Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: BENQ GV1 – bezdrátový LED projektor s Androidem

V dnešní recenzi se podíváme na takový lehce nezvyklý produkt. Je libo projektor, který funguje na baterie, podporuje Miracast, WiDi a AirPlay? USB-C s podporou DisplayPortu je samozřejmostí.

Kapitoly článků

2.  Testování
3.  Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení je lehce komplikované, musím říct, že se mi BENQ GV1 jako přenosný projektor celkem líbí, ale je zde několik věcí, které jsou poměrně iritující a šly by vyřešit lépe.

Začnu tedy tím, co mi během testu vadilo. Asi nejvíce mi vadilo ostření, připravte se na ostření kolečkem v hlavě projektoru. To je malé a tuhé, takže najít ideální místo není úplně jednoduché a pokud s projektorem trochu pohnete, budete ostřit znovu. Možná by pomohlo větší a trochu méně tuhé kolečko, pak by byla celá operace jednodušší.

Jako další nevýhodu vidím v tom, že pro použití Miracastu, WiDi nebo AirPlay je vyžadováno připojení k WiFi síti. Toto by ale šlo nejspíše vyřešit nějakou aktualizací firmware, chápu, že může být výhodné připojení k Internetu kvůli aktualizacím nebo aplikacím, ale pokud chci rychle vysílat někde u zákazníka, nechci trávit několik minut připojováním projektoru k WiFi síti. Navíc existují Miracast/WiDi dongly do HDMI, které nic takového nevyžadují, možnost Nepoužít WiFi pro bezdrátový přenos by byla velmi vítaná. O to větší problém je situace, kdy máme takový projektor třeba na chatě, kde žádná WiFi síť není.

Dále nerozumím absenci mikrofonu, projektor by totiž v Bluetooth režimu mohl sloužit jako konferenční zařízení, nebo klidně i v normálním režimu. Také by to mohlo pomoct hlasovému vyhledávání, nejedná se ale finálně o nějaký zásadní problém.

 

Dálkový ovladač by mohl mít nějakou malou qwerty klávesnici na zadní straně, zadávání znaků za pomoci pětisměrné klávesy je dost zdlouhavé a nepohodlné. I to je ale poměrně minoritní problém, většina uživatelů nejspíš stejně k projektoru připojí nějaké externí zařízení, nebo bude vysílat třeba z mobilního telefonu.

Nízké rozlišení projektoru také v některých situacích zrovna nepomáhá, ale vzhledem k velikosti zařízení to ani nemůžeme nějak extra vyčítat. A možná by se hodilo, kdyby měl projektor nějakou krytku chránící sklo před čočkou, aby nedošlo k poškrábání během převozu.

Nyní to pozitivní. Projektor je velmi tichý a to i za provozu s externím adaptérem, BENQ udává hlučnost 28/29 dB a řekl bych, že to víceméně odpovídá. Leckterý Mogbuk Pro bude hlasitější, než testovaný projektor. Výdrž na baterie také není zlá, projektor může přežít i delší schůzku nebo sadu pohádek na chatě. Zabudovaný reproduktor hraje poměrně solidně a pro ozvučení malé místnosti je zcela dostačující, zní také lépe, než třeba notebookové reproduktory business class notebooků.

Projektor má navíc příjemnou velikost, umí DP přes USB-C a podporuje dokonce NTFS, díky podpoře dalších aplikací navíc můžeme doinstalovat třeba kancelářský balík WPS Office abychom mohli otevřít například prezentace.

 

Projektor má i závit, kterým lze přišroubovat na nějaký držák a také má automatickou korekci naklonění obrazu, to je velmi užitečná funkce, kterou starší projektory spíš nemají a musí být ideálně v rovině oproti ploše, na kterou promítají. Automatiku lze dokonce vypnout a nastavit kompletně ručně, pokud plánujeme někam projektor staticky umístit.

Důležitý je také cenový aspekt, projektor se prodává za nějakých 9490 Kč s DPH, za podobné peníze lze pořídit například BENQ MW533 s nativním rozlišením 1280x800 a svítivostí 3300 lumenů. Jenže nemá žádné smart funkce a ani neběží na baterie jako GV1. Nejbližší konkurencí je Anker Nebula Capsule (M1), který má stejné rozlišení, je o 300 gramů lehčí, ale má svítivost pouze 100 lumenů.

Na závěr si nejsem úplně jistý, kdo je vlastně cílová skupina projektoru, opravdu profi nebo velký projektor nemusí v určitých světelných podmínkách nahradit. Je přenosný, vybavený, ale některé funkce jsou krapet nedotažené. Napadá mě, že se může jednat o náhradu televize třeba na chatě, GV1 je snadno přenosný a dětem můžete pouštět třeba pohádky, dokud se baterie nevybije. Určitě se uživatelé takového projektoru najdou, otázkou je, zda jich bude dostatek a zda vůbec vznikne GV2.

Protože tato recenze je poněkud subjektivní, nedávám projektoru žádné speciální hodnocení, mimo standardní sumarizaci s pesíky.

Hodnocení tedy vidím následovně:

klady

+ Přenosný projektor

+ Dobrá výdrž na baterii

+ Tichý provoz

+ Podpora NTFS

+ USB-C s podporou DisplayPortu

+ Možnost doinstalovat aplikace

+ Automatická korekce náklonu obrazu

zápory

- Nutnost častého přeostřování

- Nízké rozlišení, downscaling vše nezachrání

- Bezdrátový přenos obrazu nefunguje bez WiFi připojení

- Nemá mikrofon

pohlídejte si

? Pokud plánujete statický projektor, může být vhodnější nějaký s vysokou svítivostí

 

Poděkování

Za zapůjčení projektoru BENQ GV1 děkuji společnosti BENQ.

BenQ logo2

Kapitoly článků
2.  Testování
3.  Závěrečné hodnocení

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: BENQ GV1 – bezdrátový LED projektor s Androidem

Pátek, 10 Leden 2020 - 09:43 | Xspy | Asi bych nechtěl projektůrek za 9K , který bych...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 23:44 | Artael | Bych se bál té svítivosti. Když vezmu, co se...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 14:46 | Hrdina | Pěkně jsem si početl... až ta cena na konci mě...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 12:22 | Karáš Svorka | Ano, máte pravdu. Upravil jsem to.
Úterý, 16 Červenec 2019 - 11:18 | Ondar | Máte v tom komentování nějakej bordel - tohle...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 11:06 | motyq | hm "projektor ale umí upscalovat až na...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 10:42 | Ondar | Vypadá to, že bude veselo :D

Zobrazit diskusi