Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Forpsi spustilo vlastní Cloud, otestovali jsme ho

Forpsi cloud logo
Další z poskytovatelů webhostingových a serverových služeb na českém internetu spustil svůj cloud a my jsme měli možnost ho důkladně otestovat. Jaký je výkon cloudu oproti fyzickému serveru? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Kapitoly článků

Z hlediska technologie je cloud od Forpsi přesně tím, co si asi většina z nás pod slovem cloud představuje. Tedy řešením virtuální infrastruktury s vysokou dostupností, nezávislé na konkrétním hardwaru, které je poskytováno jako služba. To znamená, že si nakonfigurujete virtuální servery (případně celou síť včetně virtuálních switchů) přesně podle svých potřeb a následně platíte pouze za dobu jejich běhu. S hardwarem, na kterém služba reálně běží, v podstatě vůbec nepřijdete do styku a vlastně vás to ani moc zajímat nebude. Hardware si zkrátka "naklikáte".

Cloudové řešení, se kterým Forpsi přichází na trh, pochází z Itálie a je součástí komplexního cloud řešení společnosti Aruba S.p.a., která je vlastníkem společností pod značkou Forpsi. Při vytváření vlastního cloudu tak máte možnost si vybrat ze čtyř různých datacenter, dvou italských, jednoho francouzského a jednoho právě českého, který je fyzicky postaven v datacentru ve Ktiši. Po výběru datacentra se můžete rovnou pustit do tvorby vlastního virtuálního serveru. Při vytváření hned uvidíte, kolik vás který parametr konfigurace bude stát a i podle toho se můžete rozhodovat, jaké servery si vytvoříte. 

Forpsi cloud administrační rozhraní Forpsi cloud administrační rozhraní

Virtuální server si můžete vytvořit z předpřipravené šablony nebo si ho nakonfigurovat zcela po svém. K dispozici jsou tři různé virtualizační systémy – VMware, Hyper-V a low-cost Hyper-V. Názvy prvních dvou říkají vše podstatné, low-cost Hyper-V systém znamená, že se jedná o Hyper-V běžícím nad méně výkonným diskovým polem s pomalejšími SAS disky (na rozdíl od rychlejších, 15k otáčkových, SAS disků) a sdílenou šířkou pásma na síťové kartě. Hyper-V se od VMware liší jednak cenou, určitými limity daného hypervizoru (Hyper-V například nedokáže přiřadit více než 4 jádra procesoru k jednomu virtuálu) a jednak také dostupnými šablonami s operačními systémy, které jsou pro ně dostupné.  Pokud byste chtěli použít svůj vlastní virtuální systém bez ohledu na ty předpřipravené, je možné přes FTP nahrát například VHD soubor s instalací vašeho serveru a ten si následně nechat připojit k vytvořenému virtuálu.

Forpsi cloud administrační rozhraní Forpsi cloud administrační rozhraní

Administrační rozhraní je velmi povedené a lze ho plně srovnávat například se systémem Smart Cloud od IBM. V rozhraní si například pomocí vestavěné Java aplikace Visual Cloud můžete naklikat veškeré parametry vašeho virtuálního datacentra v přehledné grafické podobě. Od síťové infrastruktury, přes jednotlivé virtuální servery až po přidělení IP adres nebo nastavení prostoru pro zálohování. Škoda jen, že se to nemohlo obejít bez děravé Javy. Zálohování je řešeno tak, že si pronajmete požadovaný prostor přes FTP a na něj si následně provádíte zálohování sami dle vlastního uvážení. Velmi příjemné je, že 50 GB na FTP dostane každý uživatel na uvítání zdarma. Přes administrační rozhraní se můžete přihlásit také přímo na konzoli, což je umožněno pomocí dalšího JAVA plug-inu (podobně jako například u IPMI modulů na fyzických serverech).

Ke cloud serveru je možné si navíc zalicencovat Plesk panel od společnosti Parallels a pomocí neho pak můžete pohodlně spravovat webhosting na cloud serveru aniž byste potřebovali znát administraci operačního systému, který na serveru běží, což je služba, kterou Forpsi poskytuje i u běžných virtuálních serverů.

Zajímavá služba je Rozšířená správa, která po aktivaci a nainstalování speciálního klienta do vašeho virtuálního serveru umožní zjednodušenou konfiguraci některých jeho součásti, jako například síťové karty. Instalační balíčky pro klienty jsou k dispozici jak pro Windows, tak pro nejrůznější linuxové distribuce.

Forpsi cloud administrační rozhraní Forpsi cloud administrační rozhraní

A na čem to celé běží? Základem jsou servery Dell R610 s procesorem Intel Xeon L5640 a operační pamětí 72 GiB. V případě low-cost Hyper-V má pak server dokonce 128 GiB. Tyto servery jsou pro zajištění vysoké dostupnosti součástí clusteru, který je připojený na diskové pole Dell Equallogic. Disková pole obsahují  SAS disky s 15 000 otáčkami za minutu v konfiguraci RAID50, případně pomalejší SAS disky se 7200 otáčkami za minutu pro ekonomickou variantu Hyper-V.

Tagy: 
Kapitoly článků

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Forpsi spustilo vlastní Cloud, otestovali jsme ho

Čtvrtek, 28 Únor 2013 - 13:52 | Vaclav Berounsky | From: FORPSI - Tech Sent: Thursday, February 28,...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 17:47 | Martin Kolar | Záleží, jaké aplikace na tom poběží, jak rychlé...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 16:33 | xvasek | Jo, to je samozřejmě bez diskuse, že něco...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 14:48 | Martin Kolar | Já nevím, to je pro každého individuální. Může to...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 13:38 | xvasek | S tím se nedá než souhlasit - mít kvůli špičkám...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 13:04 | Martin Kolar | No pokud se budeme bavit o testování, tak já mám...
Neděle, 24 Únor 2013 - 21:52 | xvasek | 28 tisíc je běžný 1U entry level server. Jenom...
Neděle, 24 Únor 2013 - 21:27 | xvasek | Chápete to správně.
Neděle, 24 Únor 2013 - 21:26 | xvasek | Tak nějak - ono je to sice v cloudu "highly...
Pátek, 22 Únor 2013 - 17:17 | Martin Kalenda | Praxe ukazuje, že často nemá vliv na kvalitu...

Zobrazit diskusi