Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: SCHENKER VIA 15 Pro Gen2 (M22) - konečně kvalitní pracant bez dGPU?

Toužíte po pracovním notebooku se slušným displejem, velkou baterii, kovovým tělem a s Ryzenem? SCHENKER má možná zajímavý stroj právě pro takové případy.

SCHENKER VIA 15 Pro Gen2 (M22) je dle mého názoru výborný business-class stroj, skoro by se dalo říci, že si některé jiné stroje v některých aspektech namaže na chleba. Velmi mně těší kovové zpracování, masivní baterie, velmi kvalitní displej, možnost osadit dva NVMe disky, dva sloty pro RAM, překvapivě normální klávesnice a možnost vlastní konfigurace notebooku.

Samozřejmě SCHENKER VIA 15 Pro Gen2 má i nějaké nevýhody, osobně vnímám jako největší nevýhodu přítomnost procesoru postaveného na starší Zen2 architektuře, minimálně Zen3 Ryzen by slušel více. Na druhou stranu je to kompenzováno vyšším napájecím limitem a díky tomu Ryzen 7 5700U dokáže v některých situacích porazit třeba i moderní Core i7-1265U a Ryzen 7 PRO 5875U. Osobně doufám, že Gen3 nezmění nic zásadního a suše vymění procesor za novější Zen3+/Zen4 a přidá podporu DDR5 RAM.

Mezi další nevýhody lze zařadit chybějící mechanickou krytku webkamery, ale řekl bych, že to není nějaký super zásadní problém. Dále je třeba mít na paměti, že do notebooku nevložíme 4G/5G modem, musíme si tak vystačit s USB modemem nebo WiFi hotspotem z mobilního telefonu. Některé opravdu korporátně zaměřené uživatele pak možná rozhodí absence čtečky SmartCard karet a nějaké vzdálené správy ála Realtek DASH, BroadCom TruManage či Intel vPro. fTPM je v notebooku samozřejmě přítomné, takže není problém použít BitLocker.

Poněkud dřevní je instalace BIOSu a firmwaru pro EC, je totiž zapotřebí stáhnout si binárky, .sh skript, to nakopírovat na flashku zformátovanou do FAT32 systému souborů. Dále musíme v BIOSu vypnout Secure Boot, nabootovat do EFI konzole a tam provést upgrade BIOSu a firmwaru EC. Když jsem to dělal, připadal jsem si, jako kdybych flashoval BIOS na SuperMicro serveru. Nicméně je možné, že i toto dostane vylepšení, ale to ukáže až čas.

A to jsou asi všechny potenciální trable, osobně se mi tento notebook velmi líbí a tak jsem i jeden pořídil do provozu a zatím jsem nenarazil na žádné trable, notebook funguje skvěle i s USB-C dokovacími stanicemi od ASUSu, DELLu a i-tecu. To je vlastně hlavní změna oproti první generaci, USB-C nyní poskytuje DisplayPort 1.4 a podporuje nabíjení, což je extrémně důležitá vlastnost. Zároveň si cením přítomnost klasického DC jack konektoru, což se hodí, pokud selže USB-C řadič nebo konektor jako takový. Zároveň se to hodí pro situace, kdy potřebujeme připojit nějaké zařízení přes USB-C a notebook zároveň nabíjet. Toto by samozřejmě řešil druhý USB-C port, ale ten na notebooku nenajdeme.

Velkou radost mám z displeje, konečně je tu notebook s Ryzenem bez dGPU a s nějakým kvalitním displejem namísto nějakého FullHD 250 nit, 45% NTSC panelu. Navíc můžeme do notebooku osadit až 64GB RAM a máme dva plnotučné M.2 2280 sloty a SSD samotná lze chladit spodním kovovým víkem. Pro srovnání takový ThinkPad L15 Gen3 má celý jeden M.2 2242 slot při stejné velikosti.

Skvělá je i výdrž při provozu na baterie, takto z hlavy nevím o žádném notebooku s AMD procesorem bez dGPU a s velkou 90Wh+ baterií. Velkou výhodou je pak možnost vlastní konfigurace na stránkách výrobce, což je opět něco, co u tradičních výrobců notebooků není možné. Tedy je, ale musíte odebrat větší množství stejných kusů, což je problém, pokud chcete v menší firmě pořídit ad-hoc třeba jeden nebo dva notebooky.

 

Celkově jsem tak z SCHENKERu VIA 15 Pro Gen2 nadšený a doufám, že třetí generace přinese v podstatě to samé, jen s modernějším procesorem. SCHENKER VIA 15 Pro Gen2 (M22) si tak odnáší mé speciální ocenění "Editor's Choice".

 

 

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Velmi dobrý výkon CPU (výkon blízký R7 4800H, ale s nižším odběrem)
+ Dva SODIMM sloty (možno osadit až 64GB RAM)
+ Dva M.2 2280 PCIe Gen3 x4 sloty
+ Výborný 1440p displej s podporou FreeSyncu (rozsah 48 až 165 Hz)
+ USB-C konečně umí DisplayPort a nabíjení
+ Překvapivě nízká hmotnost
+ Úžasná výdrž při provozu na baterie
+ Velmi dobrá kvalita zpracování
+ Vyměnitelná WLAN karta
+ Možnost vlastní konfigurace v eshopu bestware.com
+ Robustní chlazení procesoru
+ Napájení skrze DC jack nebo USB-C

zápory

- Starší procesor založený na Zen2 architektuře, Zen3/Zen3+ by slušel více
- Nemá zabudovanou krytku webkamery

pohlídejte si

? Instalace BIOSu, firmware a ovladačů je zcela manuální a v rukou uživatele
? Nepodporuje interní M.2 4G/5G modem
? Nemá zabudovanou krytku webkamery
? Notebook nejde otevřít "na plocho"

 

Poděkování

 

 

 

Za zapůjčení notebooku SCHENKER VIA 15 Pro Gen2 (M22) děkuji společnosti Schenker Technologies GmbH.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: SCHENKER VIA 15 Pro Gen2 (M22) - konečně kvalitní pracant bez dGPU?

Sobota, 6 Leden 2024 - 13:34 | Karáš Svorka | Nová generace je prý na cestě, zdá se, že rovnou...
Pátek, 17 Únor 2023 - 08:22 | FiskusCZ | Super, doufám že něco podobného vyrobí i pro...
Pondělí, 13 Únor 2023 - 08:18 | Jon Snih | Třeba to byl záměr. Lidi uvidí pětku na začátku,...
Pondělí, 13 Únor 2023 - 08:06 | Jon Snih | Když vedení vše outsourcuje za výhodné smlouvy,...
Pondělí, 13 Únor 2023 - 08:02 | spidsta | Z toho pohladu je super M1/M2. Na M1 Max 32GB mi...
Neděle, 12 Únor 2023 - 16:19 | Karáš Svorka | Problém je s tím donastavováním. Totiž pokud je...
Neděle, 12 Únor 2023 - 15:15 | melkor | Ono je to ještě horší. Zvlášť v tomto rádoby...
Neděle, 12 Únor 2023 - 15:12 | Lazar | Možmá jsou APU poměrem nákladů v mm2 waferu vůči...
Neděle, 12 Únor 2023 - 14:48 | Karáš Svorka | Ano, některé desky umožní alokovat více, ale u...
Neděle, 12 Únor 2023 - 14:14 | Lazar | Šlo mi o obecné využití iGPU v rámci GPGPU (v...

Zobrazit diskusi