Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: AMD Ryzen 9 3950X - aneb dostupné šestnáctijádro

Karle díky za opět vynikající recenzi.
Chci se zeptat jestli uvažuješ o grafu poměr cena/výkon (ideálně aktuální cena).
Myslím, že by to byla super informace při koupi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak to myslis, nabidka desek s ECC je tristni ... ja jedu ECC normalne na herni gigabytce, neni potreba zadna special deska

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ano, CPU to podporuje, ale je otázka, zda jsou zapojené extra piny na desce. Opravdu to funguje? Ve Windows jde myslím provést nějaký check na šířku sběrnice pro každý DIMM, v případě ECC by to mělo být 72-bitů, pokud je tam 64-bit, tak ECC nope.

V Linuxu by to šlo otestovat asi lépe, ideálně paměti lehce přetaktovat a pak koukat do logů, zda se tam objevují hlášky o ECC korekci kvůli těm uměle vyvolaným chybám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 cmd:
wmic MEMORYCHIP get DataWidth,TotalWidth

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tenhle command mi nikdy pod win nefungoval ... jelikoz to je neoficialni podpora ECC tak deska vraci 64 / 128, az empirickyma testama s pretaktovanim a reportovani pres WHEA logger se to da zjistit, ze to na pozadi opravdu ty chyby zachytava .. nejlip treba pres tu Aida64 kdyz se pusti test pameti a v druhem okne necha bezet eventviewer, tak narozdil od normalnich pameti kdy ti ten aida test spadne na chybu, tady ti to bezi dal ale vidis chyby v tom eventviewer ... dalsi moznosti je pustit nejakej benchmark pameti, protoze kdyz to zacne ty chyby opravovat tak ti prudce spadne latence a rychlost .. pokud to je pak chyba neopravitelna nasleduje rovnou blue screen s tim, ze toto uz opravit nejde ... nevyhoda toho ze to je neofiko a jen unbufferred ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

128 bit = dual channel? Mne ukazuje 64 bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je 64-bit per DIMM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je DR .. double ranked .. ten prikaz vraci ze ECC neni a pritom to funguje, takze to je takova nevyhoda tohoto reseni, alespon ze to ty WHEA zachytava, ale taky to nebylo pravidlo, nektery starsi biosy to neumeli, nektery zase jo, pokud to nebyla nejaka krpa ve win update co to na cas vypnula

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To odkiaľ máš ten príkaz? Wow.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano podporuje .. whea logger pod win mi normalne loguje ECC chyby kdyz to spatne nataktuju stejne jako pod linuxem, stejne tak aida64 ukazuje 72bitu ... jede to OK, zadny rezim kompatibility s 64bit se u me nekona

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O jaké konkrétní desce a pamětech se bavíme?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte X370 K7 , Crucial 2666 Unbuffered ECC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky ...a ještě tedy procesor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info, i když mne to dosti překvapuje (opravdu to mají i v soupisce kompatibilních pamětí), neboť deska není z nejnovějších (daný procesor je ale také v kompatibility listu).
Zkusím se tedy podívat i na novější desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Athlon musí byť pro, ale Ryzen nie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze to nikdo nevim :D ono i ta podpora ECC se meni v prubehu vydavani novych compatibility listu, nastesti to zda se jede, ono tim ze to neni proste jasne dana ficura pro zakaznika, ale jen neco co nevypnuli v CPU tak vyrobci MB to totalne podelali, shame on them!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oficielne to je jen pro PRO verze CPU .. tam ti to asi bude vracet i tu jinou TotalWidth .. pro klasicky Ryzeny to reportuje jen Aida64 (Supported, Active) a ze to neco dela si musis overit sam tim pretaktovanim pameti tak az zacnout litat WHEA chyby, jinak se pro system tvari jako klasicka pamet, nemam bohuzel PRO verzi CPU takze neotestuju co vraci ten wmic TotalWidth pod ni, tam bych ocekal, ze uz to bude reportovat dobre kdyz to ma byt oficielni support
hmm to PRO je mozna mysleno jen pro ten Athlon .. takze tezko rici

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili "něco" to ECC skutečně dělá, není to jen taková vějička, zajímavé. Nikdy jsem to neřešil a přesto jsem se šíleně natrápil s BSOD, než jsem zjistil, že 1,35 V v XMP profilu je pro ty konkrétní kusy pamětí zbytečně moc... Ty ECC moduly vypadají stejně - jdou strčit kamkoli - ale někde se tedy využije i "ten pátý" redundatní čip? Chápu to dobře v rámci negooglení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

da se to tak rici, ale pokud to ECC clovek nechce, je zbytecny za to priplacet, navic ty pameti jsou pomalejsi nez klasicky herni, takze to ma smysl jen pro toho kdo to vyuzije, jinak tady se bavime o unbuffered, unregistered ... buffered, registered a podobny samozrejme do normalniho kompu nedas, nejely by vubec, u Intelu ti pojedou kompletne jako obycejny pameti, pokud nemas Xeona, u AMD alespon na te me desce tak nejak fungujou, ale jak ctu predchozi prispevky, neni to pravidlo ze to umi kazda AM4 deska, musi tam mit zapojeny piny .. pokud vyrobce to ECC vyhodil z biosu a ty cesty fyzicky neudelal, nepojede ti to

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně mají ECC paměti o dost horší časování a to i ty unbuffered DIMMy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u x370 měl GB právě jen tuhle desku s podporou ECC.
ASROCK to uměl snad na všem a u ASUSu to třeba Crosshair 6 neuměla, ale Strix/Prime ano.
Dneska už to ve specifikacích desek píšou a pokud je v seznamu podporovaných pamětí něco s ECC, je tam i poznámka zda je ECC zapnuto nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jen tu doplnim, protoze jsem upgradoval na WS X570 ACE kde je podpora ECC primo inzerovana a narozdil od te Gigabyte X370 K7 se to hlasi ciste, Windows to vidi jako 64 - 72 , memtest86 hlasi ECC , v BIOSU je hromada nastaveni , takze jak to bylo s tou podporou na stare desce i kdyz ty linky mela je fakt otazka, tam se to takto "spravne" nehlasilo ... co je blby tak WHEA se neloguje, vypada to, ze je to proste vypnuty a nepodarilo se mi prijit na to jak to nahodit. Predpokladam, ze to je kvuli tomu spamovani WHEA chybama na X570 ktery AMD vyresilo proste salamounsky, vypnulo to, coz se mi hrube nelibi, ale to je asi tak jediny co s tim muzu delat. Bohuzel nemam plnou verzi Memtestu 8.4 kde je uz podpora Zen2 ECC takze nemuzu vyzkouset injection, v Biosu je na to volba taky, nicmene bez softu co to umi je k nicemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn že to není problém uchladit, ale i tak bych uvítal informaci čím to bylo chlazené. "Já jsem i tak vodní AIO použil" prostě není úplně ono :-)

Jinak díky za recenzi teď budu jednu "střižnu" stavět tak se to docela hodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upraveno, použil jsem SilentiumPC Navis RGB 280 AIO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že AMD nedělá 3950x pro TRX40. Pokud chce dleska člověk hodně PCIe za málo peněz, tak aby bral X299 nebo X399, dokud ještě jde sehnat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš u mňa jedno veľké PLUS a to preto že máš otestované aj i7-10700F. Tento procesor som zaregistroval len vďaka tomu, že AMD zatiaľ nevidali/nepredstavili žiadne 8/16 jadro pod 80W, a pri myšlienke, že by som si mal kúpiť starú generáciu od AMD tak som pozrel aj možnosti od Intel a keď som videl tento procesor tak prehodnocujem kúpu AMD.
Výkon +- rovnaký ako R7 3700X, oba bez grafiky, ja netaktujem čiže možnosť taktovania nieje pre mňa výhoda, Intel lacnejší, porovnateľné mATX dosky sú pre Intel lacnejšie, RAM pre Intel lacnejšie lebo nezávisia tak od frekvencie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jen upozorním na chování toho procesoru, rozhodně se nechová jako 65W, po dobu 28 sekund v zátěži může konzumovat klidně 224 Wattů: https://diit.cz/clanek/limity-napajeni-comet-lake-core-10000

Po vyčerpání PL2 se masivně podtaktuje, někdy to vadí i v hrách, jelikož na těch 4,6GHz běží maximálně dvě jádra, jakmile se jich použije víc než dvě, začne frekvence klesat někam k 3GHz, ale není to tak fixně, pohybuje se to na základě chlazení a teplot.

V tom původním testu jsem na to narazil taky: https://diit.cz/clanek/recenze-asus-rog-strix-z490-e-gaming-intel-core-i...

Nicméně pokud se v BIOSu zapne MCE, tak všechna jádra drží frekvenci stabilně, jen to má prostě odběr jako i9-9900K víceméně.

Na jiných deskách se to může chovat jinak, někteří výrobci nenastavují napájecí limity jak je navrhuje Intel a není v mých silách projít všechny desky na trhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počítadlo s i7-10700F jsem už stavěl a s vodním chlazením se výkon držel docela dobře a takty se drželi pěkně. Nicméně se ten procesor v reálu chová spíše jako 105W a ne 65W (tedy v porovnání s AMD).
Prostě nic tragického a mrzí mě, že Inteláci nemají koule tam to číslo bouchnout. Co si budeme nalhávat ono by se nic nestalo tedy alespoň v segmentu kam je určený, protože v tomto segmentu tomu lidi rozumí a počítají s tím nebo to jsou lamy a klidně si myslí že víc wattů je lepší třeba jako u vysavače :-P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem pozriem si to, hlavne jeho správanie a spotrebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to odpovim, u Ryzenu si můžeš nastavit svoje TDP procesoru.
V biosu si můžu nastavit Ryzen 5 2600 65W na min 45W
https://ctrlv.cz/jwW7
tady je líp vidět 45W
https://ctrlv.cz/L6pZ

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Power limity jdou nastavit i u Intelu. Problém je že mnohé desky mají by default tu spotřebu neomezenou případně neomezenou dobu pro turbo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výběr her ,jako sorry ale mít tam hry co mají 400+fps je nesmysl.. Raději tam místo nich dej warzone.. Je gratis.

7R7 no nevím na alze stojí 10700f 9000Kč , Ryzen je tam za 8700kč. (ceny jdou nahoru)
10700f je ve hrách rychlejší ale bohužel spotřeba při plném vytížení cpu už je taky znát
Kdy Ryzen má 163W a Core 221W
i když ve hrách to bude tak na stejno s tou spotřebou ,ale ten full load je znatělně vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No išiel hore keď som to pozeral naposledy bol v Alze pod 300€ teraz je necelých 330€ a 3700X je tiež 330€ čiže cena rovnaká.
Ešte prelúskam recenziu čo postol Karáš a ostatné, ohľadom správania a spotreby, ak je to naozaj tak zlé tak potom vypadáva hry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za recenziu. Tento procesor ma ešte jednu malú výhodu. Keďže má 16 jadier je z čoho vyberať. Takto si človek vyberie napríklad 8 najlepších jadier a pretaktuje ich čo to dá. Niektorý software stále dbá viac na frekvenciu jadra ako ich počet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, taktování jader v rámci CCX na multi čipletových procesorech je celkem zajímavé, dokonce lze narazit na situace, kdy lze přetaktovat různě jádra v rámci CCX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo sa po OC stráca turbo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" procesor má stejné napájecí limity jako Ryzen 9 3900X a navíc je teplo rozložené do více čipletů." Není, 3900 má těch čipletů úplně stejně :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem to špatně, to teplo je rozložené do větší plochy celkově, jelikož se jedná o plně aktivní čip, ale ano, víceméně je to jako R9 3900X, v článku to ještě upravím, aby to znělo správně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...škoda, že test neobsahuje pro srovnání alespoň pár základních hodnot (reálný výkon a spotřeba) v ECO módu.

PS: Nevíte někdo jak je to s ECO móde u Zen3?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Považuji za trestuhodné říkat tomu (levná) pracovní stanice a neosadit to pamětí až po okraj (tj. 64 GB). Já bych to viděl na rozchození virtualizace, nahození několika virtuálek a testy virtuálních clusterů a podobných hovadin.

I já mám ve svých starých desktopech se Sandy Bridge, které hrají roli "levných pracovních stanic" maximum RAM, tj. 32 GB (ve čtyřech slotech). A je mi tam ouzko. 64 GB by se mi líbilo víc. Na jednom takovém stroji mám celkem 9 virtuálek, ale jede mi jich jen 6 současně :/.

Na jednom projektu (ne na mých laciných labech ;) máme nahozené Oraclí databáze a v nich se počítá něco, co když borci z Oraclu viděli, prohlásili, že tam děláme na Oraclu High Performance Computing ;). Na produkci to jede na starých Sparcách a trvá to asi 8 hodin, na devu to jede na pár Xeonových jádrech a trvá to asi dvě až tři hodiny ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po okraj osazení by bylo spíš 128GB s 4x32GB DIMMy, které nemám :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na müsli konkrétní desku, která má jen dva sloty ;). Teda jestli jsem se nepřekouk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajimavost, zda se ze SAM facha i na Zen2 .. po aktivovani voleb v Biosu se v ovladacich zmenilo Memory Pool na Large Memory Pool, jak je to s rychlosti, kdesi jsem cetl ze Zen2 ma mit tu instrukci 300x pomalejsi ci co netusim, asi to nebude tak zhavy kdyz to jde zapnout a drivery neprotestuji, nicmene prinos v realu mi zatim unika, asi nemam ty spravny hry ci proste se to da namerit jen synteticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.