Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Retro-µtest: Nokia 6310i

Nokia 6310i
Tentokrát nezačnu slovy „vrátíme se o dekádu zpět“. Jsme v přítomnosti a já coby mobilní telefon používám „staré dobré manažerské pádlo“, model Nokia 6310i. Monochrom. displej, pípání a spokojenost…

Kapitoly článků

Klávesnice

Mladí lidé zvyklí na dnešní moderní smartphony, kde je fyzická klávesnice téměř sprostým slovem, budou asi nechápat, jak jsme mohli dříve psát eSeMeSky jen numerickou klávesnicí. Matně si vzpomínám, že se v tom snad kdysi pořádaly i závody a ač si myslím, že umím psát poměrně obstojně rychle, nikdy jsem neměl potřebu to někde předvádět. Později tomu „trošku udělaly přítrž“ slovníky, kdy stačilo zmáčknout každou klávesu s daným znakem jen jednou a slovník odhadl, jaké slovo jste vlastně chtěli napsat.

Nokia 6310i - slovník T9

I v této Nokii už takový slovník je, ale já toho nebyl nikdy příznivcem, přestože to fungovalo docela slušně, pokud jste nepsali nějaké atypické texty. Holt stará škola, jak se jednou naučíte SMSky 83377772805255032833555, tak vám přijde každé takové zjednodušení spíše jako komplikace. Zjednodušením už je pak opravdu jen skutečně nějaká forma QWERT(Y/Z) klávesnice, ať už hardwarová, nebo virtuální dotyková. Ale zvětšuje to samozřejmě telefon ;-).

Nokia 6310i - text napsaný s pomocí slovníku

SMSkám se detailněji věnovat nebudu (není na tom moc co řešit), jen zmíním jednu nepříjemnost typickou pro starší telefony: delší SMSka přijde jako více SMSek (nespojí se sama do jedné jediné zprávy). Dřív to tak prostě bývalo. Mrzuté, ale dá se s tím žít.

Nokia 6310i - rozdělené delší SMS zprávy

Jinak rozvržení klávesnice na Nokii 6310i je takové … jasné, přesto pro klasického důchodce nepochopitelné. Takový ten klasický důchodce má totiž problém s tím, když má nějaké tlačítko více funkcí, podle toho, co je zrovna nad ním napsáno. A takové jsou nejen Nokie, ale i jiné telefony. Klasickému důchodci nemůžete nastavit zamykání klávesnice, protože ji pak už neodemkne (vlastní zkušenost s několika důchodci). Raději pětkrát týdně zavolá nedopatřením na nějaké nesmyslné číslo, než by pochopil, k čemu zamykání klávesnice je a jak se naučit klávesnici zamykat a odemykat.

Nokia 6310i - zamknutá klávesnice

Když už jsem u toho zamykání klávesnice, tady má Nokia 6310i jeden pro mě drobný nedostatek: nelze nastavit automatické zamčení kláves po určité době nečinnosti, jako u novějších modelů. Takže musím pamatovat na to, že klávesnici musím zamykat ručně. Jinak samozřejmě tísňové volání na 112 funguje při zamčené klávesnici i na tomto telefonu.

Profily

Profily se zde rozumí několik profilů nastavení vyzvánění a podobně. Výchozí profil „Normální“ jako jediný nejde přejmenovat, ostatní ano, ale vlastně jsem to také nikdy nevyužil (jo, teď nedávno jsem si profil „Ticho“ u příležitosti úmrtí herce Jana Kašpara přejmenoval na „Ticho blbci!“, ale to je asi tak vše).

Co už tahle Nokia uměla a co mi neskutečně chybělo u Samsungu Wave (a vlastně se i díky tomu ztratil), je možnost nastavit kterýkoli profil jen dočasně. To jsem vždycky dělal u Nokií, že jsem nastavil profil „Ticho (blbci!)“ tak, aby vypršel ráno. Kdyby tohle měl Samsung Wave, s pravděpodobností hraničící s jistotou bych tento článek nikdy nenapsal.

Nokia 6310i - dočasná trvanlivost profilu

V profilech lze též nastavit, které skupiny volajících má telefon ohlašovat (tedy pro kterou skupinu má vyzvánět a pro kterou předstírat, že ho neslyšíte). Standardně jsou tam všechny, ale dají se vybrat i jednotlivé skupiny, i vícero skupin. Přemýšlím, jestli bych někdy našel potřebu to využít, pravděpodobně ne. Dokážu si představit, že si udělám profil, kdy očekávám důležitý hovor od určitého volajícího, ale jinak chci, aby byl telefon zticha, ale této představě trošku chybí potřeba realizace.

Tagy: 
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Retro-µtest: Nokia 6310i

Sobota, 28 Září 2019 - 17:07 | filip-sudak | Dancall Hp2711, což byl GSM telefon nulté...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 16:08 | IT Joker | Ještě malá doplnění k článku. Vyzváněcí profily:...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 15:25 | IT Joker | Dlouho jsem používal a pořád ještě mám o dvě řady...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 13:42 | IT Joker | Zvláštní, třeba já mám dotykový telefon a právě...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 00:03 | WIFT | Tak já nejsem žádnej Ericsson hater, na to bych...
Středa, 10 Červenec 2013 - 18:18 | kmarty | ..."telefon prave telefonuje"... S...
Středa, 10 Červenec 2013 - 18:16 | kmarty | Hehe, klasika. Ericssonaci vs Nokiari :-) Ja byl...
Středa, 10 Červenec 2013 - 13:29 | David Ježek | já jen doplním, že nás trochu podceňuješ....
Středa, 10 Červenec 2013 - 11:44 | Rudolf Dvořáček | Používám smartphone, ale ten dělá na pozadí něco...
Středa, 10 Červenec 2013 - 11:20 | Anders | jo a samozrejme zalohovat, obnovovat SMS a...

Zobrazit diskusi