Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – Xiaomi Black Shark cílí na hráče silným výkonem a neotřelým vzhledem

Black Shark není je další generický telefon z dílny Xiaomi. Jde o plnotučný herní stroj se skvělými parametry a líbivým vzhledem a jde to i bez výkroje v obrazovce.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Zpracování
3.  Obraz a Zvuk
5.  Herní ovladač

Na ovladač jsem si dovolil udělat samostatnou kapitolu. Znovu, Black Shark je herní zařízení, tedy podle tvrzení v krabičce. K tomu se přísluší i řádná herní periferie. V našem případě je v krabičce samostatný, již zmiňovaný ovladač.

Ovladač má na přední, tedy hlavní straně tlačítko pro zapínání a 4-směrovou ovládací páčku. Na pomyslné spodní straně je umístěn USB-C konektor pro nabíjení. Na straně horní jsou dvě tlačítka, která lze přes integrovaný software přemapovat tak, jak je potřeba podle hry.


Celá přední strana je vyvedena v matném plastu, který se po delším hraní viditelně znečistí od potu.  Naštěstí jde povrch snadno očistit, avšak z dlouhodobého hlediska bych se obával, jak bude ovladač vypadat. Zadní strana je naopak perforovaná pro snadnější úchop a celý telefon lze bez problému držet bez zjevného prohýbání nebo náznaku deformace plastu a to i přes fakt, že mechanismus zámku je vyroben z plastu a tak jediné, co dělá ovladač od rozpojení z konstrukce, je právě malý plastový díl.

Celá zadní strana je poté pokryta gumovou protiskluzovou vrstvou se vzorem. Celé toto zařízení se poté připojuje k telefonu bezdrátově a nejlépe je ovladač využitelný v herním módu telefonu, avšak hry lze ovládat i bez této nástavby - přijdete ale o možnost si nakonfigurovat ovladač tak, jak je potřeba k dané hře.

Funguje to celé? Rozhodně, avšak jen u některých her. V současné době je na Google Play doslova hromada smyslných a nesmyslných her. Já se proto zaměřil na ty podle mého nejzajímavější. Jelikož je Black Shark herní mašina s výkonným procesorem, nainstaloval jsem Fortnite - pohyb v menu nelze nijak ovlivnit ovladačem, až při samotném odpočtu před zahájením hry lze nacvičit některé základní pohyby. Po startu "autobusu" vás ale hra odpojí z důvodu použití ovladače, takže takto nikoliv.

Až v momentě, kdy dojde k výsadku z autobusu vás hra odpojí s hláškou, že je připojen ovladač. Bez odpojení se do hry nedostanete.

U hry PUBG naopak ovladač exceloval. Joystick dokázal přesně směřovat herní postavu a pohyb ve hře byl skvělý zážitek. Horní tlačítka sloužila k zaměřování a spodní největší k palbě. Vše fungovalo bez nutnosti jakékoliv konfigurace a jako hráč jsem získal opravdu masivní náskok v možnostech pohybu a útoku. Hra samotná nijak nedetekovala přítomnost ovladače, ale s rostoucí popularitou hry a herních ovladačů bych pomalu počítal, kdy vývojáři hry tuto herní praktiku zatrhnou.

PUBG s ovladačem fungoval bez jakýchkoliv problémů a i když nejsem zdatný hráč, měl jsem jedno vítězství za druhým!

Tekken s ovladačem lze hrát a ovládat základní pohyby, ale jednodušší a plynulejší bylo hrát hru na obrazovce, než s ovladačem.

Tekken se ovládal vyloženě hloupě...

Carmageddon bez konfigurace nešel prakticky vůbec ovládat, stejně jako Need for Speed. Po příslušné konfiguraci a nastavení šlo vozidlo snadno směřovat a používat speciální triky. Ale mnohem lépe se mi hrálo bez samotného ovladače. Ovládací prvky byly prostě dostupnější na obrazovce, než přes ovladač.

... stejně jako Need for Speed, který nešel bez konfigurace ani ovládat.

Tedy malé shrnutí, ovladač jako takový je fantastický a skutečný hráč, pro kterého je tento telefon ostatně určen, ho jistě ocení, ale jako celek je to spíše vymoženost než skutečně záležitost, bez které nelze žít a fungovat. Takže hodnotím kladně, ale není to životně důležité.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Zpracování
3.  Obraz a Zvuk
5.  Herní ovladač

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Xiaomi Black Shark cílí na hráče silným výkonem a neotřelým vzhledem

Pondělí, 24 Prosinec 2018 - 10:44 | Jan Novák | Já ho řešil v březnu, kdy ho k nám začali dovážet...
Pátek, 21 Prosinec 2018 - 14:20 | Step | Průměrný zvuk s použitím průměrných materiálů za...
Pátek, 21 Prosinec 2018 - 11:12 | Cichas | Viz muj comment vyse. Black Shark (prvni verze)...
Pátek, 21 Prosinec 2018 - 08:56 | Jan Novák | Nechápu recenzi rok starého telefonu. Ten...
Pátek, 21 Prosinec 2018 - 06:28 | mixal 11 | Čakal by som, že v speckle na prvej strane bude...
Pátek, 21 Prosinec 2018 - 03:38 | Zog Zogothowics | Jako vývojář mobilních her bych rád dal Kjutlovi...
Čtvrtek, 20 Prosinec 2018 - 22:23 | neilz bellic | beatsy studio maj v alze v holesovicich, je...
Čtvrtek, 20 Prosinec 2018 - 22:21 | neilz bellic | budu reagovat jen na ty IE8. ja je kupoval v dobe...
Čtvrtek, 20 Prosinec 2018 - 19:57 | Tom | ty dáváš ale návrhy >>> to mluví samo za...
Čtvrtek, 20 Prosinec 2018 - 19:46 | Tom | teď hned bych ti přítahl tak 5 lidí kteří nejsou...

Zobrazit diskusi