Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung Evolution Kit 2014 přidává spoustu novinek

Samsung Evolution TV 2014 - Obrázek 1
Televizory jihokorejského giganta dostávají opět po roce nový upgrade. Těšit se mohou jak majitelé FullHD, tak UltraHD modelů.

Ano, neuběhl v podstatě téměř ani rok od uvedení některých UltraHD televizorů Samsung na trh a máme tu, kromě jiného, upgrade elektroniky i pro ně. Samsung stejně jako loni vydává tzv. „Evolution Kit“ pro své TV, jimiž přidává novou funkcionalitu.

Psali jsme:

Letošní modely televizorů Samsung teprve představí, ale již nyní dává jak do rukou vývojářů potřebná SDK, tak do rukou uživatelů odpovídající elektroniku. Evolution Kit pro rok 2014 přichází ve dvou verzích: pro FullHD televizory a pro UltraHD televizory.

Parametry Evolution Kit 2014:

  • rychlejší quad-core procesor
  • HDMI 2.0
  • dekódování HEVC/H.265 až do 4k/60p
  • ochrana proti kopírování HDCP 2.2
  • rozhraní MHL 3.0 - zvládá 4k
  • USB 3.0

Verze pro FullHD TV bude podobná té loňské: krabička připojovaná vzadu k TV. Verze pro UltraHD bude větší, ponese si všechna rozhraní a konektory a k TV ji bude pojit pouze jediný kabel. UltraHD TV Samsung zakoupená loni se tak stane v podstatě jen monitorem, drtivá většina televizní elektroniky přejde na případný uživatelem zakoupený Evolution Kit 2014.

Samsung Evolution TV 2014 - Obrázek 2

Novinky týkající se 4k rozlišení by se měly týkat jen UltraHD verze Evolution Kitu. Pro FullHD TV je pochopitelně zbytečné, aby do ní bylo možné po MHL či HDMI posílat 4k rozlišení.

Nová verze umožní (ještě více) propojit TV a smartphony či tablety, sdílet na nich stejnou zkušenost a pohodlnost používání. Jeden z vývojářských kit (SDK) se jmenuje Multiscreen a jeho idea spočívá v tom, že vývojáři mohou psát aplikace pro smartphony a tablety, které budou komunikovat s TV. Samsung předvedl kupříkladu demo fotbalové hry, kde se výsledky zápasu zobrazovaly separátně v pravé části obrazovky a kamera sledující vybraného oblíbeného hráče ve vlastním malém okně (PiP), které se ovládá pomocí smartphonu. Další ukázkou využití multiscreenu byl Twitter v pravé části obrazovky ovládaný skrze smartphone.

Když už jsem zmínil tu fotbalovou hru, tak nad vlastním Multiscreen SDK běží ještě Multiscreen Gaming SDK, určené, jak již název napovídá, právě pro hry. Jeho hlavní ideou je fakt, že pro Samsungovy smartphony či tablety jsou na Androidu k dispozici již tisíce her a tak proč uživateli nenabídnout možnost hrát je na velké TV obrazovce. Další fáze využití tohoto SDK je nasnadě: Samsung by rád, aby vývojáři vyvíjeli i nové typy her vhodné právě pro velkou úhlopříčku.

Proto také uvádí na trh vlastní herní ovladač, nebo chcete-li gamepad, který se bude s TV propojovat skrze Bluetooth. Z hlediska propojení smartphonu s TV to ale zatím není moc elegantní, vyžaduje to kabel. Osobně ale předpokládám, že díky tomu nejsou latence v zobrazení tak velké, jaké by byly přes jiné rozhraní. Ale uvidíme, kdy Samsung nabídne i bezdrátovou kombinaci smartphone/tablet - gamepad - TV se zanedbatelnými latencemi.

V průběhu letoška pak ještě Samsung přidá podporu protokolu DIAL, na kterém běhá Chromecast. DIAL bude v Samsung TV doplněn o další nadstavby. Bude také možné například na smartphonu procházet nabídku filmů na Netflixu a poté u vybraného „ťupnout“ na „Přehrát na TV“, přičemž televizor sám následně otevře Netflix a přehraje film (tj. nepůjde o streamování Netflixu přes smartphone do TV, ale samozřejmě pouze o obsluhu Netflixu ve smartphonu s přehráváním přímo na TV).

V tuto chvíli není jasné, jestli nově přidávané vlastnosti poběží i na Samsung TV z roku 2012. Majitelé loňských TV, nebo TV povýšených pomocí Evolution Kitu 2013, mohou být v klidu.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Evolution Kit 2014 přidává spoustu novinek

Pondělí, 13 Leden 2014 - 10:08 | kapa | odveci: recenzia AMD kaveri s predstihom http://...

Zobrazit diskusi