Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ExpertBook B7 Flip B7402FEA - opravdu dobré business 2v1

ASUS nadále útočí svými ExpertBooky na zavedené výrobce business class strojů, dnes se podíváme na takový Rolls Royce mezi 2v1 notebooky.

V této kapitole představím testovací notebooky, jelikož porovnáváme spíše business zařízení, nechávám jen stroje co do této kategorie patří, ve srovnání tak neuvidíte žádné herní notebooky.

 

 Lenovo ThinkPad L15 Gen2

ThinkPad L15 Gen2 je modernizovaný L15 Gen1, hlavní změnou jsou novější procesory postavené na AMD Zen3 architektuře. Na recenzi jsem využil model s dostupnějším šestijádrovým Ryzenem 5 5600U.

 

 

 

Lenovo ThinkPad P14s Gen2 (AMD)

Lenovo ThinkPad P14s Gen2 s AMD procesory trochu spraví pachuť z Intel verze, jelikož zde máme k dispozici osmijádrový AMD Ryzen 7 PRO 5850U, lepší výdrž baterie a notebook je navíc levnější. Pořád se jedná o přeznačený ThinkPad T14 Gen2 s optimalizacemi pro profesionální software.

 

 

 

Lenovo ThinkPad P14s Gen2 (Intel)

Tento ThinkPad s čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-1165G7 a grafickou kartou NVIDIA T500 je snad nejhorší ThinkPad, jaký jsem kdy viděl. Krátce se to popisuje těžko, doporučím tak omrknout recenzi tohoto produktu.

 

 

 

ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FEA

Hledáte manažerský 2v1 notebook, ale bez Jógovité cenovky? ASUS ExpertBook B5 Flip možná zaujme. Celkově se jedná o velmi vyvážený a zajímavý stroj, který by si i odnesl nějaké ocenění, nebýt částečně pájené RAM, naštěstí ASUS nabízí konfigurace s připájenou 16GB RAM A můžeme tak snadno přidat dalších 16GB.

 

 

 

TUXEDO Pulse 15 Gen1

Toužíte po notebooku s vysokým procesorovým výkonem, vysokou výdrží na baterie, dobrou podporu Linuxu a zároveň nechcete žádnou přídavnou grafickou kartu? TUXEDO Pluse 15 Gen1 je možný kandidát. Ale vážně, jeden z nejlepších business class notebooků, který technicky vzato není business class na trhu.

 

 

 

Lenovo ThinkPad T14 Gen1 (AMD)

ThinkPad T14 Gen1 (AMD) je novým 14" ThinkPadem pro rok 2020 i 2021, než Lenovo vydá nový model. AMD verze se aktuálně nabízí s procesory AMD Renoir, přičemž u Lenova je možné zakoupit různé vlastní konfigurace, jednu takovou custom konfiguraci jsem testoval a to s poměrně běžným šestijádrovým Ryzenem 5 PRO 4650U. Notebook má bohužel jednu paměť připájenou, takže je možno osadit maximálně 48GB RAM, což je poněkud smutné.

 

 

 

ASUS ZenBook Duo 14 UX482

ZenBook 14 DUO je zmenšený ZenBook Pro Duo 15 z loňského roku, přišel i dynamický numerický blok, ale má pro změnu vyklápěcí sekundární displej pojmenovaný ScreenPad Plus. Ventilátory pak tahají vzduch v prostoru mezi tělem notebooku a ScreenPadem Plus. Notebook je postaven na platormě Intel Tiger Lake, RAM je tradičně připájená, je však možné pořídit konfiguraci s 32GB LPDDR4X-4266.

 

 

 

Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05

Lenovo Yoga Slim 7 je prvním notebookem s AMD Renoir a LPDDR4X RAM, který jsem měl na recenzi. Notebook je překvapivě dobře vyvážený, nabízí velmi dobrý CPU i iGPU výkon, dostatek RAM, rozumné SSD, kvalitní IPS displej a vysokou výdrž na baterii.

 

 

 

ASUS ZenBook Flip S UX371E

ASUS ZenBook Flip S UX371E byl první testovaným notebookem zde na diit.cz s novým procesorem Intel Tiger Lake-U. Tento model bohužel moc nepřekvapil, má sice velmi kvalitní 4K OLED panel, ale pouze pájených 8GB RAM, nízký výkon, nízkou výdrž na baterii a navíc obsahuje bezpečností díry skrze ThunderBolt rozhranní.

 

 

Lenovo ThinkPad L15 Gen1

ThinkPad L15 Gen1 je zatím první notebook s AMD Renoir U procesory, který jsem měl v rukou. Testovaná konfigurace je retailová, ale pozměnil jsem konfiguraci RAM, jelikož 1x16GB DDR4-3200 se mi jevilo jako suboptimální. Notebook potěší tichým provozem, dobrým výkonem, možností mechanického dokování a až pětiletou NBD zárukou. Prostě dobrý business class notebook.

 

 

HP ZBook Firefly 15 G7

Tento notebook patří do sekce mobilních pracovních stanic, ale spíše entry-level, nabízí jen čtyřjádrový procesor a Quadro P520, což je víceméně přeznačená GeForce MX150. Dostaneme však lepší záruku, ThunderBolt dokování, management a další výhody ZBook řady. Graficky zaměřené uživatele nejspíše potěší celkem kvalitní UHD IPS panel.

 

 

 

HP ENVY 17-cg0005nc

HP ENVY 17 v testované konfiguraci nabídne dotykový displej a čtyřjádrový procesor od Intelu, konkrétně 10nm mobilní Ice Lake. Notebook má dokonce i přídavnou grafickou kartu NVIDIA GeForce MX 330 4GB a mnohé uživatele jistě potěší přítomnost čtečky SD karet.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

ASUS Mini PC PN50

ASUS PN50 je zajímavá malá krabička s AMD Renoir mobilními procesory. Nejedná se o notebook, ale malý počítač ála Intel NUC. Protože má notebookový procesor, je zařazen do této sady testů s ostatními notebooky. PN50 jsem testoval i v konfiguraci s 1x16GB RAM, v těchto testech jsem nechal výkon s dvěma moduly, jelikož jednokanálové zapojení negativně ovlivňuje výkon. Celou recenzi této zajímavé krabičky si můžete přečíst zde:

 

 

Lenovo ThinkPad T495

ThinkPad T495 je nástupcem ThinkPadu A485, Lenovo se přestalo bát, že by AMD poškodilo značku ThinkPad řady T a tak jsou nové modely s AMD CPU standarně označovány v rámci řad T a X. ThinkPad T495 je mírnou evolucí co se procesorové části týče, 12nm Picasso podobně jako desktopové Zen+ procesory přinesly mírné snížení latencí RAM, mírné navýšení taktů a mírně lepší efektivitu. BGA pouzdro je jinak stejné. Nevýhodou ThinkPadu T495 je jedna fixní 50Wh baterie a fakt, že jeden SODIMM modul je připájený na desce, nicméně testovaný kus má připájeno 16GB RAM + dalších 16GB ve slotu. Tento notebook jsem samostatně nerecenzoval z časových důvodů, ale je otestovaný společně s ThinkPadem A485.

 

 

Lenovo ThinkPad A485

ThinkPad A485 je v podstatě ThinkPad T480, ale obsahuje procesor od AMD, konkrétně jsou použité mobilní Ryzeny první generace a na trh šly koncem roku 2017. Notebook jsem do těchto recenzí přidal, aby bylo nějaké srovnání se staršími čtyřjádry, jelikož výkonnostní nárůst novějších AMD Renoir procesorů je doslova gigantický. A485 má oproti novějšímu ThinkPadu T495 dvě výhody, tou první jsou dvě baterie s možností osazení 72Wh+24Wh kombinace, druhou výhodou jsou pak dva SODIMM sloty, takže jsem mohl osadit lepší moduly od HyperX, které mají lepší časování, než standardní CL17. Notebook jsem v minulosti recenzoval, na dobovou recenzi se můžete podívat zde:

 

 

 

HP ProBook 440 G7

HP ProBook 440 G7 je jednou z vlaštovek Intel Comet Lake-U platformy, testovaná konfigurace má bohužel pouze 1x8GB RAM a notebook odmítal jakékoliv jiné paměti do druhého slotu, takže jsem musel testovat jen s 8GB RAM v jednokanálovém zapojení, což značně snížilo výkon v mnoha situacích. ProBook 440 G7 nabídne velmi dobrou výdrž na baterii a slušnou portovou výbavu.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

 

DELL Latitude 7490 + TB3 eGPU

DELL Latitude 7490 je notebook s procesorem generace Coffee Lake a je aktuálně dva roky starý, představuje tak manažerský ultrabook vyšší třídy. Mezi hlavní zajímavosti patří rozhraní Thunderbolt 3, přes které jsem připojil XFX Radeon RX 5600 XT 6GB, cílem bylo zjistit, zda tento notebook grafiku brzdí méně, než nedávno testované XPS 13.

Celý článek si můžete přečíst zde:

 

 

DELL XPS 13 (9350) + TB3 eGPU

Tento pět let starý ultrabook je v dnešní době dle mého názoru pomalý a navíc ho nelze upgradovat, je představitelem lehkých, tenkých a nevýkonných zařízení. Nedávno jsem ho proto otestovat s připojenou grafickou kartou externě přes ThunderBolt 3 box.

Celý článek si můžete přečíst zde:

 

 

Lenovo ThinkPad W530


Tato mobilní pracovní stanice z roku 2012 má pořád co říct a díky skvělému TrackPointu i klávesnici veprostřed bez NumLocku se ho prostě nehodlám zbavit. Jedná se navíc o poslední generaci, která kombinuje ThinkLight s podsvícením klávesnice. V notebooku je osazen procesor Intel Core i7-3840QM a rovnou 32GB RAM, čtyři 8GB DDR3-1866 CL10 moduly, přičemž XMP funguje zcela automaticky bez potřeby cokoliv měnit. Jako grafická karta zde slouží NVIDIA Quadro K2000M s 2GB DDR3-1600 VRAM, připojené přes 128-bit sběrnici. Karta je navíc připojena přes šestnáct PCIe linek Gen2 namísto Gen3. Výkonnostně odpovídá GeForce GT 650M, přičemž GT 650M bude typicky rychlejší, pokud má GDDR5 paměti.

 

Na závěr ještě dodám, že jsem provedl menší úpravu grafů, ty nyní zobrazují více relevantních informací a čtenář tak nemusí překlikávat do kapitoly s představením notebooků, relevantní hardwarové parametry pro konkrétní test jsou nyní uvedeny v rámci grafu, věřím, že to ocení i někdo mimo mě. (:

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ExpertBook B7 Flip B7402FEA - opravdu dobré business 2v1

Pondělí, 4 Duben 2022 - 14:05 | Ladis | Pro lowend PC notebooky to stačí. Ale když se...
Pondělí, 4 Duben 2022 - 10:51 | Karáš Svorka | Tou nižší spotřebou si nejsem tak super jistý, už...
Sobota, 2 Duben 2022 - 02:57 | Karáš Svorka | Díky za upozornění, 5GB modem jsem upravil na 5G...
Sobota, 2 Duben 2022 - 00:28 | Ladis | Osvětovou kampaň jsem prováděl v komentářích už...
Pátek, 1 Duben 2022 - 21:51 | Mirda Červíček | ? Je možné zakoupit verzi s 5GB modemem a 32GB...
Pátek, 1 Duben 2022 - 18:56 | Karáš Svorka | První! Každopádně info do budoucna, plánuji nějak...

Zobrazit diskusi