Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: DELL Latitude CPx H500GT, aneb mobilní Pentium III přichází

nepřehlédněte

Zdroj: diit.cz - Karáš Svorka professional photography

Mobilní Pentium III v brutálním DELL počítači za 175 000 Kč? Přesně takový nám doputoval do redakce!

V minulé recenzi jsme měli možnost otestovat DELL Latitude CPi R400GT s procesorem Intel Pentium II Mobile 400MHz, tento nový Latitude CPx H500GT z roku 2000 má o něco výkonnější procesor generace Pentium III. Opět se nejedná o nějaké ořezávátko, ale o pořádný business class stroj a to navíc s cenovkou okolo 175 000 Kč ve variantě se 128MB RAM a 10GB HDD.

Podobně jako předchozí Latitude CPi R400GT i dnes testovaný CPx H500GT si prošel menším upgradem hardwaru a to sice na celkových 384MB RAM a větší 40GB HDD, jelikož originální 10GB HDD se ztratil v nějaké předchozí redakci.

Opět mi notebook dorazil v opotřebovaném stavu a to se značně osahaným touchpadem, ale celkově byl stav velmi dobrý.

Notebook má 14,1" úhlopříčku displeje s rozlišením neuvěřitelných 1024x768 pixelů, jedná se tak o celkem lehký a přenosný počítač. Displej i grafická karta podporuje 32-bitové barvy.

K notebooku jsem dostal i napájecí adaptér DELL 70W, který využívá poněkud zvláštní třípinový hranatý konektor.

Podobně jako u Latitude CPi R400GT i nový H500GT má velmi dobrou klávesnici. Notebook vlastně zvenku vypadá úplně stejně, liší se jen logo DELL Latitude na horním víku displeje a popisky na spodní straně notebooku.

Za zmínku stojí i polohovací zařízení TrackStick, které předchozí generace neměla, velice nápadně se podobá řešení IBM, které se nazývá TrackPoint a z hlediska ergonomie je na tom řešení IBM lépe, ale i na toto se dá celkem slušně zvyknout, zvlášť když cestujeme a nemáme po ruce externí PS/2 myš.

DELL Latitude CPx H500GT má v přední části dvě modulární šachty, do jedné lze vložit baterii a do druhé šachty lze vložit snadno vyměnitelnout disketovou mechaniku, mechaniku pro optická média, nebo dokonce druhou baterii a tím tak prodloužit životnost notebooku o několik hodin bez adaptéru až na 8 hodin.

Podívejme se i na portovou výbavu, na levé straně notebooku najdeme dva PCMCIA sloty. Dále zde najdeme šuplík s 2,5" ATA-33 pevným diskem, zdířku pro zámek typu Kensington a reproduktor.

Na pravé straně notebooku najdeme druhý reproduktor, tři 3,5mm audio jacky, S-Video výstup a také mřížku, kterou se vhání vzduch do chladiče procesoru.

Na zadní straně notebooku nalezneme výfuk chlazení s ventilátorem, D-Sub VGA konektor, paralelní port, proprietární DELL dokovací konektor určený pro replikátor portů, jeden moderní USB-A 1.1 port, PS/2 konektor(podporuje rozbočovací Y kabely), sériový port, napájecí třípinový konektor a IrDA port.

Portová výbava je tak velmi slušná a řekl bych, že k notebooku připojíme vše co potřebujeme a pro speciální uživatele existuje možnost využít replikátor portů, nebo lze přidat všelijaké PCMCIA karty.

Na spodní straně notebooku najdeme jedna odnímatelná dvířka, pod kterými se nachází dva speciální sloty pro paměti typu SDR, přičemž čipová sada Intel BX440 podporuje až 512MB SDR-100 paměti.

Pokud chceme servisovat některé další komponenty notebooku, musíme nejprve demontovat klávesnici a posléze můžeme vyměnit přídavnou desku s napájecími obvody, nebo dokonce vyměnit procesor.

DELL do notebooku osadil velice rychlý procesor Intel Mobile Pentium III s taktovací frekvencí 500 MHz. Procesor má k dispozici 256 kB externí L2 cache, údajně vyrobí něco přes 15 Wattů tepla.Oproti Pentiu II je Pentium III vyrobeno modernějším výrobním procesem, jednotlivé tranzistory jsou tak velké pouze 180 nanometrů!

Procesor je připojen k čipsetu Intel BX440 skrze FSB100 sběrnici, přičemž na desce je ještě jižní můstek Intel PIIX4E, který integruje například ATA-33 řadič pro pevné disky.

Pro výstup obrazu nám zde slouží grafický adaptér společnosti ATI, konkrétně ATI Rage Mobility-M1 s 8MB SDR paměti(paměti mají takt 125MHz a jsou připojeny přes 64-bitů širokou sběrnici).

Trochu matoucí je, že DELL samotný a různé programy označují tento grafický adaptér různě. Občas je to jen ATI Rage Mobility, z čehož nemusí být přesně jasné o jaký model se jedná. Grafický adaptér podporuje DirectX 6 a OpenGL 1.2. Grafické jádro má pak takt 83MHz a je připojeno do počítače skrze AGP 2x sběrnici.

Jelikož Pentium III 500 MHz podporuje FSB 100 MHz, můžeme očekávat vyšší výkon paměťového subsystému, ve 100FSB režimu totiž SDR RAM běží na 100 MHz, což je více, než 66 MHz u staršího Latitudu s Pentiem II 400 MHz.

Na počítači byly předinstalovány Windows XP Professional se servisním balíčkem druhé verze.

Samozřejmě kvalitě a výbavě odpovídá také cena, přibližně 175 000 Kč včetně DPH. Nicméně aby celý test byl zajímavý, rozhodl jsem se trochu cestovat v čase a některé komponenty upgradovat. Namísto původních 128MB RAM jako v roce 2000 jsem notebook osadil extra 256MB SDRAM modulem, celkem tak mám k dispozici neuvěřitelných 384 MB RAM. Dále jsem osadil novější disk s 40GB kapacitou, jelikož původní se nedochoval a někam zmizel.

List mnohých komponent můžete vidět skrze Správce zařízení níže.

 

Stejně jako u Laititudu CPi R400GT i u H500GT můžeme ovladače stáhnout z Internetu, DELL i v roce 2024 nabízí možnost ovladače stáhnout i pro takto starý hardware, což je skvělé. Pobaví instalace utility pro Fn klávesy a OSD, ta se rozbalí na disk, posléze nám .exe soubor otevře prohlížeč, který odkazuje na .html stránku, ze které tlačítkem spustíme jiný .exe soubor pro instalaci.

 

Podíval jsem se také do BIOSu počítače, ten má celkem zajímavý design a můžeme zde listovat mezi stránkami za pomoci klávesové zkratky Alt+P.

Zdroje: 

Karáš Svorka

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: DELL Latitude CPx H500GT, aneb mobilní Pentium III přichází

Středa, 3 Duben 2024 - 16:34 | WIFT | Hehe, tempo puknutí je boží. To mi připomíná...
Úterý, 2 Duben 2024 - 03:14 | Piskot | Pěkná nostalgie... Mám doma tohle https://...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 22:35 | Karáš Svorka | Burst speed, ale přeložil jsem to do češtiny, aby...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 21:34 | DDR0 | pěkně, ale pobavilo u měření rychlosti HDD "...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 21:23 | ventYl | Ja som sa asi rok a pol dozadu zbavoval Asusa...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 19:49 | no-X | https://youtu.be/MTQjn5EgNNw?si=mCnOzi7BGnkNUCqc...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 18:31 | Karáš Svorka | Jo mám tu i ještě jeden CPi R400, ale je to s...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 18:18 | TyNyT | Tak ono to bylo dáno i tím, že řada CP byla přece...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 16:31 | Lazar | Starší Compaq LTE Elite v 90-tých dosahovaly...
Pondělí, 1 Duben 2024 - 15:44 | tombomino | To by musel mit Maca.. :) https://www.youtube.com...

Zobrazit diskusi