Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Xiaomi Mi A2 Lite - odlehčený je lepší?

Po nedávné recenzi na Xiaomi Mi A2 se mi k testu dostal jeho odlehčený bratříček A2 Lite. Bude slabší procesor, menší velikost a výkroj obrazovky fungovat? S překvapením ano!

Kapitoly článků

2.  Balení, zpracování a software

Prvně balení. Jako u každého jiného telefonu v této cenové kategorii značky Xiaomi nelze čekat diverzitu. Jednoduché balení obsahující opravdu minimum dokumentace, nabíječku s výkonem pouhých 10 W a USB kabel, který je v případě A2 Lite s MicroUSB konektorem na druhém konci. Bohužel se modernizace těmto levným telefonům stále vyhýbá a starý konektor né a né vymizet. Mimo tyto běžné věci je ještě v balení nástroj na vytahování šuplíku na SIM/MicroSD kartu. Mimo běžné věci od výrobce dostaneme průhledný ochranný PU kryt, který brání zařízení proti oděrkám a v případě pádu částečně redukuje náraz. Je hezké vidět, že za méně dostaneme více. To je z balení vše.

Prostá krabice ukrývá PU průhledný obal, což je příjemný bonus, ale pouze 10W nabíječku s MicroUSB kabelem.

Blíže k telefonu. Zpracování je na vysoké úrovni, kterou si Xiaomi před lety nastavil a tuto laťku dodržuje stále. Při kroucení telefon nevrže ani nevydává žádné zvuky.

iPhone 4 palce - Asus 5 palců - Mi A2 lite 5.8 palce - Redmi S2 5.99 palce. I když je obrazovka velká, celkové rozměry jsou spíše menší, skutečně

Při snaze jakkoliv zařízení deformovat je vše pevně spojeno a nikde není náznak slabého místa. Zadní část je překryta hliníkovým plátem, kde dominuje čtečka otisku prstu a v horní levé části krycí sklo fotoaparátu. Střední část s horním a spodním krajem je naopak vyveden v plastu. Vše je ve stejné barvě a je velmi obtížné rozeznat kov od plastu.

Přední část je pak jednolitá skleněná plocha, které dominuje obrazovka s nepříliš vkusným výkrojem v horní části a sníženou bradou v části spodní. Dle mého názoru výkroj v takovém případě považuju za zcela zbytečný, když použitý panel je LCD, nikoliv OLED a ve spodní části je viditelná mezera, kam by bez problému šlo umístit sluchátko a čočka fotoaparátu. Je bohužel vidět, že pseudo-prémiový vzhled s výkrojem se nevyhýbá ani levnější cenové skupině chytrých telefonů.

  

Pro někoho zajímavý, pro jiné nevkusný - výkroj je zde a zůstane zde bez zjevného důvodu. Mřížka reproduktoru ukrývá pouze mono reproduktor a MicroUSB konetor, horní strana je pak domovem IR vysílače a sluchátkového jacku

Když jsem u obrazovky, stejně důležité je zmínit i zvuk. Reproduktor se tradičně ukrývá pod mřížkou na spodní straně, kde opět výrobce zvolil unifikovaný vzhled s mřížkou evokující použití dvojice reproduktorů, ale nenechte se zmýlit, je zde pouze jediný. Hraje silně, čistě i při vyšší hlasitosti, ale postrádá hloubku a je tak spíše na občasný poslech hudby.

Připojit k telefonu obrovská sluchátka Koss je možná šílené, ale výstup vůbec není špatný. Běžná sluchátka telefon rozehraje jedna báseň.

Naštěstí zde máme pomalu mizející 3.5mm jack a tak není problém připojit sluchátka. Já jsem tradičně zkoušel velká studiová sluchátka Koss Pro 4AAT, kde nebyl žádný problém. Hlasitost byla dostatečná a nezaznamenal jsem žádné nezvyklosti v projevu. Při poslechu přes Bluetooth jsem opět nezaznamenal žádný problém s vypadáváním v zarušeném prostředí, jen jak je obvyklé je pozorováno zpoždění zvuku při sledování videa.

A2 Lite běží na čistém androidu ve verzi 8.1, která z pro mě nepochopitelného důvodu doslova udělal díru do paměti - skoro 10 GB zabraných jen systémem je zvláštní

Mimo zpracování vnějšku je třeba zmínit i srdce telefonu – operační systém. Na palubě je v základu nahrán čistý Android One ve verzi 8.1 bez jakékoliv grafické nástavby, typicky MIUI z dílny Xiaomi, které se tak ochotně objevuje na drtivé většině telefonů této značky.

S provozem nebyl žádný problém, po zadání Google účtu se automaticky dostahují potřebné aplikace, které lze snadno odinstalovat. Míra bloatware je rovněž nízká, jelikož součástí systému jsou jen Google aplikace a dvě Xiaomi aplikace, které nepřekáží, ale spíše doplňují systém.

Co ale čistému Androidu neodpustím, je neměnná lišta vyhledávání Google na hlavní obrazovce, kterou v základu nelze smazat ani přemístit. V takovém případě je potřeba složitě hledat nový Launcher, v konkrétním případě Nova Launcher, abych se zbavil této otravné fičury. Zbytek systému je bez problému. Aktualizace chodí často a u konce testu jsem obdržel velkou aktualizaci na Android 9. Bohužel jsem Android 9 neměl čas plně vyzkoušet a porovnat rozdíly, ale při krátkém pohledu nebyl s ničím problém. Rychlost odezvy telefonu byla bez rozdílu.

 Vyhledávací lišta je natvdo vložena do Launcheru a nelze jej nijak odstranit (jen změnou launcheru), aktualizace však chodí neustále

Co je potřeba zmínit z hlediska software, je implementace nepříliš vhodného výkroje obrazovky. Z pohledu software lze tento výkroj ponechat, přičemž většina aplikací na to není uzpůsobena, a tak je prostor dedikován převážně ikonám hodin a indikátorům současného statusu.

V aplikacích jako YouTube lze video rozšířit i přes tuto plochu, nicméně v základu je tato oblast ignorována a začerněna, a tak není třeba se obávat, že by prvek rušil uživatele při používání telefonu. Varianta druhá je začernění plochy a celý systém pak extra oblast ignoruje a aplikace se chovají, jakoby žádný výkroj neexistoval a tím se v podstatě opomíjí ona zbytečná část. Při testování ale výkroj ponechávám, protože když už jsou okraje k dispozici, bylo by mrhání toho nevyužít. 

Systém se s výkrojem popral statečně. Ve většině aplikací sice místo zcela ignoruje a plocha je nevyužita. 

Jak je demonstrováno výše, neoptimalizované aplikace místo zkrátka ignorují, optimalizované aplikace, jako je YouTube nebo PUBG využije celou obrazovku. Konkrétně u PUBG bylo v začátcích problém s ovládacími prvky, protože se nacházely ve výkroji. To vše se vyřešilo aktualizací a ovládací prvky se posunuly před výkroj a problém vymizel.

PUBG kompenzuje výkroj odsunutím ovládacích prvků blíže ke středu. Je to sice prosté řešení, ale funguje a hře to nijak nevadí. Stále lze ve hře vyhrát.

Kapitoly článků
2.  Balení, zpracování a software

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Xiaomi Mi A2 Lite - odlehčený je lepší?

Čtvrtek, 14 Únor 2019 - 10:05 | Cooler | Uprimne, pro me jsou nejdulezitejsi notifikace z...
Čtvrtek, 14 Únor 2019 - 08:00 | Lelouch235 | Jsem překvapen, že zrovna správa notifikací na...
Středa, 13 Únor 2019 - 18:58 | Cooler | dovolim si napsat mou mini recenzi na tenhle...
Středa, 13 Únor 2019 - 16:18 | Ardeth | S tim se da souhlasit. Ja uz ale kabel od hlavy...
Středa, 13 Únor 2019 - 16:10 | MikeM | Já mám celkem problém s kabelem až do telefonu....
Středa, 13 Únor 2019 - 15:56 | Ardeth | Bylo ;) Nac brat prenosny aptX receiver k...
Středa, 13 Únor 2019 - 15:45 | zito | Redmi 4X, tak šup bootloader odemknout a https://...
Středa, 13 Únor 2019 - 15:33 | MikeM | Váhám, jestli to bylo myšleno ironicky. :-D...
Středa, 13 Únor 2019 - 15:26 | Ardeth | To se venku hodi, ano :)
Středa, 13 Únor 2019 - 15:24 | MikeM | Řešením problému podpory AptX na straně sluchátek...

Zobrazit diskusi