Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: BENQ GV1 – bezdrátový LED projektor s Androidem

V dnešní recenzi se podíváme na takový lehce nezvyklý produkt. Je libo projektor, který funguje na baterie, podporuje Miracast, WiDi a AirPlay? USB-C s podporou DisplayPortu je samozřejmostí.

Kapitoly článků

2.  Testování

Před samotnými testy zmíním, že projektor umí pokrýt docela slušnou plochu zdi i z krátké vzdálenosti. Při vzdálenosti 240 centimetrů od zdi mi projektor vyrobil obraz velikosti asi 184x104 centimetrů, což není vůbec špatné.

 

Projekce za světla

Samozřejmě jednou z primárních činností je projekce obrazu na zeď. Pokud máme v místnosti nějaké světlo, třeba i denní, GV1 z toho bude velmi smutný a obraz není zrovna dobře vidět, jako na následujících fotografiích. Musím tedy doporučit zatáhnout rolety, žaluzie a zhasnout světla. V šeru nebo v noci je obraz velmi dobře viditelný, za světla je napájecí adaptér nutnost, při bateriovém provozu toho mnoho vidět není.

 

Projekce přes USB-C - DisplayPort

K projektoru se můžeme připojit i přes USB-C kabel, pokud máme dostatečně nové zařízení, které má do USB-C konektoru zaveden DisplayPort, bude vše fungovat bez problémů. Většina moderních business class i normálních notebooků typicky jeden USB-C konektor má, ne všechny ale mají DisplayPort. Já jsem vyzkoušel Lenovo ThinkPad A485 a vše fungovalo bez problémů i v ubuntu 19.04. Ve Windows 10 je podpora také bezproblémová, ale upscaling z 854x480 na 1920x1080 pixelů není úplně nejveselejší. Projektor navíc běžel v 1920x1080 @ 29 Hz režimu, takže obraz není úplně super plynulý, toto nastavení musíme změnit ve Windows ručně.

Pokud máte nějaký obsah, kde je malé písmo a další detaily, obraz bude velmi neostrý. Na přehrávání filmů nebo PowerPoint prezentací to postačí, ale na demonstraci nějaké software to opravdu není ideální řešení. Možná by se hodilo, kdyby projektor podporoval i HDMI, například některé telefony s USB-C mají vyvedeno HDMI, ale ne DisplayPort.

 

Připojení externích USB zařízení přes USB-C

Napadlo mě vyzkoušet jak dobře funguje připojení třeba externího disku. Použil jsem tedy M.2 SATA redukci na USB-C, do které jsem osadil Samsung PM871b 128GB SSD. Disk je naformátovaný jako NTFS, uložil jsem na něj nějaké videa a powerpoint prezentace. BENQ GV1 bez problémů detekuje disk a otevře prohlížeč souborů, můžeme tak prohlížet fotografie a přehrávat videa. Vyzkoušel jsem přehrávání skrze doinstalované VLC a funguje bez problémů, nicméně funkčně je dost ořezané oproti desktopové verzi.

 

 

Aptoide TV a prezentace

NA BENQ GV1 je předinstalovaný obchod s aplikacemi Aptoide TV, který je primárně určený pro Set Top Boxy a televize. Napadlo mě, že by mohl obsahovat nějaké Office-like aplikace a také že ano. Bohužel pouze jednu a to sice WPS Office. Z nějakého podivného důvodu je aplikace pouze v čínštině. Naštěstí umí otevřít .pptx soubory a pokud se Vám provede proklikat na ikonku „Play“, je možné prezentace ovládat dálkovým ovladačem z libovolného USB zařízení. Pokud tedy chceme pouze ukazovat slajdy, je toto možná nejjednodušší způsob, kdy nepotřebujeme žádný počítač, stačí jen mít WPS office, prezentaci na USB klíči a zákazníkovi vysvětlit, že žádnou čínštinu neviděl, to jen nějak probliklo.

Zkoušel jsem i nějaké další aplikace, například Firefox, nicméně používání nebylo zábavné kvůli virtuální klávesnici. To samé platí o YouTube, je zde sice možnost použít hlasovou detekci, jenže BENQ GV1 nemá žádný mikrofon. A tak musíme opět použít virtuální klávesnici a pětisměrný ovladač.

Během testování různých aplikací se nějaké aplikaci povedlo otočit obrazovku projektoru na výšku. A tak to zůstalo i po vyskočení z aplikace nebo po uspání projektoru. Naštěstí pomohlo projektor zcela vypnout a znovu zapnout, asi nějaký bug.

 

 

Výdrž na baterii

Výdrž na baterii bych označil jako poměrně slušnou, vyzkoušel jsem připojit se na WiFi a poté spustit desetihodinové video v YouTube aplikaci s hlasitostí asi na 50%, projektor takto vydržel celé čtyři hodiny a třicet minut. Nicméně jednalo se pouze o 480p video, BENQ samotný uvádí výdrž až tří hodin. Mileage may vary.

 

 

Srovnání s dvěma poněkud zastaralými projektory

Po ruce jsem měl několik skoro už archaických projektorů, rozhodl jsem se udělat menší pseudotest. Našel jsem lehce starší Phillips bSure XG1 LC 3141, jedná se o projektor z roku 2002 s nativním rozlišením 1024x768 pixelů, který umí upscalovat až na 1280x1024. Projektor má údajně svítivost 1200 lumenů, ale asi nějaké utekly, nesvítil o mnoho více než testovaný BENQ GV1. Tento projektor také postrádá automatickou korekci náklonu a je výrazně hlučnější, nemá žádné SMART funkce a produkovaný obraz je malý, abych vyrobil to co je na fotografii, musel jsem projektor umístit asi tři a půl metru od zdi. BENQ GV1 zvládne pokrýt mnohem větší plochu z kratší vzdálenosti.

Dalším subjektem se stal o poznání novější, menší a lehčí DELL 3400MP. Tento DLP projektor z roku 2005 má také nativní rozlišení 1024x768 pixelů, podporuje ale upscaling až na 1600x1200 pixelů. Mě však fungovalo maximálně 1400x1050 @ 60Hz. Projektor má podobný problém jako starý Phillips, potřebuje větší vzdálenost od zdi nebo plátna pro rozumně velký obraz. Zde má BENQ GV1 navrch, Dell ho ale rozdrtí svítivostí, ta dosahuje údajně hodnoty až 1500 lumenů. Tento rozdíl je zjevný i na fotografii z mobilního telefonu.

Samozřejmě je třeba si uvědomit, že BENQ GV1 není nějaký zabiják velkých projektorů, jedná se primáně o přenosné zařízení, které navíc umí fungovat i na baterie. Jedná se tedy o úplně jiný segment trhu.

Kapitoly článků
2.  Testování

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: BENQ GV1 – bezdrátový LED projektor s Androidem

Pátek, 10 Leden 2020 - 09:43 | Xspy | Asi bych nechtěl projektůrek za 9K , který bych...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 23:44 | Artael | Bych se bál té svítivosti. Když vezmu, co se...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 14:46 | Hrdina | Pěkně jsem si početl... až ta cena na konci mě...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 12:22 | Karáš Svorka | Ano, máte pravdu. Upravil jsem to.
Úterý, 16 Červenec 2019 - 11:18 | Ondar | Máte v tom komentování nějakej bordel - tohle...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 11:06 | motyq | hm "projektor ale umí upscalovat až na...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 10:42 | Ondar | Vypadá to, že bude veselo :D

Zobrazit diskusi