Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS TUF B450-PRO GAMING - dobrý podvozek pro APU

V dnešní recenzi se podíváme na velmi slušnou desku s B450 chipsetem a AM4 socketem.

Kapitoly článků

1.  Představení ASUS TUF B450-PRO GAMING
2.  BIOS
3.  Software
4.  NVMe RAID

V dnešní recenzi se podíváme na takový trochu lepší board s B450 chipsetem určený pro AMD AM4 platformu. Deska se aktuálně prodává za nějakých 2600 Kč s DPH, cena se může lišit podle eshopu, kde nakupujete.

ASUS TUF produkty tvoří tak trochu speciální celek různých komponent i jiných výrobců, které mají být navzájem kompatibilní, nejedná se tedy o běžnou levnou desku, TUF značka totiž zaručuje o něco vyšší kvalitu komponent a také zpracování.

ASUS se chlubí například TUF LANGuard, jedná se o ochranu ethernetového portu, aby byl síťový port odolný vůči vlhkosti, vibracím, mechanickým nárazům, teplotním rozdílům, soli a tak podobně. Také se chlubí odolnými kondenzátory, cívkami a MOSFETy. K desce dokonce dostaneme certifikát, kde jsou tyto věci podrobně vypsány včetně konkrétních MIL-STD testů, další detaily je možné najít na stránkách ASUSu.

K desce pak dostaneme poměrně standardní příslušenství, konkrétně zde najdeme TUF certifikát, uživatelskou příručku, plánek s rozložením komponent na desce, CD s ovladači a software, dva SATA 6Gbit/s kabely a sadu TUF GAMING nálepek. Také zde najdeme I/O shield, který má i pěnové vycpávky, deska tak bude na štít hezky tlačit a vycpávky navíc mohou bránit vstupu prachu okolo konektorů.

Deska má hned několik vychytávek a ano, patří mezi ně i nějaké RGB osvětlení, je však spíše minimální a lze ho  vypnout. Také zde najdeme RGB headery, pokud chceme řídit nějaká další zařízení. Vše lze navíc konfiguraovat skrze ASUS AURA SYNC.

Podívejme se tedy podrobněji na výbavu desky, začnu tedy s porty v zadní části desky. Najdeme zde jeden PS/2 kombo konektor, který podporuje i Y kabely, můžeme tak připojit PS/2 klávesnici i myš. PS/2 pořád žije a jsem rád, že ho výrobci nadále osazují. Hned pod PS/2 najdeme dva USB 2.0 konektory typu A, vedle pak DVI-D, USB-C port ve kterém je přivedeno USB 3.1 Gen 1, propustnost je tedy 5Gbit/s. Vedle USB-C je jeden HDMI 2.0 konektor a další dva USB-A konektory, jedná se o jediné dva 10Gbit/s porty, další dva USB-A konektory pod RJ45 jsou opět 5Gbit/s. Ethernet je gigabitový, obsluhuje ho starý známý Realtek 8111H PHY a chrání ho ASUS TUF LANGuard před případnou újmou.

Jako zvuková karta zde sloužít Realtek S1200A osmikanálový audio kodek, samotný čip je schovaný pod TUF štítem a zvuková část je lehce oddělená od zbytku desky aby se zabránilo případnému rušení a to včetně front headeru. Na zadním panelu najdeme jen tři audio jacky, tradiční mikrofon, Line Out/sluchátka a Line In. Ve Windows 10 je také možno užívat si Dolby dts, ASUS totiž bundluje i potřebný software, který přistane sám skrze Microsoft Store.

A protože jsme sjeli takto dolů, podíváme se i na všechny další headery ve spodní části desky. Zcela vlevo najdeme HD_AUDIO header připojený na Realtek S1200A. Hned vedle najdeme piny pro resetování RTC a také header pro sériový port. Vedle sériového portu lze vidět piny, které by mohly sloužit pro externí TPM, nicméně procesory AMD Ryzen mají integrované fTPM díky AMD PSP koprocesoru. Dále zde najdeme celkem čtyři USB 2.0 porty, využitelné pro různé čtečky karet, USB 2.0 porty a nebo třeba kontroléry ventilátorů, RGB a tak podobně. Nechybí ani USB 3.1 Gen 1 19pin konektor s dvěma porty a propustností 5Gbit/s na jeden port. Dále zde máme klasická pinoviště pro zapínácí tlačítko, reset, napájecí LED, diskovou LED a PC speaker.

Zcela vpravo pak najdeme celkem šest SATA 6GBit/s portů, dva jsou připojeny přímo do procesoru, zbylé čtyři jsou pak vyvedeny z AMD B450 chipsetu. Ocenil bych, kdyby všechny SATA porty byly orientovány spíše do strany na kraji desky, lze pak lépe srovnat kabeláž. U SATA portů nalezneme logo TUF GAMING, které je podsvícené RGB LEDkama.

Vedle RAM slotů najdeme standardní ATX 24pin napájecí konektor a také dva čtyřpinové headery pro připojení různých RGB pásků. Já jsem přes tento header zkusil připojit pouze chladič AMD Wraith MAX, který je přikládaný k Ryzenu 7 2700X, díky tomuto headeru tak můžeme RGB LEDky v chladiči konfigurovat.

Na desce najdeme celkem pět PCI-Express slotů, přičemž tři jsou v režimu x1 Gen 2, hlavní slot nejblíže procesoru může mít až šestnáct PCIe Gen 3 linek, pokud použijeme APU,  tento počet se sníží na osm. Druhý PCIe x16 Gen3 slot je pouze fyzicky takto dlouhý, zapojeno je maximálně osm linek Gen3, s APU se přepne do x4 režimu společně s hlavním slotem. Hlavní PCIe slot má extra zpevňující plech, což se hodí pokud osadíme těžší grafickou kartu, dochází tak k menšímu namáhání samotného konektoru.

Desku můžeme osadit i M.2 SATA nebo M.2 PCIe NVMe disky. Najdeme zde rovnou dva sloty, M.2 slot blízký procesoru používá až čtyři Gen3 PCIe linky, s APU tento počet klesá na dvě linky. Také zde můžeme osadit M.2 SATA SSD, tím ale přijdeme o jeden z šesti SATA portů. Druhý M.2 slot má do sebe přivedeny čtyři PCIe Gen2 linky, propustnost je tedy na úrovni dvou linek Gen3, SSD je připojeno do AMD B450 chipsetu. Deska dokonce podporuje NVMe RAID a tak jsem i ten vyzkoušel. Dva M.2 sloty a jeden navíc obojetný vnímám jako příjemnou vlastnost, typicky je doménou spíše dražších desek, mnoho levných desek má třeba jen jeden M.2 slot a pokud jsou dva, je jeden PCIe a druhý SATA bez možnosti přepínání.

Ventilátory můžeme připojit do celkem pěti čtyřpinových konektorů, dva se nachází nad procesorem, další dva jsou veprostřed desky vedle M.2 slotu, přičemž jeden z nich je určený pro napájení pumpy vodního chlazení, dokáže totiž dodat trochu více proudu, což některé AIO pumpy vyžadují.

Nastal čas desku odstrojit od různých krytů, chladičů a podívat se na napájecí kaskádu. Začneme chipsetem, chladič má poměrně jednoduchou konstrukci a na místě ho drží pouze dva plastové kolíčky, šroubky by byly zcela jistě lepší.

V levém horním rohu desky dále nalezneme osmipinový konektor sloužící jako napájení procesoru. Vedle konektoru najdeme rovnou dva poměrně robustní chladiče, které na místě drží šroubky. Dokonce mají i nějaké žebrování, byť design převládá nad funkčností. Viděl jsem ale i horší chladiče, tyto vypadají celkem slušně.

Po demontáži chladičů zjistíme, že chladí napájecí MOSFETy a také cívky, při letmém pohledu by se možná mohlo zdáž, že má deska desetifázovou napájecí kaskádu, což by bylo na mainstream platformu extrémně neobvyklé. Napájecí kaskáda má ve skutečnosti šest fází, ASUS pouze zdvojnásobil počet cívek na každou skupinu MOSFETů kromě VSOC větve.

Konfigurace je taková, že čtyři fáze slouží pro napájení procesoru, zbývající dvě fáze slouží pro větev VSOC, která napájí SOC v procesoru a navíc grafické jádro. Integrované Vegy 8 a 11 si umí říct o hodně energie pokud taktujeme. Z toho důvodu je velmi dobré, že zde máme rovnou dvě fáze a navíc s celkem slušným chlazením, některé desky totiž mají pro VSOC pouze jednu fázi a ještě častěji tato fáze nemá chlazení žádné. Dovedete si jistě představit, že na takové desce se přetaktování iGPU nekoná. A právě z těchto důvodů jsem se rozhodl otestovat s deskou Ryzen 5 2400G a můžete se tak těšit na sérii článků s tímto APU.

 

Všechny fáze řídí kontrolér ASP1106GGQW, switchování probíhá na frekvenci 300 kHZ, nejedná se tedy o nějakou super OC kaskádu, ale je možné tuto frekvenci navýšit na 350 kHZ za pomoci ASUS AI Suite, což může zlepšit přetaktování.

Na závěr bych doplnil, že deska zvládne bez problémů Ryzen 7 2700X, ale nedoporučoval bych žádné další přetaktování mimo standardní XFR 2.0, VRM není dimenzováno na přetaktování takto žravějšího CPU. Naopak s 65W TDP kousky a APU by neměl být problém s menším pošťouchnutím. Na to se ale podíváme v separátním článku.

Než se pustíme do dalších kapitol, zmíním testovací sestavu, která takto bude vypadat i v budoucích článcích s tímto APU a deskou.

 

Konfigurace tedy vypadá následovně:

  • AMD Ryzen 5 2400G 3,6GHz, Turbo až 3,9GHz, 4C/8T, 4MB L3, 65W TDP
  • 2x8GB DDR4-3200 G.Skill TridentZ CL16-18-18-38 CR1 RAM
  • AMD Radeon RX Vega 11 - iGPU
  • Samsung SSD 850 EVO 500GB SATA
  • 2x Samsung SSD PM951 256GB PCIe NVMe M.2  
  • Zalman TX-600 600W
  • NZXT S340
  • Windows 10 Pro v1809
Kapitoly článků
1.  Představení ASUS TUF B450-PRO GAMING
2.  BIOS
3.  Software
4.  NVMe RAID

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS TUF B450-PRO GAMING - dobrý podvozek pro APU

Pondělí, 25 Květen 2020 - 01:40 | PeterL | Vím, že to není cool, ale chtěl jsem na tuto...
Neděle, 29 Březen 2020 - 12:56 | Enza | Mám v této desce strčené Kingston Predator...
Sobota, 11 Květen 2019 - 14:48 | Karáš Svorka | Ano s tím souhlasím, obecně považuji DisplayPort...
Sobota, 11 Květen 2019 - 14:40 | Miqqie | Mám roky starou FM2+ Asrock desku a ta má...
Sobota, 11 Květen 2019 - 14:30 | Miqqie | Zrovna moje stará FM2+ deska Dual link DVI-D má,...
Sobota, 11 Květen 2019 - 14:16 | Karáš Svorka | DVI-D na té desce je + HDMI 2.0, HDMI 1.4b je...
Sobota, 11 Květen 2019 - 14:10 | Miqqie | Souhlasím s tím, že co se týče napájení, tak pro...
Sobota, 11 Květen 2019 - 14:05 | Miqqie | Tak za mne je DVI-D lepší jak HDMI 1.4. Roky jsem...
Sobota, 11 Květen 2019 - 13:45 | Miqqie | Třeba já. A nemusí to být nutně 144Hz, může to...
Pátek, 10 Květen 2019 - 21:42 | Karáš Svorka | Moje chyba, je to zdá se Dolby Access, ten...

Zobrazit diskusi