Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Intel Core i9-12900K - Alder Lake a jeho big.LITTLE jádra přichází

V dnešní recenzi se podíváme na zbrusu nový procesor Intelu patřící do dvanácté generace řady Core.

V této kapitole se lehce podrobněji podíváme na základní desku ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO, jelikož má mnoho zajímavých vychytávek. Samotná deska je v podstatě ultra-high-end a oficiální cena v ČR je nějakých 15 000 Kč včetně DPH, což není zrovna málo. Za zmínku stojí informace, že ASUS s Intelem aktuálně nabízí cashback při nákupu desky a procesoru, detaily naleznete zde: https://promotion.asus.com/cs/cz/intel-z690

K desce ASUS přikládá hromádku standardního přílušenství jako jsou různé manuály, SATA kabely, WiFi antény, šroubky a tak podobně.

Deska je na první pohled celkem normální, ale ASUS si přichystal jednu zajímavou novinku, která se může některým zdát jako blbost, ale osobně si jí velmi cením. Někteří z Vás se možná setkali se zlobivým zobáčkem držící PCIe kartu. K zobáčku se nejde dostat, aby se karta uvolnila, protože překáží blbosti jako ona grafická karta a třeba i chladič procesoru. ASUS nachystal zajímavou věc pro první PCIe x16 slot a to sice kovové lanko a tlačítko, které zobáček odcvakne. Jedná se o jednuchou "blbost", ale najdou se jistě lidé co ocení, že nemusí hrabat do zobáčku šroubovákem, který při větším tlaku sklouzne a poškrábe PCB základní desky a ta díky tomu přestane částenčně fungovat.

Deska je oblepená hromadou chladičů, což není v dnešní době překvapivé. Masivní napájecí kaskáda s dvěma osmipiny(pokud plánujete OC Intel procesorů, tak se nějaké to papání navíc hodí, obzvlášť na tekutém dusíku) nepřekvapí nejspíše nikoho. Napájecí kaskáda je opravdu šílená, celkem 21 fází a každá prý protlačí až 90A, nicméně na plný příkon to nejspíše nepůjde uchladit.

ASUS k desce přikládá i značkovou USB flashku, na které najdeme nějaké nástroje a ovladače, nechybí samozřejmě trial verze WinRARu a Google Chrome, jak DVD nástroj vypadá můžete vidět na screenshotech níže.

K desce je i další speciální příslušenství a to ve formě PCIe karty ASUS ROG HYPER M.2 s podporou PCIe páté generace. Do karty lze přivést osm linek a dojde zde na bifurkaci x4x4, přičemž karta má opravdu masivní pasivní chladič.

Přímo základní deska poskytuje celkem tři M.2 sloty, jeden nabízí maximálně čtyři linky čtvrté generace přímo z procesoru a druhé dva M.2 sloty jsou připojené do Intel Z690 PCH, jeden slot nabízí maximálně čtyři PCIe linky třetí generace, zatímco druhý podporuje čtyři linky čtvrté generace a SATA. Toto se mi jeví jako lehce zvláštní, jelikož deska tak mixuje PCIe páté, čtvrté i třetí generace dohromady, zatímco konkurenční AMD nabízí u X570 desek typicky kompletní vybavenost ve formě PCIe 4.0.

Deska má dále tři PCIe x16 sloty, nicméně elektricky jsou zapojeny různě. První x16 slot nabízí opravdu šestnáct linek páté generace, nicméně pokud využijeme druhý x16 slot, dojde na přepnutí do x8 režimu a oba x16 sloty poběží v x8 režimu. Třetí x16 slot má připojeny pouze čtyř linky PCIe čtvrté generace z Intel Z690 chipsetu. ASUS zároveň u posledního slotu uvádí podporu režimů x4 nebo x4x4, takže celkově zde je osm linek ale zjevně je nelze využít všechny najednou.

Zadní panel má poměrně standardní portovou výbavu, najdeme zde tlačítka BIOS flashback a vymazání CMOS, dále HDMI výstup(ASUS neuvádí jaká je to verze, jen prostě HDMI s podporou 4K@60Hz), dva USB2.0 porty, přičemž jeden je určen pro použití s funkcí BIOS Flashback. Dále zde najdeme RJ45 konektor pověšený na 2,5 Gbit/s Intel I-225V chipset a celkem šest USB-A 10Gb/s portů. Dále zde jsou tři USB-C konektory, přičemž jeden z nich nabízí jen 10Gb/s USB konektivitu, zbylé dva poskytují ThunderBolt 4 s DisplayPortem 1.4. Nechybí dva RSMA konektory připojené do WiFi 6E adaptéru Intel AX210, pět 3,5mm audio jacků a jeden TOSLink.

Ve zcela spodní části desky najdeme hromádku běžných pinovišť, různé RGB headery, USB 2.0, čtyřpiny pro ventilátory, zapínací tlačítka a LEDky, prostě klasika.

Deska má i dostatek výstupů pro přední panely skříní, najdeme zce jeden USB-C konektor a dva 19pin USB3.0, výbavu pak doplňuje šest běžných SATA 6Gb/s portů.

V horní části desky najdeme další hromádku čtyřpinů pro ventilátory, zapínací tlačítko, flex key, retry tlačítko, POST displej, druhý USB-C pro přední panel skříně a samozřejmě starý známý 24pin ATX konektor. Vedle ATX konektoru je ještě jeden PCIe šestipin, který slouží pro přídavné napájení grafických karet, tedy ne vše pak tahá skrze 24pin konektor, který vlastně mnoho 12V drátů nemá.

Zmíním také nástroj ASUS Armoury Crate, ve kterém můžeme konfigurovat mnoho různých věcí, například ladit ventilátory, ovládat vodní chlazení, RGB LEDky, aktualizovat ovladače a tak podobně.

 

 

BIOS

UEFI rozhraní desky je standardně ASUSí už hezkých pár let a dá se snadno ovládat klávesnicí, myš prakticky nepotřebujete. Zajímavou novinkou je například zabudovaný memtest86 od Passmarku(flashku s memtestem86 ale budu nosit nadále). Možností nastavení je zde opravdu, ale opravdu hodně a pokud plánujete taktovat a různě ladit, snadno se v plejádě nastavovátek ztratíte.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Intel Core i9-12900K - Alder Lake a jeho big.LITTLE jádra přichází

Pátek, 10 Prosinec 2021 - 15:40 | Karáš Svorka | S jakým BIOSem testujete? Navíc vidím, že...
Pátek, 3 Prosinec 2021 - 08:02 | Adams Adams | Použitím mozkového myšlení jsem zjistil, že u...
Sobota, 27 Listopad 2021 - 01:35 | Jensen | Nevím, co P. Svorka testoval, ale určitě ne...
Pondělí, 15 Listopad 2021 - 16:49 | Fik | Proč 250€? Používám tenhle k plné spokojenosti:...
Pátek, 12 Listopad 2021 - 22:16 | RADDI.net | Prej "Bohužel" ... :-D Vůbec nevadí....
Pátek, 12 Listopad 2021 - 14:57 | Karáš Svorka | Tak jsem bohužel zase něco otestoval :D První je...
Pátek, 12 Listopad 2021 - 00:15 | RADDI.net | Opět dík za čísla, oběma. Pěkný.
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 21:51 | vlada | Koukám, že v tabulce také není můj Ryzen 3950X:...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 21:22 | Karáš Svorka | Testnul jsem ještě domácí HTPC, je v tom AMD...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 16:39 | Kutil | Těch Extreme Edition bylo taky víc. Jak...

Zobrazit diskusi