Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony s Quad Bayer snímačem slibuje 48 MPix či 4× vyšší dynamický rozsah

Sony přišla s novou technologií, kterou - přinejmenším v počátku - uplatní ve fotomodulech pro mobilní zařízení. Slibuje vynikající výsledky, vypadá zajímavě, ale pár háčků se najde…

Snímač IMX586, jehož vzorky Sony připravuje k distribuci, není na poměry mobilních telefonů žádný prcek, jde o formát 1/2", tedy 8 milimetrů diagonála, nebo - chcete-li -  6,4 × 4,8 milimetru. Na tomto snímači je vměstnáno 48 megapixelů, tedy světlocitlivých buněk, což odpovídá 8000 × 6000 pixelů. Co se týče rozměrů snímače, Sony přesný údaj neuvádí, takže jde o dopočet, který se může nepatrně lišit.

48MPix snímač kryje Bayerova maska, ale ne ledajaká. Namísto matice 2×2 s červeným, modrým a dvěma zelenými diagonálně uspořádanými „pixely“ je použita matice 4×4, kdy je každá barva uspořádaná v matici 2×2. Zkrátka jako kdybyste Bayerovu masku roztáhli přes 2× vyšší počet pixelů.

Přesto, že je snímač větší, než je u smartphonů v průměru obvyklé, jsou v důsledku vysokého rozlišení jednotlivé „pixely“ menší než je v průměru obvyklé. Snímač umožňuje fungovat v několika režimech. První je určen pro maximální rozlišení a výstupem je 48 megapixelů. Vhodné je použití v situacích, kdy je dostatek světla a dynamický rozsah není nijak extrémní. Snímač pomocí vestavěné elektroniky přechroustá výstupní data do podoby obvyklé u snímačů s klasickou Bayerovou maskou a ta už jsou standardně zpracována multimediálním procesorem telefonu.

Sony nijak nepopisuje, jak je schopná získat např. zelený údaj pro pixel krytý červeným filtrem atp. Pravděpodobně nejde o nic jiného než interpolaci, ale pak lze jen těžko předpokládat, že se kvalita výstupu bude jakkoli blížit 48 megapixelům.

Druhý režim slouží pro scény s nízkou hladinou jasu. Každá čtveřice stejnobarevných pixelů je interpretována jako jeden pixel, takže jsou de facto zprůměrovány čtyři údaje v jeden, čímž je snížena hladina šumu. Výstupní rozlišení je samozřejmě adekvátně (4×) nižší, tedy 12 megapixelů. V takové situace dosahuje snímač (s „pixely“ 0,8 μ velkými) odstupu signál-šum srovnatelného se snímači o 1,6 μ velkých pixelech. Pro srovnání: ultrazoom Sony Cyber-shot DSC-HX350 má 1,2 μ a kompakt Sony Cyber-shot DSC-RX100 V(A) má 2,4 μ. Šum by v tomto režimu (byť při oněch 12 megapixelech) měl dosahovat úrovně někde mezi těmito „velkými“ fotoaparáty.

Snímač podporuje ještě třetí vychytávku, která je možná nejzajímavější. Spočívá ve 4× vyšším dynamickém rozsahu. Sony přesně nepopisuje, jakým způsobem ke zvýšení dochází, ale schéma k tomu se lze dopracovat intuitivně. Každý ze čtveřice stejnobarevných „pixelů“ bude mít nastaven odlišnou expoziční dobu. První bude mít standardní dobu, druhý poloviční, třetí čtvrtinovou, čtvrtý šestnáctinovou (případně půjde o jiné kombinace zlomů, ale zcela jistě budou expoziční časy pro jednotlivé „pixely“ nestejné). Pixely s delší expozicí zachytí detaily ve stínech, pixely s kratší expozicí zase detaily ve světlech. Sníží se tak přepaly a černé stíny, čímž v zroste dynamický rozsah.

Video je podporováno při 30 FPS v plném rozlišení, při 90 FPS ve 4k, při 240 FPS v 1080p a při 480 FPS v 720p, ale za podmínky použití cropu.

Sony začne odesílat vzorky snímače v září, cena vzorku je stanovena na 3000 jenů (plus clo), což odpovídá asi 27 dolarům nebo 600 korun.

Diskuse ke článku Sony s Quad Bayer snímačem slibuje 48 MPix či 4× vyšší dynamický rozsah

Středa, 8 Srpen 2018 - 14:27 | danieel | Mate to skoro dobre - ale tu kombinaci...

Zobrazit diskusi