Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy praktické: složitý úkol pro Windows, srovnání s pevným diskem

Kingston SSDNow V+100 128GB
Dnes se podíváme na produkt, který budeme v redakci používat poměrně často. Vlastně už jej nějaký čas používáme na testy procesorů a desek a musíme říci, že se jedná přesně o ten typ produktu, o němž lze říci „kdo nevyzkoušel, neuvěří“. Solidní SSD, jakým je Kingston SSDNow V+100 s kapacitou 128 GB, možná není zrovna laciná záležitost, ale pokud chcete mít pocit, že se za posledních několik let v oblasti počítačů něco opravdu pohnulo vpřed, zjistíte to nejlépe několikadenním používáním právě něčeho takového, jako je pořádný SSD. Kingston SSDNow V+100 do této kategorie určitě patří…

Kapitoly článků

Nevěřím žádné statistice, kterou jsem sám nezfalšoval.“ Tato slova údajně vložil do úst Winstonu Churchillovi Joseph Goebbels a nám se nyní budou s trochou nadsázky hodit. Aby totiž obecné výhody SSD vynikly, je potřeba jej srovnat s … čím jiným než pevným diskem. Navíc je potřeba připravit takový test, kde skutečně SSD vynikne, ono to totiž není vždy.

Protože se nám na srovnání nabízí právě 2TB Western Digital RE4-GP, který právě kvůli přídavku GP (Green Power) má nižší otáčky, trochu jsme ve skóre tomuto produktu pomohli. Udělali jsme na něm dva oddíly podobně malé (ve skutečnosti ještě menší), než jaké byly při testování na SSD.

Asi víte, že zmenšením systémového oddílu na pevném disku a jeho přiblížením co nejvíce okrajům ploten (tedy logicky na začátek disku) zvýšíte svižnost systému oproti běžnému stavu, kdy necháte systémový oddíl „roztažený“ po celém disku. Hlavičky se totiž na menším oddílu méně nalétají a mají to tak v podstatě „všude blíž“, jinými slovy sníží se tím průměrná přístupová doba. A tak jsme první oddíl udělali velký jen 64 GB a druhý 20 GB, z disku tak byla využita jen 4 %. Pokud bychom to převáděli na maximální vzdálenost, kterou by musely hlavičky na 2TB disku absolvovat od okraje ploten až k 84. gigabajtu, vyšlo by nám, že se u takto nakonfigurovaného disku budou pohybovat nejvýše o jeden milimetr (spíše méně).

Test spočíval v následující akci:

  1. spuštění operačního systému, ten spustí automatickou dávku, která provádí
  2. zkopírování instalačky systému Windows XP (zhruba 493 MB, skoro 6,5 tisíce souborů ve 118 složkách) na jednotce C: z jedné složky do dočasné
  3. bezobslužná integrace Service Packu 3 (394 MB, 3,5 tisíce souborů ve 108 složkách, nepoužije se však všechno) na instalačku zkopírovanou do dočasné složky (SP3 je též uložen na C:)
  4. odstranění celé dočasné složky
  5. restart systému.

Zároveň s prováděním bodů 2 až 4 je prováděno na druhém (D:) oddílu:

  1. vytvoření dočasné složky
  2. zkopírování všech MP4 videí z kořenové složky oddílu do dočasné složky (jde o 18 souborů, každý zhruba 75 MB)
  3. smazání dočasné složky

Tato činnost probíhá „na pozadí“ ve smyčce (pořád se opakuje), dokud není restartován systém primární úlohou. Primární úloha tedy pracuje s malými soubory a je na pozadí „zdržována“ úlohou, která pracuje s velkými soubory. Takto to v reálu vypadá, když se na test použije Kingston SSDNow V+100, sami si to můžete stopnout, trvalo to od započetí spouštění systému až do jeho restartu 5 minut a 52 sekund.

Nebudeme vás trápit videem, kdy to samé dělal pevný disk (navíc v podstatě defragmentovaný, tatáž instalace byla jen překlopena z SSD na pevný disk). Trvalo mu to zhruba čtvrt hodiny. Připomínáme, že byl lehce urychlen vhodnou volbou velikosti diskových oddílů, kdy hlavičky nemusely za celou dobu překonávat jednorázovou vzdálenost větší než milimetr.

Dovysvětlíme, proč jsme na pozadí spustili tak náročnou činnost. Pokud jsme totiž spustili jen samotnou integraci Service Packu 3 do instalačky Windows XP již zkopírované do dočasné složky, nebyl mezi SSD a pevným diskem zas až takový rozdíl. Počítač s SSD zvládl tuto činnost za 10 sekund, počítač s pevným diskem za 13 sekund.

Gigabyte i-RAM - test integrace SP do instalace WindowsPokud máte ještě v živé paměti naši recenzi SATA RAM disku Gigabyte i-RAM z roku 2006, tam jsme testovali integraci SP2 do instalačky Windows XP (což sice není stejné, ale podobné), tenkrát navíc ještě na sestavě s Pentiem 4 s pouhým gigabajtem paměti a čipsetem Intel 945P s jižním můstkem ICH7R, což udělá (celá sestava) podle našeho názoru rozdíl podstatně větší (přeci jen hovoříme o rozdílu mezi jednojádrovým „NetBurstem“ a čtyřjádrovým „Sandy Bridge“ ;-). Trvalo to na RAM disku bezmála 11 sekund, na 74GB Raptoru skoro 40 sekund.

Pro dokreslení: na skutečném RAM disku (vytvořeném z operační paměti) s 3GHz Core 2 Duo a DDR2-800 paměťmi trvala operace s integrací SP3 necelých 9 sekund. Je tedy jasné, že v případě pevného disku zahrál velkou roli operační systém a jeho „cachování“ diskových operací, proto jsme museli skutečný rozdíl, který je pak v praxi cítit v podstatě na každém kroku, ukázat na náročnější úloze.

Dobrý SSD je skutečně komponenta, kterou zrychlíte svižnost operačního systému v současné době nejvíce, pokud jí nahradíte klasický pevný disk.

Tagy: 
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: 128GB Kingston SSDNow V+100

Čtvrtek, 3 Únor 2011 - 04:17 | hapi | ne, ale testovat ssd disk tim způsobem jakej je...
Neděle, 30 Leden 2011 - 15:17 | ejfok | sekvencni rychlost zase tolik neznamena, pokud...
Neděle, 30 Leden 2011 - 15:17 | ejfok | sekvencni rychlost zase tolik neznamena, pokud...
Neděle, 23 Leden 2011 - 20:57 | WIFT | Jestli tomu tedy správně rozumím, tak jen ty máš...
Úterý, 18 Leden 2011 - 14:21 | Ondar | Zatial nevravia nič :) Podle SMART jsem doma na...
Úterý, 18 Leden 2011 - 10:52 | hapi | když ve woknech vypnu "povolit kanály DMA...
Úterý, 18 Leden 2011 - 09:15 | Jirka1 | Nejsem si jistý, jak je to v AHCI režimu, ale v...
Pondělí, 17 Leden 2011 - 15:20 | hapi | zajímavé, ztráta kapacity nehrozí? Win7 sami o...
Pondělí, 17 Leden 2011 - 12:21 | czbird | A nemohlo by to souviset s nejakym tim nespravnym...
Pondělí, 17 Leden 2011 - 11:02 | Luděk Růžička | Síťový disk se dá samozřejmě někdy použít, ale...

Zobrazit diskusi