Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nudíte se? Přeportujte GNOME z X.Org na Wayland

Wayland logo (velké)
Vývojáři desktopového prostředí GNOME se zjevně buď nudí, nebo mají spoustu nevyužité energie. Anebo se jednoduše připravují na nevyhnutelnou budoucnost: konec využívání X.Org a přechod na něco novějšího, na Wayland...

Kam míří GNOME

V polovině března se tak objevil návrh Matthiase Clasena zaslaný na vývojářský mailing list GNOME a také do mailing listu GNOME teamu v Red Hatu. Z něj vyplynulo to, k čemu bude toto desktopové prostředí v nadcházejících měsících pomalu ale jistě směřovat, přechod od X.Org k Waylandu. Nebude to samozřejmě hned. Připomeňme, že nyní čerstvě vyšlo GNOME 3.8, port do Waylandu bude k dispozici až s verzí 3.12.

GNOME 3.8 - apps-view

Přečtěte si o GNOME 3.8 podrobněji:

Grafický server/protokol Wayland totiž nedávno dosáhl verze 1.0, nyní je na světě již 1.0.6 a je tedy připraven pro první zkoušky reálného nasazení. Samotný Wayland protokol je k ničemu, pokud zde není prostředí, které by jej pro vykreslování využívalo. A protože GNOME si hraje na testovacího králíka tak nějak by nature a současně Red Hat ve Fedoře zkouší novinky často jako první, je toto logická cesta.

Portování, nebo možná lépe řečeno převední GNOME na Wayland bude vyžadovat několik kroků. Nejprve musí být přepsán GNOME Shell tak, aby pracoval právě jako Waland kompozitor. Musí být dokončen backend GTK+ Wayland a všechny závislosti na X musí být nahrazeny jejich ekvivalenty ve Waylandu. Bude potřeba se také ručně podívat do všech aplikací, které jsou součástí GNOME, vyhledat různě poschovávané závislosti na X a přepsat je pro Wayland, případně upravit jinak.

jak to celé proběhne

Plán vývoje má zhruba 1 rok.

Letos na podzim vyjde GNOME 3.10, a to bude ještě používat X server. GNOME Shell by v té době již měl podporovat Wayland kompozitor a umožňovat experimentování a mel by podporovat stejná klíčová rozhraní jako Weston, referenční implementace Waylandu. GTK+ backend bude tou dobou použitelný pro běžné nasazení, ale nelze čekat, že všechny další části systému bude možné byť i jen testovat (například podporu tabletů Wacom, konfiguraci displejů a podobné specialitky). Aplikace budou transparentně fallbackovat na xwayland, pokud nebudou v té době ještě Wayland podporovat. (Pozn.: xwayland je je utilita umožňující provozovat X aplikace skrze X server jako wayland-klient, podobným mechanismem jsou například provozovány X aplikace na Mac OS X).

Někdy na přelomu léta a podzimu tohoto roku bude uspořádán GNOME/Wayland hackfest, primárně zaměřený na tuto celou záležitost.

GNOME 3.12 má vyjít na jaře příštího roku (rok po současné čerstvé verzi GNOME 3.8), a to již ponese kompletní podporu pro Wayland. Prostředí samo bude schopno plného běhu na Waylandu, ač některé aplikace tou dobou stále ještě poběží přes X. Všechny hlavní aplikace v GNOME ale již poběží na Waylandu bez potíží.

Jak je to s podporou výrobců hardwaru?

Loni v srpnu jsem napsal článek s jasně výmluvným názvem:

A to, co v něm zaznělo, v podstatě stále platí. Nejde jen o to, aby sám Wayland byl perfektní a aby desktopová prostředí měla plnou podporu tohoto protokolu. Je také potřeba, aby jej podporovaly i ovladače pro GPU. A v Linuxu se v tu chvíli bavíme o dvou směrech. Prvním jsou open-source ovladače. Intel si vyvíjí ty své sám a nemá se téměř za co stydět. AMD se stále zlepšuje, uvolňuje spousty dokumentace a nyní i čerstvě implementovala podporu pro hardwarovou akceleraci videa. Všechna čest těmto oběma a hanba Nvidii, která na toto kálí a nechává vše na projektu nouveau. Naštěstí kluci od nouveau jsou dobří a tak i navzdory komplikacím jejich projekt můžeme přidat mezi ty „na dobré cestě“. Aktuálně se to tedy má tak, že z hlediska otevřených ovladačů pracuje Wayland dobře jak na Intelu a AMD, tak Nvidii. Solidně pracují i Gallium ovladače, něco práce je potřeba udělat u ovladačů pro Android.

Pokud nahlédneme mezi uzavřené ovladače, tak v případě Nvidie lze říci, že Wayland s jejími ovladači pro GPU nefunguje. Nvidia na tom zatím neudělala nic moc práce, drží se pochopitelně osvědčeného X.Org, který ji na Linuxu živí. Jsem si ale více než jistý, že až bude téma Wayand aktuální i v enterprisových linuxových distribucích, pro které Nvidia prodává své karty různým grafickým studiím apod., pak se podpora Waylandu v ovladačích Nvidia objeví. Ohledně uzavřených ovladačů pro Radeony/FirePro je z hlediska podpory Waylandu prakticky ticho po pěšině, což by nás mělo minimálně znervóznit. Ale uvidíme, z hlediska GNOME je čas ještě nejméně rok a za tu dobu se může stát spousta věcí.

Proč vlastně?

Inu, opakujeme to stále: systém X byl vytvořen před desítkami let a postupně byl přiohýbán, neváhal bych až říci dokonce „znásilňován“ do podoby dnešní, která má k eleganci, rychlosti, flexibilitě a čistotě daleko. Je čas odhodit otěže. Pokud ale toužíte po složitějším vysvětlení, nemohu než doporučit třičtvrtěhodinové povídání Daniela Stonea, jednoho z nejpovolanějších lidí schopných povídat na toto téma.

Jinak z výše uvedeného usuzuji, že letošní rok ještě nebude plně rokem Waylandu na Linuxu. Ubuntu si vyvíjí vlastní server Mir a nasazení Waylandu čeká ještě nemalá cesta. Někdo musí zafinancovat tu spoustu práce, kterou to bude stát a vedle obligátních jednotlivců nadšeně po večerech pracujících pro komunitu to budou i velké firmy jako Red Hat, které do vývoje GNOME (či KDE apod.) nemálo investují.

Jinak na Wayland se pochopitelně připravují i další desktopy jako KDE apod.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nudíte se? Přeportujte GNOME z X.Org na Wayland

Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 16:45 | HKMaly | Ale pouziva ... mozna te to prekvapi, ale i...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 16:43 | aa bb | Neviem ale mam taku predtuchu ze to bude zasa...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 15:47 | logout | Denně spouštím pěknou řádku programů které mi tu...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 14:29 | khagaroth | "funguje transparentně skrze síť"...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 11:42 | Richmond | Nudíte se? Napište něco o otevřeném, ale přesto...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 11:39 | pimprlak koloman | Neviem... ci uz je wayland potrebny, nutny alebo...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 10:15 | logout | Jsem prostě technomorous. Nechce se mi opustit...

Zobrazit diskusi