Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podívejte se jak běhá Ubuntu Unity Next na grafickém serveru Mir a Google Nexus 4

Mark Shuttleworth s Ubuntu Phone
Příští generace desktopového prostředí Unity Next, určená pro vše od smartphonů pro výkonné desktopy, již běhá pod grafickým serverem Mir. Canonical nenechává nic náhodě a ve vývoji sešlapuje plynový pedál až k podlaze...

Vývojáři Canonicalu, kteří na implementaci prostředí Unity Next a serveru Mir pracují, tak dosáhli prvního velkého milníku. Rozběhali aktuální verzi na Miru na Androidím smartphonu Google Nexus 4. Ukázka je bohužel poměrně krátká a nekvalitní (evidentně točená nějakým jiným smartphonem), tak v tuto chvíli budeme muset vzít zavděk tvrzením Thomase Voße z Canonicalu, že tomu tak skutečně je.

Připomeňme, že Unity Next je nová generace desktopového prostředí Unity, kompletně přepsaná pod Qt frameworkem, resp. jazykem QML (Qt Meta Language, JavaScriptový jazyk určený k tvorbě grafických uživatelských rozhraní). Canonical jej hodlá nasadit v budoucnu na nových verzích Ubuntu pro smartphony, tablety a další zařízení. Mir je pak nový grafický server, který (si) Canonical vyvíjí ve vlastní režii, jelikož s X.Org nelze v ultramobilním světě uspokojivě fungovat a Wayland nesplňuje požadavky.

Aktuálnímu tématu Ubuntu vs Wayland a Mir se věnujeme podrobněji:

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se jak běhá Ubuntu Unity Next na grafickém serveru Mir a Google Nexus 4

Pátek, 5 Duben 2013 - 22:56 | Martin Bodenloos | Dobra sprava (koncepcia sa mi paci),ale zalezi...

Zobrazit diskusi