Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ExpertBook B7 Flip B7402FEA - opravdu dobré business 2v1

ASUS nadále útočí svými ExpertBooky na zavedené výrobce business class strojů, dnes se podíváme na takový Rolls Royce mezi 2v1 notebooky.

Na závěr musím ASUS ExpertBook B7 Flip velmi pochválit, jedná se o velmi povedený business-class 2v1 notebook. Samozřejmě, že kdyby obsahoval novější Intel Alder Lake nebo AMD Ryzen 5000U/6000U procesor, byl by ještě lepší. Ale AMD procesory jsou celkově nedostatkové a reálná dostupnost nových modelů se aktuálně tváří tak, že možná bude něco k dispozici v červenci. Pokud nepotřebujete co nejvyšší výkon a sháníte stroj tohoto typu třeba i do firmy, tak nemusí mít smysl čekat, to už je na vás.

Řekl bych, že na různou kancelářskou práci je čtyřjádrový Tiger Lake celkem použitelný, navíc pokud potřebujete vyšší grafický výkon, můžete si připojit lepší grafickou kartu přes Thunderbolt. Intel Iris Xe s 96EU má pořád nějaké menší trable s ovladači, ale při běžném používání je dle mého názoru zcela OK(pokud zase Intel nevrátí bug, kdy dochází k memory leaku u ovladače a dwm.exe pak žere velmi mnoho paměti).

Na notebooku se mi velmi líbí displej s poměrem stran 16:10, v tablet režimu se to používá značně lépe, než model s 16:9 panelem. Nevýhodou je trochu větší spotřeba při provozu na baterie, ale je to něco, co lze do jisté míry ovlivnit nastavením napájení a velký vliv na to má způsob použití.

Kvalita zpracování je výborná, jak notebook vydrží dlouhodobě, to ukáže až čas, nelze to objektivně zhodnotit po dvou týdnech testování, ale žádného vyloženě slabého místa jsem si nevšiml.

Velmi se mi líbí fakt, že tento 2v1 stroj má dva SODIMM sloty pro paměti, takže RAM můžeme v případě selhání snadno vyměnit, nebo rozšířit až na 64GB, což je výborné, většina strojů této kategorie má RAM spíše pájenou. Skvělá je i portová výbava, najdeme zde dostatek USB-A/C portů, nativní ethernet(byť skrze microHDMI redukci), miniDisplayPort i velké HDMI. Podnikové zákazníky potěší přítomnost čtečky SmartCard karet.

Co se týče nevýhod, ohledně použité Intel platformy už jsme si něco řekli a řekl bych, že pro 90% uživatelů to problém nebude. Trochu zamrzelo levnější QLC SSD, ale jak je u velkých výrobců zvykem, osazují taková SSD, která dokáží koupit/vyrobit. Menší nevýhodou je pak připájená WiFi karta, opět to pro většinu uživatelů nebude problém, ale na budoucí WiFi standardy můžete zapomenout. Na druhou stranu, s kabelem to jde lépe a notebook má gigabitový ethernet, nebo můžeme použít nějakou USB-C dokovací stanici, či i nějakou 10 Gb/s síťovku připojenou přes Thunderbolt.

Cena se mi jeví jako celkem rozumná, srovnatelná ThinkPad Yoga stojí klidně o 25 000 Kč více, než dnes testovaný ExpertBook a má navíc připájenou RAM a horší portovou výbavu(na druhou stranu má TrackPoint a displej s vyšším rozlišením), takže ExpertBook B7 Flip v tomto srovnání nevychází vůbec špatně.

 

ASUS ExpertBook B7 Flip si tak odnáší stříbrné ocenění.

 

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Velmi dobrá kvalita zpracování
+ Skvělá portová výbava na 2v1 stroj (ethernet, HDMI, miniDP, USB-A/C, SmartCard, atd.)
+ HDMI 2.0b a miniDisplayPort
+ Výborný 16:10 2560x1600 dotykový panel
+ Kreslící pero je součástí balení
+ dva sloty pro RAM - až 64GB celkem
+ Stavové LEDky

zápory

- Core i7-1195G7 není nijak zvlášť rychlejší, než předchozí čtyřjádrové Tiger Lake procesory
- QLC SSD (ASUS osazuje co přijde pod ruku podobně jako ostatní, takže je možné narazit na lepší SSD)
- Připájená WiFi karta

pohlídejte si

? Oba dva USB-C porty sdílí jeden Thunderbolt 4 řadič
? Mechanická krytka webkameru pouze zakryje, ale nevypne
? microHDMI port slouží pro RJ45 ethernet
? Numerický blok v touchpadu vyžaduje jistou zručnost v používání
? Základní záruka je pouze dvouletá, on-site NBD je třeba přikoupit
? Je možné zakoupit verzi s 5G modemem a 32GB RAM

 

Poděkování

 

 

Za zapůjčení notebooků a počítačů ASUS ExpertBook B7 B7402FEA Flip, ASUS ROG Zephyrus G14 (2022), ASUS ROG Zephyrus G14 AW SE, ASUS ExpertBook B5 B5302FEA Flip, ASUS ROG Strix G15 Advantage, ASUS ROG Zephyrus S17 GX703H, ASUS ROG Flow X13 + ROG XG Mobile RTX 3080, ASUS ROG Strix SCAR 17 G733Q, ASUS ProArt StudioBook W590G6T, ASUS ZenBook Duo 14 UX482, ASUS ZenBook Flip S UX371E, ASUS ROG STRIX SCAR 17, ASUS Mini PC PN50, ASUS ROG Zephyrus G15 GA502IU, ASUS ZenBook Pro Duo UX581GV, ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IU a ASUS TUF Gaming A15 FA506II-BQ027T Bonfire Black děkuji společnosti ASUS.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ExpertBook B7 Flip B7402FEA - opravdu dobré business 2v1

Pondělí, 4 Duben 2022 - 14:05 | Ladis | Pro lowend PC notebooky to stačí. Ale když se...
Pondělí, 4 Duben 2022 - 10:51 | Karáš Svorka | Tou nižší spotřebou si nejsem tak super jistý, už...
Sobota, 2 Duben 2022 - 02:57 | Karáš Svorka | Díky za upozornění, 5GB modem jsem upravil na 5G...
Sobota, 2 Duben 2022 - 00:28 | Ladis | Osvětovou kampaň jsem prováděl v komentářích už...
Pátek, 1 Duben 2022 - 21:51 | Mirda Červíček | ? Je možné zakoupit verzi s 5GB modemem a 32GB...
Pátek, 1 Duben 2022 - 18:56 | Karáš Svorka | První! Každopádně info do budoucna, plánuji nějak...

Zobrazit diskusi