Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rocket Lake Core i9-11900K dosahuje 98 °C s vodním chladičem

Soudě dle 10900K a jeho TJUNCTION = 100°C je to prostě standardní provoz na hraně výrobcem udávaných parametrů. S řekněme vzduchovým chladičem by to obvody pustily na stejnou hodnotu teploty, jen napětí/frekvence by přitom byly nižší. Podobně si pamatuju, že běhal třeba Radeon HD 4850, ten lítal během testu i nad 100°C. Samozřejmě nelze předjímat, jak tohle CPU bude případně vypadat po 5 letech provozu na těchto teplotách, ale zkrátka tuhle hodnotu TJUNCTION Intel u 10900K uvádí a 11900K se téměř jistě nebude lišit. Čili není to šok, dalo se to čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Bez chladiče by taky dosahoval podobných teplot. Navíc 100°C na snímači neznamená, že někde jinde v čipu není třeba 120°C a víc a každá produktová řada může mít ten snímač někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

šok je, že to není schopen uchladit ani 360mm vodník

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Není schopen uchladit? Ten systém se vypíná kvůli teplotě?

Kdyby to chladič neuchladil, tak dojde k vypnutí systému aby se zabránilo přehřátí, ale ty procesory jsou postavené na pracovní teplotu 100 stupňů a fungují na ni bez problémů. Vím o nejednom člověku který Intel procesor provozují právě na hranici TjMax zcela pravidelně a na nic si nestěžují, počítač dělá práci kterou od něj očekávají a že ho rozhodně nešetří.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Uchladí se to, jelikož to throtluje a snižuje výkon.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, sám to potvrzuješ, uchladí se to, takže tvrzení že se něco přehřívá nebo něco neuchladí je nesprávné.

98 stupňů není TjMax, tudíž thermal throttling nenastává, ten nastane až při dosažení těch 100°. Jinak throttling je samožrejmě vlastnost toho procesoru takže žádný převratný objev.

Proč navíc řešíme jen Intel a neřešíme jiné výrobce? Co třeba Apple. M1 je postavený na 5nm procesu, takže je technologicky dál než AMD a koukni na Macbooky. Zvláště Mackbook Air, který je pasivně chlazený, ten procesor v zátěži permanentně throttluje kvůli teplotě. Nikdo z recenzentů ani lidí kteří to komentují Apple za tohle chování nehatují, naopak to chválí jak super CPU to je, proč by to taky řešili, zajímá je to jaký výkon to podává. Ten intel když se zahřeje podává nějaký výkon, pokud je s ním uživatel spokojený, nemá co řešit.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě to throtluje, těch 98 % určitě neznamená, že žádná CPU část nemá přes 100 ...
Apple M1 jer mi úplně u prd... ty demagogický lháři. A hlavně u něj není s řím porovnávat, s jiným procesorem od Applu, navíc si nikdo nekoupí Apple M1, ale jen kompletní zařízení. Prostě jseš demagogický šmejd.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na toho psychopata nemá cenu reagovat. Bude obhajovat jakoukoliv kravinu od Intelu, kdyby Intel prodával hovna tak tu bude psát jak je to skvělý nápad a že by si měl každý domů koupit hovno.

Intel datasheet
"Thermal solutions not designed to provide this level of thermal capability may affect the long-term reliability of the processor and system."

Intel tím milý Jiříku říká, že pokud budeš dosahovat Tjmax , Intel nemůže zaručit spolehlivý provoz CPU po dlouhou dobu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si nesouhlasit s tím psychopatem. I když některé známky by se asi najít daly (manipulace, žádná empatie, narcismus a možná i další - ostatně mnoho těchto znaků vykazují i běžní lidé), jedná se spíš o čistého demagoga.
Jo takový nejmenovaný pan Jaroslav, jiný trolík známý v diskuzích všeho druhu, to je jiné kafe. To bych se vsadil klidně o 10 litrů, že by zkušený odborný pracovník psychopata v Járovi identifikoval docela jednoznačně. Ale to by musel diagnostikovat někdo fundovaný, ne my tady na fóru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasně. Docela se z toho hulí, nějak to smrdí, vydává to divné zvuky, zatáčí to jen doleva, ale hlavně, že to jedéééé... :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To není chyba, to je vlastnost....
A JirkaK nekeca, on jenom nerika pravdu....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Otázka znie ako chápeš slovné spojenie schopnosť uchladiť. 98°C nepovažujem za ideálnu teplotu aj keď je pod maximálnou. Ale nechcel by som, aby môj CPU fungoval hodiny na tejto teplote. Som zvedavý ako dlho vie CPU bežať na tejto teplote.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

nechce se mi věřit, že 98st je přesně ten strop teploty, který ten vodník dává v plném zatížení, spíš to vypadá, že procesor občas zathrottluje, ale to se uvidí z recenzí, nikdo normální si tenhle procesor stejně nekoupí, kromě adama, kterej si koupil i9ku 2 týdny před vydáním zen3

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale ale ... on už potřeboval nutně nový procesor na testy :o) (jojo je to kravina)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik vody proteklo pod Karlovým mostem od té doby co AMD zvežejnilo, že 95°C na čidlech uvnitř CPU je v pořádku?

A kdo se tehdá posmíval?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni, co měli INTEL... Vždyť o něm mluvili jako o toasteru! Nu, teď si můžou dopřát vlastní toaster, za odpovídající přirážku. Vždyť už to má i podobnou spotřebu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měli by to prodávat jako kávovar, do zásobníku a nádržky by se dalo kafe a voda a vytékalo by čerstvé espresso :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to 250W FXko mělo jeden rozdíl proti tomuhle inHELLu, nestálo víc jak 8k myslím, a byla edice s přibaleným vodníkem. Nechci teď kecat, ale tehdy to nemohlo být tak drahý, byť nevýhodné to bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víme jaký přesně typ vodníka to byl? Víme, jak kvalitně byl napastován blok k CPU? Víme pokojovou teplotu při měření, umístění radiátoru, chod ventilátorů? Atd atd atd. Na tohle vše bude 11900K nepochybně stejně citlivé CPU jako svého času FX-9590 (s nímž jsem tehdy měl tu čest, takže vím, o čem mluvím). Samozřejmě pokud má 11900K pastu šedivku pod heatspreaderm (ví ce to?), pak tomu Intel zrovna nepomohl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chápu, že těch neznámých je hodně, ale pro představu to stačí, tady se nebavíme o rozdílu v jednotkách procent nebo stupňů
typ vodníka víme, že to byl 360mm takže žádné ořezávátko to není, jasně kvalita je kolísavá, ale stále je to velký vodník
pokud ten člověk se dostal ke vzorkům procesoru, který ještě pár týdnů nikdo nekoupí nepochyboval bych o správném pastování
pokojová teplota v číně, kde je nyní zima a v Shenzhen je nyní 20st, bych problém neviděl
pastu šedivku myslím, že nemá, že min. i9 jsou pájené, ale s jistotou to tvrdit nemohu

a vracíme se zpět k tomu, že ten procesor je nepoužitelný, pokud potřebuju zajistit pro normální chod skoro laboratorní podmínky ideálně u polárního kruhu, tak to není procesor určený pro lidi na doma, ale je určený pro honění benchmarků recenzentama

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Od i5-10500 nie je pasta, u i5-10400 v jednom je, v jednom nie je a u 250W CPU si Intel hádam nedovolí pastu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na to by som nespoliehal.
pasta tam bude tak 50/50

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no já doufám, že už si intel nedovolí tam dát pastu a má všechny procesory už s letovaným IHS ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak chladic by to zvladl, ale prestup tepla z kremiku na chladic je limitovan tepelnou vodivosti kremiku, pajeni atd.
Provoz na takovych teplotach neni pro takto slozity cip zdravy uz delsi dobu nad 85-90C vyrazne snizuje zivotnost cipu a probiha urcita degradace jeho elektrickych vlastnosti v case, pres 100C max par tydnu a je po nem. U grafik to je jeste slozitejsi cip takze to vadi jeste vice. Naopak treba cipy na ASIC tezebnich strojich na BTC kde je zadratovana nejaka hradlova logika mnohonasobne paralelne a cipy ale take maji obrovsky pocty tranzistoru nebyl problem pres 3 roky to bezelo na 80C v zime pres leto bezne kolem 105C, stroje uz jsem teda prodal a bezi nekde nadale takze jak je videt nektere typy cipu vydrzi hodne, ale zrovna cpu a zvlaste gpu ne-e, prave kvuli hotspotum na sbernicich a podobnych mistech kde casto ani nemaji cidla dochazi k degradaci vlastnosti a pozdeji nestabilitam atd. Takze toto si koupi jen blazen, kdyz si muze koupit 3000 nebo 5000 ryzen kterej je ve vsech smerech lepsi :-D
Resp je to asi jako pred lety koupit FX cpu a intel byl o hodne lepsi ale i drazsi, takze tam byla vyhoda ze to FX bylo vyrazne levnejsi a proto se na tom hodne stavely neme narocne kompy. Dneska je intel hodne spatnej hlavne provozni vlastnosti jsou tragedie a bezpecnostni prusery jeho arch. take, navic je to drahe, proste vsecko spatne a AMD ma nejlepsi nabidku ve sve historii a to i v grafikach az teda pujdou nejak normalne koupit, az padne kurz krypta :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, 98 není víc jak 100 a 100 je v pohodě teplota která dle specifikací vůbec ničemu nevadí, pouze malá část - entuziasté - mívá problém s tím když teplota nedosahuje jimi z prstu vycucaných správných teplot.

Nepopírám že nižší teploty ničemu nevadí, ale pokud nedochází k přehřívání aby musela tepelná ochrana systém vypnout, tak nemá smysl hledat neexistující problém.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dosahuje CPU daných hraničních teplot, tak musí throtlovat. On již throtluje o něco dříve, jelikož některé řásti CPU bývají teplejší...
Ale chápu, někomu nevadí mít spotřebu 250 W a výkon i5 Coffe Lake.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"...a výkon i5 Coffe Lake." ... a tohle máš podloženo jak?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No to byl tak odhad. ALe vsadil bych se, že kdybych dal chladič designovaný na 125W na Coffe Lake I5 a na tuhle nádheru se 125W TDP, tak ten CL bude výkonnější. Ale bude to dle všech specifikací a naprosto v pořádku, že?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se nesázel, já bych počkal na reálný test. Ono to IPC mezitím slušně narostlo, nemluvě třeba o přítomnosti AVX512. Nelze takto generalizovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

IPC RL oproti CF je cca 25 %+
Problém je, že trotlující CPU se chová hůře, než stejný níže taktovaný.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ak mal ten CPU 98°C s 360mm vodníkom, akú bude mať so vzdychovým chladičom a akú v lete? 98°C nie je zlé, ale ak bola okolitá teplota menšia ako v lete, zn. to, že v lete ten CPU neuchladí ani ten vodník. Obhajuješ ten CPU len preto, lebo za súčasných podmienok akoby prešiel testom, ale v lete bude teplejšie a nie každý je ochotný k 8jadru kúpiť 360mm vodníka. R9 5950X sa dá uchladiť aj vzduchovým chladičom, ale i9-11900K zrejme nie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Určitě to vadí, tepelně se postupně vyhřeje, protože rozložení teplot není rovnoměrné uvnitř substrátu...

Spíš si myslím, že intel počítá s tím, že to během roční US záruky vydrží a když to odejde později, tak poradí uživateli aby si koupil nový model resp. počítač s intelem. Vlastně jim to může i takto vyhovovat, prostě spotřebák...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svoj Radeon HD 3850 som vytiahol na 113°C, ale asi sa poškodil GPU, lebo po čase videa hádzali občas negativ (alebo nesedeli farby). Na nate som našiel, že damage teplota je 115°C.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem pochopil z předchozích článků, výrobci desek často ty limity nastavují dost benevolentně a Intel to toleruje (ne-li podporuje).

Nebude pak výsledkem právě tohle chování?
Tj. procesor v zátěži ty limity využije prostě až na hranu toho, co utáhne chlazení.
S lepším chladičem procesor akorát vydrží déle na vyšším limitu, takže dostanete lepší výkon, ale ne lepší teploty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že spotřeba dosahovala 250,8 wattů a PL2 limit doporučený Intelem je 251 wattů, je zjevné, že PL2 limit nebyl překonán. Patrně bylo prodlouženo tau, ale limit jako takový překonán nebyl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ako píše No-x, je to špecifikácia. Intel sa mal držať svojích 25%, t.j. 125W CPU mal mať limit až 157 W po dobu 56s a bol by pokoj aj keby dosky toľko W pustili neobmedzene. Ale kto chce byť prvý za každú cenu a ešte dohnať CPU s 2 jadrami naviac, tak musí ísť na krv. Ale že sa ešte dokonca nájde niekto, kto to obhajuje, to už nepochopím vôbec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poslední dobou mi přijde opravdu to staré známé logo intelu... intel inside, idiot outside.
Kdyby AMD povolilo limity (možná si to šetří na novou generaci intelu), tak intel stále nemá šanci. Jestliže pak 100W u AMD podává srovnatelný výkon jako 250W u intelu, tak ten rozdíl je propastný a jediné co to vyrovnává je marketing a pár placených webu intelu

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD povolilo limity :) většina desek to umí v nastavení power boost precision. Já mám konkrétně u 5600x s povoleným overboostem a bez limitů napájení spotřebu co ukazuje hwinfo v zátěži i přes 100W (prime 95 torture). Když to nechám úplně neomezeně snaží se boostovat allcore až k 4.6GHz a rve do toho plný proud, v tom případě ukazuje hwinfo až 130W a teploty jdou okamžitě k 95st, pak snižuje takty cca k 4.4. Je tam vzduch chladič tuším do 130W takže to dává i smysl. Nedokážu si představit 250W uchladit na cpu, to je prostě strašně moc. V běžném provozu takový záhul procesor pravděpodobně nikdy nedostane, ale měl by to zvládnout bez toho aby si sáhl na limit. To dělají běžně notebooky a od toho chce člověk desktop aby tohle chování nemusel trpět.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Smím se zeptat jaký power limit má to 5600X? Je to 65W nebo 105W?

Já se se 105W Ryzen 5800X s povoleným PBO dostal na 135W podle AIDA při 90°C a 4550 MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5600X TDP 65W PPT 88W
5800X TDP 105W PPT 142W

Package Power Tracking (“PPT”): The PPT threshold is the allowed socket power consumption permitted across the voltage rails supplying the socket. Applications with high thread counts, and/or “heavy” threads, can encounter PPT limits that can be alleviated with a raised PPT limit.

Default for Socket AM4 is at least 142W on motherboards rated for 105W TDP processors.
Default for Socket AM4 is at least 88W on motherboards rated for 65W TDP processors.

Thermal Design Current (“TDC”): The maximum current (amps) that can be delivered by a specific motherboard’s voltage regulator configuration in thermally-constrained scenarios.

Default for socket AM4 is at least 95A on motherboards rated for 105W TDP processors.
Default for socket AM4 is at least 60A on motherboards rated for 65W TDP processors.

Electrical Design Current (“EDC”): The maximum current (amps) that can be delivered by a specific motherboard’s voltage regulator configuration in a peak (“spike”) condition for a short period of time.

Default for socket AM4 is 140A on motherboards rated for 105W TDP processors.
Default for socket AM4 is 90A on motherboards rated for 65W TDP processors.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co máš za desku? Tohohle se dá fakticky dosáhnout jenom tak, že deska špatně reportuje údaje o napájení processoru a ten si tudíž reálně odebírá víc než si myslí.

Stáhni si poslední HWiNFO64 a spusť jenom Sensoors-only.
najdi si položku Power Reporting Deviation, je to hned pod CPU PPT limit, CPU TDC Limit, CPU EDC Limit. Koukni kolik ti to ukazuje pod tou zátěží? Pokud se dostaneš pod 100%, tak je to deskou. Takhle výrobci desek, navyšovali výkon pod stejným processorem oproti konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle umí spousta desek, já mám konkrétně asus tuf b450m pro. PPT mam konkretne cca 100W, allcore takt se pohybuje kolem 4530 - 4550MHz a teploty max kolem 80st. Ale to je jen proto ze jsem v biosu omezil max proud a max vykon v nastaveni PBO. Jinak mi to hnal jeste vyse az skoro k tem 130W jak jsem psal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obr v breznu: prikonnostni kral.
Garaz v Plzni: prikon, ktery uz tu byl

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak teplota asi není žádný extrém, nakonec nedávno se někde psalo i o vyjádření AMD, že Zen 3 je navžen pro teploty kolem 95°C. Ale těch 250W to extrém je.
Zapojím i9 s GTX 3090 a do 14 dnů mi protidrogový vyrazí dveře u bytu...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Neee, ja tady nemam pestirnu ale srovnavam data v Excelu :-)))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Plot twist: Jsou to data o pěstírnách. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsem se vlastně sám napráskal... to je mi pěkné. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

z nekterejch postu mi pride ze 98stupnu na vodou chlazenym procaku je upe normalni stav.. muze mi nekdo pripomenout, kdy bylo 98 stupnu s 360mm vodnikem normal?? diiiik..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Od doby, kdy to prohlasili experti na Intel :-)))

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si nepamatuju produkt, který by se zahříval na 98 °C bez přetaktování a s vodníkem. Většinou byli novináři i zákazníci kritičtí i k produktům, které se zahřívaly na nižší teplotu a se vzduchovým chladičem, např.

- GeForce GTX 480 (vzduchový chladič)
- Radeon R9 290X (limit 94 °C, vzduchový chladič)
- 220W FX-9590 (ten měl s vodníkem podle Anandtechu 58 °C; na 100 °C vylezl až po zvýšení napětí a takovém přetaktování, že bral 369 wattů)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ja jsem zvyklej na Skylake, ktery dava max 65 stupnu, uz ten Ryzen dvojkovej me mirne rozciluje z jeho 75 stupni. Tenhle Rocket Lake, to je uplne mimo realitu, to bych si v zivote nekoupil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já provozuju 6600K na 4,6GHz a v zátěži to leze na 80 stupňů a jede to úplně v pohodě roky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen 2, alebo Ryzen 2xxx/Zen+? Ak dobre viem, AM4 dosky púšťajú do CPU vyššie napätie ako by museli a potom je aj vysoká teplota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem nevedel, mrknu na to a zkusim to postelovat, dik.

Ryzen 3800X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna by stacilo pockat az schladne :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to nemělo být v pohodě? Intel staví CPU na provozní teplotu 100 stupňů a tu si ten procesor udržuje pokud se na ni dostane, problém by nastal kdyby se přehříval, tedy šel nad tuhle hodnotu a pak by to vypínala tepelná ochrana.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Sláva Intelu, Sláva Intelu, Spasitel Přichází, velebte Intel!!!!!!!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To nemá vůbec nic společného s Intelem, nebo nadáváš výrobci auta že má motor třeba 90 stupňů přitom by ho mohl klidně nechat běžet na nižší teplotě? Měříš teplotu třeba čipů v autorádiu a když se ti ta teplota zdá velká, protože světe div se ty koncové zesilovače docela hřejou, tak to taky všude rozebíráš? Víš jakou teplotu mají čipy třeba v lednici, v mikrovlnce v televizi? Co když ty čipy také throttlují nebo mají teploty na hranici specifikace?

Já jen nehledám problém tam kde není a pokud mě sleduješ pravidelně tak víš že se k teplotám vyjadřuji konzistentně a to třeba i k AMD, nebo nyní k Apple.

Koukni na výkonnější notebooky, všechny procesory půjdou teplotou blízko svému maximu a je to dokonce záměr výrobců, mohli by teploty držet níže ale proč by to dělali, posunou to tak daleko kam mohou a dělají to všichni, nehledě na značku.

Nejvtipnější pak je jak lidi začnou o throttlingu a třeba snižování taktů. https://www.youtube.com/watch?v=DBQ1RUeV_oo
R9 3900X se stock chladičem 91°C, s 360mm AiO 79°C. 3700X 85 se stock a 71 s AiO... Rozdíl výkonu? 0. Takže jestli mám ryzena na 90 nebo 70 stupních je zcela jedno.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomuješ si, že ten CPU má TDP 125W, tedy správně by těch 100% měl dosahovat s chladičem navržených na 125W.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Však se 125W chladičem to CPU bude fungovat a bude fungovat přesně tak jak Intel uvádí ve specifikacích. Kdyby ne, tak by ho každá právní firma která se živí vyvoláváním soudních kauz sedřela na kůži.

Stačí si přečíst třeba to jak funguje obyčejný turbo boost, pokud se překročí spotřeba po stanovený čas, turbo boost se vypne a procesor se přepne na base frekvenci. Nevěřím že ten procesor na base frekvenci překročí hladinu TDP, on ji pravděpodobně stěží dosáhne

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Lenže ten CPU TDP vie prekročiť, tak by bol zákazník hlúpy, keby k nemu dal 125W chladič, mal by menší výkon a ešte 100°C teploty. Intel mal k tomu CPU napísať 251 W TDP a každý by vedel aký chladič má k nemu dať, aby mal výkon ako mali testeri, alebo nechať 125 W TDP, ale ho aj dodržiavať!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

říkal jsem to hned, tohle je prostě 251W CPU, stejně jako byl FX-9590 220W a například "úsporný" 9900T je 125W. Napsat to na krabici a nemást zákazníka. A všude v recenzích taky tyto hodnoty

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen otázka času, než i obyčejný člověk bude vědět co znamená PL2 a že to u Intela svým způsobem nahradilo tradiční termín TDP.
Že to má stejnou váhu, tj, že si podle toho musí koupit chladič a o to hlavně jde !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optimisto, když na obyčejného člověka dneska vybafneš pojem TDP, tak na tebe bude maximálně nechápavě koukat. Tohle jsou věci co znají lidi co se o problematiku hlouběji zajímají, ale obyčejné lidi to míjí velkým obloukem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dobrá tak bude od prodavače nebo shopu vědet na jaký ztrátový výkon si má pořídit vodníka, případně že mu bude stačit jen obyčejnej chladič s větrákem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není v pohodě, že Intel staví CPU na provozní teplotu 100 stupňů. Co na tak jednoduché věci není jasné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahhle, Intel CPU staví na 100 °C už dlouho, ale nikdy zatím s tím neměl takový problém, aby takové teploity, kdy musí snižovat výkon, dosahoval s tak výkonnýmmi chladiči.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom špatného? Zpochybňuješ provozní teploty u každého výrobku, které jsou mnohdy dokonce násobně vyšší?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

OIny jsou doporučené teploty, pak maximální, kdy zařínají zapínat ochrany, a pak, když se vypne...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Doporučené hodnoty? Prosím jak se ta položka ve specifikacích procesorů jmenuje, ideálně s odkazem na AMD/Apple/Intel kde to je u procesoru uvedené.

já vidím uvádět jen maximální teploty, u Intelu Junction a Case. Doporučenou teplotu nebo teplotu při které má sepnout tepelná ochrana jsem nikdy ve specifikacích neviděl.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/datasheets/...

"The procesosor TDP is the maximum sustained power that should be used for design of the processor thermal solutio"

Tedy pokud si to shrneme, Intel lže. Pokud takto navrhnete chlazení CPU poběží stále na základní frekvenci.
Klidně bych v recenzích používal chladič navržený na 105W a nechal je ať si podobné podvody vyžerou do dna.

A ještě jedna vtipná věta z datasheetu Intelu
"Thermal solutions not designed to provide this level of thermal capability may affect the long-term reliability of the processor and system."

Intel tím milý Jiříku říká, že pokud budeš dosahovat Tjmax , Intel nemůže zaručit spolehlivý provoz CPU po dlouhou dobu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S takým chladičom je to v pohode? Alias nič horšie ako 360mm chladiť na ten CPU nedávať? Potěš koště!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak chladič ovlivní specifikaci procesoru? Pokud je procesor navržený na provoz při 100 stupních, tak je irelevnatní jaký chladič tam bude nebo jaké teploty CPU dosáhne, max. provozní teplota zůstane stejná.

Klidně tam člověk může dát jiný, méně účinný chladič, jelikož je TDP procesoru 125W tak chladič schopný uchladit 125W bude stačit, tzn chladič v cenové relaci 6-8 set korun bude naprosto ok.

Ano CPU vyleze na 100 stupňů a tam se bude také držet, ano pravděpodobně se něco podtaktuje ale poběží. Pokud uživateli bude výkon při tom throttlingu stačit, tak je vše v naprostém pořádku.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Muzte uz prestat obhajovat tuto stupiditu? Jste zaplaceny za to ze libate nohy intelu ikdyz ty nohy jsou uplne od hoven? To se musite tak ponizovat a delat ze sebe idi*ta, to nemate kousek cti a rozumu? Nebo jste vyhodil penize za tuto debilni platformu? Jen clovek absolutne bez mozku si ted muze koupit Intel, a lide kteri veri marketingu Intelu by potrebovali Chocholouska.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nj, nemám argumenty, začnu ponižovat. Já si právě ctím svého názoru i svého rozumu.

Mám výrobek a má stanovenou provozní teplotu, obvykle maximální ale leckdy i minimální. Pokud ten výrobek funguje v tomto rozsahu hodnot tak nemám co řešit, funguje přesně jak má, znepokojovat mě může až když teplota bude mimo ten rozsah. U Intel procesorů vidím 100 stupňů max, a článek píše že běží na 98 stupních, netuším tedy co by mě mělo překvapit nebo snad dokonce znepokojit. Kdyby tu byl článek stejného ražení a byla tam jakákoli jiná značka budu tady vystupovat naprosto stejně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Keby Intel vyrobil CPU, ktorý bude mať 98°C aj s tekutým héliom, aj vtedy ho budeš obhajovať, lebo „funguje přesně jak má, znepokojovat mě může až když teplota bude mimo ten rozsah“? Tu nejde o to, že má 98°C, ale že ho má s veľkým vodným chladičom! Buď si nechápavý, alebo chceš hľadať niečo pozitívne na Inteli za každú cenu, aj keby som mal pravdu s tým héliom. R9 5950X má 2x toľko jadier, ale nie je nutné ho chladiť takým vodníkom. Chápeš už?
A keby mal R9 5800X 98°C s takým chladičom, určite by si nenapísal to isté, za to dám necht do ohňa.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty si normálny? i9-11900K má dajme tomu 24000 bodov (v passmark asi aj má) v teste s 360mm chladičom pri 98°C a 4,8 GHz, ale Ty tvrdíš, že stačí akýkoľvek chladič. Síce pôjde na asi 3,8 GHz (či koľko má mať), t.j. bude mať dajme tomu 16000 bodov (alebo aj menej), 100°C, ale podľa Teba „vše v naprostém pořádku”? To snáď nemyslíš vážne! Keby som chcel CPU s 16000 bodmi, tak si kúpim lacnejší CPU, napr. R5 3600, kde nemusím dať 360mm chladič aby som mal max výkon, bude to menej žrať a ušetrím na chladiči. Fakt si schopný obhajovať Intel aj za cenu nutného použitia 3ventilátorového vodného chladiča len preto, lebo s tým chladičom má pod 100°C? Do mainstream PC sa kupuje vzduchový chladič a nie vodník. Dobrý vzd. chladič sa dá dať aj na TR 3970X, ale na intelovské 8jadro vodníka a Ty píšeš, že je to OK? Kam zachádza Tvoja snaha obhajovať Intel? Alebo mávaš aj slabé chvílky, kedy na Inteli nachádzať aj chyby (zlé rozhodnutia)? Ako často ich mávaš?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vše je v naprostém pořádku. Procesor se chová přesně tak jak jeho výrobce specifikuje.

Ten mimochodem nikde ve specifikacích žádné body v nějakém benchmarku neuvádí, natož aby je garantoval. Pokles výkonu v případě vysoké teploty je očekávaná vlastnost a výrobce ji nijak netají. Pokud mi očekávaná vlastnost výrobku nevyhovuje, nikdo mě nenutí takový výrobek kupovat, můžu koupit jiný, který se bude chovat jinak.

A já píšu že je ok dát na procesor chladič jaký předepisuje výrobce, pokud pro to CPU výrobce uvádí 125W chladič a já tam takový dám, tak to bude fungovat. Pokud ne, tak to budu reklamovat stejně jako cokoli jiného co nefunguje jak má. Ale nikde jsem neviděl že by Intel u svých procesorů řešil masové reklamace že se to s předepsaným chladičem chová jinak než sliboval.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, jenže se nereklamují CPU, ale počítače kvůli tomu, jelikož stejné PC s Comet Lake jsou pomalejší, a hlučnější, než s CoffeLake se stejným TDP. Ale podle tebe je všechno OK.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že Tvoja zaslepenosť nemá hraníc. Na 8c CPU by som nedal vodníka s 3 ventilátormi, ale radšej by som si kúpil R9 5800X s nižším TDP a podstatne lacnejším chladičom na to, aby som mal výkon aký ten CPU vie dať aj keď pri cca 150W, ale stále menej ako i9. Ty si ozaj myslíš, že je normálne kúpiť i9-11900K a mať na ňom 125W chladič a tým pádom citeľne nižší výkon? Aké reklámacie by Intel mohol riešiť? CPU ide, uchladí sa s čímkoľvek, čo vie uchladiť 125 W a viac, tak nie je dôvod na reklamácie. Lenže Intel v snahe byť na 1. mieste prekračuje TDP 2x aj za cenu vysokých teplôt a nutnosti mať poriadny vodný chladič. Znova: BFU si kúpi 150W chladič v domnení, že bude tichý. Nebude. Tak si kúpi 180W chladič, ale ani s ním CPU nebude tichý. Tak kúpi 220W, ale situácia sa opakuje. Je to podľa Teba normálne? Podľa mňa nie. Proste Intel klame, aby bol na 1. mieste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo.

Ty pořád řešíš naprosto jinou otázku než já.

já řeším zda je chování toho procesoru ok. A jelikož se chová přesně jak chtěl výrobce, tak ano, je vše v pořádku.

Ty řešíš zda ti takové chování procesoru vyhovuje nebo ne. Pokud ne, tak si koupíš něco co ti vyhovuje více. Mě třeba chování Intel procesorů nevadí a nemám s ním jediný problém. Workload který mu dávám má takový charakter že ten procesor stěží dosáhne na PL1. PL1 překračuje málokdy a typicky na dobu v řádech desetin sekund. Samozřejmě kdybych používal počítač tak, že by byl pořád na PL2 limitu a následná degradace výkonu by byla citelná, tak bych volil jiný výrobek. Ale opět to neznamená že ten výrobek funguje špatně, znamená to jen že tak jak funguje mi nevyhovuje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

On a spousta dalších tady řeší realitu, ty tady řešíš demagogii.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já řeším to že se někdo pohoršuje že procesor má 98 stupňů když výrobce říká že může mít i 100 a že ten procesor nad 100 stupňů jen tak nepůjde protože má mechanizmy jak toho dosáhnout a ty mechanizmy jsou známé a výrobce je nijak nezakrývá a ten kdo si to koupí s tím nebude mít problém.

Pokud někomu nevyhovuje chování jednoho produktu, může si koupit jiný, na trhu jistě najde vhodnou alternativu, tak proč to řešit?

Nebo budu třeba v autosalonu prodávajícím supersporty říkat že ty auta fungují špatně protože do nich nejde naložit pětičlenná rodina, dva pytle cementu, paleta cihel a pes když chci jet na chatu? Holt si pro takový účel koupím pickup nebo dodávku...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

125 W CPU nemá mať 98°C s takým vodníkom, ale s 125W (max 150) chladičom, ty demagóg.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Ty si kúpiš 8c, ale vyťažíš len 3c? To si si mal kúpiť 4t! Keby som si ja kúpil 8c, tak preto, lebo viem 8c, resp. 16t využiť na plno. Je hlúposť kúpiť CPU s viac jadrami len aby mi nešiel na max a žral menej. To radšej kúpim slabší ale lacnejší CPU. Alebo si kupuješ veľajadrový CPU len na chválenie sa?
2. Ty stále nechápeš, že 125W CPU s 3ventilátorovým chladičom nemá mať 98°C. Aby som u 8c mal max výkon aký ten CPU poskytuje musel kúpiť taký vodný chladič (a reálne aj case, lebo nie každý má case s priestorom na taký chladič), alebo na neho dám lacnejší a budem mať skoro vždy 100°C a ešte k tomu menší výkon? A podľa Teba je to OK? To ako výrobcovia elektroáut sa chvália, že auto má dojazd 500 km, ale pri rýchlosti akú nemá žiadny rozumný vodič. Proste ten CPU má vlastnosti, ktoré za to nestoja, lebo je tu min. R7 5800X s rovnakým výkonom, ale bez nutnosti kupovať k nemu vodníka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1: kupuju procesor který splňuje mé požadavky. Když jsem kupoval současnou 8700k byl to pro můj workload nejvýkonnější procesor na trhu, nic lepšího koupit nešlo, kdyby existoval procesor s 1 jádrem, který by byl výkonnější a byl by za pro mne přijatelnou cenu, koupil bych ho, stejně tak bych koupil procesor se 100 jádry kde by se 99 jader flákalo, pokud by byl nejlepší a měl akceptovatelnou cenu. Strašně rád bych si místo i7 koupil třeba i5 nebo i3, klidně Celeron nebo jakýkoli Ryzen, kdyby byly levnější a měly stejný výkon, jenže ony byly jen levnější, nikoli výkonnější. A když ten procesor má nejvyšší výkon jaký můžu mít tak je jedno jestli ten procesor throttluje nebo ne, pořád má nejvyšší výkon.

2: proč by 125W procesor s 3 ventilátorovým chladičem nemohl mít 98°C? Je na to nějaký zákon nebo něco podobného? Ano pokud si kupuješ 125W procesor a tvůj must have požadavek je aby měl 97°C, tak si samo nekoupíš ten co má 98. Bohužel jsem zatím nenašel jediného zákazníka či člověka, kterému bych navrhoval/stavěl počítač a v seznamu požadavků bylo že určitá komponenta nesmí překonat konkrétní hodnotu, či se musí držet v určitém rozsahu hodnot. Obvykle v takovém seznamu jsou věci že potřebují aby jim tam běžela nějaká aplikace, nebo aby jim nějaká hra běhala na nějaké FPS....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stejná písnička a demagogie stále dokola.

Ad1 - to že procesor trotluje v pořádku rozhodně není, díky tomu je mu snižován výkon, takže nejvyšší výkon rozhodně nemá, nelži

Ad2 - a proč by 125W procesor s 3 ventilátorovým chladičem měl mít 98st.? A třeba, proč by měl jít až na 251W a nepodávat tomu odpovídající výkon? Pokud by jsi svým zákazníkům sdělil, že jim do počítače dáš přímotop, který pojede na skoro 100st., bude žrát jako malá tramvaj a výkon procesoru tomu ale nebude odpovídat, tak si to u tebe určitě nikdy neobjednají.
Podle toho co stále píšeš, jim neříkáš celou pravdu o tom, co jim stavíš za počítače a celkem je uvádíš v omyl. Já vím nevědomost nebolí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1: Pokud procesor bude při běhu aplikace throttlovat a jeho výkon klesne pod úroveň jiného procesoru, pak to nebude nejvýkonnější procesor. Co když ale ten procesor bude pořád nejvýkonnější i když bude throttlovat? Moje 8700k třeba překonává Ryzeny 2xxx v dané aplikaci i o 50%, se spotřebou kolem 50W a teplotami 60 stupňůl nemá jediný důvod throttlovat, ale i kdyby a kleslo to o třetinu, bude na tom pořád stejně jako ten Ryzen

2: "Pokud by jsi svým zákazníkům sdělil, že jim do počítače dáš přímotop, který pojede na skoro 100st., bude žrát jako malá tramvaj a výkon procesoru tomu ale nebude odpovídat, tak si to u tebe určitě nikdy neobjednají."

Proč bych dával zákazníkovi přímotop když chce počítač a chce ho pro určitý účel? Obvykle jsou to kancelářské mašiny, kde stejně doporučím prebuild od Dellu, HP, Lenova s on site servisem nebo jsou to počítače na konzumování obsahu nebo hraní her, kdy to hraní her je to nejnáročnější. U takových počítačů ty "přímotopy" topí naprosto stejně jako jakákoli jiná konkurence. Ono aby taky ne, Intel nemá žádné perpetum mobile a když procesor bude brát 50W vyzáří cca stejně tepla jako procesor AMD který bere 50W. A v těch hrách a běžném domácím použití ty procesory mívají v podstatě identickou spotřebu.

Takže pak záleží na tom která značka nabídne lepší výkon, pro někoho to může být třeba Intel, pro někoho AMD. U čistě multimediálních počítačů je fajn APU, a tam záleží co je zrovna k sehnání a za kolik. U herních počítačů je pak aktuálně preferovaná 10400F.

V posledním roce jsem navrhoval snad jen dvě sestavy kde byl procesor s více než 6 jádry a v jednom případě si 8 jader vyžádal přímo zájemce. V obou případech to byla 3700X a jako alternativa 10700F.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Najednou tady mluvíš o 8700k a Ryzenech 2xxx, ale dnes je tady řeč o 11900K a srovnává se ideálně s aktuální nabídkou a vlastnostmi konkurence.
To neustálé obhajování Intelu je velmi smutné, jako vždy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Keď dôjdu argumenty u Rocket lake, použije Coffee lake. Logické :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kluci, nebuďte na něj tak škaredí. On za to nemůže.

Intel píše paramatry ke svým výrobkům stylem "Up to" tak aby nebyly právně napadnutelné. A zdá se, že to zvládají lépe (nebo se nikdo nopokouší jejich výklad zpochybňovat) jako svého času AMD s počtem jader (kdy byl napadnut výklad toho, co je vlastně jádro).

Takže pro klid duše a klid na diskusích bude lepší do budocna uvažovat Core i9-11900K jako procesor s limity
125W
3.7GHz
100°C
tomu odpovídajícím výkonem, příkonem a teplotou.

Vše ostatní je "bonus".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obhajovat neustále takto Intel a to nyní ještě při takovéto kombinaci s 360mm vodníkem, možná už ukazuje na nějaké ovlivnění nějakou vyšší silou. Standardní uživatel si dá na CPU nějaký vzduchový chladič a o vodníkovi nebude ani uvažovat, těchto je naprostá většina, takže jim pak tento CPU pojede stále na teplotním maximu a výkon bude kdo ví kde.

No a když srovnám tento zázračný Intel, který trotluje na 98st. s vodníkem, tak pro srovnání:
R5-3600x + vzduchová Noctua 120mm - v klidu kolem 40st., v zátěži jede synkovi na max 65st. (ve hrách)
TR-1920x + vzduchová Noctua 140mm - v klidu kolem 30st., v zátěži kolem 63st. (renderuju na tom video, ...)
R9-5900x + 360mm vodník - v klidu kolem 30st., v zátěži kolem 49st. (renderuju na tom v práci video, ...).
Tyto hodnoty jsou z praxe a z denního provozu v létě a v zimě a jsem přesvědčen, že tyto CPU vydrží běžet o mnoho let déle, něž ten Intelovský přímotop. který pojede stále na max i s vodníkem a časem se v něm něco upeče (a báchorka, že je na to konstruován nežeru, protože pokud jede něco dlouhodobě na svém maximu, tak to nedokáže běžet věčně, unaví se to, nakonec).

Intel měl již dost času na to, aby se poučil a napravil, ale buď nechtějí, nebo už neumí, těžko říct.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ako som už napísal, JirkaK by pravdepodobne obhajoval Intel aj keby mal 98°C s tekutým heliom. Čo ho môže k tomu nútiť? Buď neschopnosť chápať realitu, alebo ho Intel platí, ale nezsá sa mi, že by Intel dal nejaký bakšiš bezvýznamnému človeku. Zrejme človek zamilovaný do značky bez schopnosti uvažovať triezvo. Príp. niekedy vyhrál v najakej súťaži Intel a odvtedy nedá na neho dopustiť, keď mu Intel urobil tak veľkú radosť :D. Ako by písal, keby mal také teploty Ryzen s takým vodníkom... to by boli kydy... to som si istý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"keby mal také teploty Ryzen s takým vodníkom... to by boli kydy"

doporučuji si najít mé příspěvky na toto téma, něco najdeš tady, něco najdeš třeba v poradně na živě kde se pravidelně řeší "přehřívání" počítačů nebo grafických karet ať Intelu, AMD nebo NVIDIA.

Všude zcela konzistentně tvrdím, že dokud teplota nepřesahuje maximální teplotu uvedenou ve specifikaci, tak není co řešit a že lidi hledají problémy tam, kde nejsou.

Při navrhování sestav jsem také velký fanda stock chlazení. Pokud někdo specificky nežádá tiché chlazení a nejedná se zrovna o entuziast počítač, tak vždy použiju dodávaný chladič a úsporu využiju na jiné komponenty nebo na snížení celkové ceny i když by se nějaký aftermarket chladič vešel do cenového limitu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale není důvod neustále hnát a provozovat CPU na jeho teplotním maximu. Tomu CPU to nijak neprospívá (ani prvkům kolem něj). Takže tvrdit, že 98st. ze 100st. je v pohodě, tak není, na víc na velkém vodníkovi. A tvrdit, že když dám obyč chladič na takovéto CPU a to mi bude neustále kvůli teplotám trotlovat a snižovat výkon a někdo bude neustále tvrdit, že je to v pořádku, že se to prostě chová podle specifikace výrobce a tím je to v pořádku, tak to v pořádku není, Intel už toho nalhal a podělal v poslední době dost, vše jen maskuje za hloupý marketing a někdo jako ty jim to pořád žere, z pohledu normálního uživatele je toto chování špatně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jirkovi sa nedá pomôcť. Buď obhajuje Intel, lebo teplota je pod max., alebo ak by bola nad, tak by chválil Intel za to, že CPU stále ide. Intel podľa Jirku nemôže urobiť chybu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tou i9 by si ťažko mohol fungovať na stock chladiči (aj keď má Intel nejaký box na 125W?). Už aby bol test toho CPU so vzduchovým chladičom... teplota bude na max, CPU bude znižovať takty, ale som si istý, že Ty ho budeš obhajovať nie kvôli teplote, lebo tá bude na/nad max, ale preto, lebo ten CPU stále funguje. Proste si u Intelu nájdeš niečo pozitívne vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takových lidí zamilovaných do značky znám spoustu, hlavně to platí třeba pro Applíka. Nebo do některé značky německých aut...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako dobre ale nech mi k tomu pridaju aj nejaku nadobku, nech nemusim mat varnu kanvicu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

98° je pohoda, na úrovni moře... ale,... nepoužívat v nadmořské výšce nad 1000m, a při tlakové níži <90kPa :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda, tak byste musel mít vysokotlaký chladič, podobně jako v jaderných elektrárnách :D Ale zase by tím šlo pohánět malou turbínu a vyrábět si vlastní elektřinu !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by tam ještě přidat pastu šedivku.

A co na to nás guru Jirka?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

guru Jádra

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz koukám že je tu od něj nablito jAk na punkovém koncertě. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... a myslel si, že je to známka punku! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Idioti. Od začátku měli jít jen do vyladěného šestijádra s co nejmodernější architekturou bez igpu - poslední vysokofrekvenční legendu svého druhu. To by oslovilo i někoho kdo má mozek. Na hry a spoustu dalšího SW by to pro vítězství stačilo a pro zbytek by propagovali stará desetijádra přečíslovaná na novou generaci. Nad 150W jen kvůli vysokému single výkonu rozhodně nepůjdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak to aby se začal instalovat nějaký blow ventil pro odfuk páry :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Když je to natlakované, bod varu vody se zvedá. Viz například chladicí okruhy spalovacích motorů nebo tlakový (Papinův) hrnec. Třeba se brzo dočkáme vodního chlazení procesorů s pancéřovými hadicemi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by efektivnější nechat to vařit? Var odvádí daleko víc tepla. Ještě by se to dalo druhotně využít: Do okruhu vodníka by se prostě přidal parní stroj pohánějící přídavné ventilátory, které by se roztočily jen po překonání 100 °C.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

+ pretlakovy ventil + napojeni na domaci rozvod h2o...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steampunk PC, mě by se to líbilo xD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zní to lépe než Retrovíkend v Lidlu, ale stejně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ideálně tam pustit ještě o pár desítek wattů víc, teplotní limit na aspoň 120*. Tlakový okruh bez ventilátorů. Ten napojit na tlakovou nádobou s přívodem vody z vodovodu. A od určitého natlakování upouštět páru přes malou turbínku co bude vyrábět elektriku. :D :D :D V ideálním světe bez ztrát termodynamiky by to bylo PC co nepotřebuje přívod elektriky :D :D :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

čože,plačem :DD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejlépe na konec cyklu dát turbínu, a získat vlastní parogenerátor elektřiny :D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mě taky napadlo, když uvážím přesnost onboard a on-chip teploměrů, jestli tu teplotu náhodou nestabilizoval var chladící vody :-) spíš než throttling na stanovené prahové teplotě. Vím jak vypadá uvařené ústřední topení - představa vyvařeného vodníka mi přijde zábavná :-) To mohou být zajímavé zvuky z počítače, než to někde ustříkne a všechno zhasne.

Aneb kterak se vodník změnil v atmosférický heatpipe systém s nuceným oběhem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že to nevaří, to by se musel použít chladič parní :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...tím si nejsem tak jist, neboť voda se vaří ve vyšší nadmořské výšce (nebo i uvnitř hlubší tlakové níže) při nižší teplotě !!

PS: 100°C při standardním tlaku 1013hPa, ale 98°C při 940hPa (standardní tlak v nadmořské výšce necelých 600m).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda, takový tlak může být i při nějaké větší přeháňce, bude potřeba minimálně osadit přetlakové ventily a dát tam nějakou kompenzační nádobku... A běda když si to člověk vezme na chalupu do hor :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No co, ještě trochu zvýšíme limit, a začnou se prodávat case s integrovanou varnou konvicí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už chápem, prečo sa to volá "Core i9 Rocket Lake".
Core preto, lebo to potrebuje atómovú elektráreň.
Rocket preto, lebo je to celkom rýchle.
Lake preto, lebo to potrebuje jazero na uchladenie.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Eště bych to "Rocket preto, lebo je to celkom rýchle."
poupravi na "Rocket preto, lebo je to prvých 53s celkem rýchle."

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Články o spotřebě a teplotě intelovo procesorů asi lákají více návštěvníků, než uvedení posledních 5 řad a 50 modelů :-)

Prorokuji, že až info o spotřebě probublá do Bruselu, tak EK "dodaní" Intel i s výrobci desek kvůli klamání zákazníka a menší pokudu dají i AMD. Nevidím v tom - z pohledu EK - žádnou past. Je BFU informovaný z datasheetů/diitů? Sídlí obviněné firmy v EU? Je to "eko"? Vadí to německému průmyslu? Má něco proti francouzský zemědělec? Ne, směle do toho.
Možná zároveň uvedou energoštítky a regulaci spotřeby, když už je normovaná i trvanlivost hadice vysavače*. Vlastně mě udivuje, že regulace ještě není, když kancelářská PC jedou nonstop a vysavač hodinu týdně. Možná čekají na vlastnosti plánovaného evropského RISC procesoru a limity nastaví podle něj :-)

* https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R066...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti by hotovém PC energo štítek měl být, když je to i na "blbý" televizi. Třeba na monitorech (nebo spíše v krabici s monitorem) jsou tyto štítky přibalené, akorát si asi nikdo dobrovolně nenalepí "duhový" obdélník na jinak disajnově vytjůněný skvost, že :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na obrazovku to nikdo (alespoň trochu při smyslech) lepit nebude a rámčeky kolem jsou moc úzké.
Ze zady by to designu zas tak nevadilo, ale je problém najít nějakou plochu, kam by se to dalo nalepit protože:
- perforace kvůli (pasivnímu) chlazení
- perforace kvůli ventilátoru (nVidia GSYNC modul)
- a i ten zbytek se tak hezky zahřívá, že to lepidlo časem vzdá a samolepka upadne sama.

Tož se to lepí na krabici, nebo se to pouze přibalí.

PS: Stydím se tiše v koutě, neb můj nový monitor má známku "C".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm pamatuju si jak mi kdysi odešlo první vodní chlazení. Zapoměl jsem doplnit zásobu vody na max (která unikala i přes to že šlo o uzavřený okruh) a jednoho krásného dne se voda v hadicích změměnila v páru a v plastové hadici vytvořila díru ze které pak krásně syčela ven.. Tady bych měl strach z něčeho podobného i bez vlastní slerozy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vola sa to Rocket Lake, tak co cakate? Chladia sa snad rakety vodnikom? Vysledok je vlastne ohromujuci :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když AMD uvedlo 220W FX-9590, byla to taková rarita, které se smáli pomalu i příznivci AMD a nikdo ten CPU nebral vážně. Asi je teď jiná doba...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je jiná doba. Prodávají se 280W Threadrippery ;-).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty podávají odpovídající výkon. To FX bylo jen mírně výkonnější, než 65W Intely, které často ani 65 W TDP nedosahovaly. Ovšem teď překračování TDP o násobky je prý ok...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

280W Threadripper, to máme 4,375 W na jádro. 251W Core i9-11900K, to máme 31,375 W na jádro.

Přitom ten Threadripper zvládá i vzduchový chladič udržet na podstatně nižší teplotě.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, takže se bavíme o tom, jací jsou v TSMC borci. AMD by totiž bez nich neměla nic, není schopna sama vyrobit ani 1ks CPU. A i kdybychom se podívali na její někdejší tovární divizi, tak Globalfoundries si od oddělení od AMD jen licencovala 14nm FinFET Samsungu, sama pořádně nic nedokázala a vlastně je už irelevantní.

Jinak otázka: sice jsem to zatím vůbec nezkoumal, ale když tedy Intel CPU jádro žere 700% toho, co jádro AMD, kolik oproti němu poskytuje výkonu? V Cinebenchi, Blenderu, x265, SVT-AV1, ... ?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"když tedy Intel CPU jádro žere 700% toho, co jádro AMD, kolik oproti němu poskytuje výkonu? V Cinebenchi, Blenderu, x265, SVT-AV1"
+- 2%

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasné, jak provozní vlastnosti Core i9-11900K souvisí s TSMC, AMD, nebo čímkoli dalším.

Intelu nic (krom vlastní arogance) nic nebránilo využít procesu TSMC. Nyní už mu došlo, že to bez TSMC nepůjde a rezervoval si kapacity na tři generace procesů. Ale to mohl udělat už dávno. Rocket Lake - postavený na 5 let starém procesu a minimálně 3 roky staré architektuře - mohl mít Intel na trhu už někdy v letech 2017-2018. Proces i architektura už existovaly, stálo by to proti výrazně slabší konkurenci, takže takty mohly být o stovky MHz níž a provozní vlastnosti normální. Opět je jediným důvodem, proč k tomu nedošlo, arogance Intelu, která nevěřila, že by na konkurenci AMD mohlo být třeba víc než 6 jader Skylake.

Intel ještě před pár lety kritizoval TSMC a zkresloval informace o jejích procesech, aby ty jeho vypadaly jako lepší:
https://diit.cz/sites/default/files/tsmc_16nm_10nm_density.jpg

Zatímco TSMC vydělané peníze lila do vývoje, Intel vývoj škrtil. To jsou všechno jeho vlastní rozhodnutí plynoucí z přehnané korporátní sebedůvěry. Ze své viny nemají k dispozici nejlepší dostupné procesy, ze své přišli o post nejpokročilejší architektury, ze své viny přišli o pověst energeticky efektivních produktů.

Intel v současné době mohl vyrábět u TSMC stejně jako AMD. V tohle byly podmínky zcela rovné. Že Intel v tuto chvíli nemá k dispozici moderní proces, není omluva - to je prostě jeho vlastní chyba. Mohl ho mít.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tímto co jste napsal, se pomalu dostáváte na úroveň demagoga JirkyK.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale práve preto sa AMD zbavilo Global Foundies , Spansion(NOR FLASH joint venture s Fujitsu), ktorá potom skrachovala a divízie sieťových produktov

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lenže tie dostanú boost - Dnes mám povrdené, že glibc 2.33 je v pláne uviesť najneskôr do 7.2.2021 ktoré riešia

Bug 23249 - Epyc and other current AMD CPUs do not select the "haswell" platform subdirectory
Status: RESOLVED FIXED
Target Milestone: 2.33
https://sourceware.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=23249

sysdeps: dl_platform detection effectively performs "cripple AMD"
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 23249
Version: 2.32
https://sourceware.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=24979

A tam bude zvýšenie výpočtového výkou o 20-300% podľa typu záťaže.

A teda testy nových Epycov Milan pod GNU/Linux (vyjdú v marci/březnu 2021)

budú s týmto boostom

K tomu nárast IPC Zen4 vs Zen2
Lisa Su odhalila Zen 3: o 19 % vyšší IPC, o 26 % lepší herní výkon
9. 10. 2020
https://diit.cz/clanek/lisa-su-odhalila-zen-3-o-19-vyssi-ipc-o-26-lepsi-...

a teda výkon Milan (Epyc na jadre Zen3)
1,19*1,20=1,428 x výkon Rome (Epyc zo Zen2 dnes) pri rovnakej frekvencii a tým spotrebe

Epyc 3. generace je i s 32jádry o 68 % rychlejší než nejlepší Xeon Gold 6258R
15. 1. 2021
Test koncipovala jako srovnání dvou 32jádrových Epyců a dvou Xeonů Gold 6258R.
https://diit.cz/clanek/epyc-3-generace-je-i-s-32jadry-o-68-rychlejsi-nez...

a keďže
1,2*1,68=2,016 tak jeden 32 jadrový Epyc porazí dva 28 jadrové Xeony

A sme tam, kde sme boli
Epyc 2 Rome je rychlejší než dva Xeony 8180M, IPC má až o 29 % vyšší než Zen 1
8. 11. 2018
https://diit.cz/clanek/epyc-2-rome-je-rychlejsi-nez-dva-xeony-8180m

Epyc Zen 2 výkonem v GeekBench výrazně překonává 4× draží Xeon platformu
4. 9. 2019
https://diit.cz/clanek/epyc-zen-2-prekonava-4x-drazi-xeon-platformu

A len chvíľu bol Intel po tou hranicou

Dva Xeony Ice Lake překonají jeden Epyc 7742, ovšem při >2× vyšším TDP
30. 7. 2020
https://diit.cz/clanek/dva-xeony-ice-lake-prekonaji-jeden-epyc-7742-ovse...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a ďalšícíh do 53% pre Thredripper a do 44% pre Epyc
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-linux511-perfgov...

a ďalších do 38% s novým jadrom 5.11
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux511-amd-patch&n...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apropos, AMD k těmhle FX 9xxx zrůdičkám přibalovalo rovnou toho vodníka. Jestli se dobře pamatuju... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže kupujme intel nie ako výkonný cpu a vykurovacie teleso 2v1, ale ako výkonný cpu, varič a vykurovacie teleso, takže 3v1. Za tú cenu bezkonkurenčný kauf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bolo by zaujímavé zistiť ako dobre vie zohrievať vodu keby miesto radiatora bolo vedro. Keď chce človek teplú vodu, má ju vo vedre hneď a „zadarmo“. A ešte by mal CPU nižšiu teplotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rekuperační okruh na topení doma mám, ale napojit na něj jako zdroj chlazení od PC mě ještě nenapadlo. Hmmm zajímavá myšlenka :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

super je to na zimu, když ti soláry na střeše moc tepla nedaj a neběží ti ani jejich čerpadlo ... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

omg tak taky jenom debil to necha prolejzat stress test s 1.4vcore .... moje 10900k dava 5ghz i pod 1.150vcore a to jsou ty teploty pak uplne jinde... je videt ze hype train se rozjel :D tady ukazka toho co umi moje cpu ... sledujte tu load voltage behem testu ^^ https://www.youtube.com/watch?v=n_ZQwVSFl2U&feature=youtu.be&ab_channel=...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje 10900k je totéž co uváděná/testovaná 11900k?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ne pouze poukazuju na fakt ze jak si to clovek nakonfiguruje tak to take od toho muze cekat...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A tu 11900 jsi zkoušel "nakonfigurovat" )nebo alespoň někde našel info od někoho kdo to zkoušel) nebo jen vaříš z vody?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ten jeste ne ale cekam az prijde nejakej sample do asusu abych se mu podival hned na zoubek =) a z vody nevarim, spoleham se pouze na vlastni testovani a konfiguraci =)´

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

asus jo :D takze jeden z clenu rozhnevaneho bratrstva deti :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

neresim co tu kdo povidal ... ja se venuju reprezentaci čr v extremnimu overclockingu a pouze tam mam svuj kontakt =)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se v tomhle laborování s tekutým dusíkem i "reprezentuje"?? Dyt je to v principu blbost soutěžit v necem co primárně závisí na věcech co nemůže dotyčný ovlivnit (dostanu o něco horší kus křemíku a můžu se zytečně snažit doaleluja)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mysli si to mno :D ja sem no.1 v čr :D absolutne to nezavisi na vecech co nemuzes ovlivnit... ale muzes si to myslet pokud tomu az tak do hloubky nerozumis a vlastne jenom teorizujes... a ano zalezi i na silikonove loterii ale to uz je otazka toho jak seriozne to beres, me rozhodne projde v kazdy generaci rukama vic chipu a nekdy ma clovek holt stesti a nekdy ne zalezi jak moc ses vazne to beres

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

re

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fyzika platí pro všechny stejně, ty no1..... To že jednotlivé chipy i od jednoho typu procesoru mají rozdílné vlastnosti není teoretizování to je fakt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano je to tak ale rozhodne nemaji rozdilne vlastnosti pouze se lisi v maximalnim stabilnim dosazenym taktu a naroku na napajeni :D to o cem ty mluvis mi zni jenom jako vymluva proc neco takovyho nedelat a prave jenom teoretizovat jako ty :D takhle se pozna prave dobrej overclocker... kdyz te nepusti vejš cpu tak to treba musis dohnat agresivnejsim profilem na ramkach ;) je to prave o tom vychytat tu efficiency a na to musi mit kazdej hlavu svoji ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V "dávných" dobách mělo smysl přetáčet, měnit takt procesoru a dělal to prakticky každý. Dodnes zatlačím slzu na 266MHz verzi celeronu běhající mi mém pracovním PC na 450MHz, kdy jsem měl výkon za který bych dal jinak 3x takové peníze. Pak šli ale léta a časem přetaktování, kromě "pocitu" nic praktického nepřinášelo a většina z nás prostě dospěla a na podobné blbosti, kvůli jednotkám procent rozdílu ve výkonu jejich pracovního nástroje, nemá čas......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Repre no.1 v ČR se 4 odběrateli na YouTube... to je hustokrutopřísný. Když se naučím na kytaru Slavíky z Madridu, budu mít do 14 dnů odběrů jednou tolik. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10900K evidentně žere méně a méně topí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle CPU budou mít rádi kávičkáři - jen si budou muset zajistit neustálý přísun vody a čerstvé kávy. Skvělý procesor na probdělé noci s kávičkou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A je tu ďalší nepodarený overclocking od Intelu. Pokiaľ sa aj naďalej bude držať 14nm technológie, bude to len horšie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

s alder lake a superfin to bude o necem jinym ;) jen si pockej :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to uz zvladne 120 stupnov a 360W?
parada,

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.