Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic vysvětluje podstatu revoluční masky postavené na difrakci

Panasonic difrakční maska 03
Před dvěma měsíci unikly kusé informace o nové masce pro obrazové snímače, na které pracuje Panasonic. Ten se nyní novinku rozhodl představit oficiální cestou; doplnil i původně neznámé detaily.

Přímo navážeme na náš únorový článek a doplníme si dvě zásadní informace. Tehdy totiž nebylo známé, jak přesně bude vypadat matice masky - známá byla pouze podoba jednoho řádku. Ten za použití difrakce odděluje červený kanál a odesílá jej na sousedící pixel. Podoba ostatních řádků snímače ve schématu chyběla. Na ní se můžeme podívat nyní:

Panasonic difrakční maska 01

Podstata druhého řádku je obdobná -  s tím rozdílem, že je (pomocí difrakce) vychylován modrý kanál. Tím vzniká řada pixelů, ve které se střídá žlutá Y (resp. W - B) a přesvětlená modrá (resp. W + B).

Panasonic difrakční maska 02

Celá matice má pak podobu 2×2 (jako u Bayerovy masky), ale barvy neseparuje odfiltrováním fotonů určitých vlnových délek, ale jejich odkloněním na příslušný pixel. Vzniká tak C + [W+R] + [W+B] + Y matice.

Panasonic difrakční maska 04

Mimo to Panasonic ukázal, že se mu povedlo vyvinout nový model pro analýzu reflexe (odrazu), refrakce (lomu) a difrakce ve 3D, díky níž může efektivněji pracovat na technologii oddělující jednotlivé vlnové délky. Nový postup je v průměru 325× rychlejší  a snižuje paměťové nároky na 1/16. Další schémata a technologické detaily najdete v oficiálním videu:

Diskuse ke článku Panasonic vysvětluje podstatu revoluční masky postavené na difrakci

Úterý, 2 Duben 2013 - 23:12 | danieel | Mrkni na to video, pan to vysvetluje o co jde....
Úterý, 2 Duben 2013 - 22:52 | BTJ | Nechcete to lip vysvetlit? Chapu, ze tam dojde...

Zobrazit diskusi