Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Steam pro Linux: nejpravděpodobněji v únoru 2013

Gabe Newell a Ubuntu Linux
Zatímco práce na vývoji linuxové verze jak Steam klienta, tak Source Engine ve hře Left 4 Dead 2, pilně pokračují, ještě zdaleka není Valve blízko cílové pásky. Tu patrně v souvislosti se Steamem přetne příští rok v únoru…

V brzké budoucnosti se ale Steam klient pro Linux dostane alespoň do beta stádia, takže vyčkejme, jestli půjde nadále o interní testování, nebo Valve zapojí i linuxovou hráčskou komunitu - to by vůbec nebylo od věci, i kdyby se zpočátku omezila kupříkladu jen na Ubuntu.

Gabe Newell se sice ohledně finální verze Steamu vyjádřil ještě v souvislosti s letošním rokem, ale únor je podle všeho realističtější datum. Každopádně již nyní Valve předvádí linuxový Steam svým partnerům, což doufejme některé navnadí alespoň k uvažování o portaci jejich skrze Steam prodávaných her na Linux. Jak ukázaly projekty Humble Bundle, komerční potenciál je zde nemalý, portaci nejen zaplatí, ale ještě vývojářům vydělá hromadu peněz navíc.

Phoronix pro srovnání uvádí, že Mac OS X verze Steamu se při vývoji oproti plánům zpozdila jen zanedbatelně a při vydání „masoxového“ klienta bylo k dispozici více než 50 her. Jestli se podobného počtu dočkáme i v Linuxu, toť otázka, ale kdyby ano, tak rozhodně nepůjde o 50+ AAA titulů.

Přečtěte si také:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Steam pro Linux: nejpravděpodobněji v únoru 2013

Čtvrtek, 6 Září 2012 - 09:35 | Richmond | Ale ale, kam se najednou vytratil Ježkův...

Zobrazit diskusi