Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ROG PUGIO II – bezdrátový myšík i pro leváky

Společnost ASUS vyrábí mnoho herních periferií, dnes se podíváme na herní myš s RGB podsvícením, 16000 DPI senzorem a dalšími vychytávkami.

Kapitoly článků

2.  Subjektivní testování

Testování periferií je bohužel ne úplně exaktní, spíše subjektivní, jelikož různí lidé mají různé preference. Určitě se najdou čtenáři, kteří by okamžitě zavrhli testovanou myš, nebo mnou používanou Logitech MX Master, protože TrackBall, TrackPoint nebo vertikální myš je nejlepší.

Proto je tedy testovací segment spíše subjektivní, vyzkoušel jsem alespoň různé povrchy, zajímalo mě jak si s nimi senzory myší poradí.

Typ povrchuASUS ROG Pugio IIASUS ROG Gladius II WirelessLogitech MX Master
Kingston Skynzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Dřevěný stůlzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Zelený IKEA stůlzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Stolek - zamlžené skloprakticky nepoužitelné, myš se víceméně nehýbe, ani kalibrace nepomůžeprakticky nepoužitelné, myš se víceméně nehýbe, ani kalibrace nepomůžezcela funkční, bez výhrad
Stolek - průhledné sklozcela funkční, bez výhradlepší než zamlžené sklo, ale nepoužitelnézcela funkční, bez výhrad
Parketyzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Gaučzcela funkční, bez výhradpokud se v místě senzoru látka příliš prohne, dojde k výpadkuzcela funkční, bez výhrad

Jak můžeme vidět v tabulce, Logitech MX Master vítězí díky laserovému senzoru Darkfield. Byl jsem překvapen, že funguje bez problémů na skleněném stole a na stolku se zamlženým sklem. Ani nerovný povrch gauče, či mezery v parketách MX Master nerozhází. ASUS ROG Gladius II Wireless je na tom o něco hůře, se skly si vlastně vůbec neporadí, byť čiré sklo je trochu lepší než zamlžené, ale i tak je myš na tomto typu povrchu naprosto nepoužitelná. Na povrchu gauče měla také občasný problém s malými výpadky. Pokud se totiž látka gauče příliš prohne, dochází k jistým výpadkům, nebo poskakování kurzoru.

Musím říct, že Pugio II příjemně překvapí, papírově se zdá být optický senzor stejný jako u dříve testované Gladius II Wireless, nicméně zlepšení nastalo při použití na skleněném stole a také na gauči, jediný povrch, který myš dělá problém je mlžné sklo. Oproti Gladius II se tedy jedná o upgrade.

Nyní něco málo k mé týdenní zkušenosti. Bohužel jsem z užívání nebyl úplně nadšený, jelikož myš je obouruční a není moc ergonomická a protože mám lehce větší ruku, nedrží se mi úplně pohodlně. Ano boční tlačítka jsem mohl demontovat, ale na to jsem bohužel přišel až později při sepisování článku, takže to je hlavně má chyba.

Z hlediska DPI se přiznávám na rovinu, celou dobu jsem si vystačil s 1600 DPI, cokoliv nad 2000 pro mě bylo příliš mnoho a nedovedl jsem najít benefit. Je ale možné, že profesionální hráči CSGO 16 000 DPI ocení. A nebo třeba také ne, relevantní je, že taková možnost existuje a můžeme si DPI nastavit dle chuti. Také jsem ani neměl potřebu šahat do ROG Armoury, ale nejsem úplně typický hráč frikulín. RGB LED jsem pak používal v režimu „Battery mode“, jevilo se mi to jako nejužitečnější.

Výdrž na baterii je slabší stránkou Pugio II, u Logitech MX Master jsem zvyklý nabíjet jednou za delší dobu, odhaduji to tak jednou měsíčně. ASUS ROG Pugio II díky RGB LEDkám tak dlouho nevydrží, myš jsem při intenzivním používání nabíjel již druhý den, při menší intenzitě pak třetí den. Jednalo se o způsob použití, kdy jsem myš používal během pracovní doby cca 8 hodin a pak nějaké další hodiny při testování, hraní a tak podobně. Přesný čas ale zaznamenaný nemám. Jisté je to, že výdrž na baterii je výrazně horší než u Logitech MX Master. Myslím si, že by pomohlo pokud bych snížil jas RGB LEDek, nebo kdyby myš obsahovala větší akumulátor.

Další možností je RGB LEDky jednoduše vypnout, ASUS uvádí, že v takovém stavu myš vydrží až 69 hodin při použití USB donglu a až 100 hodin při použití Bluetooth LE. Další možností je mít při hraní připojený kabel a tím pádem netřeba řešit baterii. To je relativně zajímavá výhoda oproti MX Master, která komunikuje výhradně bezdrátově.

Také jsem nenarazil na žádné problémy s input lagem nebo zpožděním, což je rozhodně pozitivní, nicméně u takto zaměřené myši to považuji za naprostou nutnost. U Logitech MX Master občas narazím na krátký výpadek, pokud používám Bluetooth se starým DELL Latitude E6530, navíc se Bluetooth chipset samovolně „rozbije“ a myš mi odpojí. Za to nejspíš nemůže samotná myš, ale spíše ovladače nebo BT chipset od Intelu. Na ROG Pugio II jsem na žádné trable s Bluetooth nenarazil, nicméně Bluetooth jsem vyzkoušel jen z rychlíku, primárně jsem používal USB dongle.

Kapitoly článků
2.  Subjektivní testování

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ROG PUGIO II – bezdrátový myšík i pro leváky

Pátek, 7 Únor 2020 - 15:10 | Vláďa2 | Taky jsem dříve nedal dopustit na tuhle řadu od...
Úterý, 4 Únor 2020 - 21:18 | Karáš Svorka | Mikrospínače jsem oddělal na Mad Catz RAT 9, to...
Úterý, 4 Únor 2020 - 20:47 | DRK | Tak já už odrovnal několik myší kterých mi pak...
Úterý, 4 Únor 2020 - 16:11 | zx cygnus | Za 2800Kč si můžu v pohodě koupit cca 8 a něco...
Úterý, 4 Únor 2020 - 15:15 | Jabba | Jako chlap s velkým a tvrdým (samozřejmě jak taky...
Úterý, 4 Únor 2020 - 14:09 | Artael | Myslíš ty vlny, které kolem tebe stejně lítají ve...
Úterý, 4 Únor 2020 - 13:08 | odb | Unifying je super vec od Logitechu. U nikoho...
Úterý, 4 Únor 2020 - 10:46 | JirkaK | Symetrická myš, symetrické tlačítka po obou...
Úterý, 4 Únor 2020 - 10:41 | Peetee | Mám G305, asi půl roku. Mohla by být o něco vyšší...
Úterý, 4 Únor 2020 - 10:38 | НКВД | Jako "dálkáč" k HTPC z gauče proti...

Zobrazit diskusi