Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC rozběhla vývoj a výzkum 2nm procesu

Po oficiálním představení 3nm procesu a zveřejnění očekávatelných parametrů a dostupnosti, oznámila tchaj-wanská společnost spuštění vývoje 2nm technologie…

Společnost TSMC ve zprávě určené svým akcionářům oznámila, že pracuje na vývoji 2nm procesu, nástupci 3nm výrobní technologie. Zpráva je to zcela formální, bez dalších informací o základních parametrech nebo plánech spuštění jakékoli fáze výroby.

Pro srovnání:

  • o 3 nm procesu TSMC hovořila poprvé v lednu 2018 a nyní je sériová výroba v plánu na druhé pololetí 2022
  • o 5nm byla řeč poprvé v lednu 2016 a nyní (duben 2020) se sériová výroba rozbíhá
  • o 7nm TSMC v červnu 2015 prohlásila, že vzorky budou ve druhém čtvrtletí 2017 a v lednu 2016 doplnila, že výrobu rozběhne v prvním pololetí 2018 (tak se i stalo)

Z vývoje předchozích procesů by bylo možné usuzovat, že mezi prvními zprávami a sériovou výrobou uteče zpravidla 4-4,5 roku, takže 2nm výroba by mohla být spuštěna (nebudou-li nečekané problémy) během roku 2024.

Pokud jde o ostatní procesy, ukazují podíl ve výrobě za první čtvrtletí grafy. TSMC k nim dodává, že v současné situaci očekává, že podíl 5nm výroby v letošním roce dosáhne kolem 10 % (z celkových příjmů firmy). To je méně, než se původně očekávalo - což je ovšem pochopitelné. Některé chystané produkty postavené na 5nm čipech jsou ve skluzu a do konce roku se jich vyrobí méně, než se čekalo. U dalších výrobci cíleně tlumí výrobu, protože očekávají pokles poptávky. A nakonec je tu Huawei, která v důsledku amerických plánů regulovat výrobu TSMC pro čínské firmy, hledá alternativy a omezuje objednávky u TSMC.

Závěrem se ještě můžeme podívat na rozložení výroby podle segmentů (opět v procentech celkových příjmů TSMC, nikoli tedy ve waferech). Za necelou polovinu jsou zodpovědné mobilní telefony (což nejspíš zahrnuje veškeré související komunikační čipy a také čipy pro tablety). Necelé třetiny dosahuje segment HPC, což v tomto kontextu neznamená jen servery, ale také čipy (CPU, GPU, čipsety) pro stolní počítače a notebooky. HPC high-performance computing - je v tomto ohledu „high-performance“ vůči telefonům. Ostatní segmenty nepřesahují 10% podíl, většina se vejde do 5 %. Zajímavý je sloupcový graf vývoje. Podíl smartphonů výrazně klesl, podíl HPC mírně stoupá. Za pozornost stojí 44% v segmentu DCE. Osobně si nejsem jistý, jak TSMC tuto zkratku rozepisuje - je to firmu od firmy (Data Center Equipment, Data Communications Equipment) a podle toho se mírně liší i pojetí, tedy co se do tohoto segmentu ještě řadí a co již ne. V obecném pojetí tedy jde o síťovou infrastrukturu, ovšem v konkrétním už záleží, zda se tam bude řadit i výbava klasických serverů, nebo ne. V případě TSMC to vypadá spíše na „Data Communications Equipment“, tedy obecně zařízení pro síťovou komunikaci přes různá sériová rozhraní.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC rozběhla vývoj a výzkum 2nm procesu

Středa, 29 Duben 2020 - 21:54 | pete-x | meanwhile at intel : 14+++++++ 10++
Středa, 29 Duben 2020 - 17:38 | Tom Buri | 13. 5. 2025 ocekavame ze amd do mesice vyda zen 7...

Zobrazit diskusi