Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Xiaomi Mi 9 - jak se povedlo zakotvit vlajkové lodi podeváté?

To by nebylo Xiaomi, aby nevydal další aktualizaci oblíbené vlajkové lodi z řady Mi, tentokrát s pořadovým číslem 9. Společně se podíváme na změny na telefonu od minulé generace.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Pod sklem
4.  Verdikt

Dominantou je jistě OLED panel, který je barevně sladěn a podle zahraničních testů panelu dosahuje přesnosti Delta E 1.5 s maximální rozdílností 3.1. V realitě to znamená, že fotografie a obrázky jsou reprodukovány věrně a bez přepalů. Celkově se obrazovka zastavila na úhlopříčce 6.39 palce (162.3 mm) s poměrem stran 19.5:9 a rozlišením 1080x2340 pixelů.

Máme co dočinění s pořádným dlouhánem. Ovládání jednou rukou bych se spíše vyhnul už kvůli kluzkému charakteru přístroje. Stejně jako meč i Mi 9 je obouruční zařízení - což platí pro všechna současná zařízení na trhu.

Xiaomi Redmi S2 (IPS s úhlopříčkou 5.99 palce) vedle Xiaomi Mi 9 (AMOLED s úhlopříčkou 6.39 palce)

Díky faktu, že Xiaomi zde používá OLED panel místo cenově dostupnějšího IPS panelu je výhoda v tom, že černá je skutečně černá a jasnost panelu je dostatečná pro používání venku. Mimochodem, čtečka otisku prstů je stejně jako u předchůdce ukryta pod panelem, avšak moje zkušenost byla spíše mrzutá.

Z nějakého důvodu byla autentifikace zdlouhavá (zaregistrování prstu trvá o mnoho déle než u klasické čtečky) a nepřesná. Avšak telefon lze stále odemknout během vteřiny. Doufám, že zaregistrování otisku bude spolehlivější po další aktualizaci od Xiaomi.

Baterie

Mnohem níže, v útrobách zařízení pod mnoha a mnoha vrstvami elektroniky a kovových plátů se ukrývá baterie. Ta je v našem případě modelka a oproti předchudci zhubla o 100 mAh, což ve výsledku dává 3300 mAh. Není to mnoho a nebudu se ani snažit to nějak zastínit. Výkonný procesor a nízká kapacita baterie je kombinace opravdu špatná.

Ještě, že je tolik možností, jak telefon nabít. Mi 9 nově podporuje bezdrátové nabíjení Qi (není součástí balení). Pokud to nestačí, 18W nabíječka, jenž je součástí balení, nabije baterii z 0 % na 45 % za 30 minut.

A díky za rychlé nabíjení, protože bude potřeba. I když je SD 855 relativně úsporný, ždímat přesto dokáže velice rychle. Při běžném používání jsem se dostal na hodnotu jeden a půl dne, kdežto předchůdce v podobném scénáři bez problému přežil noc po dvou dnech používání.

Hraní vybije baterii za bezmála deset hodin, při intenzivním používání jsem telefon dobíjel po 24 hodinách (je třeba počítat i fakt, že v noci spím a nehraju hry). Zkrátka je výdrž spíše slabší a celkově jsem měl dojem, že jsem telefon nabíjel až příliž často, rozhodně častěji než u Mi 8 při stejném scénáři (testy výkonu, focení, videa přes Wi-Fi, pár her a blbutí s funkcemi telefonu).

Reproduktor a konektivita

U testování toho, jak telefon hraje, vždy jásám. Není nad to si vychutnat oblíbené videa a skladby z telefonu. Když pominu fakt, že reproduktor je zde pouze jediný, výstup je čistý s náznakem basů a s dostatečnou hlasitostí.

Stejně jako stereo reproduktory i sluchátkový jack jsem hledal marně

To stejné platí pro integrovaný DAC a s použitím redukce z USB-C na sluchátkový jack jsem si mohl poslechnout oblíbené skladby ze studiových sluchátek. V předchozím testování jsem měl s touto redukcí problém, jelikož hlasitost ve sluchátkách byla nízká a nedosahovala stejné úrovně, jako u integrovaného jacku. Dobrá zpráva, hlasitost byla téměř identická skrze redukci.

U bezdrátového poslechu můžu říct to stejné. Výstup čistý a i v zarušeném prostředí bez výpadků nebo slyšitelné komprese. Nedělal jsem žádný vědecký test, zkrátka jsem vzal sluchátka s drátem a poté bez drátu a výsledek byl identický, stejný výsledek byl u bezdrátového reproduktoru - s kabelem nebo bez, skladby hrály čistě. To vše zásluhou BlueTooth verze 5.0 s podporou aptX HD technologii.

Od BT k připojení k internetu skrze Wi-Fi. V případě Mi 9 jde o stejný modul, který byl použit u předchůdce, rychlosti jsou takřka identické. Pro přesnost jde o 802.11 s podporou a/b/g/n/ac a reálná rychlost stahování okolo 80 MBit/s. Připojení stabilní a bez výpadků, v zarušeném prostředí panelového domu beze změny.

Srdce

Konečně se dostávám k tomu zajímavějšímu a přitom nudnému. Střed celého zařízení je procesor. V současnosti (2019) nejvýkonnější procesor Snapdragon 855 vybavený osmi jádry. 4 jádra jsou Kryo 485 s frekvencí 1,79 GHz, 3 další jádra s frekvencí 2.42 GHz a jedno vysoce taktované jádro s 2.84 GHz na palubě.


I když je výkonu na rozdávání, herní zážitek může být narušen zaoblenými rohy, které prostě ruší

To znamená, že vše je rychlé, někdy až moc rychlé. Bohužel v současnosti nejsou aplikace, které dokážou využít takto masivní výkon a přítomnost procesoru je v součastosti jen příjemným bonusem, který oceníte spíše za pár let, kdy ostatním bude docházet dech, nicméně s 855 na palubě bude výkonu stále na rozdávání.

Všechny programy a všechny hry jedou na maximální možné detaily. Multitasking je plynulý a jediné, kde jsem čekal, bylo u zapínání a vypínání telefonu. Testy jsou spíše pro doplnění.

Úložiště a paměť

K procesoru potřebujeme i paměť. V prodeji je varianta s velikostí 6 GB a 8 GB (testovaná verze má 6 GB). Opět bylo se současnou programovou výbavou velice obtížné naplnit paměť tak, aby byl telefon nepoužitelný. Spoiler, nepovedlo se mi to. Telefon i během testování paměti byl responsivní a nejevil náznak zpomalení.

Interní úložiště je k dispozici pouze 64 GB (mínus to, co ukousne systém) nebo 128 GB (opět mínus to, co si vezme systém).

Při čestvém spuštění systém zabírá 12 GB, k dispozici je pro uživatele 53 GB. Není to mnoho, není to ani málo. Z čehož vyplývá, že jediný další způsob, jak rozšířit paměť je skrze OTG klíčenku. Správně, výrobce sice umožňuje použití dvou SIM karet, ale paměťovou kartu zkrátka nezapojíte, což se pro řadu Mi stává už pravidlem.

Na obrázku lze pak vidět rychlost interního úložiště. Bohužel z těchto rychlostí benefituje jen a pouze systém. Pokud totiž si přejete rychle uložit do interní paměti video, ať už z internetu nebo z počítače, jste limitováni buďto rychlostí Wi-Fi (max 10 MB/s) nebo pomalým USB řadičem (teoretická rychlost USB 2.0 je 400 MBps). Rychleji, než 35 MB/s nedosáhnete. Zde by stálo za zvážení, jestli je pár ušetřených dolarů na řadiči vhodné a či by nestálo za to lehce zvednout cenu tak, abychom se konečně dočkali rychlejší sběrnice.

Aspoň že MicroUSB je už minulostí (Xiaomi Mi 9 používá USB-C konektor).

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Pod sklem
4.  Verdikt

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Xiaomi Mi 9 - jak se povedlo zakotvit vlajkové lodi podeváté?

Úterý, 17 Září 2019 - 15:13 | Petr19 | Za sebe telefon doporučuji. Až na pár drobností...
Úterý, 25 Červen 2019 - 15:46 | ados | Ještě musím upřesnit sám sebe a klasický není...
Úterý, 25 Červen 2019 - 09:05 | Zog Zogothowics | Do top strojů rozhodně OLED, verze s větší...
Úterý, 25 Červen 2019 - 09:01 | Zog Zogothowics | Bohužel přesně tak. Toxické, hloupé, a občas...
Úterý, 25 Červen 2019 - 07:04 | ados | U 128GB verze se to dá v dnešní době ještě...
Úterý, 25 Červen 2019 - 06:55 | ados | IPS vs OLED je samozřejmě otázka preference, ale...
Úterý, 25 Červen 2019 - 06:52 | ados | V sekci u fotoaparátu popisuje ty kamerové moduly...
Pondělí, 24 Červen 2019 - 23:07 | lubo76 | Radšej mohli dať o chlp slabší CPU a za ušetrené...
Pondělí, 24 Červen 2019 - 22:10 | Max Devaine | Absence možnosti připojit sd karty beru jako plus...
Pondělí, 24 Červen 2019 - 20:09 | A B | "Aspoň že MicroUSB je už minulostí (Xiaomi...

Zobrazit diskusi