Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spotřeba, tepoty, hlučnost

Asus Radeon HD 4850 se třemi HD 3850
Právě v tuto vteřinu skončilo embargo na zbývající informace o novém Radeonu HD 4850, jehož první testy jsme vám přinesli již minulý týden u příležitosti oficiálního představení. Dnes si tedy vše dokončíme. Podíváme se nejen na architekturu GPU jako takovou, další anatomické fotografike karty, herní a syntetické testy, ale také se budeme zabývat spotřebou, teplotami, možnostmi přetaktování, hardwarovou akcelerací videa a dalšími aspekty. Pohodlně se usaďte, třetí část recenze Radeonu HD 4850 právě začíná…

ATI Radeon HD 4850 v testu: Spotřeba

Měření spotřeby zahrnuje celou testovací sestavu (kromě monitoru samozřejmě). Zde můžete krásně vidět, že Radeon HD 4850 si vezme při zátěži a bohužel i v klidu výrazně více než jeho předchůdce.

Nad spotřebou při plné zátěži se nepozastavujeme, karta v průměru nabízí o desítky procent vyšší výkon a také přechod od 320 na 800 stream procesorů při stejném výrobním procesu si žádá své. Karta si vystačí taktéž s jedním PCI Express napájecím konektorem, což chválíme.

Rozhodně ale nechválíme vysokou spotřebu ve 2D, která na testovacím stroji vzrostla o nepěkných 32 W alias 36 %. Přitom dle monitorovacích utilit víme, že PowerPlay funguje a karta se v klidu zpomaluje na 500/1 500 MHz (-20/-25 %). Bohužel to však není znát na spotřebě. Čekali jsme o něco více než u HD 3850, ale o tolik ne, to se skutečně AMD nepodařilo. Za spotřebu ve 2D od nás karta dostane velké mínus.

Spotřeba je pak jediný test, který jsme stihli změřit s Catalyst 8.6 Hotfixem. Pokles ze 119 na 117 W v klidu nelze považovat za nic jiného než toleranci měření (v podstatě stačí, aby se pár tisíc tranzistorů z těch miliard, co jich v testovacím PC je, vyspalo o něco lépe a dva watty jsou na světě ;-). Zde se tedy žádné zlepšení nekoná.

ATI Radeon HD 4850 v testu: Teplota GPU

Vysoká spotřeba ve 2D se i přes trošičku masivnější chladič podepsala i na teplotě GPU. Jakkoli nad tím člověk může žasnout, i ve 2D si karta udržuje horkých 81 °C a to přitom ventilátor točí 1 600 ot/min. Ve 3D teplota rychle letí na hranici 90 °C, na které ji regulovaný ventilátor udržuje. My jsme se ve volném prostoru s kartou dostali až na ~4 800 ot/min, když už je chladič přeci jen slyšet. Abychom nasimulovali nějaké to přehřátí v malé uzavřené bedně, na chvíli jsme během benchmarkování Crysis zastavili prstem ventilátor. Během chvíle se GPU nebezpečně přiblížilo ke 100 °C, na což ventilátor po puštění reagoval roztočením na téměř 7 000 ot/min, když už se dá hovořit o skutečném kraválu.

Ale zpátky k běžnému provozu. Karta se ve 2D i 3D velmi zahřívá, doslova na ní nelze udržet ruku ani na měděném chlazení, ani na zadní straně, kde je kříž držící chladič kolem GPU, i samotné plastové okrytování chladiče je velmi horké. V závislosti na zátěži pak karta chrlí ven ze svého žebroví větší či menší množství horkého až velmi horkého vzduchu.

Tak trochu mi to připomělo loňský rok, kdy jsem přibližně ve stejnou dobu testoval Radeon HD 2900 XT. Zavzpomínal jsem si na to, jak karta vyfukovala do prostoru za sebou hromady horkého vzduchu. Něco podobného, samozřejmě v menší míře, dělá i Radeon HD 4850 se standardním chladičem však nemá kam vyfukovat, vzduch neodchází záslepkou, nýbrž v případě zavřené skříně cirkuluje uvnitř. Doporučujeme vám tedy záslepku pod grafickou kartou odstranit, aby alespoň něco odcházelo ven. Rozhodně se také vyhněte situaci, kdy byste hned pod Radeonem HD 4850 měli nějakou další kartu, to hrozí tím, že by se z vašeho PC stala pekárna.

Ruku v ruce s celou touto anabází jdou výše zmiňované minimální možnosti přetaktování. Karta má zkrátka frekvence/hodnoty napětí vyladěny přesně tak, aby se dala vyrábět v obrovském množství a současně uchladit levným jednoslotovým chlazením. Připomeňme, že její cena je lehce přes 3 600 Kč včetně daně, což je doslova vynikající, ale platí se za to daň právě v tomto aspektu.

Na druhou stranu musíme říci, že za celou dobu testů, kdy Radeon HD 4850 od Asusu dostal „vopravdu pokouřit“, nebyl žádný problém se stabilitou nebo padáním aplikací či chybami renderingu. Ty jsme samozřejmě zaznamenali pouze ve chvíli, kdy jsme hledali nejvyšší strop karty, za běžného provozu i v přetaktovaném stavu však byla karta absolutně stabilní.

V tomto aspektu samozřejmě můžeme hovořit pouze za kvalitu provedení našeho testovacího kusu od společnosti Asustek. Nemůžeme říci, že se stejně bude chovat i karta jiného výrobce, pokud tento osadí jiné napájecí obvody, jiné kondenzátory či SMD prvky. Avšak děsíme se dne, kdy některý výrobce přijde s pasivním modelem :-).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ATI Radeon HD 4850 v testu

Úterý, 29 Červenec 2008 - 19:39 | John Doe | Co dělat tabulky navíc poměru Performance per...
Pátek, 4 Červenec 2008 - 00:21 | Anonym | Ludia az budete mat niekto tuto kartu a bude v...
Neděle, 29 Červen 2008 - 18:28 | Anonym | tak tam wifte otestuj the witchera, esiva to...
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 23:28 | WIFT | >> xDx: S jinýma chladičema už ne....
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 22:11 | Adams Adams | uf. U Assassins Creed dostanu větší rozdíl, když...
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 22:02 | Anonym | A budete provádět testy i s jinýma chladičema ?...
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 21:28 | Anonym | kurna, rozdil mezi cislovkou a cislici je docela...
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 20:15 | Anonym | Dal jsem na kartu Accero a s timto pasivnim...
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 19:39 | Anonym | na to ze to je prvni hotfix je to bomba :) co sem...
Čtvrtek, 26 Červen 2008 - 19:22 | Anonym | ma: Nuz, existuju taki "poctivi&quot...

Zobrazit diskusi