Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Red Hat / Fedora zafinancuje portování GNOME na Wayland

GNOME 3.8 - search
Ve Fedoře 20 experimentálně, ve Fedoře 21 stabilně. Aneb Co si sám neuděláš to nemáš, Fedora (tedy z velké části samotný Red Hat) zajistí portaci prostředí GNOME na Wayland...

GNOME a GNOME Shell aktuálně samozřejmě běží přes X server. Fedora pracuje na tom, aby GNOME Shell fungoval též jako Wayland kompozitor, nejen X11 kompozitor a také budou portovány všechny části prostředí GNOME, které si nyní „povídají“ přímo s Xky (jako třeba gnome-settings-daemon a gnome-control-center).

Valná část běžných GTK+ aplikací poběží bez nějakých velkých úprav, jelikož Wayland již obsahuje potřebnou část kódu pro GTK+. Aplikace využívající různá specifická X API bude podporovat X server xwayland, logovací program GDM pak dostane podporu jak X-sezení, tak Wayland-sezení. Není se tedy třeba bát, GNOME bude jen obohaceno o Wayland, podpora pro X bude nadále k dipsozici.

Podrobnosti k celému procesu:

Aktuální vydání Fedora 19 je zde od začátku července. Dvacítka s experimentální podporou GNOME Shell Wayland kompozitoru přijde zhruba za 5 měsíců, jednadvacítka s finální verzí pak za necelý rok. Pokud by se to nestihlo pro 21, přijde GNOME-Wayland ve Fedoře 22. V Red Hatu se ale rozhodně nudit nebudou (ne že by se doteď nudili :-).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Red Hat / Fedora zafinancuje portování GNOME na Wayland

Žádné komentáře.