Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: AMD Athlon 200GE – nejlepší APU pro HTPC?

Není to tak dávno, co mi mé soukromé HTPC založené na platformě Kabini umřelo, rozhodl jsem se tedy upgradoval a než jsem se k tomu dostal, stihlo AMD vydat nejlevnější 35W CPU pro platformu AM4 vůbec.

Závěrem zhodnotím všechny testované systémy, přičemž Athlon 200GE si ponechám na konec.

AMD A6-5200

 

Toto SOC od AMD, které nedávno oslavilo pět let své existence bych v dnešní době spíše nedoporučil, výkon je celkem nízký, FullHD video však zvládá, se 4K ale nepočítejte. Pokud byste přeci jen chtěli přehrávat 4K video s tímto APU, je zapotřebí mít AM1 základní desku, kam lze osadit přídavnou grafickou kartu, sice bude připojena přes čtyři PCI-E 2.0 linky, ale na akceleraci videa jsou karty jako  GeForce GT 1030 či Radeon RX 550 dostatečné. Samozřejmě takové řešení vyžaduje větší skříň, což v mém případě není možné. Velmi příjemně jsem byl překvapen velmi nízkou spotřebou celého počítače a to jak v idle, tak v zátěži, efektivita HP adaptéru i DC-DC měničů na desce je velmi dobrá.

Intel Pentium Silver J5005

 

Gemini Lake od Intelu se předvedlo ve více směrech. Z hlediska spotřeby se jedná o krásně efektivní systém, který mnoho energie nespotřebuje ani v zátěži. Bohužel zde spíše převažují nevýhody, přehrávání 4K videa nezvládá plynule, ale to snad Intel vyřeší za pomoci novějších ovladačů.

Mezi další neduhy pak patří nižší výkon CPU i GPU části oproti dvoujádrovému Athlonu 200GE, což je způsobeno hlavně nižšími frekvencemi CPU části a také za to nejspíše může pomalejší paměťový řadič.

Jako další nevýhodu vidím nemožnost upgrade, protože toto SOC je připájené na desce v BGA provedení, přídavných portů také mnoho nemáme, ale jako nenáročné počítadlo či jednoúčelové HTPC, které pojede dokud neumře to může být zcela dostatečné. Na desce oceňuji hlavně HDMI 2.0 port.

UPDATE: Jak jsem byl upozorněn v diskuzi, na ASRock J5005-ITX existuje novější BIOS, který přidává funkční podporu 4K akcelerace, já jsem však testoval s původním BIOSem verze 1.00, kde je tato akcelerace evidentě ne zcela funkční a tak namísto plynulého přehrávání jsem získal veselé trhání. Desku jsem již vrátil, takže aktuálně nemohu zkusit flashnout nový BIOS a přetestovat to znovu.

AMD Ryzen 3 2200G

 

Trojkový Ryzen jsem původně plánoval v HTPC použít, ale Athlon 200GE se mi jeví jako levnější a lepší volba na takový stroj, 2200G je přecijen tlustší kus CPU, je také v testu nejvýkonnější, nejdražší a s nejvyšší spotřebou, což není překvapivé. Výhodou AM4 platformy je lepší možnost upgrade v podstatě všech komponent, ze slaboučkého HTPC je tak možné upgradovat třeba na osmijádrový Ryzen 7 2700X, což u desek s BGA CPU není možné.

Navíc bude nejspíše možné do desky osadit novější APU a CPU příští rok, NVMe SSD a tak podobně. Toto všechno je však vykoupeno vyšší cenou, celý tento systém vyjde dráž, než řešení od Intelu. A pokud přehráváte primárně obsah ve FullHD rozlišení, je to možná zbytečná investice. Pokud je ale vaše HTPC více univerzální, například na něm provozujete i nějaký domácí server, semtam si něco enkódujete či zahrajete, jedná se o lepší a výkonnější volbu, smysl pak může mít i ještě dražší Ryzen 5 2400G.

AMD Athlon 200GE

 

Athlon 200GE mě velmi příjemně překvapil, za nějakých 1300Kč s DPH se jedná o opravdu dobrý entry-level procesor s dostatečně výkonnou grafickou částí, která si poradí i s 4K videem a s některými hrami, pokud se uskrovníme. Spotřeba je také poměrně slušná, ale existují případy, kdy je GPU vytíženo naplno a tak paradoxně dražší Ryzen 3 2200G spotřebuje méně energie.

Mezi neduhy i výhody patří opět vyšší robusnost a možnost upgrade celé AM4 platformy, což je pak vykoupeno vyšší cenou. Přibalený chladič je pak zcela dostatečný a Athlon 200GE může skvěle posloužit jako levné kancelářské počítadlo, během testování mi totiž oba Ryzenovité systémy chodily svižněji, než staré Kabini, nebo Pentium J5005.

Celkově byla odezva systému a dalších aplikací svižnější, což je vždy hezké. Je ale škoda, že toto SOC nepřišlo na trh dříve, na druhou stranu je tato chvíle poměrně vhodná, protože díky nedostupnosti Intel procesorů se jedná o jediný rozumný produkt v této cenové kategorii. Trošku škoda je, že Athlon 200GE nemá odemčený násobič, mohlo by být zajímavé vyzkoušet přetaktování obou jader třeba na 4GHz, byť se to do HTPC úplně nehodí.

Celou recenzi jsem koncipoval jako HTPC pro mé potřeby, přičemž vyhrál Athlon 200GE, rozhodně jsem nechtěl testovat nějaké nesmysly jako třeba používat hi-endové základní desky, AIO chlazení s obřím radiátorem či testovat s grafickými kartami, které převyšují cenu počítače klidně pětinásobně, to myslím není vůbec cíl tohoto produktu. Samozřejmě ocením zkušenosti čtenářů v diskuzi, kteří nějaké HTPC mají nebo se třeba chystají nějaké sestavit, doufám, že pro ně bude tato recenze užitečná.

Hodnocení tedy vidím následovně:

klady

+ velmi dobrý CPU i GPU výkon

+ zvládá přehrávat 4K HEVC 10bit video obsah

+ AM4 platforma má velmi dobré možnosti upgrade

+ nízká spotřeba

+ příznivá cena

zápory

- dražší miniITX AM4 základní desky

pohlídejte si

? některé základní desky nemají HDMI 2.0 výstup

? procesor nemá odemčený násobič

Procesoru AMD Athlon 200GE tedy uděluji zlaté hodnocení.

Ocenění Deep in IT - zlaté

Poděkování

Za zapůjčení základní desky ASRock J5005-ITX děkuji společnosti SOFTCOM GROUP, spol. s r.o.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: AMD Athlon 200GE – nejlepší APU pro HTPC

Neděle, 16 Prosinec 2018 - 10:54 | frr | Taktak... "kvalitní zdroj pro HTPC s 10W CPU...
Pátek, 14 Prosinec 2018 - 09:29 | TyNyT | U XP ve své době to fungovalo naprosto stejně. PC...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2018 - 21:39 | Tom | Tady nekdo nechape ze ani odborny test ani znacka...
Úterý, 4 Prosinec 2018 - 11:39 | ajne | Co to furt kvákáte za blbosti? Jak píšu, u zdrojů...
Úterý, 4 Prosinec 2018 - 11:12 | Tom | Praxe je bohuzel jina nez domenky a dobry pocit...
Úterý, 4 Prosinec 2018 - 09:59 | ajne | Už jsem se taky zajímal, po DIITu šel ke...
Úterý, 4 Prosinec 2018 - 09:56 | ajne | To není o dobrém pocitu. Ať byl sebehorší (=...
Pondělí, 3 Prosinec 2018 - 22:41 | martin33 | Moze to byt sposobene tym, ze radic pamati je...
Pondělí, 3 Prosinec 2018 - 20:18 | Karáš Svorka | Jsou to takové ty malé "quality of life...
Pondělí, 3 Prosinec 2018 - 20:12 | Karáš Svorka | Hm, ta podpora max 8GB RAM oficiálně je zvláštní...

Zobrazit diskusi