Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dostupnost Radeonů s HBM pamětmi se podstatně zlepšila

Amd Fiji Made In Korea 01
Na přelomu srpna a září dosáhla nedostupnost Radeonů řady Fury vrcholu a nejvýkonnější model Fury X se v zahraničí běžně prodával za ceny velmi blízké GeForce GTX Titan X. To je již minulostí.

Grafické divize AMD se v letošním roce potýká se dvěma problémy, z nichž jeden vznikl za bývalého vedení Roryho Reada a druhý v souvislosti s nástupem nových technologií pro grafickou paměť. Ve třetím kvartálu letošního roku zužovaly ještě společnost oba (byť první jmenovaný již ustupoval) a tak se finanční výsledky i nadále potácely v červených číslech. Celkově se za třetí kvartál AMD propadla $197 milionů do mínusu, z čehož $61 milionů šlo na vrub jednorázovým výdajům spojeným s restrukturalizací.

Významnou měrou se na těchto číslech podílela grafická divize ($181 milionů ztráta), které se týká jednak ona restrukturalizace a jednak i v úvodu zmíněné problémy. Ty vznikly, když vedení Roryho Reada v loňském roce přesvědčilo distributory, že dojde ke zvýšenému zájmu o grafické karty, natlačilo velké množství produktů do distribučních kanálů a následně zájem opadl. V případě AMD to bylo ještě umocněno vydáním druhé generace obchodně úspěšné řady Maxwell. Velkoobchodníci velmi dlouho vyprodávali skladové zásoby a AMD musela adekvátně tomu omezit výrobu a distribuci, což vedlo ve druhém kvartálu k propadu tržního podílu v segmentu samostatných karet pro desktop o 4,5 %.

Podle CEO společnosti Lisy Su je tato situace již prakticky vyřešena a neměla by dál zhoršovat prodeje Radeonů. Druhý problém se týkal (ne)dostupnosti komponent pro nové high-endové Radeony řady Fury. Jde o HBM paměti, podložku interposer a kapacity pro kompletaci čipů. UMC v polovině léta zahájila masovou výrobu podložek, Hynix průběžně zvyšoval kapacity výroby HBM a zdá se, že ke konci třetího kvartálu došlo k odstranění všech limitů, které širší dostupnost omezovaly. To v podstatě potvrzuje i CEO, podle níž byla i tato situace prakticky vyřešena. Jejím slovům odpovídá i nabídka zahraničních obchodů (ČR se problémy s dostupností příliš nedotkly).

Zatímco na začátku září stál Radeon Fury X na obchodním portálu NewEgg $799-$899 a počet modelů byl silně omezen, nyní jsou dostupné modely všech výrobců a cena začíná na $659, což je již jen $10 nad doporučenou cenou. V jiných obchodech už Fury X pořídíte i za oficiálních $649. Problém není ani s novým Fury Nano, které lze sehnat i levněji než za doporučených $649 (např. modely od PowerColor a XFX stojí $619-629).

Radeon Fury Nano Board

Radeon Fury Nano bez chladiče

Zlepšení situace není pozitivní jen pro zákazníky a AMD, která očekává zvýšení prodejů ve čtvrtém kvartálu, ale jde i o dobrou zprávu z čistě technologického hlediska. Znamená to, že v příštím roce, kdy dojde k nasazení HBM2 a 16nm procesu u obou výrobců, již budou problémy letošního léta minulostí a nebudou nijak komplikovat nástup nových architektur.

Diskuse ke článku Dostupnost Radeonů s HBM pamětmi se podstatně zlepšila

Středa, 21 Říjen 2015 - 06:48 | Jonny | jak na kterych :) na vetsine ano, na fury v...
Úterý, 20 Říjen 2015 - 19:17 | HKMaly | (k obrazku) ... to uz dneska na grafickych...
Úterý, 20 Říjen 2015 - 11:57 | trodas | Konečně budou ceny rozumnější. To by mohlo...

Zobrazit diskusi