Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla pátá betaverze Haiku OS

Zdroj: Shutterstock

Alternativních systémů, které by nebyly postaveny na BSD či Linuxu a přesto šlo o projekty, jejichž cílem není zabít volný čas autorů, ale sestavit prostředí pro běžné uživatele, je jako šafránu. Haiku je naštěstí jedním z nich a přichází s novou betaverzí.

Poslední betaverze vyšla před rokem a tři čtvrtě a není toho málo, co se za tu dobu v systému událo. Z release notes se můžeme dozvědět, že bylo vyřešeno 344 ticketů, z nichž 299 bylo označeno jako bug. Co bylo mezi těmi zbývajícími, tedy co je nového?

Na prvním místě seznamu autoři uvádějí nový způsob nastavování barevného schématu uživatelského rozhraní. Některé jiné operační systémy umožňují modifikace zcela minimální, maximálně na úrovni přepínání světlého a tmavého režimu, jiné naopak uživateli nechávají tak širokou paletu možností, až se v ní ztratí. V Haiku nově uživatel nastavuje pouze tři barvy - barvu panelu, barvu status baru a barvu okna. Zbylé barvy systém dopočítá tak, aby s těmito třemi korespondovaly. Pokud navíc uživatel barvu panelu zvolí černou nebo tmavou, pak to Haiku považuje za tmavý režim a i ostatní barvy dopočítává do tmavších odstínů. Funguje to vcelku dobře a nastavit si příjemný tmavý režim je otázkou pár desítek sekund.

Zdroj: DIIT

V rámci loňského Google Summer of Code se řady vylepšení dočkal systémový editor ikon nazvaný Icon-O-Matic. Jednou z těch pro praktické použití nejpoužitelnějších je možnost nahrání referenční bitmapy. Ikonyv Haiku jsou totiž čistě věktorové v nativním formátu HVIF a pomocí referenční bitmapy je možné nahrát libovolný obrázek na pozadí a ručně ho vektorově obkreslit.

V nočních sestaveních již chvíli je, ale do betaverze se dostal poprvé až teď přepracovaný applet PowerStatus, který zobrazuje detailní informace o baterii a instaluje se a automaticky spouští na strojích, u nichž je při instalaci systému detekován akumulátor.

Zdroj: Projekt Haiku

V pravidelných měsíčních reportech o aktivitě projektu také již před nějakým časem proběhly informace o pokroku v síťové vrstvě Haiku. Vývojáře trápil zejména pomalý loopback, který i na relativně moderních strojích dosahoval propustnosti maximálně v desítkách megabitů za sekundu. Mezi čtvrtou a pátou betaverzí tak síťování věnovali nemalý čas a v současnosti není problém skrze loopback protlačit desítky gigabitů za sekundu, zrychlení je tedy o tři řády. Podobné zrychlení se pak událo i u reálných síťových zařízení, beta5 by měla mít celkově síť 8-10x rychlejší, než předchozí verze. Rychlost ale není jediné, co se změnilo - lépe se počítají například přenosové statistiky a také vznikl ovladač TUN/TAP, s jehož pomocí není problém v Haiku používat VPN a jiné formy síťového tunelování.

Dvě novinky jsou i v oblasti ovladačů souborových systémů. Haiku se rozloučilo se starým ovladačem FAT, který byl kdysi jako vzorová implementace naprogramován ještě v Be Inc. a posléze dán jako open-source. Místo něj najdeme ovladač portovaný z FreeBSD, který je významně kompatibilnější se specifikací filesystému a tudíž jím lze snáze vyměňovat data s jinými systémy. V páté betaverzi pak je i zcela nový ovladač UFS2, který (pouze pro čtení) zpřístupňuje Unix File System 2, výchozí souborový systém FreeBSD.

Novinek se samozřejmě nedočkal jen systém a jeho komponenty, ale mnoho jich je i v softwarovém repozitáři HaikuPorts. Za zmínku jistě stojí experimentální port .NET Core 8/9, které obsahují i první pokusy o binding GUI volání do .NET, nebo knihovna FLTK, která umožňuje spouštění desítek programů pro unixové okenní prostředí X11 psaných s pomocí tohoto toolkitu.

Vyčerpávající seznam všeho, co se od konce roku 2022 (beta4) stalo, by byl ale ještě mnohem delší. Od chvíle, kdy Haiku Inc. - nezisková organizace, která má oficiálně rozvoj tohoto operačního systému na starosti - byla schopna z darů zaplatit fulltime programátora, se v projektu začalo dít mnohem více věcí, než kdy dříve. Samozřejmě, že většinu vývoje mají i nadále na svědomí dobrovolníci, kteří Haiku programují ve svém volném čase, ale i tak je na první pohled patrné, že waddlesplash vždy úsilí směruje tam, kde je ho opravdu třeba. Nevím, kolik ještě betaverzí je v plánu, domnívám se ale že některé jiné systémy byly vydány jako ostré i ve stavu, kdy toho uměly podstatně méně než Haiku a nikdo se nad tím nepozastavoval, byť šlo o komerční produkty.

Pokud chcete pátou betaverzi Haiku zkusit, doporučuji pročíst již zmiňované release notes, případně zavítat i do bug trackeru a hlavně na web systému, kde lze stáhnout ISO obrazy pro 32bitové i 64bitové stroje.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšla pátá betaverze Haiku OS

Žádné komentáře.