Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Unikátní bezzrcadlovka Pentax K-01 skončila, nebylo pro ni na trhu místo

Pentax K-01 flash
Sotva 12 měsíců se na trhu ohřála asi nejunikátnější bezzrcadlovka. S Pentaxem K-01 alias „cihlou“ ale éra bezzrcadlovek s Pentax K bajonetem nekončí, úlohu podle všeho převezme Ricoh...

Pentax K-01 byl zajímavý přístroj. Vlastnosti snesl srovnání se současnou zrcadlovkou K-30, snad až na absenci fázového ostření.

Marc Newson a Pentax K-01

Zato nabídl neotřelý design z pera Marca Newsona, který byl natolik úchylný, až se mnoha uživatelům líbil. Snad jen škoda, že nestihlo přijít více objektivů typu supertenké palačinky smc Pentax 40mm f/2.8 XS a Pentax nenabídl podporu pro příslušenství typu přídavného elektronického hledáčku

Přečtěte si, co vše předcházelo ukončení K-01:

Kolegové z DPReview se na lednovém CESu ptali zástupců Pentaxu, jak to bude s hypotetickým nástupcem K-02 a dostalo se jim jen obligátního „no comment“. Díky spojení s Ricohem se ale předpokládá, že s koncem K-01 nekončí bezzrcadlovky Pentax, ale jejich úlohu převezme modul s K bajonetem pro též unikátní fotoaparát Ricoh GXR - ostatně tato kombinace a K-01 by si vzájemně konkurovaly a s ohledem právě na tuto spekulaci dává ukončení K-01 největší smysl.

Pentax K-01 se v tuto chvíli prodává v kitu s 18-55mm seťákem kolem 12 500 Kč, kit palačinkou 40mm f/2.8 XS vyjde na zhruba 16 000 Kč, pokud se vám jej vůbec podaří objevit skladem. Pamatuji si, že před pár měsíci byly ceny za K-01 daleko nižší, optimální období na koupi tohoto fotoaparátu jsou tedy ty tam, tak se nechme překvapit, s čím Ricoh přijde. Základní přístroj Ricoh GXR vyjde zhruba na 6 900 Kč, moduly pak přibližně podobně, takže je zde šance, že kit GXR a modulu s K bajonetem nebude dražší než třeba aktuální zrcadlovka K-30.

Pentax jako výrobce unikátních přístrojů:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Unikátní bezzrcadlovka Pentax K-01 skončila, nebylo pro ni na trhu místo

Pátek, 22 Březen 2013 - 17:00 | John McCulloch | Konec avantgardy, co se dá dělat. Design je jistě...
Pátek, 22 Březen 2013 - 16:55 | John McCulloch | Konec avantgardy, co se dá dělat. Design je jistě...

Zobrazit diskusi