Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung vysvětluje proč jeho Smart TV odposlouchávají uživatele

1984
V manuálu od současných Smart TV Samsung je pasáž o tom, že rozpoznávání hlasu odesílá nahrané věci třetí firmě k vyhodnocení. Děsivá Orwellova vize je tak naplněna. Jak ji ale Samsung obhajuje?

Kapitoly článků

1.  V čem je problém?

Než se do vysvětlování pustíme, zde se pokochejte samotnou informací:

„Samsung may collect and your device may capture voice commands and associated texts so that we can provide you with Voice Recognition features and evaluate and improve the features. Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.“

Zjednodušeně řečeno se v ní popisuje, že schopnost rozpoznávání hlasu, s níž lze TV nejen zapnout, ale i předávat příkazy a informace, znamená, že vaše rozhovory v obýváku budou zaznamenány a odeslány jiné společnosti. Tou společností je aktuálně Nuance Communications, Inc., která pro Samsung zajišťuje rozpoznání a převod mluveného slova do textové podoby, se kterou se dále pracuje (vyhodnocují se požadavky, příkazy atd.).

Po odhalení této informace - na obranu Samsungu nutno dodat, že ji sám k TV přikládá a nijak se s tím netají - se zvedla vlna nevole a Samsung čelí ostré kritice a požadavkům na vysvětlení. To je zkráceně následující (kompletní vyjádření v angličtině naleznete na druhé stránce článku):

Samsung bere soukromí uživatelů velmi vážně. To na úvod. Voice Recognition, která je v současných TV přítomna v plné parádě, není povinně a implicitně zapnuta. Při úvodním nastavení TV ji musí uživatel explicitně povolit s tím, že je mu sděleno, co to pro něj z hlediska soukromí znamená. Navíc jsou přenosy z/do Nuance šifrovány. Nutnost odsouhlasit podmínky užití pro tuto funkci je separátní - tj. neznamená to, že pokud nesouhlasíte s aktivací této vlastnosti, TV nebude fungovat. Uživatel může tuto vlastnost kdykoli zakázat či povolit. Voice Recognition v případě používání pracuje jak s mikrofonem v samotné TV, tak s mikrofonem v dálkovém ovladači od TV. Kromě možnosti zapnutí TV jí pak lze dávat příkazy typu „doporuč mi dobrý sci-fi film“. Funguje to zkrátka podobně jako ve smartphonovém či tabletovém světě. . TV přijímá slovní příkazy jen pokud je stisknuto aktivační tlačítko na TV či ovladači a mluví se na mikrofon.


Tak, mě z toho plyne následující: Vlastnost není implicitně zapnuta, vyžaduje souhlas uživatele s aktivací. Navíc není automaticky snímání 100 % dění v dosahu, je potřeba stisknout tlačítko. Ale následně je prostě sejmut záznam, který mikrofon(y) zachytí, takže pokud během toho někdo jiný řekne něco velmi soukromého, má smůlu. Jeví se mi to tak, že systém by měl být schopen odlišit, co je skutečný příkaz, a co ruch / mluva v pozadí - tohle právě pro Samsung řeší firma Nuance Communications. Trochu mi vrtá hlavou, proč to Samsung outsourcuje, případně pro prostě tuto firmu nekoupí, ale nechme se překvapit, co přijde v budoucnu.

Pořád opakuji, že s leností přichází i narušení soukromí. Kdo je líný si prát a žehlit prádlo a raději si na to někoho zjedná, nebo si zve paní na úklid bytu, ten musí počítat s tím, že paní ví, co má kde doma a že prací firma ví, jaké nosí spodní prádlo, nemluvě o tom, že na jeho spodní prádlo sahají cizí lidé. Stejné to je s ovládáním TV hlasem. Nyní Samsung používá systém, který příkazy zpracovává a vyhodnocuje vzdáleně (že by to nebylo možné implementovat v televizi?). Kdo je líný zadat příkaz ručně, může tak činit slovně, ale musí se smířit s omezením soukromí.

Jiná věc je, že i když bude Voice Recognition v TV zakázána, stále tento přístroj nese mikrofony, případně webové kamerky - podobně jako třeba notebooky, smartphony či tablety. To, že výrobce garantuje správně nakládání s osobními daty, neznamená, že není technicky možné obejít ochrany hackerem (zvlášť když je TV online a blíží se plně IPv6 doba), nebo že někde v pozadí nejsou data nadále, byť šifrovaně, přechovávána. Obecně platí, že když si koupíte přístroj vybavený nějakou funkcionalitou, předáváte rozhodování o svém nastavení soukromí někomu jinému, technickému zařízení a programátorům za ním stojícím. To je pro mě osobně důvod, proč nemám doma Kinect, takto vybavenou Smart TV, stejně jako třeba dnes již běžný smartphone.

Položme si tedy tyto otázky: Brali byste takto vybavenou Smart TV domů? Pokud ano, zapnuli byste Voice Recognition? A pokud ne, nebyli byste i tak nervózní v blízkosti své TV? Nejlépe to poznáte na tomto: dokázali byste se věnovat se svým protějškem lechtivým hrátkám před přístrojem, který je hardwarově vybaven pro šmírování? Tedy Smart TV, notebookem, tabletem, smartphonem. Stačilo by vám, že jsou kamerka/mikrofon vypnuty v nastavení OS, nebo byste potřebovali zařízení zcela vypnout/odpojit od elektřiny/internetu, nebo byste byli nervózní i před zcela odpojeným a vypnutým zařízením? A jak to máte s okny sousedů, nemohou k vám teoreticky nějakým 600mm objektivem dohlédnout? To, že je člověk paranoidní, neznamená, že všichni nešmírují jeho holou zadnici :-)…

Tagy: 
Zdroje: 

FlatPanelsHD #1, #2

Kapitoly článků
1.  V čem je problém?

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung vysvětluje proč jeho Smart TV odposlouchávají uživatele

Středa, 18 Únor 2015 - 08:25 | Milosh | podle Wiki (http://en.wikipedia.org/wiki/...
Středa, 18 Únor 2015 - 08:21 | Milosh | jj, to že firma Nuance není v Evropě moc známá...
Neděle, 15 Únor 2015 - 20:27 | Anonym | Jasně, zatímco 350 milionů lidí nativně...
Sobota, 14 Únor 2015 - 20:43 | Cichas | Blokovat veskere ICMP z netu neni zrovna idealni...
Sobota, 14 Únor 2015 - 10:57 | r23 | No, už nějakou dobu nastavuji firewally tam kde...
Pátek, 13 Únor 2015 - 20:23 | RedMaX | Proc Samsung nekoupi Nuance? Treba neni na prodej...
Pátek, 13 Únor 2015 - 19:33 | Psycho Mantis | v jaké době to proboha žijete?? Proč vás zrovna...
Pátek, 13 Únor 2015 - 14:04 | roob | to je tiez neopodstatnena blbost, ako na telefone...
Pátek, 13 Únor 2015 - 12:39 | CCblue | Mám štěstí, přečetl jsem první větu, pak toho...
Pátek, 13 Únor 2015 - 11:34 | Fotobob | Úplně samé je Siri v Jablkách. Pokud se přesune...

Zobrazit diskusi