Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Xiaomi Mi A2 s Androidem One na palubě

Xiaomi Mi A2, jde o značné vylepšení od předchozího modelu A1 nebo půjde stejně jako v případě Note 5 vs. Note 6 spíše o vzhledový upgrade? Tak se na to podíváme.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Software, hardware a podstatný zbytek
4.  Fotoaparát
5.  A závěr?

Výkon, ó ano, výkon. Toho je tu více než dostatek. Oproti předešlému modelu A1 s procesorem Snapdragon 625 dostaneme u A2 Snapdragon 660. V běžném provozu z výkonu nelze příliš benefitovat. Současné procesory (a to včetně low-endu) dosáhly takové úrovně, že prohlížení stránek, telefonování, tabulky či emaily nejsou absolutně žádný problém.

Horší to je ale s náročnějšími aplikacemi. Při používání YouTube jsem si povšimnul mnohem svižnějšího nahrávání videa, než u předchůdce. U hry PUBG Mobile je rozdíl výraznější. Byl jsem schopný přepnout z nízkých detailů na střední bez znatelného zasekávání. Obraz jel plynule, což mi umožnilo lépe likvidovat nepřátele (ale že by ze mě výkonnější procesor udělal lepšího hráče, to říct nelze).

Z benchmarku je vidět znatelný posun. Přeci jen je základní frekvence procesoru podstatně vyšší: 

Snapdragon 660 - (4x2.2 GHz Kryo 260 & 4x1.8 GHz Kryo 260) vs. Snapdragon 625 (8x 2.0 GHz Cortex-A53). Může se zdát, že 200 MHz možná není mnoho, ale poznat to lze. Je třeba ještě zmínit, že SD 660 má lepší správu energie a ve výsledku je úspornější.

AnTuTu ukazuje doslova masivní nárust výkonu (625 vs. 660) skoro 40 %, a to už je co říct. Na vlajkovou loď Snapdragon 845 to samozřejmě ještě nemá, ale to jsme v jiné cenové kategorii.

 

GeekBench ukazuje obdobný výsledek. Nárůst oproti SD 625 viditelný, avšak prohrává s procesorem SD 636, který je možné vidět například v monstrózním Mi Maxu 3.

Mimo syntetické testy, kterých je tu halda je třeba zmínit systém. Na rozdíl od ostatních telefonů Xiaomi, Mi A2 je vybavena čistým systémem Android One, namísto lehce upraveného MIUI, který se běžně u Xiaomi objevuje.

Nejdříve pozitivní. Rychlost a lehkost čistého Androidu je návyková. Mezi systémovými aplikacemi nenalezneme žádné nežádané aplikace, telefon se aktualizuje pravidelně a nová verze systému dorazí brzy.

Z uživatelského hlediska je Android One dosti rozdílný od MIUI. Nově nainstalované aplikace jsou uschovány v roletě, která je naznačena šipkou u hlavních ovládacích ikon telefonu. Jak bylo řečeno, aplikací tu není mnoho a dokud se uživatel nepřihlásí ke svému Google účtu, nejsou doinstalovány ani Google aplikace. Nastavení je rovněž rozdílné. Systém neposkytuje automatické čištění paměti od nepotřebných souborů, což MIUI umí.

Další věc je z nějakého důvodu je systém náročnější na kapacitu. K testu jsem obdržel verzi s pamětí 32 GB, nicméně po obnovení do továrního nastavení si systém ukousnul opravdu pořádný ranec místa. Systém ukazoval obsazení paměti na hodnotě 45 %, což v přepočtu je 14,26 GB jen pro systém a pro uživatelská data je k dispozici jen 18 GB kapacity. Pro porovnání, testovaný Redmi 6 s Androidem 8.1 a nástavbou MIUI měl po továrním nastavení k dispozici 24,7 GB.

Pro srovnání: Vlevo Mi A2, vpravo Redmi 6

Další iritující věc byla vyhledávač Google na hlavní obrazovce, kterého se nelze zbavit (snadno). Jediné řešení je instalace jiného Launcheru, konkrétně Launcher Nova, který lze stáhnout zdarma a bez reklamy z Google Play, ovšem rozhodnutí Google toto ponechat bez možnosti snadného odstranění považuju ještě za hloupější rozhodnutí, než odstranění sluchátkového jacku z telefonu.

 

Poslední poznámku mám k aktualizaci. Google posílá aktualizace prakticky denně, a uživatel je tak konstantně bombardován malými soubory, které se stahují na pozadí (naštěstí jen přes Wi-Fi) a každou chvíli vyžaduje restart. Jsem smířený s tím, že bezpečný systém je dobrý systém, ale ani Ubuntu, které mělo aktualizace snad každou půlhodinu nevyžadoval restart celého systému po každé drobné aktualizaci.

Zbylé části zařízení jsou bez problému. K připojení k bezdrátové síti máme k dispozici Wi-Fi s podporou jak 2.4 GHz pásma, tak i rychlejšího 5 GHz pásma. K přenosu dat lze využít Bluetooth nebo Wi-Fi direct, který oceníte například při přesunu většího počtu dat ze staršího telefonu na novější.

Baterie se mírně zhoršila, ale procesor se stal úspornějším. Oproti modelu A1 má baterie A2 pouze 3000 mAh (A1 měla kapacitu rovných 3080 mAh). Reálně se při běžném používání dá dostat na výdrž okolo jednoho celého dne, při lehké zátěži na 2-3 dny.

Úžasné výsledky se zde nekonají a pokud vám jde především o lepší výdrž na baterii, sáhněte po modelové řadě Redmi/Redmi Note nebo po větším Mi Max 3, kde jsem měl problém telefon vybít po týdnu používání. Power banka tak bude nezbytnost pro delší pobyt mimo místa pokrytá elektrickou energii.

Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Software, hardware a podstatný zbytek
4.  Fotoaparát
5.  A závěr?

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Xiaomi Mi A2 s Androidem One na palubě

Pátek, 30 Listopad 2018 - 07:44 | John McCulloch | Že nějaký salonní angličtinář nezná některá...
Pátek, 30 Listopad 2018 - 07:44 | John McCulloch | A to jako proč?
Čtvrtek, 29 Listopad 2018 - 20:21 | Klop Klop | mal som mi a1, nechal som sa zlakat na F1 a...
Čtvrtek, 29 Listopad 2018 - 08:33 | Zivan | Vyrobcum je to fuk, at si uzivatele toci videa...
Středa, 28 Listopad 2018 - 09:08 | pg | To slovo, které jste chtěl použít, je "...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 19:31 | Misko Uško | tak pretoze je to cisty android tak systemove...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 15:19 | Zog Zogothowics | On toho bohužel nechápe víc. Takový diletant tady...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 15:17 | Zog Zogothowics | Tak 5 her a 10 giga je v pýru. Spotify cache si...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 15:13 | Zog Zogothowics | Je tam redukce. Bundlovaná sluchátka stojí za prd...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 15:09 | Zog Zogothowics | Měl by mít. Soc to podporuje a xiaomi ho mívá...

Zobrazit diskusi