Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Duální „Radeon R9 290X X2“ je reálný, otázkou jsou specifikace

ATi Rage Fury MAXX
Když čínský VR-Zone přišel s informací, že AMD chystá duální kartu postavenou na čipech Hawaii, vyrojila se řada názorů poukazujících na nerealizovatelnost takového řešení. Otázkou však není realizovatelnost, ale parametry.

GPU Hawaii je vyráběné 28nm procesem, zvládá taktovací frekvence přes 1 GHz, nese 2816 stream-procesorů, 64 ROP a 512bit sběrnici. Jeho spotřeba v základním režimu je nastavená na 250 wattů, v „über“ modu se může dotknout až 300 wattů.

Mezi reakcemi na první informace o duální kartě se opakovaně objevovaly otázky a názory jako například:

  • „Radeon R9 290X běží na 95 °C, na kolika by musela běžet duální verze?“
  • „Radeon R9 290X žere 300 wattů, to bude spotřeba novinky přes půl kiloWattu?“
  • „Jak by se mohly na kartu vejít dvě GPU, když nese 512bit sběrnici a 16 pamětí?“

Člověk by měl pocit, že informace o duální kartě jsou jen něčí výmysl, protože by její realizace musela být prakticky nemožná. Ve skutečnosti tomu ale bude jinak. Samotnou existenci duálního řešení nepřímo potvrdil Matt Skyner z AMD, když v polovině září letošního roku prozradil první informace o GPU Hawaii a prohlásil, že nová karta mířit hluboko pod tisícidolarovou hranici, protože pro tuto cenovou relaci má AMD jiné produkty. Že tím nenarážel na morálně obstarožní Radeon HD 7990 pak vyplývá ze slevy, která v srpnu stlačila tento model pod $700.

Samotná informace, že AMD chystá novou duální kartu, je proto pravděpodobná a není důvod VR-Zone nevěřit. Co bychom brali s rezervou, je název: Radeon R9 290X X2. I když jde v duchu hesla „víc proužků víc Adidas“, působí trochu krkolomně a navíc lze pochybovat, že specifikace budou natolik blízko dvojici Radeonů R9 290X, že by se tato souvislost musela odrážet i v názvu.

Nemáme obavu ani o teplotu, ani o >půlkilowattovou spotřebu, protože při současném stavu technologií pro řízení spotřeby si výrobci mohou nastavit teplotu i spotřebu přesně takovou, jakou považují za nejvýhodnější a bez ohledu na vše ostatní ji karta nepřekročí. Otázkou zůstává pouze to, jaké parametry budou mít s ohledem na jmenovaná omezení smysl. I kdyby AMD nechala aktivních všech 2816 stream-procesorů a povolila frekvenci 1 GHz, pak při omezení spotřeby na např. 350 wattů nebude výkon odpovídat ani 2× 2816 stream-procesorům, přičemž se frekvence zmíněnému gigahertzi ani vzdáleně nepřiblíží.

Mělo by smysl v takovém případě používat čipy s 2816 stream-procesory, když by stejného výkonu dosáhly např. dva kousky s (2×) 2304? Stávající Radeon HD 7990 má limit pro PowerTune nastavený na 375 wattů, přičemž je vyrobený z dvojice výběrových čipů, jejichž nevýběrová verze osazená na jednočipovou kartu dosahuje 250 wattů. Teoreticky by tedy neměl být problém stejným postupem vyrobit i duální Hawaii, která by mohla dosahovat výkonu podobného, jako dvojice R9 290X v CrossFire v tichém (základním) režimu.

Podle VR-Zone není jasné, kdy má karta vyjít a její vydání je zřejmě daleko v budoucnosti. Pokud by AMD mohla v tuto chvíli vydat „nejrychlejší kartu na trhu“, jistě by s tím neotálela. K vyčkávání jistě bude pádný důvod. Nás napadají tři hypotézy:

  • AMD potřebuje nasbírat dostatek výběrových čipů
  • AMD chystá novou revizi čipu s nižší spotřebou
  • AMD chce mít v záloze něco pro případ, že by Nvidia přišla s 20nm high-end čipem jako první

První možnost se jeví jako nejpravděpodobnější, druhá jako nejméně pravděpodobná, třetí by pak velmi logicky vysvětlovala, proč termín vydání není známý ani přibližně (byť by výkon dvou 28nm čipů jistě stačil na 20nm GPU, rozdíl ve spotřebě by recenze uváděly v násobcích, což by se asi AMD nelíbilo).

I když je jasné, že se spotřebou na tom duální Hawaii bude přinejlepším stejně jako duální Tahiti / HD 7990, přinese novinka oproti svému předchůdci trojici zlepšení: Vyřešený microstuttering (Frame Pacing) v Catalystech, vylepšenou synchronizaci díky XDMA a ve hrách podporujících Mantle i přímé sloučení výkonu obou jader bez režimu AFR.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Duální „Radeon R9 290X X2“ je reálný, otázkou jsou specifikace

Úterý, 19 Listopad 2013 - 18:20 | Pjetro de | 1) lebo to EU nedovoli 2) ako si spravne...
Úterý, 19 Listopad 2013 - 15:54 | rman | A proc by karta nemohla mit 500-600W? Vzdyt...
Úterý, 19 Listopad 2013 - 13:58 | Pjetro de | Na dualnej karte nemusia byt prave GPU cipy z...
Úterý, 19 Listopad 2013 - 12:59 | John Doe | Pokud nějaké vyrobené zařízení(PC s dvěma těmito...

Zobrazit diskusi