Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RDNA 2 / Radeon RX 6000 využívá intenzivně Primitive Shaders

Super, nicmene nevite, jak je na tom AMD s nejakym jejich NVENCem?

Rikam jednomu kamosovi, ze AMD grafiky vypadaji nadupane a on na to, ze ho to nezajima, ze streamuje a tudiz kvuli NVENCu jedine NVidia. Ze by AMD kartu rad, ale bohuzel ze strany AMD nic k jeho oboru neni. Nevite, jestli AMD neco planuje a kdy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem četl, tak ke změnám v encoderu došlo, ale zatím nikdo neotestoval kvalitu/zatížení při hraní. Pravděpodobně bude také nutná podpora na straně driverů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> kvuli NVENCu jedine NVidia

Hmm a co ma byt tak uzasneho na NVENCu ? Hardwarovej encoding a streaming her umi radeony uz roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, ale ta kvalita je 'nic moc', slušně řečeno

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita vysledneho streamu versus velikost videa, prave ze NVENC je enkoder vyrazne lepsi nez to co ma za enkodery Intel a AMD. Takze snad, jestli ho AMD zlepsilo, brzo vyda ovladac a bude to prezentovat, aby prave streameri vedeli, ze uz nemusi jet ciste na NVidiich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ještě někdo používá NVENC na streamování ? Vždyť to dneska dokáže s prstem v prdeli encodovat CPU a ani se nezadýchá, pokud má ,,kámoš" alespoň 8C/16T CPU, stejně mu pojede CPU ve hrách na 30%, zbylých 70% může vklidu využít na streaming. Kdysi dávno, když byl v ČR streaming ještě v plenkách, jsem streamoval a testoval tehdejší NVENC vs CPU encode, přes GPU to vypadalo jak kus rozmazaného exkrementu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj, bezne streameri pouzivaji NVENC, kvalita toho sla hodne nahoru. Uz v Pascalu bylo zlepseni a nasledne v Turingu uz to bylo hodne dobre a ted pry v Ampere jsou zase nejake upravy, proste v enkoderu AMDecko prohrava na cele care.
Ja jsem rad, nestreamuju a kdyz mi z konkurence odpadli streameri, tak je zase vetsi pravdepodobnost ten Radeon casem sehnat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

znám dva streamery a i když mají Nvidiu, tak stejně používají SW na CPU, tak mám pocit že tu zase pár amatérů řeší něco co je profíkům uplně jedno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ted naprostá většina našich streamerů jede přes GPU, pokud je to možné. Včetně největších.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám pár streamerů, včetně mě, ať s single pc nebo dual pc a ani jednoho z nás by nikdy nenapadlo použít pro encoding CPU.

Zvláště u single PC setupu je to znát. OBSko je neskutečný žrout výkonu pokud si trošku víc potuníš overlaye a efekty a v kombinaci s náročnější hrou a multitaskingem dokáže naložit i tomu 8c procesoru aniž by encodoval výstup. Navíc, když chceš vysílat a zároveň zaznamenávat gameplay pro případné použití pro YT apod. Což zase hodně streamerů dělá, tak pro ten záznam používáš vyšší kvalitu, případně i vyšší rozlišení než které vysíláš, takže fakticky encoduješ dvakrát.

A ano profíkům je to fakticky jedno, záleží co jim vyhovuje, zda jedno nebo dvě PC, zda mají aktivní YT kanál a zda na něj stříhají videa sami (často je vhodnější to outsorcovat), jsou to pro ně pracovní nástroje, stejně jako pro kopáče lopata s krompáčem.

Pro amatéry je pak lepší investovat třeba do audio techniky než do procesoru, grafiku stejně mít budou. Je známý fakt že na video nebo live vysílání se budeš dívat i když bude nižší kvalita obrazu, kdežto když bude mít špatné audio tak to vypneš v podstatě hned.

Spousta lidí si neumí nastavit ani kompresi mikrofonu, takže když do toho mluví potichu nepůjde ho slyšet, zesílíš si to a on do toho zaječí a tobě to chce urvat uši. Ať mluvíš potichu nebo do toho ječíš, tak to pro posluchače musí mít podobnou úroveň hlasitosti. Nebo to že to lidem šumí, že na mikrofonu slyších jasné echo nevhodně zařízené místnosti, natož nějaké praskání apod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč plýtvat energií a procesorovým časem, zvláště když si na single stream setupu?

S příchodem Turingového NVENCu naopak nemálo streamerů přešlo z dual a single PC stream setup.

Známý si teď pořídil druhé PCčko na streamování - nenechal se ukecat na single setup. Má tam R3 3100, běží tam jen OBS, encoding dělá GTX1650S, běžně má to CPU vytížené na cca 50% jen prostým OBSkem, stačí přidat pár efektů, filtrů, overlayů a ouha... Mě na 8700k OBS zatěžuje CPU i na 20% a to nemusím vysílat. Největší zátěž dělá stinger animace, 3s mov video se zvukem má krásný 1GB, jen ta stinger animace CPUčku naloží 10% loadu a to je zapnutá HW akcelerace.

A ano sám jsi napsal "Kdysi dávno". Dnes ti nejeden velký streamer potvrdí že rozdíl mezi Turing NVENC a CPU encodingem na streamu fakticky nepoznáš. Co poznáš je spotřeba, video engine GPU žere kolem 10W, které CPU to dokáže za tak nízkou spotřebu.

Další fakt je že se nestreamují jen náročné hry, můžeš streamovat z konzole, z tabletu či mobilu, nebo nemusíš streamovat ani hraní a proč mít 8c/16t CPU, když ti stačí 4c/4t procesor, nenáročné overlaye s low endovou grafikou. Turingový NVENC najdež už na 1650 Super, která navíc bude výborná na streamování her jako Overwatch, CS, LoL, Dota, WoW, nebo dnes fenomén Among Us nebo nedávný Fall Guys apod.. prostě populární a hrané hry

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Fawkes, v dobách R9 280X a dýchavičného i7 jsem používal VCE, ale dnes, když máš k dispozici hroudu nudících se jader a kvalitativně prémiový SW kodek, k tomu není moc důvod. A na rychlé zachycení videa lokálně zase klidně můžeš použít vyšší bitrate, protože existuje předpoklad, že to stejně budeš ještě editovat.

edit: BTW a v rychlostních dostizích je Ryzen násobně rychlejší, než VCE, navíc kvalitnější jak jakýkoli VCE/NVENC.

Kromě toho, profík si stejně koupí nějakou poměrně lacinou magickou krabičku od BlackMagic, která velmi jednoduše umí navíc prostřihy z více zdrojů videa, PIP, prolínačky a klíčování pozadí, a výsledek rovnou odstreamuje na YT nebo Twitch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam, krome profiku existuje spousta amaterskych streameru a ti bezne pozaduji enkodovani pres grafiku a nabidku ma NVidia mnohonasobne lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no... spíše než "požadují" je to tak, že neznají nic jiného, resp. chtějí to, co jim někdo jiný (známý/jiný tuberák) doporučil.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak kamos, co je ted taky maniak do AMD a kazda druha veta je "Intel jsou pi...", tak mu rikam, do jake grafiky pujde. Pry zatim do zadne, protoze 10GB videopameti je proste malo. Az bude 16GB, tak ze kupuje okamzite. Tak mu rikam, ze AMD ma 16GB uz ted.
No a on na to, ze ale nema NVENC a CUDA, pro nej oboji dost zasadni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a proč nemá skvělou RTX3090 která mu to vše splní? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze neni magor. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neco mi unika? A nebo musi clovek u toho streamovani take hrat? :D
Proc to pozaduji? Precetli si to nekde a nerozumi tomu, tak jen papouskuji?

Protoze se zda (a muj vzorek streameru co znam a vim co pouzivaj, je omezenej, takze muzu byt samo mimo), ze je mnohem vyhodnejsi kombinace dobra grafika na hry, at mas co streamovat a nevyuzita jadra CPUcka na to vlastni streamovani.

Kdyz mas snadno dostupny 8C/16T za "drobne" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč mít 8c/16t CPU, když streamuju třeba mobilní hru? Stačí počítač který koupíš včeně Win licence za 3 tisíce a do něj dáš GTX1650 a capture kartu. Počítač bude dostatečně výkonný na to aby utáhl OBSko a encoding zařídí grafika.

Chce to nějakou endukaci:

Harris Heller, mimo jiné velice populární u Twotch streamerů díky jeho Stream Beats royalty free hudbě. https://www.youtube.com/watch?v=0jqgPWRahic

Trošku komparativnější video s testy i ukázkami kvality. Při 6Mbit/s (max na Twitch pokud nejsi partner) Navi nejhorší kvalita, Turing přebíjí vše:
https://www.youtube.com/watch?v=ccoOGfX9qxg

Nebo Gamer Nexus: https://www.youtube.com/watch?v=ApqQhHun_FY

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, jak jsem psal, ja sleduji uzky okruh streameru.

Nicmene to tak nejak jde proti RedMarxovym otazkam, ne? Protoze jestli se rozhodne nekdo streamovat nevykonne sracky, tak proc by mel resit karty jako RX6800 nebo RTX? Kdyz jak rikas mu staci stara plecka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom co člověk hraje a co streamuje, potažmo co dělá v OBSku. Samo máme hry co odstreamuje slabý počítač, ale právě díky encodéru na grafice.

Když kupuju nový počítač takového kalibru tak čekám že to zvládne i náročnější hru a že člověk třeba nehraje ve FHD rozlišení, tudíž má vyšší grafiku kde výkon CPU pro hraní není tak relevantní jako výkon grafiky. Proč ale platit víc třeba za 12c CPU, když si vystačí člověk s 6c či 8c a encoding provede ve stejné, či i lepší kvalitě s vyšší efektivitou grafická karta.

Ušetřené peníze za CPU pak ten amatérský streamer, který to dělá pro radost může investovat třeba do toho audia, což zvedne kvalitu streamu daleko více než CPU encoding.

Klidně jako herní počítač i s amatérským streamovánín v paměti doporučím 10400F + RTX3070, pokud by člověk chtěl šperkovat scény v OBSku tak 9900K/10700KF/R7 3700X, tak jak tak počítal bych s encodingem pomocí NVENCu. Ten bych použil i kdyby tam bylo 5950X

Ono s RTX kartou jde v ruku v ruce i RTX broadcast, tady AMD nemá alternativu. Filtrování nechtěných zvuků z mikrofonu je rozhodně fajn, stejně tak třeba green screen pokud ho člověk chce využívat nebo už to že pokud se člověk trošku hýbe, tak pomocí AI může inteligentně měnit výřez a kamera sleduje pohyb jako podobně jako by sledoval kameraman.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze RTX3070 neni k sehnani :D

A 10400F je hodne udychany pro takovou kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo co tvuj kamos stremuje za zazraky aby na to potreboval hi-end vystup. Dalsi vec je jestli by si jeho ovecky vubec vsimli ze zacal streamovat na jinym HW. Co mam zkusenost z audia tak jako odbornici honej 96kHz vzorkovaci frekvenci a pak tenhle zdroj pustej do nejakejch plastaku ktery hrajou 3* hur nez bazarovy audio z CD. Tak jestli to s tim videem neni podobny honeni trika.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano s tím videem je to podobné a proto se používá NVENC, který mimochodem umí válcovat v 6MBit/s i X264 a to za minimální režii oproti CPU encodingu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale Turing zvedl kvalitu, v tomhle AMD momentalne ztraci https://youtu.be/CLqpVImLPGE?t=115

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U AMD se rozpadá obraz a stejně to dělal Pascal https://i.imgur.com/RExRfwZ.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ten "rozpadlý obraz" = nízký bitrate. Ano, rozumný výsledek na AMD byl někde okolo 10Mbit/s, co se tak pamatuju. Tedy řešitelné to bylo, jen člověk potřeboval mírně rychlejší linku do netu, což není problém už pár let (samozřejmě chudáci s xDSL, ale ti byli nahraní i se 6Mbit NVENC)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jde vitě že o problematice streamování toho moc nevíš, viď.

10MBit/s kdo takhle streamuje. Nejoblíbenější twitch umožní 6Mbit/s pro non partnerské účty, partneři až 8. Není to problém internetu. Nepartnerské účty navíc nemají garantováno že divák může snížit kvalitu tak jako partneři a partnerem budeš když si držíš po nějakou dobu průměrně 75 diváků, což už je dneska opravdu dost, vzhledem k tomu že roste počet vysílajících ale divíci stagnují. Tudíž dostává 1:1 to co jde od vysílajícího a ne každý divák, kteří to často sledují v mobilech mají tak dobré připojení všude. Někteří streameři dokonce snižují dobrovolně bitrate aby diváci měli pohodové sledování

V 6MBit/s Turing NVENC přebíjí všechno a třeba X264 Fast byl srovnatelný s Maxwel NVENCem a ten přebil H264 quicksync - ano i Intel CPU má pro streamery význam. Quicksyncem můžeš třeba vysílat a NVENCem nahrávat na disk.

V 10MBit NVENC srovná H264 Medium a na slow v podstatě ztrácí minimum. Kdo streamuje s použitím medium nebo dokonce slow v 10MBit/s

https://www.youtube.com/watch?v=ccoOGfX9qxg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Shoduju se s review na YT - HEVC/h265 je implementovano na Radeon X560 docela pekne. Az mne to samotneho prekvapilo jak dobre. 4k, 10-15mbit/s je velmi koukatelne.

h264 SW encoding na CPU je podstatne lepsi nez na VCE/GPU, zejmena pri nizkych bitrate, ale u h265 kvalitativni rozdil az tak velky neni. Zato casovy - uh....
Pri dnesni velikosti disku mit 4x delsi enkodovaci casy (CPU.vs.CPU) aby byla kvalita stejna pri 10% mensim bitrate nedava smysl.
Podobne to vypada mezi CPU/GPU encodingem. Je treba dat rozumny bitrate a vysledek bude take rozumny pri zlomku casu. Pokud se bavime o strihu, tak enkoding je jen (relativne mala) cast zatizeni. Zavisi to na tom jak komplexni efekty jsou puzite.

Nedelal jsem frameshoty porovnani s RTX2080, ale jen ze zvedavosti - udelam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=ccoOGfX9qxg Tady to zase tak dobře nevyapdá i když

V každém případě ta karta co zmínil Redmarx byla pro streamování a to bych chtěl vidět

1: kdo streamuje 4k
2: kdo streamuje 10-15Mbit/s na Twitchi to nejde, na YT a možná FB něco takového proleze, pak je otázka kolik lidí streamuje na Twitchi a kolik jinde, potažmo v jaké kvalitě.

Na kvalitu encodingu se používá nějaký ten netflix benchmark, je to obecně uznávaný test.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já byl zrovna jeden z lidí, kteří si koupili RTX 2070 hned při vydání, RTX jsem zapnul suma sumárům 2x .. 1x v BF V, kde jsem ho okamžitě vypnul, protože to bylo při těch FPS, na které to spadlo, nehratelné a 1x v Metru, kde jsem viděl hovno rozdíl a naopak jsem měl celou scénu kolikrát jen jeden velký černý flek, mockrát díky.

RTX je fíčura, kterou já osobně sice mám, ale naprosto jí nevyužívám a kdyby NVidia nezpřístupnila FreeSync pod GSync Compatible tak bych v té době okamžitě tu RTX 2070 prodal a koupil 5700XT, protože je pro mě daleko důležitější mít Sync a řádově 100 FPS (jen příklad) než mít 50 FPS a pár odlesků v podobě RTX.

Každý má ty priority jinde, ale osobně nejsem přesvědčený o tom, že by RTX byl takový významný posun, aby to stálo za to jej v dnešní době ještě řešit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si zase koupil 2070S právě kvůli RT výkonu v pouhých dvou titulech, GTX1080 nestíhala.

Hraju na 60FPS lock - Gsync, v 2560x1080, RT ON nebo OFF, pořád mám 60 FPS a neštítím se zapnout DLSS pokud bez něj nenám 60. Včera jsem zrovna experimentoval s Fortnite a tam DLSS poznám pouze tak že na statické scéně sleduju jemný shimmering na některých specifických místech, liší se s nastavením DLSS (50%, 57% nebo 66% nativního), v native shimmering není. Zase s perfromance DLSS dokáže s 2070S v 2560x1080 v plných detailech (bez RT) nakrmit 240Hz monitor kdy framerate běží až k 300. V native to nakrmí jen 165Hz monitor.

Uznávám zatím jsem neměl v ruce AC:V a WD:L, zda by to udrželo 60FPS, ale myslím že bych už musel šáhnout na detaily, už AC:Origins a AC:Odysey bez RT v plné palbě dropují pod 60 FPS, takže s RT+DLSS to bude zřejmě na hraně a FPS budou dropovat pod 60. Ale 2070S je z dnešního pohledu grafika lehce za hranicí low endu.

U RT také záleží na titulu. Control, Minecraft, WD:L a počítám Cyberpunk 2077, jsou/bodou tituly ve kterých RT vyniká. Záleží co vše autoři v RT implementují, v Controlu je RT naprostý game changer, hra vypadá dost jinak, stejnou rozsáhlou implementaci RT přináší i Fortnite, ale tam díky stylizaci příliš nevynikne. Minecraft je s RT také game changer, přitom, pokud se nepletu, implementuje jen global illumination (a možná stíny?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Myslím si, že to není chyba, ale záměr“

Že release notes k ovladačům, co dostali redaktoři na recenze, výslovně uvádějí, že tam tato chyba je, budeme ignorovat. Rozhodli jsme, že AMD podvádí, tak podvádí ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Release notes jsem nečetl. AMD vydalo kartu u které uvádí, že plně podporuje DX12 včetně RT, všichni recenzenti měřili i výkon v RT a vyšly jim tím pádem nesmysly, které prezentovali proč? Aby to nebyla větší tragédie než to teď je?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to bug, co se projevuje v jedné hře, ne obecně v RT. Co na tom nechápeš? Věř nebo ne, ale i NV vydává ke každým ovladačům release notes a i tam se dočteš, že se v některých hrách objevují bugy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že i RT výkon 3090 bude teď možná v pohodě, ale za rok za dva začnou vycházet tituly, který zase půjdou dál a zase bude potřeba nová generace. Takže v podstatě i to teď bude uživatel kupovat jenom kvůli lesklýmu CP2077.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si zas myslím, že se objeví a několik let vydrží kategorie mainstream RT her, protože konzole. Jak první generace RTX byla v podstatě jen technologické demo, tak současná generace RT má potenciál i s omezeným výkonem HW někam obraz ve hrách posunout. Jasně, nebude to 8K 320Hz, ale RT tu prostě je a bude se využívat a bude se výkonově ladit, aby chodilo i na těch konzolích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No Současné konzole RT posunuly na RTX2060 Super, stačí kouknout na Digital foundry, je to ořezanější než na nejnižší úroveň RT, kvalita RT nižší, mnohde zcela chybí tam kde je i na nejnižším nastavení na PC a takový WD:Legion jde krásně nastavit pomoci CFG přesně podle konzolí, 2060S s přehledem v nativním 4k dělá přes 30FPS is obstarožní i5-8400 a to dokonce 2060 ten obraz lépe odšumí.

Ä jelikož vzhledem k výkonu součansého highendu, výkon RTX2060S bude možná překonán i levným lowendem jako RTX3050, která by měla být cenově v kategorii pod 200 dolarů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apparently Ubisoft knows about the problem. In a statement to us, it said, "We are aware of the issue and are working to address it in a patch in December."

Tzn. je to glitch a výsledný render bude jiný (předpokládám podobnější nVidie interpretaci DXR).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Tzn. je to glitch a výsledný render bude jiný (předpokládám podobnější nVidie interpretaci DXR).

Otázkou je, jestli se to s tou "interpretací nVidie" porovnávý, protože je správněm nebo jenom kvůli tomu, že tu byla dřív?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak co sidi? Jak koukam, tak koukam, ale ty RTX ss jsou rozmaznute. To bylo takhle spatne nastaveni ve hre?

Textury jsou takove divne neostre. Hrozne moc mi to pripomina nejake "perf" 4K texture packy pro Skyrim/F4, kde sice je z vetsi dalky pekne videt, ale nablizko je to takove... jako kdyby to vse bylo z levneho plastu :D Proste neostry humus.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

žeby must have fičúra dlss?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si myslel.

Takze je na stole volba co se tyce RT:

1) Radeon: ostre textury, nejaky odlesky, stiny, atp.
2) RTX: rozblite textury, cca o 15% vice FPS a zda se jiny path v RT (at uz glitchem nebo jinou "optimalizaci", takze to nektere odlesky se chovaji lepe

Umm... to je tezka volba. Rekl bych nasrat RT :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jaký konkrétní rozdíl bych na těch obrázcích RTX vs AMD měl vidět ? u RTX vidím, že jsou textury dost rozmazané. A objekty mimo střed mi prijdou kompletně neostré. To je ten nvdií AI upscalling ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem chvíli přemýšlel. Až pak jsem si všiml, že AMDčku tam chybí odlesky a daná místa jsou hodně ztmavená – tedy jestil jsem si všiml toho, co má být udávaný problém.
Ale jak tu už zaznělo – NV mi také přijde rozmazanější.
A jestli to bylo v poznámkách k vydanému ovladači, tak NV větrokluci asi chtěli jen vytvořit senzaci.
Osobně totiž nevidím problém v: obeznámili jsme předem-děláme na tom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odlišné odlesky jsem úplně ignoroval, protože u nvidie tam vidím nějaké zelené a vůbec netuším, kde se ve scéně vzal zdroj zeleného světla. Nebo jestli nám nvidie tvrdí, že břečťan nahoře, či co to je, září odraženým ohňem z hořícího barelu, tak to tu debatu o korektnosti real-time ray-trace můžeme rovnou zabalit. Ještě bych vzal, pokud by to byl skleněný břečťan, to by se ještě dalo uhádat. ale na to je dost tmavý, bez jakýchkoliv specular highlights. U těchto dvou obrázků se prostě dva hádají kdo je větší nebo menší debil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy vidím, vzhledem k omezenému vzorku, kvalitnější podání raytracingu od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že ti to nechce nikdo ani ze zdejšího osazenstva vyzkoušet. A já se hecnu :) a s RX 5700XT, čili s kartou, kde "to jde naprd". Nedávno jsem ohledně jednoho hecotestu (víš, že jsem linuxák) nainstaloval na starší SSD Windows 10 a ke tvému štěstí jsem to SSD ještě nepotřeboval (Windows na něm zbyla), tak jsem jej připojil a zkusil. Nezdály se mi totiž zdejší tvrzení, že padá FPS při capture & streamingu a kvalita je na prd, protože capture funguje uspokojivě i v Linuxu. Samozřejmě ne za použití OBS Studia, jak v diskuzi koneckonců zaznělo. Takže jsem si vytvořil účet na Google a zažádal aktivaci live streamu. V tuto chvíli ti mohu nabídnout pouze rozdíl v benchmarku Rise of the Tomb Raider (QHD, preset very high, nic jiného jsem nenastavoval), který není tak propastný, jak jsme byli na starších Radeonech zvyklí, ale je na úrovni chyby měření. Stejný benchmark "streamnu na YT" pomocí Radeon Software Steaming, až mi to gůgl povolí a přidám ti sem odkaz.

Abych nebyl nařčen z fejku, což se mi už nevím proč stalo, přidám i záznam benchmarku, takže můžeš i kouknout na kvalitu záznamu. Nahráno Radeon Softwarem, oříznuto v Avidemuxu (pouze ostříhnuto, záznam je copy) a uloženo v mkv. Záměrně jsem zapnul indikátor záznamu vlevo nahoře a FPS counter ve Steamu.

Výsledky (obr.):

https://drive.google.com/file/d/1eFMEc-0kR-zRIfyxdCBGGHGeMGLX7mA9/view?u...

Záznam benchmarku:

https://drive.google.com/file/d/11xUP9wNhJ9WIq7HqdBGdCPLRoXvZ_29v/view?u...

Závěr si pak udělej sám. Pokud chceš vyšší bitrate apod. pro ten live stream, tak si řekni, ale s citem, mám VDSL. Nechal jsem vše na default i pro capture.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuji, tak před nasazením u Vegy bránily chyby v čipu a softwarové oddělení sdělilo, že je nebude schopné obejít softwarově. Byla z toho tehdy docela aférka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja neviem o chybe, ale chcel som napísať o niečom pomerne podobnom, možno myslíte to:
Neoficiálně: V roce 2018 přijde nová verze Vegy
11. 12. 2017

Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru. Podle uvedeného zdroje chystá AMD na příští rok refresh produktů s architekturou Vega, který by měl upravit implementaci některých technologií tak, aby bylo pro softwarový tým možné jejich zprovoznění v širším spektru aktualizací.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

Asi namiesto aktulizácií boli myslené aplikácií

AMD mění plány s Primitive Shaders, vrací je na začátek
24. 1. 2018
Během podzimu se o této cestě hovořilo jako o poměrně obtížné; nakonec zřejmě AMD dospěla k závěru, že se stávajícími personálními možnostmi není možné v rozumném časovém horizontu zajistit dostatečně univerzální implementaci, která by fungovala ve všech situacích a stabilně, takže dochází ke změně: Primitive Shaders budou k dispozici vývojářům a záleží na nich, zda této technologie využijí.

https://diit.cz/clanek/amd-meni-plany-s-primitive-shaders

Primitive Shaders Radeonu RX Vega jsou stále neaktivní, HBCC nevyužitý
25. 8. 2017

Postupně však vyšlo najevo, že ovladače mají stále několik rezerv. V první řadě technologie HBCC (High-Bandwidth Cache Controller), tedy využití onboard paměti jakožto cache, je ve výchozím nastavení ovladačů vypnuto

Nověji AMD potvrdila, že doposud žádné zveřejněné ovladače neaktivovaly technologii Primitive Shaders, která umožňuje automaticky a bez podpory ze strany hry či vývojáře(!) zpracovat geometrii scény výrazně efektivnějším způsobem, díky němuž je možné ořezávat zbytečné polygony dříve než při klasickém postupu odpovídajícím modelu DirectX (čímž se šetří geometrický výkon) a dále toto ořezávání provádět několikanásobně rychleji (až 17 polygonů v cyklu oproti stávajícím 4), což v geometricky náročných scénách může přinést procenta výkonu navíc. Podle některých názorů je navíc možné, že při použití Primitive Shaders bude tile-based rasterizér fungovat efektivněji.
https://diit.cz/clanek/primitive-shaders-vegy-jsou-neaktivni

Skoro sa mi chce povedať, že RDNA2 je tak zjednodušená Vega, že implementácie technoogií v VEGA vie SW tým AMD aktivovať.

AMD zpřístupní Smart Access Memory i pro Intel a Nvidii
23. listopadu 2020
A že jde o univerzální řešení, potvrzuje také AMD. Viceprezident a šéf divize Radeonu Scott Herkelman v podcastu PCWorldu (čas 34:50) prozradil, že AMD již spolupracuje s Nvidií i Intelem, aby SAM fungoval také s jejich grafikami či procesory. Kdy to bude fungovat, zatím není jasné. Implementace ale evidentně není tak jednoduchá.

Smart Access Memory je implementací funkce Resizeable BAR dostupné ve specifikacích rozhraní PCI.
https://www.zive.cz/clanky/amd-zpristupni-smart-access-memory-i-pro-inte...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čip byl hardwarově v pořádku, ale hardwarová implementace byla taková, že implementace automatické konverze funkční ve všech hrách byla problematická. Pro některé profi aplikace to myslím bylo a je aktivní, jen se to nerozšířilo na hry.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka za Perex pre môj príspevok vyššie... :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste v tom případě psát perexy místo kilometrových příspěvků. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A perex a príspevok ako odpoveď na perex by nestačil?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela vážně a upřímně, ať mi to věříte či nikoli, solidní část (...valná většina?) čtenářů by od vás ocenila krátké a úderné příspěvky.

Máte přehled a zkušenosti, zapojte je a zintegrujte vámi vyjmenované zdroje do uceleného krátkého názoru. Čtenáři to ocení (netvrdím, že budou vždy souhlasit ;) ). Ale bude to další pohled na diskutované téma.

A nebo ne, je to koneckonců Váš čas strávený nad klávesnicí a Váš pohled na Život, vesmír a vůbec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze prehled nema.

Jen si pamatuje nekolik veci a porad je opakuje. Ale pouze zlomek je nejaky "prehled", zajimavy nazor, nebo neco noveho. Vzasade je to takovy automaticky, nevyzadany search a spam.

Fakt skrolovat pres 3 stranky textu, ktery je ciste jen o tom, ze v USA maji BlackFriday, coz kazdy s alespon kapkou intelektu davno vi je opruz.

PeterFodrek se ale mozna pohybuje casto mezi hodne omezenymi lidmi, takze je zvykly stale opakovat i naprosto zrejme veci. Tady je to na obtiz a jeho neschopnost pochopit stav veci je mu ku skode ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už si zvykl, mě je to jedno... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dle Wikipedie má být NVENC Turingu a Ampere prakticky shodný. Odvolávají se na tento dokument.
https://www.nvidia.com/content/dam/en-zz/Solutions/geforce/ampere/pdf/NV...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to se ví od představení, pokud se nepletu že Ampere má Turing NVENC, který je aktuálně pořád nepřekonaný, proto by bylo dobré prohnat nové radeony v různých situacích tím netflixem a porovnat CPU encoding s RDNA2 s NVENC s HEVC, Quicksync..

Pro streamování byl dosud Turing NVENC nejlepší a Intelí 9th gen. Quicksync překonává kvalitou Maxwel a Pascal NVENC, je pořád lepší než Radeon a samozřejmě i zátěž je minimální, takže lepší než CPU jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to s tím encoderem AMD 6xxx řady by mě taky zajímalo jestli už umí B-frames.
Jinak streameři používají OBS a nic jiného neznají. Proto se všude tlačí NVENC, protože tam funguje. Jeho výhoda na tuřínu a ampéru je v tom, že právě umí ty b-frames, což na streaming dost pomáhá...jenže...JENŽE.
Za tu dobu se dost pohnuly CPU a ve FHD streamovat 60FPS na CPU kódovanym x264 a to je stejně většina live streamů, zvádá s prstem v nose. YT stejně livestreamy komprimuje do AVC1(neplést s AV1) aka x264 aka H264 . Twitch to samé. Tedy na stream stačí slušný cpu. Bude to o dost kvalitnější a nemusíš blbnout s grafikou.
NVENC / VCE se hodí na stream do zařízení, na rychlý encoding offline videa, nebo na nahrávání hry ve vysokém rozlišení (a tam by to nejspíš při správném nastavení encoderu šlo taky přes CPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, co by to dělalo např. na (ne zrovna levném) 6ti jádru R5 5600x. Sice to má PCIe 4.0, ale tahat po sběrnici lossless tam a zkomprimovaný zase zpátky do síťové karty a ještě přizaplácnout poměrně hodně sic výkonných jader... A kupovat kvůli streamu nějaký 16ti jádro a slabší grafiku než opačně (při tom budgetu), když víš, že ta práce se odehraje na grafice a ta to pošle do RAM už zkomprimované a do síťovky taktéž (resp. dokonce přímo, snad si to ta síťovka sama balí do protokolu resp. OBS není tak blbě napsaný - tzn. v tomto scénáři CPU o tom streamu ani neví)... Protože hodně lidí vidím, že jim stream různě poskakuje/kolísá např. 29-31 snímků apod. To právě může nastat, když je někde špunt, třeba malý počet jader CPU - protože všichni přece vyhlížíme už hry, co vytíží 8 jader ne? ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU o streamu ví docela dobře kvůli OBS, ne encodingem,ale udělej si náročnější scény, filtry, efekty, přidej hodně webových overlayů s webm nebo transparentní mov a pak zjistíš že OBS umí vyžrat 50% výkonu na R3 3100, takže 2 jádra Zen2, když k tomu poběží hra, co si pápne 2-4 jádra, tak nejprodávanější kategorie 6c/12t CPU bude na hraně s výkonem a teď na to pusť H264 SLOW aby ses přiblížil kvalitně NVENCu, to je pak lepší kupovat non F procesor Intelu a používat Quicksync :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mmm mmm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik CPUčka vezme H264 slow?
A jak moc to bude kvalitnější když si divák pustí třeba 3MBit kvalitu protože má pomalou linku? Jak kvalitní to bude pro nepartnera twitche s 6MBit/s a jak to bude pro partnera s 8MBit/s?

Prosím jasné testy ideálně výsledky z netflix vmaf, díky. Prosím také se spotřebou daných komponent s a bez encodingu, tedy spotřeba samotného encodování, také prosím o vliv na výkon her. A idálně to prosím porovnejme s průměrným herním PC, tzn že dnes je neprodávanější 6c/12t a k tomu řekněme RTX2070S/5700XT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.