proc bych mel v nejakou chvíli uprostřed víkendu kdy nesedím "v praci" u pracovniho stolu hledat kabel k nabíječe a tahat ho přes pulku místnosti? Už na tom pracovnim stole staci ten jeden kabel, který občas taky překáží. Je to o komfortu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, takze to nepotrebujes, ale chces. To je v pohode. Ale stejne budes muset nabijet. Ja bych videl rozdil mezi 12h a tydnem, nebo neco takoveho. To by bylo pohodli. Ale pripojit snuru o par hodin pozdeji, to mi pripada jako slabe plus.

Ale jasne, kazdy to ma jinak. Jen mi to pripada spis jako ucelovy argument, nez skutecna potreba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hele kdybys slyšel ty protiargumenty proti elektromobilům, přičemž průměrný denní nájezd v Evropě je 30 až 50 km a většina lidí dobíjí jednou týdně. Tj. není problém počkat půl hodiny na středně rychlé nabíječce a muset tam dojet, jako se jezdí na benzínku (toliko k lidem, co bydlí v paneláku).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pul hodiny oproti minute, dvema mi trochu jako problem pripada. Navic ta nabijecka asi nebude na kazde pumpe....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve vyspělých zemích a na druhé straně třeba v Chorvatsku je. A půl hodina týdně tě nezabije. Na dlouhé cesty použiješ rychlonabíječku (80 % za 10-15 minut).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A víš ty vůbec, jaký význam má průměr? Třeba průměrná teplota v ČR je určitě nad 0 °C, ale každý chce mít auto, co zvládne i mínusové teploty. Většinu jízd mám do 100 km, ale když chci párkrát do roka jet dále, tak si nechci půjčovat jiné auto a nějaký průměr je mně u pérdele. Auto má být univerzální, protože je to hodně drahý výrobek a většina chce jen jedno auto - proto ten debakl v prodejích elektrovehiklů i přes velké dotace.

Argumenty proti elektromobilům.
1) Vysoká pořizovací cena nového kusu.
2) Drahé pojištění, protože i po malé nehodě je vše extradrahé.
3) Rychlá ztráta hodnoty v čase. Prodej ojetiny s rekordní ztrátou.
4) Pochybná životnost akumulátoru, kdy má majitel jistotu, že po 8+ letech ho čekají statisícové výdaje. Někdy i dříve.
5) Čerpání nafty/benzínu je pořád výrazně pohodlnější - hustší síť čerpaček, větší rychlost, nemusím mít x karet pro x nabíječek, se spalovákem nemusím vůbec plánovat tankování ani při delší cestě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Argument univerzálního auta jsme tu měli už před ekektroauty. Kombíky a pak velká SUV a většinu času (a spotřeby) jen vozíš vzduch. A když je potřeba zajet surfovat s kamarády do Chorvatska, tak si stejně pronajmeš dodávku. To nevymyslíš.

A teď ty tvoje argumenty:
1. Cenová hladina, od které jsou stejně drahé, stále klesá. Pod ní jsou srovnatelné po započítání TCO. Pro chudáky jsou tu levné ojetiny (už i AutoFórum si stěžuje, že jsou moc levné).
2. I moderní spalováky jsou po nehodě totálka. Servisy nic neopravují, jen vyměňují. A naopak, kdo si umí auto (jakékoli) opravit, tak má velice levně (v tomto případě EV). Za 180 tisíc koupili známí BMW i3 v top kvalitě, ale s "mrtvou" baterií. Chtěli napsat článek o opravě baterie, "bohužel" v servisu při pokusu otevřít ten správný poklop pro nabíječku jen strhli motorek uzamykající kabel, takže se auto odmítlo nabíjet. Půl roku pak leželo na parkovišti a překvapivě to lithiovou baterii nezabilo - i3 má skrytý dolní buffer 10 % a za půl roku zmizelo jen 3 %.
3. Tak nejdřív si stěžuješ, že jsou moc drahá, a pak že moc levná? PS: Spalováky v ceně ekektroaut ztrácejí hodnotu stejně rychle.
4. Jistotu máme akorát v demenci některých diskutérů. Realita je, že 90 % ekektroaut, i 10 let starých leafů gen1 bez thermomanagementu baterie, jezdí s původní baterií. Sami takového máme (80 % zdraví) a baterka to auto přežije. Proč myslíš, že zatím nefunguje business recyklace baterií do ekektroaut? PS: I u nemodulárních baterií jde vyměnit jen vadné články. Případně je jenom vyříznout a upravit počítač. Kapacita je pak o ten kousek menší, ale nabíjet jde ostatní články do plna, nemusí se omezovat vadným článkem, u kterého by přebíjení způsobilo požár.
5. To jen do doby, než se poměr aut trochu posune. Jinak co se týče infrastruktury, tak využití nabíječek v ČR je 2 %. A na sjednocení placení už pracuje EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ojeté elektromobily jsou levné z nějakého důvodu - třeba kvůli té nízké životnosti aku, kterou ty stále popíráš. Ohledně všeho ostatního buď přímo lžeš nebo zatajuješ podstatu. To jestli mám pravdu já nebo ty ukazuje nabídka ojetin, globální podíl elektromobilů, který i přes velké dotace ve většině nejbohatších (tedy s největší kupní silou) zemích jsou nízké a zkušenosti majitelů elektromobilů ze sociálních sítí či videí. Brutální marketingová masáž na elektromobily a stejně takový debakl:).

Ty máš pořád pocit, že odpůrci elektromobilů se řídí nějakými hloupými emocemi a nemyslí pragmaticky, ale opak je pravdou. Sám jsem celoživotní příznivce benzínu, ale nakonec dnes vlastním TDI, protože i když jsem vnímal negativa dieselů, tak jsem nikdy nepopíral ani jejich plusy a díky okolnostem holt teď tankuju dříve opovrhovanou naftu. Sám se těším, až si v budoucnu budu moci koupit alespoň dobíjecího hybrida (zvuk TDI moc nemusím), ale to chce ještě velký pokrok na poli akumulátorů. Chápeš, že podobný příběh má většina? Těch co odmítají elektromobily z principu, je menšina, většině je naprosto jedno, jaký motor pohání jejich auto, jde jim jen o poměr výdajů a přínosů. Jak se říká - cena až na prvním místě.

Celkově pro tebe platí - všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, argument životnosti aku popírám, protože takové auto mám doma. A umí si najít statistiky, třeba pro Tesly jsou veřejné dost obsáhlé. Lži jsou tu jen od tebe, a je vtipné, že za chvíli nebudeš mít kde brát, protože i AutoFórum pomalu otáčí. Většina těch lži je navíc už dost stará ;-)

Opovrhovaná nafta? Už aby ji přestali dotovat. Radši bych měl, kdybys jezdil na benzín (ten bych klidně v omezené nabídce aut nechal i po 2035).

> Chápeš, že podobný příběh má většina?

Ano, příběh "nikdy jsem neviděl ekektroauto ani z rychlíku, ale už teď ho nenávidím a všechny, kdo si ho koupí" :-)

> většině je naprosto jedno, jaký motor pohání jejich auto, jde jim jen o poměr výdajů a přínosů

Říká se tomu TCO (Total Cost of Ownership). Ale většina Čechů je finančně negramotných... PS: Od určité, stále klesající, hladiny je stejná i pořizovací cena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, autoforum otáčí...
https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/studie-dale-popira-mytus-o-vyhodno...
6 hodin staré

Žiješ v bludu, elektromobily vychází celkově draho, proto se mizerně prodávají. A neboj se, i majitelé dieselových BMW 7/Mercedes S si uměly spočítat to tvoje TCO, kolik zaplatí za celou dobu životnosti, i když by vůbec nemuseli. Dneska si lidé, co uvěří lhářům jako seš ty, vylévají srdéčko na facebooku a stěžují si na drahé výměny pneu (to jim taky nikdo neřekl), ceny za opravy atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Facebook naopak je místo, kde se vedle AutoFóra tohle dezinfo šíří. A ten článek na AutoFóru už je jen shrnutí dřívějších lží. Nové už ani vyrobit nedokážou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, vzdej to, Ladik je neuchopitelny. Nema to smysl ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí, když přestane opakovat ty vyvrácené lži (např. v posledním speciálu Světa motorů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL.
Hodinu staré.
"ADAC zkusil prodat benzinovou, dieselovou a elektrickou ojetinu. Zjistil, že o tu poslední je skoro nulový zájem"

Co hulíš:)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co ty? EV ojetiny jsou hned vyprodané, protože jak sám píšeš, jsou velmi výhodné. Proto jich vidím okolo jezdit čin dál víc. Na TDI "voňavkách" už se spálilo hodně lidí (neříkám, že pak jdou do EV).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když bude mít deset let starý nafťák (TDI) najeto 150 tisíc, tak vím, že bude v pohodě. Když budeme mít tohle najetý deset let starý eletroauto, tak vím houby v jakým stavu je baterka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, až na to, že baterku si zkontroluješ jednoduše. Ale to, jestli protejká turbo nebo jaká je komprese, to jen tak nezjistíš. A filtr pevných částic po 10 letech můžeš rovnou počítat jako nefunkční. Aby tě pak souhrn oprav nestál jako nová baterka. Kterou většina i starých EV nepotřebuje - baterka je přežije. Teda pokud si tam nedáš větší a starou dáš domů k FVE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě Ladisi, právě si se odhalil, že si pan teoretik a z dopravních prostředků si vlastnil leda tak bicykl a elektrokoloběžku:). DPF dnes není pálka jako dřív.

PS: Mám i jeden 24 let starý a druhý dokonce 26 let starý TDI v příbuzenstvu a směju se ti až se za břicho popadám.

"Kterou většina i starých EV nepotřebuje - baterka je přežije."
No comment, to si každý může ověřit, jak téměř žádný majitel neřeší výměnu aku. Seš trapák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jako co ses odhalil ty? DPF je za 50+ tisíc, pokud teda nepočítáš nefunkční polský fake za 5 tisíc. Už aby to na emisích měřili - ne kvůli našemu zdraví, ale aby zklapli chytráci jako ty.

> PS: Mám i jeden 24 let starý a druhý dokonce 26 let starý TDI v příbuzenstvu a směju se ti až se za břicho popadám.

Survival bias. Víš kolik jiných TDI je na vrakáči? Ale samozřejmě gratuluju, pokud sis vybral cíleně auto-držák (nebo měl štěstí a teď můžeš machrovat).

> No comment, to si každý může ověřit, jak téměř žádný majitel neřeší výměnu aku. Seš trapák.

No comment, to si každý může ověřit, jaká je životnost baterií. Nebo jsi skončil školní docházku před statistikami?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jak sám píšeš, jsou velmi výhodné."

Nic takového jsem nenapsal. Jestli nedokážeš pochopit, že nízká cena není automaticky výhodná, tak už nevím. Ta cena není výhodná, jen je do ní započtena ta nízká atraktivita kvůli starému akumulátoru, jehož výměna bude ve statisících.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže vysoká cena je výhodnější? Ty už se v těch lžích pěkně zamotáváš. Jak už jsem psal, většina baterek auto přežije. Pro tu menšinu platí, že i nová baterie je levná, protože zapomínáš, že tehdejší kapacity byly zlomek dnešních a za ty roky klesla cena na zlomek. Proto jsou nová EV levnější nebo za stejnou cenu mají větší dojezd. Ignoruju, že pokud jde o výrobní vadu (většina vadných baterií) a ne opotřebení (např. taxi, kde jedou rychlonabíjení na doraz, protože ty kšefty jim zaplatí několik baterek), tak vyměníš jen část baterie (vadné články). Pár cen pro srovnání: 1) Leaf oficiální nová v servisu 120 tisíc, 2) z bouračky 85 tisíc, 3) Tesla za 3-4 milióny baterka za 400 tisíc (10-15 % ceny auta). Kolik myslíš, že tě bude stát v servisu oprava lepšího motoru nebo automatické převodovky.

EDIT: Nebo věříš některým automobilkám, které tvrdí, že baterka je dražší než auto? Tobě to fakt nedocvakne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manzelce tyden vydrzi Macbook Air. Pouziva to tak hodinu denne a mozna ani to ne. Na dovolene mi laptop s 20h videa muze vydrzet taky tyden bez nabijecky. Zrovna pred chvili se mi vybil MBP, takze jsem musel prestat koukat a dat to na nabijecku a to vikend nekonci :-) yogu co jsem mel pred rokem bych nabijel minimalne potreti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A proč bych počítač vypínal?"
.. protoze green deal vole :)
Nicmene, v jednom korporatu, kde jsem pracoval, bylo povinnosti vypinat vsechno, vyjma, kdyz clovek jel nejaky task na X hodin. Ma to i svoji logiku, kdyz mas nekde 1000 compu a na kazdem usetris par wattu za noc, tak se to poscita a jedes v jednotkach
nebo i desitkach KW. Je to ekologicke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně ušetříš s méně žravým procesorem - a bude to moci běžet furt. Ono taky něco zaměstnavatele stojí, když zaměstnanec musí další den potevírat práci do předchozí rozpracované podoby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsme se shodli, ze pokud bezi v zatezi, tak jsou na tom x86 a ARM ohledne energeticke efektivity podobne. No a pokud x86 vypnes, kdyz ho nepotrebujes, tak mas celkovou spotrebu mensi, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve střední zátěží je ARM úspornější (pootevíraná práce - webový prohlížeč, několik karet, vývojová prostředí, (často Electronové) aplikace pozadí, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uspornejsi nez co? Intel, nebo i AMD? A pokud i AMD, tak u ktere generace? Co vim, tak AMD dost pracovala na snizeni spotreby. Nevim, jestli uz u Zen4, nebo az Zen5 vypinaji nevyuzivane casti CPU.

Kdyz bude uzivatelska poptavka, tak se tomu budou venovat jeste vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poptávka je a kde nic, tu nic. Samozřejmě že přístí AMD se efektivitě přiblíží (Intel ne), ale bude trvat měsíce, půl roku, než si ho v Česku koupíš. A mezitím jde vývoj dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ani tak nemluvim o tom, co je nebo brzy bude na trhu. Spise obecne o tom, ze to nejspise bude mit ARM na Win tezke. Pokud bude skutecny zajem o dlouhou vydrz, tak ji pomerne rychle (par let) x86 doda...

Co pak lidi presvedci, aby sli do ARM? ARM si asi kus kolace Win ukousnou, ale divil bych se, kdyby to bylo vic jak 10-15%. A to zase nebude moc zajimave pro tvurce SW, aby se osirali s nativnim portem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 10-15 % je podíl macOS, a tam se vývojářům vyplatí udělat build. Je to taky 5x až 10x větší podíl než Linuxu. A lidi už nechtějí další roky čekat, jestli se na x86 stane nějaký zázrak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Green deal, desktop, zvlaste se současným 20W+ v idle AMD procesorem fakt vypnu hned jak nepoužívám, těch 70W za celé pc je fakt hodně, ale 1h idle desktopu jsou 2 dny idle macbooku s připojeným tb a tři dny bez připojeného tb. A to mluvím o běžícím systému, uspany vydrzi za tu energii minimalne 14 dní podobne jako tablety, ty také nevyznám i když někdy na něj sáhnu jednou za tyden a přes noc je macbook uspany s X86 laptopem se za noc vybila polovina baterie (s funkci instant wake up), v idle bez displeje by byla vybita úplně.

A ano nektere firmy mají nařízení vypínat. To jde ale proti práci z domova kdy pouzivas RDP a nemají možnost ten počítač remote zapnout. U zakaznika mám desktop a remote zapnout nejde delam temer 100% remote. Musi bezet. U nas ve firme sly zapinat remote, ale dnes uz stejne vsichni fasuji laptopy. Ale ja od za.estnavatele pocitac vubec nemam, protoze u zakaznika je jasna security a cizi stroj do site nepusti. Na svem pocitaci se ani neprihlasim s jejich office365 uctem k mailu, na telefonu/tabletu musis nainstalovat jejich profil, vse bezi v sandboxu, ani copy paste mimo sandbox neudelas a navic aby to bezelo musis dodrzovat zabezpeceni telefonu. Na androidu to treba zakazalo face unlock a musim mit minimalne 8 mistny kod k odemceni + pin/biometrika + 2FA k prihlaseni/otevreni aplikace. Aplikace z google/apple store ale jen velice omezeny vyber.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost, brácha změřil spotřebu MacBook Air + desktopový monitor za měsíc a je to jen 1 kWh, tj. 6 Kč (wattmeter, do něj monitor, macbook připojen do monitoru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja kdyz mel M1 aira, tak prumerna spotreba pri pracovnim dni byla 4W/hodina, displej na polovinu jasu. Mel jsem tehdy monitor s usb-c bez power delivery, daval jen 7.5W dle specifikace. V prubehu dne to stihlo nabit baterku. MbP s M1 ma asi 6W. Yoga 7 7gen s 1240P byla na 11-12W, ale ten 2.8k OLED tomu něco přidá, cpu samotne 6W. Takze ten apple se do toho 1kW/mesic pri 8-9h, 20x za mesic vejde. Ale s monitorem to bude vic. Ta 34" s integrovanou lan, hubem jede kolem 30W v tom zivi i laptop. Pri nabijeni samo pujde vys. Ma PD az 95W a macbook kdyz je baterka temer vybita se nabiji 70W. Ale zase ma senzor pritomnosti. Po minute co u toho nejsi snizi jas, spotreba jde o cca 10W dolů, po dalších dvou minutách vypne podsviceni úplně, dalších asi 5W dolů. Kdyz k tomu přijdeš, rozsvítí se.je to nezávislé na uspavani displeje na počítači, které mám vyrazne delší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten příměr s tím Huhlawejem je naprosto přesný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že jedno je USA a druhý Čína, se vším všudy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě na těch flamech vysloveně baví to, že každá ta architektura má svoje uplatnění a svoji niku, kde vysloveně kraluje, protože pro ni je nejvhodnější.
Celá tahle šaškárna je o tom, že Qualcomm chce větší trh, takže holt MUSÍ dodat něco, co pro zákazníky v cílovým segmentu bude mít smysl. Vývoj něco stojí, takže ze začátku to bude drahý, protože zadotovat to a do černejch se vracet o 10 let dýl se jim nechce.
O ničem jiným to není. Zajímavý by bylo udělat psychologickou studii těch evangelistů, co neváhají na ostatní zvracet žluč. Ono to totiž až nepříjemně připomíná náboženskej fanatismus sektářů a slimáků. Přitom si troufnu tvrdit, že prakticky nikdo z nich není "svým" výrobcem placen, naopak, vysypali mu hromadu škvarků. Takže se dost možná jedná o kognitivní disonanci a snahu ospravedlnit si nesmyslný výdaj, aby si nemuseli prostřelit makovice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc kritizují ti, co neměli počítač s ARMem v ruce. Ti "evangelisté" máj svůj seznam aplikací otestovaný už v Parallels/VMware na Macu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Jenže pro "evangelistu" je debil a žebrák každej, pro koho novinka nemá smysl, protože náklady na změnu a eventuální výhody by se s ohledem na use case nikdy nevrátily. Fanatik totiž nikdy nedokáže pobrat, že existuje i něco jinýho mimo jeho omezenej obzor. Všichni kdo se liší, musí shořet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to nevíš, ale většina prodaných MacBooků jsou levné Air (polovina dokonce v základní konfiguraci). Často v akcích po vydání ne jedné, ale i dvou dalších generací. Takže spíš applisti jsou žebráci?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to nevím, protože je mi to úplně jedno a nezajímá mě to. Ano, podle toho jak se všichni applisti které znám s pár čestnýma výjimkama grafiků a vývojářů právě pro japko chovají, to jsou minimálně v týhle zemi pozéři smrdící korunou, kterým by lepší službu udělal chromebook za třetinu. akorát by k němu neměli appleTV a nemohli by v kavárně u celodenního kafe koukat na Dunu na displeji v A5kovým formátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal jinde, i když bys používal macbook na stejné věci, co zvládne chromebook, furt někomu stojí za to ten displej, výdrž, repráky, mikrofony... a i ten Apple TV a další věci z ekosystému.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A hádej co ... je to jen jeho problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto si koupí to lepší. Jo já zapomněl, ty si nic nekoupíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Já si řeknu co chci, a dostanu to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ALe ostatní si na to dokáží i vydělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně každý kupuje to na co buď ma, nebo co se mu líbí nebo mu vyhovuje nejvíce, netýká se to jen počítačů. Proto nerozumím těm, kteří něco odsoudí jen proto protože to pro ně nedava smysl, a někdo komu to sedne jak zadel na hrnec je za hovězí, že něco takového vůbec kupuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Osobně to vidím tak, že noťas s ARM je sice použitelný, ale narazíte na nejrůznější potíže, jako s nejdražším mobilem od Huaweie."

Takhle bych to neřek. V souhrnu je ten procák +/- stejně výkonný jako třeba obdobný amd64, ale každý z nich bude vhodnější = efektivnější pro jiný druh zátěže, zejména podle toho, pro co bude mít hardwarovou akceleraci.
Asi bude docela blbost si na koukání na filmy kupovat něco, co má jednoduchou kancelářskou grafiku a zároveň to nemá v křemíku kodeky pro h.264, h.265 a HEVC, apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže moje vidlácká otázka.
Toto se potvrdilo?
Qualcomm Snapdragon X: Výkon na úrovni AMD a Intelu
https://diit.cz/clanek/qualcomm-snapdragon-x-vykon-na-urovni-amd-intelu

A toto se vyvrátilo?
Výrobci: Snapdragon X nedosahuje slíbeného výkonu. Qualcomm: Testy jsme cinkli
https://diit.cz/clanek/vyrobci-snapdragon-x-nedosahuje-slibeneho-vykonu-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To "Qualcomm: Testy jsme cinkli" zůstává jedou z nejostudnějších věcí, co kdy kdo do nadpisu vrazil. Diit by si z toho měl vzít poučení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' Toto se potvrdilo? ''

v par cherry-picked testech testech to dotahli na uroven last-gen amd/intelu, v prumeru jsou hluboko pod..

'' toto se vyvrátilo? ''

ne, to se potvrdilo.. je to stejny meh jako meteor, jen o pul roku pozdejs.. vlastne horsi.. pomalejsi a stoji vic, jenon spotreba je lepsi.. npu vetsinu lidi nezajima..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne nepotvrdilo, psalo se o výrazně horším výkonu než uváděl Qualcomm, potvrdilo se že to co uváděl Quallcom je ještě spíše podstřelené, třeba GB6 skóre pod 13 tisíc, když běžně idi měří 14-14,5. CB24 pro 80W model 1170, cca 1100 dává vivobook s nejnižím Elite SKU při 50W.

Ale je to přesně jak jsem psal už u těch článků, výrobci v prezentacích nekecají, člověk na reálných zařízeních dospěje k v podstatě tomu samému. Ejhle, je to tak

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak.

Ze SD-X moc unešený nejsem (další OK procák, ale v noteboocích, co mají mizerné ceny), ale to, co předvedl seniacurate a přetiskl Diit se lživým nadpisem bylo úplně mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co by tě mělo unést? je to OK SoC v notebookách za cenu telefonu, oblíbená cenová kategorie třeba u studentů, domácích uživatelů, ale i korporátních uživatelů. Například Surface Pro jsou se Snapdragonem výrazně levnější (40%+), Surface Laptop je cca o třetinu levnější se Snapdragonem, přitom jsou ty Snapdragony lépe vybavené.

naschvál, najdi mi za 30400 korun x86 laptop s podobným výkonem, 16/256 konfigorací, s 600nitovým 120Hz VRR displejem (24-120Hz, třeba 24FPS video = displej na 24Hz) a hlavně HAPTICKÝM touchpadem.

Good luck

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ted jsou lacinejsi, protoze MS chce na silu protlacit WoA. Asi treti nebo kolikaty pokus....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je asi jedno jaký je tam záměr, podstatné je že Surface s Intelem stojí o cca třetinu až dvě pětiny méně než ve stejné konfiguraci paměti a disku s horší výbavou (starší wifi a bt, mechanický touchpad, laptop menší displej s většími rámečky a o trošku nižším PPI),

Dell XPS nebo Samsung začíná na stejných cenovkách jako začínaly verze s Intel, Yoga nebo Acer je o trošku dražší se Snapdragonem (řádově 10-15%) proti stejně vybavenému AMD/Intelu. HP pak mění kompletně modelové řady, takže není ideální srovnání ale ty SG vybavené stroje jsou zhruba střed nabídky, tzn. tam kde bývaly třeba elite booky a ty stávají s Intelem/AMD opět za podobné peníze.

Chci vidět až vyjdou nové Lunar Lake a Strix Point vybavené laptopy se stejnou RAM a diskem a budou mít srovnatelnou konstrukci, displeje a baterky že budou začínat na 15-20 tisících, což je ta poloviční cena... Rozhodně nebudou, bude to stát +- podobně.

Jediný kdo ustřelil je ten ASUS s Vivobookem, ten je za tu cenu fakt přehnaný. Uvidíme jak to bude u oznámených ProArtů.

Ano dnes může člověk koupit laptop s Intel/AMD stejně vybavený, levněji, ale polovina to fakt nebude, navíc je třeba kouknout na ceny, za které se ty stroje začaly prodávat, a nekoukat na výprodejové ceny když už ta generace laptopů končí. Stejně se dá říct že proč koupit nový Intel/AMD, když generaci starší stroj je citelně levnější a je v tom minimální rozdíl.

Je jasné že když budu kupovat laptop s 3 generace starým CPU jako Ryzen 5 5500U případně přeznačeným 7530... Stejné to bude i u těch Snapdragonů s další generaci půjdou ceny dolů a začne se to dodávat i do nižší cenové kategorie (tedy méně vybavených strojů). Pokud pak ještě Qualcomm přijde s nižší řadou binovaných SKU, kde uplatní víc zmetků... někde jsem zahlídl informaci o hypotetickém 8c plusku, ale nechtěj zdroj, nemám Copilot abych to rychle našel :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz bude SG stat podobne jako x86, tak proc si ho kupovat? Kdyz x86 bude mit nejspise vyssi vykon a spotreba bude podobna.... Minimalne tedy u AMD...

Ale jasne, pokud si nekdo chce hrat s ARM, necht si hraje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže spotreba podobná není, znám pár stroju s x86, které se tomu přiblíží, ale typicky to budou velké hovada a opravdu prémiové stroje za i nasobne vyšší cenu, ne masová za 1000-1500 dolaru. Navic právě to AMD, je horsi pri nenarocnem použití nez AMD pro stejnem nebo i vetsim vykonu. https://youtu.be/GnHUmaEjwXU?si=fwhvP3SfUif7AIIP
Možná je třeba sledovat vývoj,

AMD stagnuje, Intel dotahuje. A bude zajímavé sledovat predstavene Lunar a strix. AMD pri prezentaci vůbec nemluvilo o efektivitě a spotrebe, Intel mluvil o efektivitě ale ne spotrebe. O spotrebe i efektivitě mluvil Qualcomm. Obvykle ty firmy mluví o tom čím se mohou chlubit. A Quallcom dopravil to co sliboval.

Vykonu ma dost všechno v te cenove kategorii a bezne používání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž mi úlohu, pro kterou to potřebuješ. A tím nemyslím úlohu typu "udělám si fajfku".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' třeba GB6 skóre pod 13 tisíc ''

pro lzes? qualcomm sliboval GB6.2 score 15,1-15,4k.. notebookcheck nameril 14256.. totez cinebench24.. qualcomm sliboval 1140-1200.. notebookcheck nameril 956.. to je o 20% min.. ukaz mi jedinou recenzi kde v tovarni konfiguraci namerili v cinebench24 1200 bodu..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prosím ještě jednou čti..

Ano Qualcomm prezentoval dvě verze 28(23?) a 80W, navíc neuvedl které konkrétní SKU pro to použil, počítám 84-1DE (to jediné má 80W a má ho jen Qualcomm ve svém devkitu), alternativně 84-100 které má exkluzivně domluvené Samsung.

Vivobook má základní elite 78-100 na 3.4GHz a maximální power limit je 50W

"qualcomm sliboval GB6.2 score 15,1-15,4k"

Galaxy X Edge s 84-100 = 15350 (na napájení, z baterky 13480)
https://www.youtube.com/watch?v=GZy5NOYwYiw

Jak jsem psal, sedí to skvěle. A to ani netuším kde si vzal 15,1.15,4k, já viděl 15130 pro 80W a 14000 pro 28W, ale to je jedno 15350 u samsungu je v tom tvém rozsahu a samsung rozhodně nemá 80W příkon SoC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak nevim.. napisu: ''ukaz mi jedinou recenzi kde v tovarni konfiguraci namerili v cinebench24 1200 bodu..''

a ty se hned vnucujes s geebenchem co dava stejny skore bez ohledu na tdp.. kdyz to tak perfektne sedi, proc nejsi schopnej hodit link na jedinou recenzi kde namerili 1200 bodu v cinebench24?? (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1132
https://www.notebookcheck.net/Qualcomm-Snapdragon-X-Elite-Analysis-More-...

Určitě ne polovina, na které se údajně měli výrobci trápit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super sumář, krásně jde vidět ta efektivita.

Moje oblíbená kategorie 4k YT video.

I žravý ASUS Vivobook s SG a 3k OLED 15,6" je při přehrávání YT videa na stejné spotřebě jako 14" laptop s AMD chloubou 8845HS v idle a při tom videu o 109% vyšší spotřeba, to překonal už jen "nenasytný" Intel o 136% (intel ale v idle vede o čtvrtinu nižší spotřebou), reálně to je pak prašť jako uhoď. 16,34 nebo 18,4 to už člověk "nepozná" je to 10%, ale rozdíl 16.34 vs 7.79 pozná, to je 2x tolik.
Samozřejmě Macbook je s 3,5W úplně vlastní liga.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1132 neni tovarni konfigurace, v tovarni konfiguraci ma 956..

ohanet se tovarni konfiguraci kdyz jde o spotrebu a na druhy strane argumentovat vykonem pri zvysenym tdp, je pekna dmagogie, sorry.. bud muzu mit jedno nebo druhy, nikdy ne oboje zaroven..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Notebook tak vylezl z tovarny. Zkus z tohohle mrtveho kone sesednout ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

si ty clanky aspon precti nez zacnes poucovat.. tovarni hodnota je 35w pri kterym dava 956.. 50w je uzivatelsky zvedlej limit..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jakože je tam BIOS, kam přes F2 vlezu a nastavím jiný TDP? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tovární nastaveni, standardní power profil, ten má každý laptop. Nevím jaký power limit maji režimy samsungu, nezahledl jsem je, ale 80W to nebude, když je dodávány s 65W adaptérem a ten musí nejen ten stroj utáhnout ale idealne i nabit.

Tak jak tak, máš hodnoty, ktere qualcomm uvadel, skore pro 80W a pro 23W, us uvadel rozmer toho zarizeni, coz muze napovidat o moznostech chlazeni. Aktualne vime ze pro 50W to udela 92% vykonu uvadeneho pro 80W, Samsung, pro me s neznamym limitem, toho skore dosahuje s 84 SKU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš na tenhle graf?
https://b2c-contenthub.com/wp-content/uploads/2023/10/Cinebench-2024.png...

Víme že:
Demo A, TDP 80W, 16,8mm tlusté, 15,6" 4k IPS displej 87Wh baterie
Demo B, TDP 23W, 15mm tlusté, 14,5" 2,8k, OLED, 58Wh baterie
Nevíme které SKU, jen že je to X Elite 12c, tzn 4 možnosti.

Bohužel srovnáním těchto parametrů netuším které z uvedených zařízení by odpovídalo, Demo B co do rozměru odpovídá Lenovu, včetně OLED 2,8k displeje, ale má 70Wh baterii. Takže těžko říct,

S 87Wh baterií, 4k IPSko jsem žádný stroj neviděl. Možná něco co ještě nebylo ohlášeno. Hlavně žádný z těch strojů nemá TDP 80W, nejvíce má 50W 15,6" Vovobook, ale ten je taky vybavený nejslabší verzí Elite. Samsung zřejmě bude na 45-50W jako Vivobook.

Nejvíc co jsem viděl bylo něco málo přes 1130 na Vivobooku při 50W, počítám, že 30W navíc by těch 8,5% navrch vytlačit mohlo.

CB R24 k tisícovce dává dost těch strojů u snízkými limity a středním SKU, ale jediný mě známý stroj s 80W limitem je:
https://www.qualcomm.com/content/dam/qcomm-martech/dm-assets/documents/S... a aktuálně je na něj pořadník.

Takže až najdeš 80W TDP zařízení, 15,6" 4k IPS s tloušťkou 1ž,5mm a CB R24 skóre bude nějak zásadně pod těch 12 set bodů tak se můžeme začít bavit že Qualcomm kecal, ale aby to bylo jak dle té jedné reddit hlášky poloviční... to těžko když víc jak polovinu dělají ty stroje ve whisper/low power mode. Natož 80W model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Meh" je něco jiného než "Qualcomm: Testy jsme cinkli"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No právě. Ale očividně je trochu těžké to pro některé pochopit :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Cinknutí tam nevidím a proto se ptám, zda tam to cinknutí někdo vidí. Tady se žongluje benchmarky, ale ty to víceméně potvrzují s nějakou běžnou odchylkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-20% v cinebench je bezna odchylka?? ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- nikde žádných 20% není
- daleko větší problém ale je, že se z "anonym, co možná je a možná není z QC říká" stalo "QC říká"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce ani "QC říká" ale "Qualcomm říká"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to mas jedno, ten CB24 je zavisly na TDP, ktere ten notebook ma/udrzi. HS rada dava nejakych 910 bodu. Srovnavat to stejne budes nakonec muset ale se Strix Point, ktery se zacne prodavat ve stejny cas. A ten bude mit vyssi vykon, kdyz zapocitas vyssi IPC a o 50% vice jader nez Hawk Point. Ani v cistych cislech u nativni aplikace, nebude ten ARM rychlejsi a to je to nejlepsi, co ve svete ARM existuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže ještě jednou: ze SD zas tak unesený nejsem. Prostě OK procesor, na první generaci prima.

Co bylo tristní bylo obviňování Qualcommu že lhaní o desítky procent vydávané jako fakt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde se prodava neco se strix point? Jen ze rikas ze to bude ve stejny cas. Snapdragona v laptopu si uz muzes par dni koupit, dokonce u nas, jsou normalne skladem, na alze to mas za pul hodinky pripravene.

A mimichodem, vyssi vykon cilova skupina potrebuje? Pripadne to bude o tolik vykonnejsi aby to nekdo poznal? Zvlaste kdyz se tomu utne power limit?.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdrojový článek:
https://diit.cz/clanek/qualcomm-snapdragon-x-vykon-na-urovni-amd-intelu

Cinebench multicore 835 - 1170
CineBench 2024 Single-Core 108-127

Ntbk check
https://www.notebookcheck.net/Qualcomm-Snapdragon-X-Elite-Analysis-More-...

Cinebench 2024 - CPU Multi Core 786 - 1132
Cinebench 2024 - CPU Single Core 108 - 123

Kde je 20%?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tady jsou čísla prezentovaná Qualcommem: https://www.counterpointresearch.com/wp-content/uploads/2023/11/counterp...

U Té Demo A a Demo B verze už jsem psal rozměr a power limit zařízení, u M2 je celkem jasné co to je zač a u toho AMD/Intelu je třeba někde v detailní prezentaci dohledat poznámky k tomu který konkrétní stroj a v kterém konkrétním režimu napájení to bylo měřené, protože ty čísla samozřejmě nejsou aplikovatelné na každý stroj, platí samo i pro ty Qualcomm SoC, u Apple může být spor o 13" nebo 15", má ale za to že srovnávali 15"

GB6 čísla jsme viděli u 23-50W modelů v single srovnatelná u 84-100 verze (boost na 4.2GHz, 80W model může být 84-1DE, boost 4.3GHz), multi pro 80W jsem tu odkazoval 15350 u Galaxy Book Edge, který ale nemá 80W kdy je k tomu 65W adaptér který to nejen uživí v max zátěži ale i nějak nabije a 14+ tisíc dělají všechny Elite, minimálně připojené k napájení, plusko v Surfce Pro dělí 13000.

U CB R24 jsme viděli nějakých 1130 MT pro 50W model, 900 dělají surface pro.Tady je otázka zda je to single run nebo 10 minutový burn, v surface pro to kleslo blízko k 2GHz při 10 minutovém běhu i přes aktivní chlazení, evidentně se preferuje tichý provoz před výkonem, což je u tabletu a konvertible normální, lidi to drží blíž uším a hlavně holýma rukama, povrch nesmí být moc teplý, aby to bylo studené, buď to bude při stejném poweru hučet, nebo se prostě ubere příkon při stejné hlučnosti. První běh na 3,4GHz b těch 950 dát měl

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v tovarnim nastaveni ma v cinebench 956 bodu, ne 1132.. tech 1132 je vysledek s limitem zvedlym na 50 wattu.. sorry, ale testy jako OC nebo zvedlej power limit nejsou tovarni nastaveni.. power limit muzu zvedat i u phoenixu nebo meteoru.. nemuzu se vybirat vysledky vykonu namereny se zvedlym power limitem a na druhy strane opevovat efektivitu s nizkym power limitem.. vzdycky muzu mit jenom jedno nebo druhy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jakože Qualcomm dodává GUI aplikaci pro overclocking? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Puvodni tvrzeni bylo: Qualcomm testy cinkl a oem se nemohli k těmto výsledkům vůbec přiblížit.
To objektivně není pravda,protože tam ty vysledky dosažitelné jsou. Nyní už se posouvame tedy tvrzením někam jinam, ale přesto chybně. Rozsah tdp je 12-80W a toto je hodnota při 50W. Stále jsme v limitu a stále máme výsledek v udávaném rozsahu.
Takže ne,cinknuti tam není. Vysledky odpovídají prezentaci.

Tím nehodnotím produkt jako celek. Nic pro mě,stejně jako Macy. Ale lhát se nemá a to ani o produktu který nechci koupit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to nakonec jedno. Nekdo postnul neco na reddit. Kdo vi s jakymi drivery a s jakymi nastavenimi. Treba v te dobe nekecal, ale prebralo se to jak, se to prebralo a udelalo z toho "hallloooo". Evidentne je SG X povedeny chip. To tomu nikdo uprit nemuze. Ale hold to neni onen "killer", jako to Qualcomm prezentoval, a jak by si nekdo pral.
Takze se v principu v oblasti "PC" nic nezmeni. Revoluce nenastala, par lidi si to koupi, par lidi bude zklamanych, par bude nadavat, ze jim na tom neco nejede, par fanousku bude nadsenych, ze maji o hodinu delsi vydrz baterky, hyper fanousci bude chrochtat blahem, ze jim to ve spankovem rezimu vydrzi cely den a tim to pro tohle kolo skonci :)
Opacko cca za 1,5-2 roky az vydaji novy chip :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stejné řeči jsem šlyšel tehdy o Apple Silicon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No z diskuze třeba tom buri a další,soudě dle +/-, se stále drží toho že byly cinknute.

Jinak s tím hodnocením celkovým souhlasím. Nic pro mě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je mozne, ze treba onen dotycny clovek na redditu videl vysledky programu v emulaci. Ty jsou teda vykonove dost spatne, coz by byla treba pro mne jasna stopka, oproti nativu. A treba delal zavery z toho.
Kdo vi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne dle tě zprávy to měli být informováni lidi - zaměstnanci OEM a neměl to být jediný zdroj. Prostě nesmysl, to co se uvádí v prezentacich je replikovatelne za předpokladu kdy nekoukal jen na graf ale poznámky v prezentaci za jakých okolností se to testuje.

Treba teď u AMD kde měli 5800XT nebo co teď vydali a nějaké herni grafy, kdy test byl s RX 6600 nebo něčím podobným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, kdyby jsi tim dobre informovanycm zdrojem byl treba ty, tak si to dovedu docela dobre predstavit :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a ten defaultni profil ma 80W? Qualcom nepsal nic o tom ze stroj bezel v out of box power profilu, psal pri limitu 80W. Samsung 80W limit urcite nema s 65W adapterem v baleni a presto dosahuje vykonu uvadeneho pro 80W.

Trikrat kliknes a zmenis power mode. U nekterych stroju mas na to klavesovou zkratku. Je to out of box konfigurace, lidi bezne prepinaji power profily podle toho jak prave potrebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano výkon je podobný tomu článku, ale ten článek tuším vycházel z původních Qualcommem publikovaných dat, kde byla jedna sestava s limitem 23W a druhá s limitem 80W.

Zatím nikdo neukázal 80W variantu, tedy, jo Qualcomm devkit tuším má ten 80W limit a nejvyšší SKU SGXE.

První se objevily výsledky Vivobooku, ten má podle profilu který si user vybere 20, 35, 45 nebo 50W power limit a má nejslabší SKU SGXE (3.4GHz, žádné turbo). Default je 35, Surfacy mají třeba 23W ale mají vyšší SKU, takže single i vyšší a multi srovnatelné.

V single to má 10-15% méně než M3, v multicore to mí +- o 30% víc než M3.

Jde vidět že tomu sedí ty power profily do těch 23W. Nevím který to byl, vivobook nebo Yoga? S 23W to mělo výkon X, v max perfromance to mělo multi v podstatě 2x vyšší ale 3x vyšší spotřeba.

Když ale vezmu že při 23W to má jen o trošku horší single a o něco lepší multi jako 22W M1 Pro nebo novější M3. Už ani u základní M1 nedokážu pně využít její výkonový potenciál

Osobně tedy zvažuji nákup něčeho s Snapdragon X Plus a to se objevila informace že by se mohlo objevit ještě další binované SKU s 8c, to by byl naprostý ideál

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ho uz kup a prestan ty svoje kravoviny tlacit ostatnim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre zábavu som rýchlo kukol do diskusie a zhrniem to slovami klasika: To bude zase v álejích nablito

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a bude hůř

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Omílá se to tu "roky". Výkon slušného ARMu je srovnatelný s Výkonem x86 platformy, za srovnatelné spotřeby. Pak už je to jenom o tom, jak moc tu spotřebu stlačíte dolu, nebo pustíte nahoru. Při vyšším omezení spotřeby začne být o fous lepší AMR. Na vyšší spotřebě profituje výkonově x86.
Respektive, tak nějak jsem to pochopil já. Takže já ARM na práci ani hobby nepotřebuji. ARM mi bude fajn na tablet, čtení knížek a podobné vegetativní činnosti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to jak tu spotřebu stlačíš když nepotřebuješ výkon, nebo když ten výkon potřebuješ na baterce. Tam Arm jasně vede, Apple má extra úsporná jádra (4 jádra v plné zátěži cca 2,5W, jedno PCore 4,5W, výkon 4Ecore je vyšší než jednoho Pcore). Qualcomm zase vyloženě vypíná celý cluster jader, když je nepotřebuje.

Má to neskutečný standby time, za noc ti zmizí 1-2% baterie, večer zaklapneš, ráno otevřeš a než to otevřeš je to už probuzené, zapni si tenhle způsob probouzení na x86 a za den ti to vycucne skoro celou baterku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, to jsou zase kydy.
Apple sem netahej, to je úplně jiná platforma postavená odzdola nahoru (včetně OS) jako monolit.
Nikdo nepotřebuje "zaklapávat" - protože Windows už ze své podstaty buď jedou, nebo jsou vypnuty. Jde to proti filozofii multitaskového a multiuživatelského systému. A pokud to nechápeč, windows/linux nejsou pro tebe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jiricek nemuze nic najit, cele se mu to zbortilo, tak si najde aspon "stand by" :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale má pravdu, protože x86 dokurvili odstraněním S3 módu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mohou S3 (nebo neco podobneho) zase pridat, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohou, ale asi neudělají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neřeš, zaklapnutí laptopu se může chovat u Apple stejně jako u kterékoli jiné značky. Běžně používám laptop zavřený odložený ať nepřekáží, přípojený k monitoru a samozřejmě laptop vůebc nevypínám, pokud tedy nenechávám doma když jedu třeba na týden na dovču, to ho fakt vypnu.

Linux pro mě opravdu není, a Windows i MacOS jsou pro mě super, používám rád oboje a samozřejmě oboje používám steně.

zaklapnutý mac http://download.jirikocman.cz/stul/desk_setup_2023.jpeg nebo http://download.jirikocman.cz/stul/desk_setup_2022.jpeg

zaklapnutý Windows laptop http://download.jirikocman.cz/stul/2024-06-21_11.51.50.jpeg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až na tu termosku se mi to líbí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě už právě ne, na stole je toho příliš, hlavně ty repráky, koupil jsem je když jsem si loni v květnu koupil M2 Mini, repro v tom je joke a o moc lepší nejsou repro v monitoru. Když jsem měl laptop, zvláště Macbook, tak mi stačily repro v tom na základní poslech jako kulisa. A když už je mám, tak mi přijde líto je dávat pryč.

Nejlepší to bylo s konvertibilní Yogou ve stanu - http://download.jirikocman.cz/stul/yoga1.jpg člověk měl screren laptopu pod monitorem a zároveň nepřekážela klávesnice a mohl jsem používat externí, ve finále to i lépe chladilo - fan poštěl v intervalu 5-10 minutu a odfoukl si, v klasickém režimu běžel 2-3 minuty, ve stanu nebo prezentace (leží na klávesnici s přetočeným displejem o 270°) to foukalo minutu.
Když jsem pak koupil Macbook tak mi to strašně chybělo, nemám dost místa na externí klávesnci. Takže jsem musel koupit portable monitor. http://download.jirikocman.cz/stul/2024-06-21_15.42.57.jpeg tedy na fotce je tam připojená herní konzole ne macbook ale point je že klasický laptop překáží, tam kde má tělo chci mít klávesnici.

S druhým monitorem navíc přišel problém, druhý kabel do laptopu, protože monitor není Thunderbolt s Daisy Chain ale jen USB-C, takže nejde z jednoho monitoru připojit druhý (pak by to i napájel) nebobych musel koupit TB4/USB4 dokovačku a jít přes ní, ale to je zbytečný krám navíc, který navíc budu vypínat nezávisle na monitoru. Dokovačky mají i s vypnutým hostem spotřebu 5-15W protože pořád drží LAN, napájí přopojené USB zařízení atp. protože to můžeš chtít probudit/nastartovat

Proto je pro mě zajímávý ten Surface Pro, případě zběžně představený Asus ProArt PZ13, nebo kdyby Lenovo Yoga7x udělalo jako convertible... tak jak byla ta předchozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou detaily co řešíte. Ta termoska je problém, na ten se zaměřte. Například výměnou za čajové moře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne by se na tom stole melo pracovat. Takto tedy pracovni stul nevypada. Kdybych vyfotil svuj, tak by Jirku asi jeblo. Na stole je asi jen 100 cm2 volneho mista a je tam tak 100 kg papiru, nekolik sklenicek a hrnku s ruznymi typy plisne, zmet externich disku, pametovych karet a klicenek. A vsude vrstvy prachu, protoze stul fakt nejde utrit.

Jo a klavesnice se kazdy stiti dotknout, jak je za ty desitky let pouzivani zasvinena. Jeste jsem ji ani jednou neumyl.... Nejpouzivanejsi klavesy uz davno maji popisky setrene.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ne kazdy chce na stole pěstovat další generaci života. Zvláště když má kancelář v obýváku:-)

A papíry, mám tak akorat analogové to-do listy, ale vesmes funguje paperless. Cmarat si můžu tužkou na tabletu a/nebo telefonu. Vyhoda je ze se v tom dá vyhledávat mam to porad k dispozici a neztratim to

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak víme, že jsi vepř 🐖. Ještě něco s námi chceš sdílet?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám jiný usecase. Běžně notebook zaklapávám bez uspání (vypnuto v nastavení), aby pracoval, nepřekážel a nebyl vystavený k polití či rozkrápnutí displej. Pokud nepotřebuji, aby pracoval, vypinám, případně hybernuji.
Těch několik sekund po zapnutí, probrání se z hybernace, mě netrápí. Na takové to rozklapnout, "juk sem, juk tam" a zaklapnout je tu přece mobil. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každý to má nějak. Hybernace je šíleně pomalá, to už raději klasický sleep, ten ale k probuzení chce delší čas, Je návykové že po pár cm odklopení už svítí display a při otevření už jsem nalogovaný pomocí hodinek.

Ale nemusíš to ani zavírat, když to po večerech a víkendech používám nepřipojené k monitoru, tak to někde nechám ležet, za pár minut se uspí i tak (neuspávám jen při napájení), když tomu přijdu stačí ťuknout do klávesnice a nebo přejet přes trackpad a probudí se stejně rychle jako by normální počítač měl uspaný jen monitor.

A na nějaké to kouknutí tu a tam obvykle mobil nepoužívám, na ten přijde když jsem někde mimo. Doma nebo v kanclu použiju počítač nebo některý z tabletů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekna anketa:

https://www.youtube.com/post/UgkxDVZUViINsv9GmEvBxnI9tKJW2FYNCPQf

z 6000+ hlasujicich ma 89% lidi snapdragon-x za predrazenej / nepovedenej nebo nekonkurenceschopnej.. to jen aby se mistni arm klaka vratila do reality.. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tento prvy Snapdragon-X je naceneny trochu vyssie.
Na druhej strane vzorka ludi, ktori navstevuju MLID nie je velmi reprezentativna. Su to skor PC nadsenci, ktori sa na pocitace pozeraju trochu inak ako bezni ludia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nazor beznyho cloveka kterej it nerozumi je nepodstatnej.. kdyz se vybira dodavatel na jadernou elektrarnu, taky neni podstatnej nazor Franty z Dolni Lhoty..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslym, ze v tejto oblasti je to presne naopak. Domaci/osobny notebook nie je jadrova elektraren.
Bezny uzivatel (ako napr. vidim v mojom okoli a rodine) sa neorientuje v CPU technologiach a uz vobec neriesi vyrobcu a znacku. Orientuje sa a vybera podla uplne inych kriterii. A aj napriek odporucaniam si zvacsa zvolia inu moznost, ktora je im blizsia (napr. dizajn, farba, cena, mozno baterka, ...). A o nejake recenzie a porovnanie vykonu sa ani len neobtru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty si možná na zahradě postavíš jadernou elektrárnu a potřebuješ tomu sakra rozumět a konzultovat všemožné odborníky, ale masy lidí si spíš domů kupují laptopy a vůbec tomu rozumět nepotřebují, zapnou, používají, internet to zvládne, video přehraje, mail si přečte, koukne na fotku, třeba nějaký dokument sepíše, bude to lehké tiché, vydrží to nabíté v pohodě týden drobného používání na hodinku/dvě denně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si preci odpovez sam.. co mi prinese navic takovy notas oproti x86 konkurenci... porad vychazi, ze za tu cenu "nic", co by se vyplatilo. Az tam bude aspon jeden nejaky velmi silny aspekt, tak se na tom da budovat nejaky rozumny use case. Tady na tom proste zadny neni, ve srovnani s x86.
Nic vic, nic min.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je čistě o preferencích, pro tebe nic = nejsi cílovka,

když vezmu třeba Surface Pro , tak je to jednoznačně výrazně nižší cena, výrazně delší výdrž na baterii, reálně cca dvojnásobná, lepší wireles konektivita, v podstatě žádný provozní hluk. Při ne tolik nižší, ale stále nižší ceně můžu získat navíc ještě luxusní OLED displej proti IPS, když jsem v 2022 vybíral x86 stroj, tak jsem surface měl v úzkém výběru a asi by i vyhrál kvůli form factoru, byl tam ale deal breaker IPS displej, neměl OLED, i s MiniLED bych ho vzal... OLED byl pro surfacy velký deal breaker a je škoda že ho MS nedává do Laptop 7, i když 600 nitové 2,3k IPSko je fakt parádní, tak to prostě OLED nevyrovná.

Kdybych šel do tradiční konstrukce, tak mi najdi stejně vybavený stroj s Intel/AMD, který vydrží tak dlouho, bude extrémně tichý, bude mít minimáně stejnou build kvalitu, stejných 600+ nit displej s 200+ PPI, bude mít haptický touchpad a bude maximálně za 35.. a víš co, ne klidně za 40 tisíc, aby tam byla aspoň 10 tisícová motivace.

Pro tebe bezvýznamné vlaastnosti, pro mě klíčové a za těch 30 tisíc co to stojí je to levnější než mobil nebo tablet, který k tomu budu používat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale to vse, o cem pises neni ani tak o druhu procesoru, ale o tom, co vyrobce zarizeni "ukuchti"... A jak velkou marzi si na tom vezme. A mozna, jak velkou slevu mu da vyrobce CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm není žádná charita :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chce novy trh, muze to strelit s nulovym, nebo temer nulovym ziskem. Nebo i se ztratou v ramci boje o trh. Investice do budoucnosti. Pokud to vyjde.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nemusí. Ty notebooky jsou pro dost lidí zajímavé i "drahé" (mluvím-li o té části populace, co nemá na notebook za 30 tisíc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, co z toho cos uvedl reálně využiješ a skutečně potřebuješ.
Výdrž 2 dny kancelářské práce? K čemu? Někdo někdy dělal kancelářskou práci v divočině? Tzn vlekl s sebou krosnu papírů 50km do lesa?
To asi těžko, žejo.
Na noťasu reálně tak 80% lidí blbě vidí i FHD. Na kancelářskou práci 144Hz displej? K ČEMU?
Haptický touchpad? Opět... K čemu?
Naopak když si necháš běžet copilota+, tak z 512GB SSD máš 150GB pryč a podepíše se to na jeho životnosti. Když bude pájený na desce, hodně štěstí.
Kolik RAM z těch 16GB to sežere? 4? 8? Jde přidat? Asi spíš ne, když je to tak tenký. Stejně jako u japka jseš uvězněnej v konfiguraci, kterou sis koupil.
Homer edice je to firmy, hodně slušně řečeno, úplně na hovno, protože žádný duševně zdravý IT oddělení ti to nepustí do sítě. Takže si musíš dokoupit upgrade na Pročka. S ohledem na cenovou politiku a kurz dolaru počítej s osmičkou navíc. A rázem je tvůj argument cenou úplně vniveč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétní usecase pro výdrž je, že prostě nabíjení neřešíš. Já vím, že PC lůza po sednutí si k notebooku má naučené hledat nabíječku. A že na baterku nejen že to v zátěži nic nevydrží, navíc se dost propadne výkon. High Hz displeji se chlubila PC lůza, protože na Macu tolik Hz nemají. A SSDčka neumřela na opotřebení ani na historických MacBook Air s 4 GB RAM neustále swapujících na 64 GB SSD (první Air s SSD). O Home edici jsem ti odpověděl v jiném komentáři. PS: Ten ajťák umí jen klikat, že? Takové argumentace známe všichni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabíjení neřešíš tak dlouho, až jseš za vola. Taky nám občas na jednání u jednoho zákazníka chodívá takovej jupík, co nabíéjení neřeší. Doslova POKAŽDÝ loudí, jestli někdo nemá nabíječku pro jeho frikulínskej mekbůček, před kterým pak celou dobu sedí, čumí do něj, radši nepípne ani slovo, a jen si vypisuje s nějakou buchtou.
Zajímavý je, že na jednání jsem nabíječku ještě nikdy nepotřeboval ani já s precišnou s výdrží na nový baterce trapný 4 hodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale to nesmíš mít víc jednání za sebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč bych jako nemoh? Někdo už někdy viděl zasedačku, kde nejsou zásuvky?
OK, s 12h baterkou nemusím na každý jednání tahat z auta nabíječku, ale jelikož jsem zatím relativně zdravej a cihla váží s bídou 30 deka, žíly mi to fakt nerve. A vybalit / sbalit o jednu věc víc není dohromady ani minuta. Fakt nemám důvod výdrž na baterku mít ve výběrovejch kritériích. Samozřejmě neříkám že nejsou lidi pro který je to podstatný (i když ta nabíječka u ARMu bude stejně nejspíš velikosti pro telefon, takže je menší problém), ale obecně se dá říct, že výdrž na baterku se jako kritérium výběru nesmyslně přeceňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, PC lůza jen chodí od nabíječky k nabíječce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tonoucí japkosektář se stébla chytá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty nabíječky ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona se neprecenuje, ono se z toho dela "neco", kdyz nic jineho neni...
Pokud nekdo notas na baterku vubec pouziva, typicky use case bude neco jako rekneme 2-3 hodiny max pro web+office cinnosti.Dnesni bezna vydrz u bussines notasu je nekde 8+h, s tim ze jsou kousky co jedou 10+ a dokonce i 12h. Ja mam 'slabou' vydrz baterky pocitam cca 5-6h a i presto ze s tim litam po meste a na schuzky, tak se mi nestalo, ze to jeste nestacilo.
Samzorejme clovek nesmi byt genitus, aby na tom sel editovat 4h videa..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Applu to není problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Setjně lidi babrali, když přišel do notebooků Ryzen. "Co mi to přinese oproti Intelu?" Tak teď máš třetího výrobce procesorů a ještě větší výběr. Jde o ten výběr. Co si nakonec vybereš, je jedno, za to tě nikdo kritizovat nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

prave ze stejne moc ne.. on ten ryzen do notebooku rovnou nabid vyhodnejsi ceny, lepsi pomer cena:vykon.. tohle je pomalejsi nez rok a pul starej chip od amd a jeste to stoji vic..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První Ryzeny měly oproti Intelu menší ST výkon a větší spotřebu v idle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klid, ono se to rozjede. intely taky první roky stály nesmysl, a bylo to ještě zhoršený tím, že nebyla relevantní konkurence. cenu nejvíc stlačí právě konkurence v kombinaci s úsporami z rozsahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne sa otvara trh beznych notebookov (s Windowsom) aj pre ARM vyrobcov. Doteraz to bola taka chranena dielna x86. Bude treba este nejaky cas kym sa to trochu utrasie a doladi sa aj software ale myslym, ze je to na dobrej ceste.

Teraz tu mame ako prvy Qualcom, ktory sice nacenil svoje CPU vyssie, ale casom zrejme pridu aj dalsi ako Mediatek, nVidia, Huawei, Broadcom, ... a pod., ktory mozu ceny posunut nizsie. Osobne by som celkom rad videl nejake APU od nVidie (co v x86 nebolo mozne kvoli vztahom medzi firmami), resp. s Geforce (napr. ohlasena spolupraca Mediatek + nVidia).

Co sa tyka hrubeho vykonu, tak ten je pre beznych domacich uzivatelov (web, office, multimedia) dnes uz na dobrej urovni. Myslym, ze tito skor ocenia dlhsiu vydrz na baterke (napr. nemusiet nabijat kazdy den), tensie a lahsie telo, pasivne (nehlucne) chladenie a pod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ARM mal uz davno dostatocny vykon na beh bezneho desktopu. Zasadnym problemom pre jeho rozsirenie bol chybajuci Windows ako najvacsia desktopova platforma.
Uz davno bolo mozne postavit notebook s ARMom ale co sa tyka systemu tak na vyber bol len Linux a +- ChromeOS, co nie su moznosti, ktore by prerazili u beznej masy.

Microsoft sa konecne podujal spravit funkcny Windows aj pre ARM. Nie je to dokonale, ale casom sa to zrejme utrasie a doladi do stabilnej podoby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win pro ARM je tu uz pres 10 let...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale koukni na to co tu bylo. Poslední Surface 8/256 začínal na 14 nebo 15 stech dolarech, ten Snapdragon byl o polovinu pomalejší, takže za tu cenu ten výkon byl fakt prémiové zboží a koupili si to jen lidi, kteří potřebovali ten form factor.

Dnes to máš s dvojnásobnou pamětí, o třetinu levnější. Zlepšila se emulace a dvojnásobný výkon už dělá x86_64 apky velice použitelné, samo pokud nemají nějakou compatibility issue. Stejně tak vzniklo, vzníká a díky spolupráci MS bude dál vznikat nový nativní SW pro Arm. Dost vývojářů si prošlo transformací pro Arm už na Macu a konverze z x86_64 na AArch64 už bude daleko rychlejší.

Když vezmu SW který používám, tak vše je už nativně pro WoA, kromě Total Commanderu a možná prohlížeče obrázků, které ale v emulaci běží naprosto bez problémů dokonce na virtualizovaných WoA ve VMWare na MacOS, kdy hostující SoC je slabší než ten Snapdragon :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale v akej podobe, Windows RT, Windows Phone ?
Skutocne realne pouzitelny a podporovany desktop pre ARM sa tlaci az teraz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, předtím taky nebyla emulace x64, nebyly ovladače grafiky (chybělo OpenGL, OpenCL a Vulkan) a Apple stále jel na Intelech, takže nadšenci v korporátech a domácí fandové neměli kde kompilovat a testovat Windows/ARM verzi.

Myslím, že to bylo dost o slepice-vejce problému. Nejsou nativní aplikace --> nejsou uživatelé. Apple hodně pomohl. Možná dokonce zachránil Windows, takže se investice Gatese v roce 1997 vyplatila ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Emulaci x86 maji Win10 pro ARM devet let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kolik programů a her dnes podporuje 32bit x86?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pred deviti lety to asi nebyl takovy problem... No ale uz je tu tri roky Win11 pro ARM. Kazdopadne, ARM je na Win uz leta, neni to horka novinka....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslíš Win RT, tak tam vůbec nefungovalo Win32, jen "univerzální" aplikace. Až pak to komunita hackla (odemkla desktop mód) a překomplikovala všechny opensource aplikace (7zip, Quake, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne myslim Win10, ty behaji na ARM devet let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že vůbec. První generace WoA byl Win RT, druhá byla v roce 2017 s desítkami. Mezitím se jen hojily rány po průseru s Win RT (Windows, který neumí WIndows aplikace? Win32 tam bylo zakázáno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desitky byly 2015, coz je tech devet let, o kterych mluvim.

Ze o to temer nikdo nemel zajem a tak je jina vec. Ta moznost tu byla. Slusny WoA je tu devet let a jeste slusnejsi 3 roky s prichodem jedenactek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že notebooky s Windows 10 on ARM vyšly až v r. 2017. Pro nechápavé: Je úplně jedno, kdy desítky vyšly na x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win on ARM je tu roky. Dame-li stranou WinRT, tak Win10 maji od zacatku take ARM verzi s emulatorem x86. Tedy je tu 9 let. A treba 2v1 od MS se Snapdragonem a Win10 prisel asi uz pred ctyrmi lety.

WoA tedy neni zadmou novinkou. A i HW je mnoho let dostupny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem ti odpověděl o komentář výše, 17 hodin před tvým příspěvkem: x86-64bit, OpenGL, OpenCL Vulkan, "day-1" dostupnost nativních aplikací (možnost je sestavit a otestovat na jiných zařízení, před vydáním těch nových - bez nutnosti si kupovat specializovaný devkit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x-64bit je tu s Win11 uz tri roky. OpenGL/CL/Vulkan nevim, ARM mne tak dalece nezajima.

A nativni aplikace? Kdo by se s nimi osiral pro trh nekolika malo fandu... Mozna za pet let. Pokud se tedy ARMu podari protlacit do Win. Win neni Mac, kde to Apple udelal na silu a nedal zakaznikum moznost vyberu....

Win pocitac s ARM si bud koupi znaly fanda, nebo uzivatel, ktery tomu vubec nerozumi. A ten muze rychle narazit a pak se bude ARMu vyhybat navzdy dlouhym obloukem....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> x-64bit je tu s Win11 uz tri roky.

Ale až teď přišly nové počítače. Předchozí generace byla v roce 2017.

> OpenGL/CL/Vulkan nevim, ARM mne tak dalece nezajima.

Nefungoval ani blbý Photoshop: kreslení (vícevrstvé) grafiky neakcelerovalo OpenGL a aplikaci filtrů neakcelerovalo OpenCL.

> A nativni aplikace? Kdo by se s nimi osiral pro trh nekolika malo fandu... Mozna za pet let. Pokud se tedy ARMu podari protlacit do Win. Win neni Mac, kde to Apple udelal na silu a nedal zakaznikum moznost vyberu....

No a od toho je tu nejprodávanější notebook na světě. Každý tak může zkompilovat a otestovat svou aplikaci ve WoA, klidně jen tak ze srandy, co kdyby. Nemusí kupovat speciální devkit nebo notebook, o kterém neví, jestli ho užije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proc by to proboha delal, aby delal dalsi port? Jo mozna nekdo z fandovstvi....

Argument v tomto vlaknu, na ktery jsem prapuvodne reagoval byl, ze ARM na Win nebyl, protoze nebyly WoA. A ze ted zacina, protoze jsou WoA. Tak jsem jen poznamenal, ze ARM uz beha na Win uz dlouho.

Toto je asi treti pokus protlacit ARM uzivatelum Win. Mozna to tentokrat uspeje, ale mam vazne pochybnosti. Ale samozrejme obcas se stava, ze se uchyti horsi varianta. Zdvojkolejnit Win prinasi evidentni nevyhody (vyssi naklady vyvoje SW), a ja tedy zadne vyhody, krome toho, ze to asi v idle bere mene nez x86 v soucasne dobe.

Ovsem nepochybuji, ze pokud x86 bude chtit spotrebu v idle snizit, tak ji snizi..... Takze ta vyhoda ARM bude jen docasna, pokud tedy jde skutecne o vlastnost, po ktere vyznamnejsi cast uzivatelu touzi....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdvojkolejnit Win? Víš, že řada Windows NT byla dopředu navržena tak, aby fungovala na každé CPU arch? Mám doma PC/Windows s procesory PowerPC, Alpha, v práci má brácha Itanium a samozřejmě MacBook s WoA v Parallels.

A nejde jen o spotřebu v idle, ale i střední zátěž. Nic z toho x86 vyřešit nedokáže. Ta architektura je laděná desítky let a tohle je víceméně maximum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze to vim. Mluvim o aplikacich pro Win, ne o OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny, které používám, mají už nativní verzi. A pokud je app opensource, tak si ji můžeš sám zbuildovat. Defaultní nastavení "pro blbé" ve Visual Studiu je automatická emulace strong memory modelu x86, takže nemusíš znovu ladit multithread kód (automaticky do kódu vloží memory barriers). A endian máš stejný jako na x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to, že to používá 4nm proces to není špatný, ale přichází to trochu pozdě. Apple je na 3nm už dávno a AMD i Intel nový mobilní CPU jsou za rohem, takže tak za půl roku bude situace pro Snapdragon ještě horší. Pak budou muset dost zlevnit, aby o tom člověk vůbec uvažoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Však i Intel, AMD a Apple zlevňuje jak časem přichází nové generace., To samé bude platit pro ty WoA stroje, časem se současná generace vytlačí novou, a budou ty stroje levnější nebo se ty starší čipy začnou dávat do méně vybavených modelů. Intel, AMD ano Apple nedává své novinky do nižší třídy. Vydají za stejnou/vyšší cenu a ty staré postupně cenu sníží. Taky jsem nekoupil 14" M1 MBP za 59 tisíc ale za 40 tisíc v době kdy už bylo na spadnutí vydání M3 MBP řady. Nedávno se 14" M2 MBP dal koupit místo za 59 rovnou za 37k a 16" místo za nějakých 70 za 45. Loňské modely x86 také kupuješ s pěknou slevou proti aktuálním modelům

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předem mého dlouhého příspěvku, který většina nebude číst, protože je moc dlouhý, chci všem popřát krásný víkend bez ohledu na vyznání a inklinaci k Intel/AMD.

Tento příspěvek není, opakuji, NENI hate nebo kritika ať už autora na diitu nebo ucelené srovnání všech aspektů meteor lake. Na to nemám kapacitu a nakonec navíc meteor lake mít v práci nebudu (fásnul jsem před pár měsíci i7-1370P), čímž klesla má motivace.

Při vydání Meteor Lake v prosinci jsem jednak protestoval proti předčasným závěrům ohledně výkonu GPU a poté i k cenovým srovnáním, které podle mě byly podpásové. Protože to byl paperlaunch. V diskuzi jsem psal, že bych chtěl někdy srovnání predikcí s realitou, abychom si mohli ověřit, jak to dopadlo. A protože jsem seděl na velice "podnětném" školení o -auto cenzura-, sepsal jsem během půl hodinky krátký výtah informací. Netvrdím, že je moje srovnání úplné, správné a nebudou k němu připomínky. Pouze jsem si chtěl sám ověřit co se psalo v prosinci a co máme nyní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počet modelů:
Výrobci jsou naštvaní na Intel, Meteor Lake je slabý, někteří zvýší podíl AMD
https://diit.cz/clanek/vyrobci-jsou-nastvani-na-intel-meteor-lake-je-sla...
Tato otázka byla částečně zodpovězena už zde
https://diit.cz/clanek/meteor-lake-ekonomicky-funguje

„Třetí byl ještě kritičtější a Meteor Lake označil za „plýtvání pískem“. Procesorů Meteor Lake od Intelu objedná pouze minimální množství, aby si nezhoršil vztahy a bude se snažit navýšit výrobu notebooků s AMD APU (Hawk Point a Strix Point), aby v jeho portfoliu AMD dosáhla 50% zastoupení.“
„Lze tak očekávat, že podíl AMD v noteboocích, který se v létě přiblíží 20 %, tuto hodnotu překoná - v příštím roce možná i nezanedbatelnou měrou. Zatímco Intel bude schopná nabídnout buďto přetaktovaný Raptor Lake-refresh přinášející pár procent výkonu na úkor podstatně zvýšené spotřeby, nebo naopak spotřebou zajímavý Meteor Lake, ovšem bez jakéhokoli smysluplného výkonnostního bonusu oproti rok+ starým produktům, AMD nabídne jak odpověď na tyto produkty (Hawk Point začátkem roku), tak podstatný výkonnostní posun bez degradace energetické efektivity (Strix Point s přelomem jara a léta).“

Intel vydal meteor lake a doplnil ho raptor lake refresh modely. Už v létě vydá lunar lake, který konkuruje Učkovým modelům.
I tak je nyní na alze 165 modelů meteoru vs 52 modelů Zen 4.
Pro srovnání 13gen Raptor má 305 modelů
Rozdíl je zjevný v rozložení značek. Chybí Dell, MSI a Fujitsu. Tyto modely jsou dostupné v zahraničí kde se platí eurem, u nás jsou ale minimálně ty delly dostupné firemním zákazníkům. MSI pak nelze podezírat, že by Meteor Lake neměli rádi, když na něm postavili handheld Claw. Vypadá to, že saturují prioritnější trhy.

Řekl bych, že tato předpověď nevyšla, byť AMD postupně podíl zvedá dlouhodobě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Výkon GPU:
https://diit.cz/clanek/energeticka-efektivita-meteor-lake-je-o-10-15-lep...
„Podle MLID bude mít Intel problém dodržet i slíbenou 2× výkonnější grafiku a aby tohoto čísla dosáhl, bude muset srovnávat výkon nikoli oproti Raptor Lake, ale oproti starším generacím. Oproti Raptor Lake totiž bude nárůst výkonu integrované grafiky (dle grafů Intelu) 60-90 %, tedy ~75 % v průměru. S ohledem na to, jak kreativně Intel vybírá výsledky do prezentací, bych očekával spíše ~dvoutřetinový nárůst.“
Tato predikce vyšla. Benchmarky vyšly lépe, ale to hlavní - hry jsou 2/3 nebo o něco lépe.
cyberpunk 18fps x 29 fps
F1 24 40fps vs 82fps
https://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0...

Herní výkon Meteor Lake v Linuxu je lepší, přesto Ryzen 7 7840U nepřekonal
https://diit.cz/clanek/herni-vykon-meteor-lake-v-linuxu-je-lepsi-presto-...
Cyberpunk 29fps vs 41fps
F1 24 82 fps vs 82 fps
GTA V 146 fps vs 143 fps
https://www.notebookcheck.net/Radeon-780M-vs-Arc-8-Core_11564_12086.2475...
Celková tabulka říká 24.7 vs 25.4 že je to těsně pro AMD. Ve hrách je to hra od hry. Nazval bych to remízou a došlo by na provozní podmínky u jednotlivých vybraných modelů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ceny:
https://diit.cz/clanek/core-ultra-5-125h-aneb-nejnizsi-meteor-lake-otest...
„Největší obavy zatím vyvolávají ceny notebooků, které mají být podle zpráv pocházejících od výrobců a distributorů poměrně vysoké. Pokud se potvrdí, že sestava s Core Ultra 5 125H bude cenově vycházet jako sestava s Ryzen 7 7840U/HS ne-li víc, pak samozřejmě bude potřeba hodnocení tohoto produktu revidovat, protože nepůjde o konkurenta levnějších modelů řady Ryzen 5, ale plnohodnotného high-endu.“
Alza
Intel 125H od 19 989Kč
AMD 7840U/S/HS od 24 989Kč
Tato predikce nevyšla.

„Podle vyhledávače Zbozi.cz stojí nejlevnější dostupný notebook s Core Ultra 7 155H 40 tisíc Kč, zatímco nejlevnější dostupný notebook s Ryzen 7 7840HS vychází na 25,6 tisíce Kč. Obojí s 32 GB LPDDR5X-6400. Vyzdvihovat dotažení konkurenční integrované grafiky minulé generace při více než 14tisícovém příplatku však postrádá smysl. Za příplatek 14,4 tisíce si uživatel může vybírat mezi herními notebooky s několikanásobně vyšším herním výkonem.“

https://diit.cz/clanek/herni-vykon-meteor-lake-v-linuxu-je-lepsi-presto-...
Toto byla #$%^&* už při vydání článku, protože skladem byl jediný model a 1ks. Prostě paperlaunch.
Nejlevnější laptop s intel 155H s OS začíná na 27 989Kč a běžně stojí různé modely kolem 30k

Tato komparace za mě nebyla férová a nevyšla

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel graficky dorovná výkon za dalších 14 tisíc, což je cena TB/USB4 boxu (6 tisíc) v tom nějaký ten radeon 7600 (za 8) :-), no neber to

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Touto komentáři nerozumím? Intel 155h stojí srovnatelné peníze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč porovnýváš cenu 155H s 7840HS? Nemáš to porovnávat s 8840? Pak budeš porovnávat aktuální generace, nikoli generaci staré AMD s aktuální Intelu.

Dále prosím srovnavej ne stylem "nejlevnější" ale "stejný" Ať to je ideálně identický model ve stejné konfiguraci - stejná paměť, disk, porty, rozlišení, technologie i vlstnosti displeje...

Najednou zjistíš že ceny AMD i Intelu jsou +- stejné

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vycházel jsem z citace v článku, proto 7840
A ano, ceny jsou +- stejné, to tam i píši. Rozhodně neplatí, že by intel byl o 14 000 dražší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me prostě přijde nesprávné porovnávat výběhové modely s novinkami nebo obecně aktuální generaci a už vůbec neporovnavat cenu laptopu podle procesoru/soc protoze cenu ovlivnuje daleko vice faktoru. Pokud nekdo cili na konstrukcne/vybavou low endovy stroj, tak logicky nebude platit vyrazne vice za vybavenejsi stroj i kdyz procesor bude v obou stejny.

A pokud nekdo cili na herni stroj tak nebude vybirat snapdragon v prvni rade, stejne jako se vyhne apple.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

My dva nejsme ve při, ale metodiku a atributy vybral autor původního článku, na který jsem odkazoval.

Tím co píšete vy jsem pak argumentoval v diskuzi pod tím článkem. Laptop/notebook není procesor. Je to strukturovaná věc s ramkami, displejem, diskem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, možná jsem nepobral zcela kontext :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mezi " " jsou citace z článku, aby na to nemusel každej klikat, o čem mluvím.
A to pod tím je srovnání, zda to tvrzení obstálo v čase.

O nic moc mi nešlo, jen že se na meteor lake občas naházela až nezdravá kritika v některých ohledech. Třeba že laptopy s intel 155h budou za 40 000 a tudíž nebudou konkurence schopné. Což byla extrapolace z jednoho dostupného modelu. Totéž zase MLID vyblil něco že o meteor lake není mezi OEM zájem, což objektivně není pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže preto je Copilot+ exkluzívne pre Qualcomm zatiaľ. Aby mal s čím konkurovať voči Strix point / Lunar lake.
https://diit.cz/clanek/notebooky-s-intel-lunar-lake-amd-strix-point-nebu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A o zřejmě dohoda za spolupráci ms s qualcommem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je porad na jinym levelu, az prijdou laptopy s M4, bude rozdil jeste brutalnejsi. Single core vykon a single core efficiency je proste z jinyho sveta.

Nevim no, pokud nechcete sunku za 9 tisic nebo fakt nutne nepotrebujete nejaky legacy Windows veci, tak pro vetsinu lidi dava smysl koupit si Apple. Nemusi se otravovat s hovnama ve Windows, kde z toho udelali chodici billboard a bude to jen horsi...

A pokud potrebujete Windows, tak nevidim dobry duvod brat tohle oproti AMD/Intel. Zvlast vzhledem k kompatibilite - treba ja pouzivam opravdu starou tiskarnu, ta by mi na ARMu asi jen tak nefungovala. S driverama, pokud nechcete vyhodit HW, bude problem. A SW to asi s emulaci taky nebude ideal, proste ne vse bude native a daji se ocekavat porodni bolesti. A dlouhodoba podpora je ve hvezdach - teda spis nepravdepodobna, nevidim to na uspech.

No proste nebrat, zbytecny produkt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale je určitě lepší v efektivitě. Ale ukaž mi alternativu treba k surface pro a ne ipad zabíjí systém a sw, stejne jako třeba tab s9 ultra, oboje skvele tablety. Ale ne pocitace. Cenove jsou take lepsi, vybava, treba oledy, face unlock, touch displej, to na macu nenajdes.

Když má někdo problém s kompatibilitou x86 vs arm, win, tak bude mít daleko větší problém s macos. V případě office použití pak na apple bude i limitovanejsi. Stejne tak ekosystem, pokud pojedu na samsungu tak si pocitac od apple asi nekoupim, idealne koupim samsung, pripadne jine pc, byt to je trošku limitující (treba hloupé přepínání samsung sluchatek). Stejne tak obráceně, kdyz jedu v apple budu preferovat macbook.

Já třeba plánuji k vanocum nový telefon. Pokud se rozhodnu pro 16 pro určitě zůstanu na macbooku, pokud mě nevezme, vezmu ultru nebo plusko od samsungu a budu velice vážně přemýšlet právě o některém qualcommu, zřejmě surface pro kvuli for. Faktorů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všimli jste si, jak je cinknutý ten test výdrže baterií? Všechny mají baterii okolo 70Wh, jen Intel 90Wh... Pokud by se to přepočítalo, bylo by to jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak velkou baterii to má ti je jedno, podstatný je výsledek. Nekupuješ podle velikosti baterie ale podle hmotnosti a délky výdrže, oboje kapacita baterie ovlivní, al eprimárně jde o ten výsledek, je hezké mít 100Wh baterku ale při 10Wh spotřebě to vydrží stejně jako 50Wh bateri s 5Wh spotřebou. Pokud bude hmotnost a velikost výsledného zařízení stejná, bude to buřt, pořád máš výdrž 10h

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kupuje se zařízení jako celek. Nejen že je procesor, RAM a někdy i disk připájený, ona je přilepená i ta baterka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediné poloviční výsledky, co vidím, jsou pouze u benchmarků, co nejsou ani zkompilované na ARM, takže emulované. Jako třeba Cinebench R15. Kdo by to kdy čekal, že emulace CISC architektury bude pomalá.
Tenhle článek dost podezřele zní jako některé skvosty z Userbenchmark, protože o tom, že polovina benchů běží na emulátoru, nepadlo ani slovo. Ale hlavně že je tam pak dalších 5 odstavců jak ARM je největší zlo, a x86 je nejlepší architektura na světě, kterou nikdy přeci nemůže nahradit, kvůli výsledkům pár benchmarků na hodně nevyvinuté platformě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim tomu dobre, ze na tom ARM stroji pobezi "novej SW" a treba CAD programy pro Win na tom stejne nepobezi, stejne jako vsechny starsi hry? Takze vpodstate stejna situace jako je ted Linux s tim rozdilem ze na Linuxu funguje WINE asi tak 15let, takze paradoxne na Linuxu pobezi vic Win veci nez na Win for ARM?
Pro bezne BFU pouziti jak ho prezentuje JirkaK staci dneska HW low-end telefonu za 3000,- Takze vpodstate jakejkoliv notebook s jakymkoliv OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.